Istoricul Jocului de Tenis

Curs
9/10 (2 voturi)
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 30865
Mărime: 5.42MB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Istoricii consemnează practicarea jocurilor cu mingea în timpul desfăşurării ritualurilor religioase din Orientul Mijlociu, China şi Japonia. În aceeaşi perioadă, locuitorii de pe malul apusean al râului Missisippi practicau în mod curent jocul cu mingea. Pentru a o lovi ei foloseau o rachetă (desigur, foarte primitivă) pe care o ţineau cu ambele mâini.

Grecii au adus jocul cu mingea în Italia, unde în secolul al XI-lea e.n. începe să se facă diferenţa între jocul cu mingea şi cel cu mingea mică, cu toate că ambele erau denumite “GIOCCO DE LA PALLA”.

Din Italia acesta pătrunde în Spania unde i se aduc o serie de îmbunătăţiri, care aşa modificat, este denumit Pelota (după numele pe care l-au dat mingii) şi îl transformă în joc naţional.

Totuşi, la originea tenisului se consideră că este “Jeu de paume” practicat în Franţa în secolul al XII-lea sub domnia lui Filip al IV-lea. Se cunosc două variante ale acestui joc:

- “longue paume”, joc al oamenilor din popor;

- “courte paume”, jocul nobililor.

În secolul al XIV-lea, regele Carol al V-lea interzice printr-un edict practicarea jocului de către oamenii din popor.

La început mingea a fost lovită cu palma şi apoi cu o mănuşă (pentru a proteja mâna). În această perioadă se aduc îmbunătăţiri în ceea ce priveşte materialele de joc. Apare paleta din lemn, cu mâner scurt şi cu mare suprafaţă de lovire, care mai târziu este transformată într-un fel de rachetă pătrată, apoi ovală, cu ramă şi cu mânerul lung. Racordajul era realizat din şnur de piele, iar mingile, umplute cu postav, erau îmbrăcate în stofă sau în piele.

În 1555 apare în Italia lucrarea „Trattato della Palla” de Antonio Scanio, în care jocul este surprins în diferitele sale ipostaze. În sudul Franţei şi apoi în nordul Spaniei, bascii aduc jocului elemente noi, transformându-l în actuala pelotă. Într-un fel este o degradare a jocului de paume, motivată şi de dificultatea mânuirii mingii pe teren deschis. Jucătorul se înarmează cu o paletă lunguiaţă (chistera), în formă de jgheab, cu care mingea poate fi aruncată departe. Fileul dispare, în schimb se măreşte rolul unui perete – fundal, unde sunt punctate loviturile.

Pelota este şi astăzi practicat pe scară largă în ţările latine din sud, în Europa şi America, iar varianta sa anglo – saxonă este base – ballul. Pe teritoriul României se juca străvechea oină. Alte jocuri cu mingea devin tot mai cunoscute în lumea medievală, printre acestea un strămoş al fotbalului (calcio), foarte popular în Italia unde era jucat pe străzile oraşelor.

Longue paume - ul şi unele feluri de „pelotă”, depărtându-se de tenisul propriu-zis, cel de sală, s-au apropiat tot mai mult de ceea ce avea să devină mult mai târziu - tenisul de câmp (lawn tennis).

În secolul al XV-lea acest joc apare în Anglia pentru prima oară sub denumirea de TENIS. Noua denumire se pare că se datorează unei neînţelegeri din partea englezilor a cuvântului francez “Tenez”, folosit în momentul angajării mingii. Englezii încep practicarea tenisului în aer liber, denumindu-l “Field-tennis”, sport premergător tenisului din zilele noastre.

La jumătatea secolului XIX apare mingea de cauciuc, iar interesul pentru acest joc creşte simţitor. Începând cu anul 1830 apar şi încercările de a stabili un regulament de joc. Prima regulă se referea la delimitarea terenului de joc. În 1874 apare şi primul regulament privind desfăşurarea jocului şi dimensiunile terenului, autor fiind maiorul englez Walter Clopton Wingfield. Conform

fiind îngustat la mijloc. Jucătorul servea dintr-un punct fix pentru ambele părţi ale terenului advers. Un set era câştigat la acumularea a 15 puncte. Acestea erau câştigate numai de cel care servea, iar serviciul se schimba la prima greşeală a acestuia. Se juca atât simplu cât şi dublu. Acest tenis în aer liber s-a numit “Sphairistike”. Această denumire nu a avut viaţă lungă, a fost prescurtat în sticky, pentru ca apoi să dispară complet, făcând loc vechiului “tenis”, de data aceasta precedat obligatoriu de cuvântul “lawn” (pajişte, câmp), precizând că este vorba de noul sport, în aer liber. Investitura oficială fusese dată tenisului, iar el avea să devină dintr-un simplu joc de agrement, un sport adevărat.

Ulterior au loc mai multe schimbări de regulament, care se apropie tot mai mult de cel din zilele noastre. Astfel, după toate aceste schimbări se desfăşoară la data de 9 iunie 1877 primul Campionat de la Wimbledon. Pentru această competiţie s-a renunţat la forma de clepsidră a terenului şi a fost coborât fileul la înălţimea lui de astăzi. Atunci a fost introdus punctajul devenit tradiţional în tenis (15-30-40-ghem). Serviciul care atingea fileul era considerat valabil. Întrecerea a fost limitată la o singură probă, simplu masculin, şi avea să dureze până în 12 iunie. Finala a fost programată pentru 16 iunie, iar câştigător a fost Spencer W. Gore, dintr-un total de 22 de participanţi, câţi au fost la start.

