Programare neurolingvistică

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 30738
Mărime: 98.66KB (arhivat)
Publicat de: Codrin Nedelcu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Daca v-as spune ca in acest articol as vrea sa va explic tehnica de compunere a unei simfonii ati gandi ca am innebunit dintr-o data, sau ca vreau sa rad de voi: admitand ca o creatie artistica complexa - cum este o simfonie - se poate codifica intr-o serie de reguli fixe (ceea ce, oricum, nu este adevarat...), oricine stie ca invatarea lor cere ani de studiu la conservator, indrumarea unui specialist, lucru din greu si, mai presus de toate, o experienta personala formata in principal din incercari si greseli.

Afirm aceasta intrucat pretentia de a explica tehnica (sau, mai bine zis, tehnicile) "raport" intr-un articol de cateva pagini este nu numai absurda dar, fiind vorba despre raporturi personale, devine si periculoasa (tehnicile mai avansate deriva in mod direct din cele intrebuintate in hipnoza terapeutica si sunt orientate spre influentarea partii inconstiente a interlocutorului, implicand toate resursele de comunicare, verbale si non-verbale; aplicarea lor incorecta ar duce la rezultate catastrofale).

Sa nu uitam: comunicarea, in special cea paraverbala si non-verbala (care, sa ne reamintim ca reprezinta impreuna 93% din mesajul perceput), constituie o activitate a carei invatare solicita verificarea directa a aplicarii in practica a ceea ce s-a invatat teoretic. Este acelasi lucru ca si cum v-ati instala la conducerea unui aeroplan dupa ce veti fi citit o carte despre "Cum sa devii pilot in 24 de ore".

Asadar, ma voi limita la expunerea conceptelor de baza, fara a intra in detaliile tehnicilor care ar putea fi usor intelese gresit, propunandu-va un exercitiu simplu care va poate folosi la crearea unei experiente proprii.

Inca ceva! Pentru a evita repetari inutile, contez pe faptul ca ati citit articolele precedente, la care va trebui, deseori, sa fac referire.

Ce este <<raport>>

Va propun un exercitiu. Amintiti-va de ultima intalnire cu un prieten. Acum incercati sa va amintiti pozitia corpului dvs., gesturile pe care le-ati facut, tonul vocii si cuvintele pe care le-ati folosit, ca si senzatiile pe care le-ati incercat. Evocati, pentru cateva minute, situatia cu maxima precizie posibila.

Bun. Acum faceti acelasi lucru, dar gandindu-va ca stati de vorba cu un preot, apoi un ofiter din armata, apoi cu un copil de cinci ani si, de ce nu, cu o fata frumoasa (puteti sa continuati asa cat va place, imaginandu-va si alte situatii: intalnirea cu presedintele Statelor Unite, cu un star rock, cu un extraterestru...).

Cu un minimum de atentie, v-ati dat cu siguranta seama de capacitatea dvs. de a va modifica nu numai limbajul ci si tonul, privirea, pozitia corpului fata de persoana cu care sunteti. V-ati dat seama si de faptul ca aceste modificari nu sunt datorate ipocriziei sau falsitatii, ci necesitatii de a stabili un dialog cu interlocutorul, cautand afinitati comune in care acest dialog este posibil (de exemplu, sper ca nimanui sa nu-i vina in minte sa discute cu un copil ca si cum ar vorbi cu Bill Clinton sau viceversa...).

Mergand mai departe cu rationamentul, ajungem la concluzia ca in aceste cazuri tema noastra este relativ usoara, in masura in care rolul public jucat de o persoana ne informeaza suficient asupra sistemului sau de credinte, asupra valorilor, asupra modului in care, probabil, va reactiona la comportamentul nostru.

O prima definitie a "raport"-ului ar fi deci: capacitatea de a intra in sintonie cu interlocutorul, astfel incat sa respectam sistemul de credinte si valori si sa utilizam o comunicare verbala si non-verbala care sa ne permita sa fim intelesi.

Ceea ce este important de inteles acum este ca noi deja avem, instinctiv, capacitatea de a stabili un "raport" si de a ne modifica comportamentul in acest scop, fara a ne simti, cu toate acestea, ipocriti sau privati de individualitatea noastra.

