Istoric Palmares Handbal

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Istoric Palmares Handbal.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Educatie Fizica

Extras din document

Jocul de handbal este un joc constuit de gândirea unor pedagogi ai epocii moderne. Este un joc relativ tânăr, care a apărut în Europa la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, ca o transformare a unor jocuri cu caracter popular şi sub influenţa altor jocuri sportive, în special a fotbalului, din a cărui idee fundamentalăde joc s-a inspirat cel mai mult.

Din anul 1892, în Cehoslovacea, este cunoscut un joc sportiv denumit HAZENA, căruia Vaclav Karas i-a publicat regulile de joc în anul 1905.

În Danemarca, Holger Nielsen a introdus în şcoli un joc căruia în anul 1898 de HANDBOLD şi care avea reguli asemănătoare handbalului în 7.În anul 1904 autorul jocului tipăreşte un regulament de joc, organizează competiţii şi pune bazele unei federaţii.

Din anul 1909 în Ucraina au fost introduse în lecţiile de educaţie fizică jocuri cu mingea, dintre care unul jucat în 7 jucători se semăna foarte mult cu handbalul actual.

În 1913, s-a organizat în Rusia prima competiţie de handbalpe terenuri de dimensiuni reduse. În Germania ,începutirile hndbalului datează din anul 1915, când un profesor de educaţie fizică, Max Heiser a îmbinat mai multe jocuri populare într-unul singur, pe care l-a numit TORBAL, care era folosit în timpul iernii ca sport complementar pentru gimnaşti.

În anul 1919, Carl Schelens, antrenor de atletism, a adus înnoiri substanţiale regulilor jocului Torbal, fiind inspirat în principal din jocul de fotbal, a creat un nou joc sportiv cîruia i-a dat denumirea de HANDBAL. Se juca pe terenul de fotbal între două echipe formate din câte 11 jucători.

Primul joc internaţional a avut loc în anul 1925 între Germania şi Austria, scor 6-3 pentru Austria. La handbal feminin primul joc internaţional s-a disputat în anul 1930 , Austria învinge Germania cu scorul de 5-4.

Activitatea internaţională era dirijată de o comisie de jocuri sportive din cadrul Federaţiei Internaţionale deAtletism Amator (IAAF),care a organizat la Jocurile Olimpice de la Amsterdam din anul 1928 mai multe demonstraţii de handbal.

In 1928 a avut loc congresul de constituire a Federaţiei Internaţionale de Handbal Amator la care au luat parte 11 ţări. Acum se publică şi primul regulament internaţional de, handbal în 11jucători.

În anul 1936, Comitetil Internaţional Olimpic acceptă introducerea handbalului în programul Jocurilor Olimpice de la Berlin. Au luat parte 6 ţări printre care şi România şi se clasează pe locul 5, întrecând SUA cu scorul de 10-3.

În anul 1934 se afiliază România la IHAF, numărul ţărilor membre fiind de 34.

Datorită condiţiilor climaterice nefavorabile practicării handbalului în 11 jucători în ţările scandinave, s-a dezvoltat jocul de handbal în 7 jucători. Prin dinamismul său se răspândeşte foarte repede în Danemarca, Norvegia şi Finlanda, dar tinde să coboare şi mai în sud ,unde se joacă mai ales iarna.

In anul 1935 are loc primul joc interţări de handbal în 7 între Suedia şi Danemarca

In 1938 are loc primul CM de handbal în sală organizat la Berlin În acelaşi an are loc primul CM de handbal în 11 la care participă 10 echipe naţionale, printre care şi România ocupând locul V.

Războiul mondial declanşat de Germania hitleristă a întrerupt drumul ascendent al handbalului. După capitularea Germaniei la 9 mai 1945 se reia încetul cu încetul activitatea handbalistică intttternaţională.

În anul 1946 la congresul de la Copenhaga se dizolvă vechea federaţie şi se înfiinţează Federaţia Internaţională de Handbal (IHF), participând 14 ţări.

În anul 1948 la congresul de la Paris, România devine membră a IHF În acelaşi timp

a avut loc şi CM de handbal în 11 jucători, titlul fiind câştigat de Suedia.

În1949 are loc primul CM de handbal feminin în 11 la Budapesta, titlul mondial fiind câştigat de echipa Ungariei.

- 1952 în Elveţia , are loc CM masculin de handbal în 11 câştigat de RFGermania

- 1954, Suedia, a doua ediţie a CM de handbal de sală la care au participat 11 echipe. Titlul a fost cucerit de Suedia.

- 1955, RFGermania, organizează cel de-al patrulea CM de handbal în 11, la care au participat 17 ţări. Titlul a fost câştigat de RFG.

Începând cu anul 1956, istoria handbalului mondial a fost influenţat puternic de prezenţa handbalistelor şi handbaliştilor români în arenă precum şi de reprezentanţii celorlalte ţări socialiste

Fisiere in arhiva (1):

  • Istoric Palmares Handbal.doc