Sportul pentru toti

Curs
9.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 107 în total
Cuvinte : 40323
Mărime: 1.37MB (arhivat)
Cost: Gratis

Cuprins

- SPORTUL PENTRU TOTI

- NOTIUNI GENERALE DE LEGISLATIE IN SPORT SI DE ORGANIZARE

- ANATOMIE

- FIZIOLOGIE

- PRIM AJUTOR

- COMUNICARE

- SCOALA MISCARII

- TERMINOLOGIE

- GIMNASTICA AEROBICA DE INTRETINERE

- TEORIA JOCURILOR DE MISCARE

- NOTIUNI GENERALE DE ALPINISM, ORIENTARE TURISTICA SI SUPRAVIETUIRE

Extras din document

Acum, la inceputul mileniului III, universalitatea geografica si lingvistica a Sportului pentru Toti este evidenta, prin SPORT PENTRU TOTI intelegand in primul rand MISCARE - termenii miscare, activitati fizice, exercitiu fizic, sport, fiind utilizati de cele mai multe ori ca sinonime. Conceptele, metodele si mijloacele educatiei fizice si sportului cunosc numeroase variante in functie de epoca, nivel de civilizatie si treapta sociala.

Termenul de sport tinde sa inglobeze toate activitatile de competitie, fie ca au dominanta educativa sau recreativa, fie ca au o orientare comerciala, profesionala.

Prima dificultate consta in reprezentarea corecta a notiunii de Sport pentru toti alaturi de Sportul rezervat elitei.

In general se scot in evidenta laturile pozitive ale sportului de performanta si se trec cu vederea cele negative: antrenamentul sever si nemilos, competitia rigida si de multe ori incorecta, imperativele politice si finaciare ce orienteaza sportul spre senzational, vedetism, fals amatorism, in goana dupa performanta si reprezentare. Toate acestea elimina inca din plecare pe cei mai putin dotati sau dispusi la aceste conditii, deci pe majoritatea oamenilor.

In acest context sportul este o activitate specifica de intrecere, in care se valorifica intensiv formele de practicare a exercitiului fizic, in vederea obtinerii de catre individ sau colectiv a perfectionarii posibilitatilor morfo-functionale si psihice, concretizate in depasirea adversarului - “victorie cu orice pret”.

Astfel, sportul devenit “lupta pentru glorie si bani”, se indeparteaza de valorile fundamentale ale educatiei fizice si sportului - sanatate, educatie, recreere, socializare.

Baronul Pierre de Coubertain, convins de profunda injustitie si raul pe care il reprezinta sportul practicat doar de o elita, a creat sloganul “Sportul pentru Toti”, folosit de el inca din anii 1900. Pierre de Coubertain defineste diferentele fundamentale intre diferite forme de educatie fizica, spunand: sportul nu este un mod de a petrece timpul de lux, o activitate pentru cei putini privilegiati si nici macar o forma de compensatie musculara pentru activitatea creierului. Pentru fiecare barbat, femeie, copil ofera posibilitatea de a se autoperfectiona, indiferent de profesie sau de pozitia ocupata in viata. Este acompaniamentul natural al tuturor, in mod egal, in aceea masura incat nimic nu-l poate inlocui.

Acest mare spirit al sportului si fondator al Jocurilor Olimpice moderne, a definit clar diferitele forme de activitate fizica:

-Sportul pentru Toti;

-Sportul competitiv;

-Sportul de elita.

Pentru ca ideea ca “sportul este facut sa fie pentru toti” sa fie ridicata la nivel de necesitate, a fost nevoie de o complexitate de imprejurari:

-dezvoltarea economica;

-cresterea numarului imbolnavirilor din cauza lipsei de miscare;

-cresterea timpului liber al oamenilor;

Imprejurari care au determinat noi obiective:

-practicarea sportului ca o contra masura impotriva tarelor civilizatiei (sedentarism, supraalimentatie, stress, alcoolism, tabagism, s.a.)

-petrecerea timpului liber intr-un anumit mod: distractie, aventura, relatii sociale, intrecere, moda, etc.

De-abia in perioada dintre sfarsitul celui de al doilea razboi mondial si anii ’70, guvernele si-au dat seama de importanta fenomenului sportiv si au inceput sa se ocupe de el

Prima aplicare a Sportului pentru Toti a fost Campania Americana pentru Mentinerea Conditiei Fizice, initiata in anul 1956 de Consiliul de Mentinere a Conditiei Fizice de pe langa Presedentia SUA. Urmata de Campania TRIMM 1960 in Norvegia, Campania 4M declansata in 1962, Programul Finlandez KUNTOUHEILU lansat in 1963.

