Relatii Economice Internationale

Imagine preview
(8/10 din 10 voturi)

Acest curs prezinta Relatii Economice Internationale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 114 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Economie

Cuprins

INTRODUCERE 4
CAP. 1. INTRODUCERE ÎN RELATIILE ECONOMICE INTERNATIONALE 5
1.1. Interdependentele economice internationale 5
1.2. Diviziunea mondiala a muncii si specializarea internationala a economiilor
nationale 8
1.3. Fluxurile internationale ale unei economii deschise 9
1.4. Pozitia internationala a unei economii nationale 12
CAP. 2. COMERTUL INTERNATIONAL 18
2.1. Notiuni de baza 18
2.2. Teorii ale comertului international 20
2.3. Eficienta economica a comertului exterior 22
2.3.1. Aspecte generale 22
2.3.2. Indicatori de eficienta la nivel microeconomic 23
2.3.3. Indicatori de eficienta la nivel macroeconomic 24
CAP. 3. COOPERAREA ECONOMICA INTERNATIONALA, COMPONENTA A RELATIILOR ECONOMICE INTERNATIONALE 29
3.1. Definirea cooperarii si colaborarii internationale 29
3.2. Forme de aliante competitive 30
3.3. Forme de cooperare industriala 34
3.4. Societatile mixte 38
3.5. Tranzactii comerciale internationale 41
3.5.2. Consultanta si asistenta inginereasca 42
3.5.3. Licitatiile internationale 43
CAP. 4. RELATIILE VALUTAR-FINANCIARE 46
4.1. Functiile relatiilor financiar-valutare internationale 46
4.2. Finantarea si creditarea internationala 47
4.2.1. Operatiuni de finantare internationala 47
4.2.2. Creditarea internationala 50
4.3. Mijloace si instrumente de plata internationale 51
4.3.1. Valutele 52
4.3.2. Monede internationale 52
4.4. Modalitatile si acordurile de plata internationale 55
4.5. Eurovalutele; Eurocreditele 56
4.6. Datoria externa 58
4.7. Institutii monetar-financiare internationale 61
CAP. 5. INVESTITIILE STRAINE 67
5.1. Cauzele aparitiei investitiilor în strainatate 67
5.2. Investitiile straine: rol, evolutie 68
5.3. Cadrul economic si legislativ 71
5.4. Efectul investitiilor straine directe asupra cresterii economiei mondiale 74
5.5. Rolul investitiilor straine directe în economia tarilor în curs de dezvoltare 76
5.6. Impactul investitiilor straine directe asupra economiilor în tranzitie [18] 79
CAP. 6. STATUL ÎN RELATIILE ECONOMICE INTERNATIONALE 83
TESTE GRILA 85
RASPUNSURILE TESTELOR DE CONTROL SI AUTOEVALUARE 105
RASPUNSURI TESTE GRILA 110
MIC DICTIONAR DE TERMENI UTILIZATI ÎN RELATIILE ECONOMICE INTERNATIONALE 111
BIBLIOGRAFIE 114

Extras din document

INTRODUCERE

Prezentul curs se adreseaza, în primul rând, studentilor de la Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica, toate specializarile, forma de învatamânt la distanta, cu scopul de a oferi acestora un prim pachet de informatii referitoare la problemele de baza ale Relatiilor Economice Internationale. Cursul este astfel conceput încât sa permita cursantilor sa cunoasca fundamentele relatiilor economice internationale, a continutului si formelor de realizare a acestui tip de relatii internationale, precum si pe întelegerea mecanismului acestor legaturi, a factorilor care participa la acest tip de actiuni – agentii economic, statul, institutiile si organizatiile internationale.

La baza procesului de concepere si structurare a cursului a stat ideea ca, în conditiile trecerii la o economie de piata, marea majoritate a agentilor economici sunt orientati spre contracte cu lumea exterioara; în plus, într-o economie mondiala caracterizata de o continua accentuare a interdependentelor dintre state, nici o economie nationala nu poate exista în stare de izolare economica.

