Sportul pentru toți

Curs
9.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 107 în total
Cuvinte : 40323
Mărime: 1.37MB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. - SPORTUL PENTRU TOTI
  2. - NOTIUNI GENERALE DE LEGISLATIE IN SPORT SI DE ORGANIZARE
  3. - ANATOMIE
  4. - FIZIOLOGIE
  5. - PRIM AJUTOR
  6. - COMUNICARE
  7. - SCOALA MISCARII
  8. - TERMINOLOGIE
  9. - GIMNASTICA AEROBICA DE INTRETINERE
  10. - TEORIA JOCURILOR DE MISCARE
  11. - NOTIUNI GENERALE DE ALPINISM, ORIENTARE TURISTICA SI SUPRAVIETUIRE

Extras din curs

Acum, la inceputul mileniului III, universalitatea geografica si lingvistica a Sportului pentru Toti este evidenta, prin SPORT PENTRU TOTI intelegand in primul rand MISCARE - termenii miscare, activitati fizice, exercitiu fizic, sport, fiind utilizati de cele mai multe ori ca sinonime. Conceptele, metodele si mijloacele educatiei fizice si sportului cunosc numeroase variante in functie de epoca, nivel de civilizatie si treapta sociala.

Termenul de sport tinde sa inglobeze toate activitatile de competitie, fie ca au dominanta educativa sau recreativa, fie ca au o orientare comerciala, profesionala.

Prima dificultate consta in reprezentarea corecta a notiunii de Sport pentru toti alaturi de Sportul rezervat elitei.

In general se scot in evidenta laturile pozitive ale sportului de performanta si se trec cu vederea cele negative: antrenamentul sever si nemilos, competitia rigida si de multe ori incorecta, imperativele politice si finaciare ce orienteaza sportul spre senzational, vedetism, fals amatorism, in goana dupa performanta si reprezentare. Toate acestea elimina inca din plecare pe cei mai putin dotati sau dispusi la aceste conditii, deci pe majoritatea oamenilor.

In acest context sportul este o activitate specifica de intrecere, in care se valorifica intensiv formele de practicare a exercitiului fizic, in vederea obtinerii de catre individ sau colectiv a perfectionarii posibilitatilor morfo-functionale si psihice, concretizate in depasirea adversarului - “victorie cu orice pret”.

Astfel, sportul devenit “lupta pentru glorie si bani”, se indeparteaza de valorile fundamentale ale educatiei fizice si sportului - sanatate, educatie, recreere, socializare.

Baronul Pierre de Coubertain, convins de profunda injustitie si raul pe care il reprezinta sportul practicat doar de o elita, a creat sloganul “Sportul pentru Toti”, folosit de el inca din anii 1900. Pierre de Coubertain defineste diferentele fundamentale intre diferite forme de educatie fizica, spunand: sportul nu este un mod de a petrece timpul de lux, o activitate pentru cei putini privilegiati si nici macar o forma de compensatie musculara pentru activitatea creierului. Pentru fiecare barbat, femeie, copil ofera posibilitatea de a se autoperfectiona, indiferent de profesie sau de pozitia ocupata in viata. Este acompaniamentul natural al tuturor, in mod egal, in aceea masura incat nimic nu-l poate inlocui.

Acest mare spirit al sportului si fondator al Jocurilor Olimpice moderne, a definit clar diferitele forme de activitate fizica:

-Sportul pentru Toti;

-Sportul competitiv;

-Sportul de elita.

Pentru ca ideea ca “sportul este facut sa fie pentru toti” sa fie ridicata la nivel de necesitate, a fost nevoie de o complexitate de imprejurari:

-dezvoltarea economica;

-cresterea numarului imbolnavirilor din cauza lipsei de miscare;

-cresterea timpului liber al oamenilor;

Imprejurari care au determinat noi obiective:

-practicarea sportului ca o contra masura impotriva tarelor civilizatiei (sedentarism, supraalimentatie, stress, alcoolism, tabagism, s.a.)