Anii 1970 sunt considerati o perioada de studiu si aprofundare a ideii Sportul pentru Toti, termenul Sportul pentru Toti devenind sinonim cu sportul in general Dupa anii ’70 asistam la o crestere spectaculoasa a numarului practicantilor, la o mare varietate de forme de practicare si o mare varietate de participanti.

Trebuie mentionat ca , pana in anul 1990, “Miscarea Sportul pentru Toti” nu este caracterizata prin utilizarea unui termen comun. Se foloseste TRIMM in Norvegia, Danemarca, Suedia, Japonia: SPORTUL PENTRU TOTI in Anglia si Columbia; FITNESS SI SPORT in SUA; COME ALIVE in Noua Zeelanda; DEPOTES PARA in Spania si Brazilia; ZWEITEN VEG in Germania; SPORT DE MASA in tarile din Europa Centrala si de Est.

In anul 1990 sloganul Sportul pentru Toti si-a castigat dreptul la viata pe plan mondial si trebuie sa i se recunoasca meritul de-a constitui “cel putin un limbaj unificator pentru toate tarile”.

Se poate afirma ca in prezent expresia “Sportul pentru Toti” constitue inca, un subiect de polemica, se opteaza pentru termenul “Activitati fizice pentru fiecare”, deoarece inglobeaza concret un domeniu vast de practicare a “cat mai multa miscare, in cat mai multe locuri, si cat mai multi participanti”.

SPORTUL PENTRU TOTI IN LUME In Occident, cel putin la inceput, sportul s-a dezvoltat pretutindeni fara vreo forma de interventie din partea statului. Societatea civila si-a creat, alaturi de stat, o zona de responsabilitate independenta: prin munca voluntara ai libera asociere, ea a oferit sportul tuturor cetatenilor,intelegandu-le nevoile si motivatiile. Diversitatea legislatiilor sportive se explica prin faptul ca ele (legislatiile) se bazeaza pe o cultura de tip liberal sau interventionist sau pe diverse combinatii ale acestora. In statele cu o cultura liberala, activitatea sportiva este considerata ca fiind expresia initiativei libere si autonome a cetatenilor, recunoscandu-i-se in acelasi timp importanta sociala. Promovarea si dezvoltarea ei sunt, deci, incredintate miscarii sportive ca manifestare a societatii civile. Rolul recunoscut statului este acela de a crea conditiile necesare practicarii sportului si de a ajuta miscarea sportiva sa-si dezvolte propria capacitate autonoma de initiativa. In statele “interventioniste”, sportul este considerat un serviciu public. Statul isi asuma raspunderea promovarii si dezvoltarii sportului, iar in unele cazuri, in diverse moduri si proportii, chiar si administrarea si controlul lui - in cadrul obiectivelor propriei politici sportive, sociale si sanitare. In general, miscarii sportive i se atribuie ca functie autonoma doar organizarea competitiilor sportive (recunoscute oficial pe plan national sau international).In tarile care au adoptat acest model - Franta, Spania si Portugalia - legile privitoare la sport determina cadrul juridic in care poate fi practicat sportul la nivel national, prerogativele statului, rolul asociatiilor sportive si domeniile de colaborare dintre ele.

In realitate aceste doua tipuri de organizare a sportului nu sunt chiar atat de divergente. Adesea, cele doua culturi - “liberalismul” si “interventionismul” - sunt moderate de consecintele pe care le au asupra lor diferitele curente politice ce se succed la conducerea statului. Ba mai mult, unele elemente si principii sunt comune ambelor sisteme:

a)voluntariatul si asociatiile sportive sunt considerate fundamentale pentru promovarea si dezvoltare sportului;

b)este recunoscuta autonomia de organizare a activitatii sportive;

c)este general recunoscuta necesitatea interventiei statului in sport, datorita valorii sociale a sportului, a resurselor financiare importante necesare pentru promovarea lui, precum si a importantei rolului pe care sportul trebuie sa-l joace in cadrul scolii.

