Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare

Curs
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 9745
Mărime: 127.78KB (arhivat)
Publicat de: Octav Cojocariu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolaie Ciornii, Ilie Blaj

Cuprins

  1. Teoria Valorii – Muncă; Utilitate şi Exploatare 2
  2. Sistemul economic smithonian: utilitate si valoare 2
  3. Teoria valorii Ia Smith 5
  4. Teoria ricardiana cu privire la valoare si utilitate 8
  5. Teoria valorii Ia Ricardo 10
  6. Teoría valorii si a utilităţii la Marx 14
  7. Valoarea de intrebuintare si valoarea in concepţia lui K.Marx 15
  8. Teoria moderna a cererii si ofertei 17

Extras din curs

Introducere

Cu excepţia unor texte despre bani, inflaţie, schimb si utilitate, ştiinţa economica debutează in secolul al XVIII- lea cu scrierile fiziocratilor francezi, lucrările lui Cantillon si Hume, dar in special cu cele apartinBnd lui Adam Smith. Ideile economice ale scolasticilor, fiziocratilor si mercantilistilor au constituit rădăcini ale conceptelor care au fost eventual articulate intr-un sistem mai mult sau mai puţin unificat al economiei clasice de economişti clasici ca Adam Smith, David Ricardo, John Stua rt Mill si alţii. Aceşti autori sunt primii economişti on sensul modern al termenului, deoarece ei au onteles ca ceea ce trebuie studiat este economia ca sistem, i.e. sistemul economic.

Pentru gînditorii de la sfersitul secolului al XVIII-lea si începutul secolului al XlX-lea, exista o nevoie reala de a gasi un mod de definire care sa justifice concepţia unei ştiinţe noi si complet separate. Cea mai semnificativa schimbare de opinie a clasicilor in raport cu mercantilismul, a fost increderea in consecinţele fluxului natural al forţelor economice si viziunea unui sistem economic armonios, care nu necesita intervenţie din partea unor forte exterioare Daca scolasticii au considerat potrivit sa încredinţeze bisericii partea morala a activităţilor economice si mercantilistii au susţinut intervenţia guvernamentala, clasicii (ca de altfel si fiziocratii) au fost in favoarea pieţelor neregularizate si a libertăţii individuale maxime.

Dezvoltarea si înflorirea gindirii clasice intre anii 1776 si 1870, a generat doua atitudini in ceea ce priveşte armonia sistemului economic (Landreth si Colander, 1989). Pe de o parte, sistemul de gindire economic predominant si ortodox, care cu anumite modificări continua sa accepte in prezent ideea de sistem economic „care se autoreglează", desi ideea de intervenţie pentru ondreptarea eşecurilor pietiei (e.g. teoria bunurilor publice, teoria externalitatilor) a evoluat ca importanta. Pe de alta parte, exista anumite idei economice heterodoxe care neaga armonia acceptata de economiştii clasici si identifica conflicte majore on sistemul economic care necesita schimbări instituţionale fundamentale (e.g. economia marxista).

Analiza perioadei de onceput a capitalismului on Europa de Vest a generat dezbateri cu privire la cauzele apariţiei capitalismului ca sistem. Una din cele mai populare abordări este ideea ca reforma Bisericii creştine si stabilizarea protestantismului drept opţiune religioasa, a

transformat modul de a gindi al individului cu privire la munca. Aceasta abordare este fundamentata pe rezultatele studiilor lui Tawney (1926) - „Religia si înflorirea capitalismului" si Weber (1930) - „Etica Protestanta si Spiritul Capitalist".

Desi o teorie închegata a valorii munca este prezenta abia in Avuţia Naţiunilor, încercări de a formaliza categoria munca ca sursa a valorii au aparţinut lui William Petty (1623- 1687), Dudley North (1641- 1691) si John Locke (1623- 1704). Valoarea in acest context depinde de cantitate a de munca cheltuita sau timpul de munca individual dedicat producerii unui bun; daca doua mărfuri incorporează aceeaşi cantitate de munca, in mod necesar acestea vor avea aceeaşi valoare de schimb.

TEORIA VALORII-MUNCA; UTILITATE SI EXPLOATARE

Sistemul economic smithonian: utilitate si valoare

In ceea ce priveşte ştiinţa economica, economiştii au făcut numeroase oncercari de a descrie acest cimp de cercetare particular si de a demarca on mod clar obiectul si natura studiului economic. Mai mult, au discutat pe larg relaţia dintre economist, teolog, moralist, jurist, mai apoi sociolog sau psiholog, in încercarea de a determina punctul de vedere al economistului. Adam Smith (1723-1790) este unul dintre autorii care au scris in aceasta tradiţie; preocupările sale s -au extins la filosofía morala, ştiinţe sociale sau ştiinţele naturii.