-petrecerea timpului liber intr-un anumit mod: distractie, aventura, relatii sociale, intrecere, moda, etc.

De-abia in perioada dintre sfarsitul celui de al doilea razboi mondial si anii ’70, guvernele si-au dat seama de importanta fenomenului sportiv si au inceput sa se ocupe de el

Prima aplicare a Sportului pentru Toti a fost Campania Americana pentru Mentinerea Conditiei Fizice, initiata in anul 1956 de Consiliul de Mentinere a Conditiei Fizice de pe langa Presedentia SUA. Urmata de Campania TRIMM 1960 in Norvegia, Campania 4M declansata in 1962, Programul Finlandez KUNTOUHEILU lansat in 1963.

Anii 1970 sunt considerati o perioada de studiu si aprofundare a ideii Sportul pentru Toti, termenul Sportul pentru Toti devenind sinonim cu sportul in general Dupa anii ’70 asistam la o crestere spectaculoasa a numarului practicantilor, la o mare varietate de forme de practicare si o mare varietate de participanti.

Trebuie mentionat ca , pana in anul 1990, “Miscarea Sportul pentru Toti” nu este caracterizata prin utilizarea unui termen comun. Se foloseste TRIMM in Norvegia, Danemarca, Suedia, Japonia: SPORTUL PENTRU TOTI in Anglia si Columbia; FITNESS SI SPORT in SUA; COME ALIVE in Noua Zeelanda; DEPOTES PARA in Spania si Brazilia; ZWEITEN VEG in Germania; SPORT DE MASA in tarile din Europa Centrala si de Est.

In anul 1990 sloganul Sportul pentru Toti si-a castigat dreptul la viata pe plan mondial si trebuie sa i se recunoasca meritul de-a constitui “cel putin un limbaj unificator pentru toate tarile”.

Se poate afirma ca in prezent expresia “Sportul pentru Toti” constitue inca, un subiect de polemica, se opteaza pentru termenul “Activitati fizice pentru fiecare”, deoarece inglobeaza concret un domeniu vast de practicare a “cat mai multa miscare, in cat mai multe locuri, si cat mai multi participanti”.

SPORTUL PENTRU TOTI IN LUME In Occident, cel putin la inceput, sportul s-a dezvoltat pretutindeni fara vreo forma de interventie din partea statului. Societatea civila si-a creat, alaturi de stat, o zona de responsabilitate independenta: prin munca voluntara ai libera asociere, ea a oferit sportul tuturor cetatenilor,intelegandu-le nevoile si motivatiile. Diversitatea legislatiilor sportive se explica prin faptul ca ele (legislatiile) se bazeaza pe o cultura de tip liberal sau interventionist sau pe diverse combinatii ale acestora. In statele cu o cultura liberala, activitatea sportiva este considerata ca fiind expresia initiativei libere si autonome a cetatenilor, recunoscandu-i-se in acelasi timp importanta sociala. Promovarea si dezvoltarea ei sunt, deci, incredintate miscarii sportive ca manifestare a societatii civile. Rolul recunoscut statului este acela de a crea conditiile necesare practicarii sportului si de a ajuta miscarea sportiva sa-si dezvolte propria capacitate autonoma de initiativa. In statele “interventioniste”, sportul este considerat un serviciu public. Statul isi asuma raspunderea promovarii si dezvoltarii sportului, iar in unele cazuri, in diverse moduri si proportii, chiar si administrarea si controlul lui - in cadrul obiectivelor propriei politici sportive, sociale si sanitare. In general, miscarii sportive i se atribuie ca functie autonoma doar organizarea competitiilor sportive (recunoscute oficial pe plan national sau international).In tarile care au adoptat acest model - Franta, Spania si Portugalia - legile privitoare la sport determina cadrul juridic in care poate fi practicat sportul la nivel national, prerogativele statului, rolul asociatiilor sportive si domeniile de colaborare dintre ele.