În anul 1900, se înfiinţează o nouă competiţie denumită “Cupa Davis” cel mai important eveniment internaţional ce se desfăşoară pe echipe. În prima finală a Cupei Davis, Statele Unite au învins Anglia la Boston, câştigând primul trofeu.

Pentru a confirma atracţia şi interesul de care tenisul se bucură în lumea întreagă, în martie 1913 se înfiinţează Federaţia Internaţională de Lawn Tenis (FILT), la care dintre cei 12 fondatori, majoritatea o deţineau europenii. În prezent sunt afiliate peste 130 de federaţii naţionale.

Continua dezvoltare a tenisului competiţional individual şi pe echipe a generat perfecţionarea tehnicii şi tacticii de joc cât şi a metodicii de pregătire, la care se adaugă materiale şi suprafeţele de joc, mereu mai diversificate şi perfecţionate.

Preview document

Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 1
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 2
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 3
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 4
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 5
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 6
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 7
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 8
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 9
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 10
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 11
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 12
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 13
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 14
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 15
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 16
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 17
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 18
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 19
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 20
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 21
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 22
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 23
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 24
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 25
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 26
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 27
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 28
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 29
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 30
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 31
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 32
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 33
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 34
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 35
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 36
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 37
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 38
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 39
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 40
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 41
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 42
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 43
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 44
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 45
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 46
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 47
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 48
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 49
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 50
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 51
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 52
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 53
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 54
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 55
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 56
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 57
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 58
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 59
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 60
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 61
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 62
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 63
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 64
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 65
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 66
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 67
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 68
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 69
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 70
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 71
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 72
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 73
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 74
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 75
Istoricul Jocului de Tenis - Pagina 76

Conținut arhivă zip

  • Istoricul Jocului de Tenis
    • Curs Nr.1.doc
    • curs tenis.doc
    • Salvarea de la inec.doc

Alții au mai descărcat și

Constructia și Întretinerea unui Teren de Tenis

BAZĂ PRIVIND CONSTRUCTIA SI ÎNTRETINEREA TERENULUI DE TENIS Terenul de joc reprezintă oglinda antrenorului de tenis. Starea în care acesta se...

Organizarea unei Competiții de Tenis de Câmp - Promovarea Copiilor prin Mijloace Netradiționale

Tenisul este un sport de excepţie. Atât la nivel de performanţă, cât şi atunci când îl practicăm ca hobby cu prietenii sau familia, tenisul implica...

Baschetul

Joc sportiv, mijloc al educatiei fizice, sport de masa si de performanta. Asa cum am mai amintit, Neismith inventand jocul de baschet, nu putea sa...

Tenisul de Câmp și Ilie Năstase

Argument Tenisul de câmp este unul dintre cele mai frumoase sporturi, oferind un spectacol de mare virtuozitate, măiestrie şi artă. El a ajutat la...

Tehnica jocului de tenis - rolul și conținutul tehnicii în tenisul de performanță

Prin definitie, tehnica jocului de tenis, reprezinta un ansamblu de deprinderi motrice specifice ca forma si continut, ce concentreaza modul de...

Aspecte Tehnico-Tactice în Tenis

1.1.Continutul jocului Cele doua probe, specifice acestui joc  simplu si dublu  implica o larga si variata gama de procedee tehnice si actiuni...

Preluarea în Jocul de Volei

INTRODUCERE Disciplina sportivă volei este un joc sportiv colectiv, având un regulament de joc, conţinut si forme de pregătire unitară. Este...

Elaborarea unui macrociclu de antrenament în tenis de câmp (copii 8-12 ani)

Tinand cont de programul competitional al copiilor- varsta 8-12 ani- esalonarea pregatirii va fi urmatoarea : 1. perioada pregatitoare de...

Te-ar putea interesa și

Model de pregătire fizică generală și specifică în jocul de handbal la nivel de senioare, divizia A, Mureșul Târgu Mureș

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1. DATE PRIVIND APARITIA SI EVOLUTIA JOCULUI DE HANDBAL, ISTORICUL JOCULUI DE HANDBAL IN ROMANIA Acordurile Imnului de...

Tenisul de Câmp

INTRODUCERE Agrementul este o parte a produsului turistic, definit ca fiind ansamblul mijloacelor, echipamentelor, evenimentelor şi formelor...

Determinarea conținutului jocului de volei, pe postul de jucător de zonă 2 - fals, în seturi de 25 de puncte la nivelul echipelor de seniori - Divizia A

Capitolul I Introducere 1.1 Volei – joc sportive 1.1.1 Scurt istoric al jocului de volei 1.1.2 Caracteristicile jocului de volei 1.2 Noutati...

Teren de Tenis - Agrement în Turism

Introducere Istoria tenisului datează de mii de ani. Jocul a fost creat pentru prima dată de către călugării europeni pentru a fi jucat în scopuri...

Munții Trascăului

I. FONDUL MORFOTURISTIC Muntii Trascaului sunt situati in partea sud-estica a Muntilor Apuseni, dominand valea Muresului in aval de confluenta cu...

Proiect achiziții - bile de paintball

Motivatie Paintball-ul este un sport dinamic in care conditia sociala sau profesia nu conteaza. Este un sport unde barbatii si femeile concureaza...

Lucrare Volei

1.1. Generalităţi Educaţia fizică şi sportul sunt componente de baza ale sistemului educaţional şi formativ al omului, datorită influenţei...

Particularități metodice privind pregătirea tehnico-tactică specifică loviturii de rever la copii (8-10 ani)

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1. Scurt istoric al jocului de tenis Tenisul este un joc sportiv, dinamic care se impune prin frumusețea si...

Ai nevoie de altceva?