Fara "raport" nu exista comunicare eficienta

Sa mergem mai departe. Fara indoiala, v-ati dat seama ca in unele situatii este mai usor decat in altele si aceasta avand in vedere propriile dvs. experiente: poate ca v-ati simti in largul dvs. cu un preot si nu cu un copil, poate ca ati sti cum sa tratati un general dar va simtiti jenat cand aveti de-a face cu o fata. Consecinta celor ce-am spus, poate evidenta, dar din cauza careia, din pacate, majoritatea testelor de vanzare si de comunicare se prabusesc, este aceea ca nu exista un mod potrivit sau o tehnica perfecta de a dialoga cu cineva, dar exista un mod mai eficace decat altele de a dialoga cu acea persoana anume.

Urmarea definitiei "raport"-ului este deci, capacitatea de a alege din gama de comportamente pe care o avem la dispozitie, pe acela care ne permite cel mai rapid sa gasim o baza comuna de intelegere. Consecinta este urmatoarea: cu cat este mai mare flexibilitatea noastra (capacitatea de a ne adapta comportamentul), cu atat este mai mare capacitatea noastra de a intra in "raport" cu interlocutorul.

Si atunci, inainte de a examina diferite tehnici, imi permit o consideratie: orice ne-am gandi sa facem, orice obiectiv am hotari sa urmarim, exista cineva in masura sa ne ajute sa-l indeplinim mai repede si mai bine (Va amintiti? Credinta nr.6: Oamenii sunt resursa noastra maxima).

In afara de aceasta, "raport"-ul este considerat indispensabil pentru capacitatea de a-i motiva pe ceilalti. Odata stabilita baza comuna de intelegere, imi va fi infinit mai usor sa conduc interlocutorul acolo unde doresc EU.

Capacitatea de a institui "raport"-uri productive cu ceilalti reprezinta baza oricarui lucru si a oricarei realizari si ma ajuta sa inteleg imediat daca o persoana va avea succes sau nu in ceea ce face. Caci figura lupului singuratic este o inventie literara fascinanta, dar nu isi gaseste nici un corespondent in realitate (si, admitand reusita, cu cine va imparti succesul?).

Preview document

Programare neurolingvistică - Pagina 1
Programare neurolingvistică - Pagina 2
Programare neurolingvistică - Pagina 3
Programare neurolingvistică - Pagina 4
Programare neurolingvistică - Pagina 5
Programare neurolingvistică - Pagina 6
Programare neurolingvistică - Pagina 7
Programare neurolingvistică - Pagina 8
Programare neurolingvistică - Pagina 9
Programare neurolingvistică - Pagina 10
Programare neurolingvistică - Pagina 11
Programare neurolingvistică - Pagina 12
Programare neurolingvistică - Pagina 13
Programare neurolingvistică - Pagina 14
Programare neurolingvistică - Pagina 15
Programare neurolingvistică - Pagina 16
Programare neurolingvistică - Pagina 17
Programare neurolingvistică - Pagina 18
Programare neurolingvistică - Pagina 19
Programare neurolingvistică - Pagina 20
Programare neurolingvistică - Pagina 21
Programare neurolingvistică - Pagina 22
Programare neurolingvistică - Pagina 23
Programare neurolingvistică - Pagina 24
Programare neurolingvistică - Pagina 25
Programare neurolingvistică - Pagina 26
Programare neurolingvistică - Pagina 27
Programare neurolingvistică - Pagina 28
Programare neurolingvistică - Pagina 29
Programare neurolingvistică - Pagina 30
Programare neurolingvistică - Pagina 31
Programare neurolingvistică - Pagina 32
Programare neurolingvistică - Pagina 33
Programare neurolingvistică - Pagina 34
Programare neurolingvistică - Pagina 35
Programare neurolingvistică - Pagina 36
Programare neurolingvistică - Pagina 37
Programare neurolingvistică - Pagina 38
Programare neurolingvistică - Pagina 39
Programare neurolingvistică - Pagina 40
Programare neurolingvistică - Pagina 41
Programare neurolingvistică - Pagina 42
Programare neurolingvistică - Pagina 43
Programare neurolingvistică - Pagina 44
Programare neurolingvistică - Pagina 45
Programare neurolingvistică - Pagina 46
Programare neurolingvistică - Pagina 47
Programare neurolingvistică - Pagina 48
Programare neurolingvistică - Pagina 49
Programare neurolingvistică - Pagina 50
Programare neurolingvistică - Pagina 51
Programare neurolingvistică - Pagina 52
Programare neurolingvistică - Pagina 53
Programare neurolingvistică - Pagina 54
Programare neurolingvistică - Pagina 55
Programare neurolingvistică - Pagina 56
Programare neurolingvistică - Pagina 57
Programare neurolingvistică - Pagina 58
Programare neurolingvistică - Pagina 59
Programare neurolingvistică - Pagina 60
Programare neurolingvistică - Pagina 61
Programare neurolingvistică - Pagina 62
Programare neurolingvistică - Pagina 63
Programare neurolingvistică - Pagina 64
Programare neurolingvistică - Pagina 65
Programare neurolingvistică - Pagina 66
Programare neurolingvistică - Pagina 67
Programare neurolingvistică - Pagina 68
Programare neurolingvistică - Pagina 69
Programare neurolingvistică - Pagina 70
Programare neurolingvistică - Pagina 71
Programare neurolingvistică - Pagina 72
Programare neurolingvistică - Pagina 73
Programare neurolingvistică - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Programare Neurolingvistica.doc