In realitate aceste doua tipuri de organizare a sportului nu sunt chiar atat de divergente. Adesea, cele doua culturi - “liberalismul” si “interventionismul” - sunt moderate de consecintele pe care le au asupra lor diferitele curente politice ce se succed la conducerea statului. Ba mai mult, unele elemente si principii sunt comune ambelor sisteme:

a)voluntariatul si asociatiile sportive sunt considerate fundamentale pentru promovarea si dezvoltare sportului;

b)este recunoscuta autonomia de organizare a activitatii sportive;

c)este general recunoscuta necesitatea interventiei statului in sport, datorita valorii sociale a sportului, a resurselor financiare importante necesare pentru promovarea lui, precum si a importantei rolului pe care sportul trebuie sa-l joace in cadrul scolii.

Bibliografie

Notiuni generale de alpinism, orientare turistica si supravietuire

“Carpatii Romaniei, cetati si drumetie”, ed. Militara, Buc 1983

“Trai in conditii de izolare”, MAPN, Buc 1998

“Survival - training edition”, Department of aer force, AF Manual 64-3, 1998

Teoria comunicarii

“Comunicarea- repere fundamentare”- Dinu, M.

“Psihologia comunicarii”- Abric Jean- Claude

“Teorii ale comunicarii de masa”- De Fleur Melvin; Ball- Rockeach Sandra

“Introducere in teoria relatiilor publice”- Pop Doru

“Teme de relatii publice”- Rogojinaru Adela

“Tehnici de manipulare”- Bogdan Ficeac

“Semiotica, societate, cultura”- Roventa- Frumusani Daniela

“Tratat de semiotica generala”- Eco Umberto

“Semiotica- Comunicatii mass-media”- Tihan Eusebiu; Ghiza Laura

Prim ajutor

“Atitudine si prim-ajutor la locul accidentului”- Dr. Cretu Antoanela

Teoria si metodica “Sportul pentru Toti”

“Charta Internationala a Educatiei Fizice si Sportului”, 1991

“Charta Europeana a Sportului pentru Toti”- Conferinta Ministrilor Europeni ai Sportului la Bruxelles, 1975

“Sanatate prin sport pe intelesul fiecaruia”- Dr. Gheorghe Dumitru, Bucuresti 1997

“Un alt mod de viata”- Suciu Aurelia, Dumitru Gheorghe, Aron Adrian, editura Afir, Bucuresti

Terminologie si notiuni generale de legislatie in sport si de organizare

“Indrumarul profesorului de educatie fizica”- prof. Struja Ioan Cornel, editura Axa, Botosani, 2004

“Teoria si metoda educatiei fizice si sportului”- Carstea Gheorghe, edituta Univers, Bucuresti, 1993

Gimnastica Aerobica de Intretinere (GAI)

“Gimnastica Aerobica de Intretinere- Ghidul Specialistului”- Macovei Sabina; Visan Alice, Editura Afir, Bucuresti, 2003

Anatomie si Fiziologie

“Biologie clasa a XI-a”- Aurel Ardelean, Ionel Roşu, Călin Istrate, Editura LEDA, 2002