Lucrarea este structurata în sase capitole în care sunt prezentate, într-un mod sistematic, o serie de aspecte de baza referitoare la relatiile economice internationale. Astfel, primul capitol al lucrarii se doreste a fi o scurta introducerea în problematica relatiilor economice internationale, a diviziunii muncii, definind notiunile de economie deschisa, balanta de plati externe, balanta a creantelor si angajamentelor externe. În urmatorul capitol sunt definite cele mai importante notiuni cu care se opereaza în practica relatiilor economice internationale si sunt prezentate teoriile care stau la baza derularii schimburilor comerciale internationale. Conceptul de cooperare economica internationala în diversele sale variante, de la forma cea mai simpla de alianta competitiva, pâna la forma institutionala de societate mixta, este abordata în capitolul trei. Urmatoarea parte a lucrarii este consacrata relatiilor valutar-financiare internationale, respectiv operatiunilor de finantare si creditare internationala, mijloacelor si instrumentelor de plata internationala. Sunt definite si analizate valutele si monedele internationale, modalitatile si acordurile de plata internationala, eurovalutele si eurocreditele. O alta parte a lucrarii abordeaza o serie de probleme legate de investitiile straine, rolul, evolutia si efectul investitiilor straine directe asupra cresterii economiei. În final este subliniat, pe scurt, rolul statului în relatiile economice internationale.

Baza documentara a lucrarii cuprinde carti de referinta si lucrari de specialitate atât în limba româna, cât si în limbi straine. Notele bibliografice au rolul nu numai de a indica sursele folosite în elaborarea lucrarii, ci si de a invita studentii si specialistii în domeniu, sa continue si sa aprofundeze studiul acestui domeniul.

CAP. 1. INTRODUCERE ÎN RELATIILE ECONOMICE INTERNATIONALE

Rezumat

Acest capitol face o scurta introducere în relatiile economice internationale prezentând câteva aspecte referitoare la interdependentele economice internationale si la factorii care determina adâncirea si diversificarea acestora. Alte probleme abordate sunt diviziunea mondiala a muncii si factorii care determina specializarea internationala a economiilor nationale, fluxurile internationale ale unei economii deschise si pozitia internationala a unei economii nationale.

1.1. Interdependentele economice internationale

Cresterea si dezvoltarea economica, factori inseparabili si care se întrepatrund permanent stau la baza întregului progres al omenirii.

Societatea umana nu s-a dezvoltat uniform, pe tot globul pamântesc, datorita diferentelor în ceea ce priveste abundenta sau lipsa de resurse naturale, dar si diferentelor de organizare a comunitatilor umane.

Dezvoltarea economica a diferitelor teritorii a condus, în cele din urma, la aparitia unor forme economice organizate în mod unitar, în cadrul unor teritorii delimitate, respectiv în cadrul statelor nationale formate si extinse odata cu aparitia si dezvoltarea capitalismului.

Caracterul de national este dat de faptul ca acest ansamblu de schimburi de activitati se realizeaza între membrii unei anumite comunitati umane, într-un teritoriu bine delimitat, apartinând unui stat national.

Existenta economiilor nationale si dezvoltarea acestora au adus cu sine si legaturile dintre diversele economii nationale, ca forme de convietuire si de acces la resursele celuilalt sau de transfer a realizarilor unuia catre celalalt.

Odata cu aparitia statelor nationale si consolidarea economiilor nationale apar si strategii nationale de dezvoltare.

Unii economisti de renume, ca Adam Smith, vedeau numai în relatiile externe ale economiei nationale o resursa de îmbogatire nationala.

Adam Smith considera ca “daca o tara straina ne poate furniza bunuri mai ieftine decât le-am produce noi, e mai bine sa le cumparam de la ea, cu o parte din produsul activitatii noastre, utilizat într-un mod din care putem trage oarecare folos. Activitatea unei tari nu e utilizata cu cel mai mare avantaj când e îndrumata catre productia unui articol pe care ea îl poate cumpara mai ieftin decât ar fi costul lui de productie” [24].

Adam Smith a prezentat o adevarata teorie cu privire la relatiile economice externe, care, la vremea sa erau cu preponderenta relatii comerciale. Acesta a sustinut ideea unei politici liberale economice în relatiile externe, care sa asigure natiunii britanice o reala sursa si metoda de îmbogatire.

Adam Smith recunoaste ca deosebit de mari avantajele oferite de comertul exterior si anume:

- pe de o parte, faptul ca acesta da producatorului intern sansa de a-si desface pe piata externa acea parte a productiei realizate care nu are cerere pe piata interna;

- pe de alta parte, creeaza astfel mijloacele de plata pentru a aduce din afara pe piata interna acele produse care sunt cerute de aceasta si pentru care producatorii autohtoni nu au înclinatia sau disponibilitatea de a le produce.

Fisiere in arhiva (1):

  • Relatii Economice Internationale.DOC

Alte informatii

curs pentru anul 3 de facultate la disciplina relatii economice internationale