Bibliografie

Notiuni generale de alpinism, orientare turistica si supravietuire

“Carpatii Romaniei, cetati si drumetie”, ed. Militara, Buc 1983

“Trai in conditii de izolare”, MAPN, Buc 1998

“Survival - training edition”, Department of aer force, AF Manual 64-3, 1998

Teoria comunicarii

“Comunicarea- repere fundamentare”- Dinu, M.

“Psihologia comunicarii”- Abric Jean- Claude

“Teorii ale comunicarii de masa”- De Fleur Melvin; Ball- Rockeach Sandra

“Introducere in teoria relatiilor publice”- Pop Doru

“Teme de relatii publice”- Rogojinaru Adela

“Tehnici de manipulare”- Bogdan Ficeac

“Semiotica, societate, cultura”- Roventa- Frumusani Daniela

“Tratat de semiotica generala”- Eco Umberto

“Semiotica- Comunicatii mass-media”- Tihan Eusebiu; Ghiza Laura

Prim ajutor

“Atitudine si prim-ajutor la locul accidentului”- Dr. Cretu Antoanela

Teoria si metodica “Sportul pentru Toti”

“Charta Internationala a Educatiei Fizice si Sportului”, 1991

“Charta Europeana a Sportului pentru Toti”- Conferinta Ministrilor Europeni ai Sportului la Bruxelles, 1975

“Sanatate prin sport pe intelesul fiecaruia”- Dr. Gheorghe Dumitru, Bucuresti 1997

“Un alt mod de viata”- Suciu Aurelia, Dumitru Gheorghe, Aron Adrian, editura Afir, Bucuresti

Terminologie si notiuni generale de legislatie in sport si de organizare

“Indrumarul profesorului de educatie fizica”- prof. Struja Ioan Cornel, editura Axa, Botosani, 2004

“Teoria si metoda educatiei fizice si sportului”- Carstea Gheorghe, edituta Univers, Bucuresti, 1993

Gimnastica Aerobica de Intretinere (GAI)

“Gimnastica Aerobica de Intretinere- Ghidul Specialistului”- Macovei Sabina; Visan Alice, Editura Afir, Bucuresti, 2003

Anatomie si Fiziologie

“Biologie clasa a XI-a”- Aurel Ardelean, Ionel Roşu, Călin Istrate, Editura LEDA, 2002