“Fiziologie Umana”- I. Haulica Ed. Med., 2000

“Textbook of Medical Physiology”, A. Guyton, Saunders 1996

Preview document

Sportul pentru toți - Pagina 1
Sportul pentru toți - Pagina 2
Sportul pentru toți - Pagina 3
Sportul pentru toți - Pagina 4
Sportul pentru toți - Pagina 5
Sportul pentru toți - Pagina 6
Sportul pentru toți - Pagina 7
Sportul pentru toți - Pagina 8
Sportul pentru toți - Pagina 9
Sportul pentru toți - Pagina 10
Sportul pentru toți - Pagina 11
Sportul pentru toți - Pagina 12
Sportul pentru toți - Pagina 13
Sportul pentru toți - Pagina 14
Sportul pentru toți - Pagina 15
Sportul pentru toți - Pagina 16
Sportul pentru toți - Pagina 17
Sportul pentru toți - Pagina 18
Sportul pentru toți - Pagina 19
Sportul pentru toți - Pagina 20
Sportul pentru toți - Pagina 21
Sportul pentru toți - Pagina 22
Sportul pentru toți - Pagina 23
Sportul pentru toți - Pagina 24
Sportul pentru toți - Pagina 25
Sportul pentru toți - Pagina 26
Sportul pentru toți - Pagina 27
Sportul pentru toți - Pagina 28
Sportul pentru toți - Pagina 29
Sportul pentru toți - Pagina 30
Sportul pentru toți - Pagina 31
Sportul pentru toți - Pagina 32
Sportul pentru toți - Pagina 33
Sportul pentru toți - Pagina 34
Sportul pentru toți - Pagina 35
Sportul pentru toți - Pagina 36
Sportul pentru toți - Pagina 37
Sportul pentru toți - Pagina 38
Sportul pentru toți - Pagina 39
Sportul pentru toți - Pagina 40
Sportul pentru toți - Pagina 41
Sportul pentru toți - Pagina 42
Sportul pentru toți - Pagina 43
Sportul pentru toți - Pagina 44
Sportul pentru toți - Pagina 45
Sportul pentru toți - Pagina 46
Sportul pentru toți - Pagina 47
Sportul pentru toți - Pagina 48
Sportul pentru toți - Pagina 49
Sportul pentru toți - Pagina 50
Sportul pentru toți - Pagina 51
Sportul pentru toți - Pagina 52
Sportul pentru toți - Pagina 53
Sportul pentru toți - Pagina 54
Sportul pentru toți - Pagina 55
Sportul pentru toți - Pagina 56
Sportul pentru toți - Pagina 57
Sportul pentru toți - Pagina 58
Sportul pentru toți - Pagina 59
Sportul pentru toți - Pagina 60
Sportul pentru toți - Pagina 61
Sportul pentru toți - Pagina 62
Sportul pentru toți - Pagina 63
Sportul pentru toți - Pagina 64
Sportul pentru toți - Pagina 65
Sportul pentru toți - Pagina 66
Sportul pentru toți - Pagina 67
Sportul pentru toți - Pagina 68
Sportul pentru toți - Pagina 69
Sportul pentru toți - Pagina 70
Sportul pentru toți - Pagina 71
Sportul pentru toți - Pagina 72
Sportul pentru toți - Pagina 73
Sportul pentru toți - Pagina 74
Sportul pentru toți - Pagina 75
Sportul pentru toți - Pagina 76
Sportul pentru toți - Pagina 77
Sportul pentru toți - Pagina 78
Sportul pentru toți - Pagina 79
Sportul pentru toți - Pagina 80
Sportul pentru toți - Pagina 81
Sportul pentru toți - Pagina 82
Sportul pentru toți - Pagina 83
Sportul pentru toți - Pagina 84
Sportul pentru toți - Pagina 85
Sportul pentru toți - Pagina 86
Sportul pentru toți - Pagina 87
Sportul pentru toți - Pagina 88
Sportul pentru toți - Pagina 89
Sportul pentru toți - Pagina 90
Sportul pentru toți - Pagina 91
Sportul pentru toți - Pagina 92
Sportul pentru toți - Pagina 93
Sportul pentru toți - Pagina 94
Sportul pentru toți - Pagina 95
Sportul pentru toți - Pagina 96
Sportul pentru toți - Pagina 97
Sportul pentru toți - Pagina 98
Sportul pentru toți - Pagina 99
Sportul pentru toți - Pagina 100
Sportul pentru toți - Pagina 101
Sportul pentru toți - Pagina 102
Sportul pentru toți - Pagina 103
Sportul pentru toți - Pagina 104
Sportul pentru toți - Pagina 105
Sportul pentru toți - Pagina 106
Sportul pentru toți - Pagina 107

Conținut arhivă zip

  • Sportul pentru toti.doc

Alții au mai descărcat și

Jocuri de mișcare și grupe de exerciții pentru preșcolarii de nivel I

INTRODUCERE Educaţia fizică intervine în mod organizat în dirijarea procesului de creştere în asigurarea dezvoltării armonioase a organismului...