Alții au mai descărcat și

Economia Uniunii Europene

Economia Uniunii Europene Economia Uniunii Europene Uniunea Europeana reprezinta un “puzzle” format din 25 de state membre, organizat pe baza a...

Matematici Economice - Capitolul 1

CAPITOLUL I Elemente de Analiza Matematica 1.1.Serii de numere reale Fie (an) un sir de numere reale.Consideram sirul (sn) definit astfel:...

Contabilitate de Gestiune

Contabilitatea, ca activitate specializata în masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor...

Management

Cap. 1 Tendinte postmoderne în organizarea si managementul economic Conceptia privind timpul este una dintre axele centrale ale oricarei...

Economia Turismului

CAPITOLUL I TURISMUL – DELIMITARI CONCEPTUALE 1.1 Concepte si clasificari folosite în turism Etimologic, cuvântul „turism" provine din termenul...

Managementul Riscului în Proiecte - Note de Curs

1)Continutul conceptului risc Incertitudinea este prezenta in orice activitate, in orice proiect. Considerarea incertitudinii, identificarea si...

Cultura afacerilor - sinteze

CAP 1. Cultura organizatiei 1.1. Definirea conceptului de cultura a organizatiei 1.2. Teorii asupra culturii organizatiei 1.3. Componentele...

Economia comunității europene

CURS 1 1. Economia europeana este ramura economiei care se refera la constructia europeana si la procesul de integrare impulsionat de tratatele de...

Te-ar putea interesa și

Abilități de Comunicare

INTRODUCERE Prezenta lucrare cuprinde importante noţiuni referitoare la abilităţile şi comportamentul uman în practica de comunicare, atât în...

Tipul preferențial senzorial și cerebral în procesul de predare

ARGUMENT Identificarea stilurilor de învăţare şi a stilurilor cognitive se impune ca necesitate în vederea optimizării stilurilor de predare şi...

Aplicarea managementului prin obiective în organizațiile de servicii

INTRODUCERE Tema acestei lucrări de licență o constituie “Aplicarea managementului prin obiective în organizațiile de servicii”, o temă de...

Tehnici de Persuasiune și Influențare în Negocierea Afacerilor

Introducere Pentru că în viaţă şi în afaceri avem parte nu de ceea ce merităm, ci doar de ceea ce negociem, trebuie să ne dezvoltăm capacităţile...

Programare neurolingvistică și analiză tranzacțională

CAPITOLUL I Prezentare NLP 1.1. Ce este programarea neuro-lingvistica (NLP)? 1.1.2 Deosebirea care face diferenta. Exista o intrebare care a...

Programarea neurolingvistică

- Ce anume face diferența dintre succes și eșec? - Care este diferența dintre excelență și mediocritate? - Cum se poate ca unii să aibă rezultate...

Aplicații ale programării neurolingvistice în relațiile de afaceri

Debutul In anul 1972 la universitatea din Santa Cruz din California,2 cercetatoria americani , respective informaticianul Richard Bandler si...

Programarea Neuro-Lingvistica

ARGUMENT Programarea Neuro-Lingvistica este un model de comunicare interpersonala si o abordare alternativa psihoterapiei bazata pe studiul...

Ai nevoie de altceva?