“Fiziologie Umana”- I. Haulica Ed. Med., 2000

“Textbook of Medical Physiology”, A. Guyton, Saunders 1996

Preview document

Sportul pentru toti - Pagina 1
Sportul pentru toti - Pagina 2
Sportul pentru toti - Pagina 3
Sportul pentru toti - Pagina 4
Sportul pentru toti - Pagina 5
Sportul pentru toti - Pagina 6
Sportul pentru toti - Pagina 7
Sportul pentru toti - Pagina 8
Sportul pentru toti - Pagina 9
Sportul pentru toti - Pagina 10
Sportul pentru toti - Pagina 11
Sportul pentru toti - Pagina 12
Sportul pentru toti - Pagina 13
Sportul pentru toti - Pagina 14
Sportul pentru toti - Pagina 15
Sportul pentru toti - Pagina 16
Sportul pentru toti - Pagina 17
Sportul pentru toti - Pagina 18
Sportul pentru toti - Pagina 19
Sportul pentru toti - Pagina 20
Sportul pentru toti - Pagina 21
Sportul pentru toti - Pagina 22
Sportul pentru toti - Pagina 23
Sportul pentru toti - Pagina 24
Sportul pentru toti - Pagina 25
Sportul pentru toti - Pagina 26
Sportul pentru toti - Pagina 27
Sportul pentru toti - Pagina 28
Sportul pentru toti - Pagina 29
Sportul pentru toti - Pagina 30
Sportul pentru toti - Pagina 31
Sportul pentru toti - Pagina 32
Sportul pentru toti - Pagina 33
Sportul pentru toti - Pagina 34
Sportul pentru toti - Pagina 35
Sportul pentru toti - Pagina 36
Sportul pentru toti - Pagina 37
Sportul pentru toti - Pagina 38
Sportul pentru toti - Pagina 39
Sportul pentru toti - Pagina 40
Sportul pentru toti - Pagina 41
Sportul pentru toti - Pagina 42
Sportul pentru toti - Pagina 43
Sportul pentru toti - Pagina 44
Sportul pentru toti - Pagina 45
Sportul pentru toti - Pagina 46
Sportul pentru toti - Pagina 47
Sportul pentru toti - Pagina 48
Sportul pentru toti - Pagina 49
Sportul pentru toti - Pagina 50
Sportul pentru toti - Pagina 51
Sportul pentru toti - Pagina 52
Sportul pentru toti - Pagina 53
Sportul pentru toti - Pagina 54
Sportul pentru toti - Pagina 55
Sportul pentru toti - Pagina 56
Sportul pentru toti - Pagina 57
Sportul pentru toti - Pagina 58
Sportul pentru toti - Pagina 59
Sportul pentru toti - Pagina 60
Sportul pentru toti - Pagina 61
Sportul pentru toti - Pagina 62
Sportul pentru toti - Pagina 63
Sportul pentru toti - Pagina 64
Sportul pentru toti - Pagina 65
Sportul pentru toti - Pagina 66
Sportul pentru toti - Pagina 67
Sportul pentru toti - Pagina 68
Sportul pentru toti - Pagina 69
Sportul pentru toti - Pagina 70
Sportul pentru toti - Pagina 71
Sportul pentru toti - Pagina 72
Sportul pentru toti - Pagina 73
Sportul pentru toti - Pagina 74
Sportul pentru toti - Pagina 75
Sportul pentru toti - Pagina 76
Sportul pentru toti - Pagina 77
Sportul pentru toti - Pagina 78
Sportul pentru toti - Pagina 79
Sportul pentru toti - Pagina 80
Sportul pentru toti - Pagina 81
Sportul pentru toti - Pagina 82
Sportul pentru toti - Pagina 83
Sportul pentru toti - Pagina 84
Sportul pentru toti - Pagina 85
Sportul pentru toti - Pagina 86
Sportul pentru toti - Pagina 87
Sportul pentru toti - Pagina 88
Sportul pentru toti - Pagina 89
Sportul pentru toti - Pagina 90
Sportul pentru toti - Pagina 91
Sportul pentru toti - Pagina 92
Sportul pentru toti - Pagina 93
Sportul pentru toti - Pagina 94
Sportul pentru toti - Pagina 95
Sportul pentru toti - Pagina 96
Sportul pentru toti - Pagina 97
Sportul pentru toti - Pagina 98
Sportul pentru toti - Pagina 99
Sportul pentru toti - Pagina 100
Sportul pentru toti - Pagina 101
Sportul pentru toti - Pagina 102
Sportul pentru toti - Pagina 103
Sportul pentru toti - Pagina 104
Sportul pentru toti - Pagina 105
Sportul pentru toti - Pagina 106
Sportul pentru toti - Pagina 107

Conținut arhivă zip

  • Sportul pentru toti.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Calităților Motrice

CAPITOLUL I. ARGUMENTAREA TEORETICĂ I.1.Actualitatea şi importanţa studiului Importanţa temei cercetate se desprinde din faptul că artele...

Studiu privind Metodologia de Organizare a Lecției de Educație Fizică la Gimnaziu

INTRODUCERE Educaţia fizică şi sportul sunt activităţi complexe, complexitatea fiind determinată de conţinutul, structura, desfăşurarea şi...

Educatia Fizica, Sportul si Cultura Organizationala in Romania

Intrοduсеrе Educaţia fizică şi sportul reprezintă drepturi fundamentale ale omului, recunoscute de marile organizaţii internaţionale. În...

Metoda Stretching a Mobilitatii Articulare in Activitatea de Fitness

Fiinţa umană se găseşte în faţa pericolului organic şi funcţional al vieţii moderne cu acumulări de toxine, pradă durerilor de tot felul; maladii...

Istoria Culturii Fizice în Aspect General a Culturii Mondiale

1. Istoria si contemporanitatea miscarilor olimpice si sportive: Jocurile olimpice “Fericit acel care a cucerit gloria. Laurii victoriei,...

Voleiul

ISTORIC Este o activitate ce s-a ridicat de la jocul cu mingea pe plaja la rangul unui joc sportiv care a castigat toate continentele si milioane...

Fitness-ul și Aerobica

Fitness-ul reprezintă o sinteză a capacităţii de mişcare" (A. Dragnea şi A. Bota, 1999). "Fitness-ul este capacitatea întregului corp şi a...

Importanța Practicării Activităților Fizice Pentru Sănătate

Introducere Prin practicarea activităţilor fizice şi sportive se acumulează nu numai cunoştinţe specific domeniului –ramurii de sport practicată...

Ai nevoie de altceva?