Managementul Asociației Sportive Tansa

Introducere Familia si scoala constituie prima unitate de integrare sociala a copilului iar rolul pe care ele trebuie sa-l indeplineasca este...

Studiu cu Privire la Dezvoltarea Vitezei la Înotătorii de 9-11 Ani din Cluburile Sportive Școlare

Capitolul I INTRODUCERE Rezultatele deosebite obţinute în ultimii ani de înotul românesc pe plan mondial, evidenţiază eforturile deosebite depuse...

Activitatea motrică de cultură fizică la școlari

I.Argumentarea teoretică a lucrării 1.1.Actualitatea și importanța studiului În cadrul caracterului global al educaţiei, educaţia fizică şi...

Organizarea unei Excursii în Sinaia

INTRODUCERE Obiectivul acestei excursii este de a cunoaşte tradiţiile locale, specifice locului Sinaia, cunoaşterea zonei şi a valorilor...

Orientări și Tendințe în Dezvoltarea Handbalului pe Plan Mondial și Național

CAPITOLUL 1 A. Orientări şi tendinţe în dezvoltarea handbalului pe plan mondial şi naţional Handbalul este un joc sportiv relativ tânăr, în...

Activități de timp liber

Activitati de timp liber “Timpul liber nu inseamna sfarsitul muncii, ci, dimpotriva, munca inseamna sfarsitul timpului liber” (Aristotel)...

Importanța Practicării Activităților Fizice Pentru Sănătate

Introducere Prin practicarea activităţilor fizice şi sportive se acumulează nu numai cunoştinţe specific domeniului –ramurii de sport practicată...

Te-ar putea interesa și

Particularități ale Învațării Motrice în Lecțiile de Educație Fizică și Sport la Nivelul Învățămantului Gimnazial

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 EDUCAŢIA FIZICÃ ŞI SPORTIVÃ COMPONENTÃ FUNDAMENTALÃ A EDUCAŢIEI GENERALE În comunităţile primitive de pe teritoriul...

Studiul Preliminar Privind Diagnoza și Prognoza Dezvoltării Motrice a Copiilor Preșcolari

CAPITOLUL 1 PREMISELE LUCRĂRII 1.1. Motivarea alegerii temei În alegerea temei am pornit de la premisa că activitatea motrică a copiilor...

Organizarea și Desfășurarea Competițiilor la Jocurile Sportive

Capitolul 1. CONSIDERAŢII GENERALE 1.1 Istoria competiţiei sportive Dezvoltarea psihică a omului nu poate fi înţeleasă în plenitudinea ei dacă...

Studiu privind Metodologia de Organizare a Lecției de Educație Fizică la Gimnaziu

INTRODUCERE Educaţia fizică şi sportul sunt activităţi complexe, complexitatea fiind determinată de conţinutul, structura, desfăşurarea şi...

Plan de afaceri - sală de fitness

Majoritatea tinerilor de azi prefera ca un nou hobby body-building-ul pentru a isi imbunatati aspectul fizic si forma sportiva.Ei doresc sa isi...

Proiect de Afaceri - SC SA GymWorld SRL

I.Afacerea.Prezentare generala Societatea comerciala SA GymWorld SRL s-a constituit în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind...

Importanța Practicării Activităților Fizice Pentru Sănătate

Introducere Prin practicarea activităţilor fizice şi sportive se acumulează nu numai cunoştinţe specific domeniului –ramurii de sport practicată...

Managementul resurselor umane în domeniul EFS

De ce anume are nevoie o organizaţie sportivă/ în condiţiile actuale, din perspectiva managementului sportiv ? Cel mai mare “duşman” al unei...

Ai nevoie de altceva?