Noţiunea de om economic era familiara scriitorilor din secolul al-XVII -lea; scolasticii au parafrazat de exemplu ca fiecare va acţiona conform propiului interes. Semnificaţia propriului interes a fost remarcata si in literatura mercantilista. Atitudinea generala era teama ca motivaţia obţinerii de profit va ruina producătorii, iar avantajele sociale vor dispare in lipsa intervenţiei guvernamentale. In secolele XVIII-XIX, un număr crescind de autori economici se opun politicilor guvernamentale deoarece, avind date cazurile de incompetenta guvernamentala,

rezultatele comerciale pot fi inferioare celor care provin din comerţul neregularizat. Secolul al-XVIII-lea aduce cu sine cBteva analize excepţionale despre funcţia si rolul profitului: Fabula albinelor si Vicii private, beneficii publice (1714) de Bernard Mandeville (1670- 1733), ale căror mesaj este ca activitatea privata este condusa de egoism sau interes propriu, fapt ce poate avea consecinţe sociale dezirabile numai sub managementul guvernului. Smith, ca si Hutcheson de altfel, a avut opinii împotriva ideilor lui Bernard Mandeville (1670-1733), expuse in fabula albinelor; Smith si Mandeville au pornit de la aceeaşi prezumptie, si anume ca indivizii sunt motivaţi de egoism atunci cind acţionează intr-un anumit fel. Smith a concluzionat ca interesele egoiste pot genera armonie sociala, on timp ce Mandeville a argumentat ca sistemul economic necesita intervenţii exterioare ca urmare a consecinţelor nefaste ale egoismului si interesului personal.

Studiul lui Richard Cantillon (1680- 1734) - Eseu despre natura comerţului general (1755) oferă o mai buna ilustrare a faptului ca investigaţia economica este in schimbare : autorul a aplicat teoria economica la problema alocării resurselor si a investigat consecinţele modificării cererii sau ofertei asupra preţului. Chiar si inainte de 1700, a fost construit un tabel empiric ce făcea legătura dintre creşterea preturilor si scăderea producţiei, implicind de fapt relaţia cererii (pret-cantitate). Noile principii ale economiei politice din secolul al-XVIII -lea au fost diferite

de pamfletele din secolul al-XVII-lea, iar creşterea sofisticării analizei economice este clara; divergenta de la ideile scolastice a fost stimulata de dezvoltarea ştiinţei si admiraţia pentru fizica Newtoniană.

Preview document

Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 1
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 2
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 3
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 4
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 5
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 6
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 7
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 8
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 9
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 10
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 11
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 12
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 13
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 14
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 15
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 16
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 17
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 18
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 19
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 20
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 21
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 22
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 23
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 24
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 25
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 26
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 27
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 28
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 29
Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate și Exploatare - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Teorii Economice - Teoria Valorii - Munca - Utilitate si Exploatare
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Teorii Economice ale Valorii.doc

Alții au mai descărcat și

Eficiență Economică

INTRODUCERE Alegerea temei „Eficienţa economică” a pornit de la faptul că lumea se schimbă şi odată cu ea şi societatea în care trăim, de aceea am...

Investițiile și rolul lor în economie

INVESTITIILE SI ROLUL LOR IN ECONOMIE Investitiile sunt o categorie de cheltuieli care angajeaza cel mai mult viitorul, în sensul ca de ele...

O încercare de integrare a teoriilor privind teoria prețurilor

Abstract: Atât timp cât, privite izolat, fiecare teorie a valorii nu este în măsură să ofere o explicaţie completă a mecanismului de formare şi...

Analiză comparată - teoria consumatorului - teoria producătorului

Economia este o activitate foarte diferită, care nu are loc de la sine, în mod automat. Aceasta este opera unor autori, şi ei la fel de numeroşi şi...

Teoria Valorii la Karl Marx

Marxismul apare ca o doctrină politică după moartea lui Marx în 1883 şi este rodul activităţii lui Engels, Kautsky şi Plekhanov care au...

Cererea și oferta

PIATA SI CONCURENTA -Piața = un grup de cumpărători și vânzători ai unui bun sau serviciu. -Piață competitivă/concurențială = o piață pe care...

Economia construcțiilor

1. INTRODUCERE 1.1 Construcţiile, ramură de bază a producţiei materiale Construcţiile, ca ramură a producţiei materiale reprezintă procesul de...

Probleme Economie

1. Informaţia privind posibilităţile de producţie este prezentată în următorul tabel: Bunuri Variante alternative A B C D E Cafetiere (mln.) 0 4...

Te-ar putea interesa și

Sistemul calității în organizația școlară - calitatea evaluării demersurilor și rezultatelor educaționale

INTRODUCERE In literatura de specialitate se gaseste tot mai des intrebarea : “De ce este nevoie totusi de introducerea unui sistem national al...

Contribuția Scolii Neoclasice în Gândirea Economică

INTRODUCERE Prin cercetare, oamenii urmaresc sa-si sporeasca eficienta activitatilor desfasurate, sa se integreze tot mai benefic în mediul...

Cheltuielile și Veniturile în Cadrul SC Petrovest SA

Prezentarea generală a S.C.”PETROVEST” S.A. 1. Scurt istoric (prezentarea societăţii) Societatea comercială „PETROVEST SA BORŞ” provine din...

Descriptorii Operaționali ai Sistemelor Energetice

Definirea si comentarea conceptelor si descriptorilor manageriali Managementul performant opereaza cu urmatoarele concepte si descriptori...

Managementul Costurilor în Proiecte

Managementul costurilor Reprezintă un sistem managerial cu instrumente şi metode specifice ce asigură planificarea, evidenţa, controlul şi...

Doctrine Economice

1. Obiectul de studiu si metodologia cercetarii doctr. econ. Doctrinele econ de baza si reprezent. Obiectul doctrinelor economice оl constituie...

Filozofii Lucrurilor Pământești

Argument Lucrarea cu un titlu atât de interesant a aparut în România în varianta celei de a sasea ei editii, la Editura Humanitas, 1994. Am...

Doctrine Politice

Domeniul doctrinelor politice nu poate fi încadrat în cel al unei stiinte în sensul propriu al cuvântului si aceasta pentru ca în spatiul studiat...

Ai nevoie de altceva?