Suport de Curs Baschet Final

Curs
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 14368
Mărime: 98.28KB (arhivat)
Publicat de: Dionisie Florescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Galea Ioan
UNIVERSITATEA “AUREL VLAICU”,ARAD FACULTATEA DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT

Extras din curs

CURSUL 1.

BAZELE GENERALE ALE TEORIEI ȘI METODICII BASCHETULUI

Baschetul face parte din categoria jocurilor sportive inventate,care se desfașoară după un regulament elaborate de FIBA și care este valabil pentru toate țările afiliate.

Jocul se desfăsoară intre două echipe formate din 5 jucători,echipele fiind formate din 10 jucători și două rezerve(12 in total), fiecare. Durata jocului este de 4 sferturi a 10 minute fiecare,in total 40 minute cu pauza între sfertul unu și doi și trei și patru de 2 minute și o pauză de 15 minute între sfertul doi și trei, adică între cele două jumatăți. În caz de egalitate jocul se prelungește cu câte sferturi este nevoie, de câte 5 minute, până una din echipe este in avantaj pe tabela de scor, la fluierul final al arbitrilor. Jocul de baschet nu se termina niciodată la egal.

Jocul constă din acțiunile de colaborare intre jucători, în care obiectul de joc -mingea - este transmisă de la un partener la celălalt, cu scopul de a o arunca la coș și a înscrie cât mai multe puncte. Se acordă coș atunci când mingea trece prin inel. Valoarea unui coș este de 2 sau 3 puncte, când mingea intră in coș ca urmare a unei acțiuni din teren și un punct când mingea trece prin inel ca urmare a unei aruncări libere. Se acordă 3 punte când s-a aruncat la coș și s-a înscris după linia de 6,75m a semicercului din fața fiecărui panou.

APARITIA ȘI DEZVOLTAREA BASCHETULUI IN LUME ȘI LA NOI IN ȚARĂ

Baschetul este un cuvânt de origine engleză basket = coș și the ball = mingea, deci mingea la coș. Această denumire a jocului, de baschet, a fost dată in anul apariției sale, la sfârșitul anului 1891 și începutul anului 1892. Nu este un joc care s-a inspirat din mitologia sau educația-fizică a popoarelor antice.

Există totuși unele versiuni și chiar discuții contradictorii, care susțin că jocuri asemănătoare au fost practicate încă prin anii 1600-1603 la azteci, incași și maiași, vechi popoare din America. Jocul lor se practică pe un teren înconjurat de un zid înalt de 6m pe care erau prinse două pietre găurite. Mingea de cauciuc trebuia trecută prin inel, folosind numai coatele, genunchii, trunchiul și capul.

Adevărul este că jocul a fost inventat mult mai târziu și că după mai mulți autori, este puțin probabil ca jocurile amintite anterior să-l fi influențat pe adevăratul creator al baschetului.

Inventatorul jocului a fost tânărul asistent James A. Naismith, de la colegiul Springfield din statul Massachusetts din USA. În dorința de a face orele de educație fizică mai atractivă, în special în perioada de iarnă, Naismith a încercat să adapteze o serie de jocuri ca fotbalul și rugbiul la condițiile de sală, fără rezultate bune însă. După multă chibzuință a prezentat studenților un joc nou, cu un număr redus de reguli(13), care în mare majoritate au rămas valabile și azi.

Primul joc oficial s-a disputat la 12 ianuarie 1892 intr-o sală a colegiului Springfield, între două echipe formate din 9 jucători, clasa respectivă având 18 elevi. Partida arbitrată de James A. Naismith a stârnit interesul unui mare număr de spectatori. Mingea a fost pusă in joc printr-o aruncare de la centru de către arbitrul principal, ambele echipe fiind aliniate la fundul salii,pe linia celor două coșuri.

Intr-o prima carte,intitulata “Jocul de baschet” ( 30pag. ) apărută la New York în anii 1893-94 sub semnătura lui James A. Naismith și Luther Gulick directorul colegiului Springfield, se dau indicații privind modul de așezare a echipelor pe teren și numărul de 5 sau 9 jucători într-o echipă, în funcție de dimensiunile terenului de joc ( 27/18,5m sau 23/16,8m ) .

Mai mult decât alte sporturi, regulile de joc au fost modificate continuu, străbătăndu-se astfel o cale lungă de la primele 13 reguli ale lui Naismith la cele peste 50 de articole ale regulamentului de baschet care se aplică in zilele noastre de către toate federațiile naționale membre FIBA .

La Jocurile Olimpice de la St. Louis ( 1904 ) , a avut loc prima demonstrație a acestui joc sportiv.

Participanții de peste ocean, sportivi sau spectatori, l-au răspândit apoi în Europa. Federația Internațională de Baschet Amator ( FIBA ) a luat ființă în anul 1932, cu sediul in Elveția. În anul 1936 are loc consacrarea definitivă a baschetului pe plan mondial, acesta fiind inclus în programul Jocurilor Olimpice de la Berlin.

În Romania, jocul de baschet a pătruns la începutul deceniului al treilea în școlile din capitală, iar primul articol de specialitate a apaăut la data de 4 decembrie 1921 în gazeta “ Ecoul sportiv ” sub semnătura lui Richard Hillard, sub titlul de “ Basketball ” Mingea la coș. Primul meci oficial s-a disputat la data de 31 mai 1922 între echipele liceelor “ Mihai Viteazul ” și “ Cantemir ” și s-a încheiat cu un rezultat strâns 11 - 9 în favoarea celor de la “ Mihai Viteazul ”. Primul campionat al capitalei s-a desfăsurat în anul 1929 și a fost câstigat de echipa TCR iar în toamna anului 1931 s-a hotărât crearea Federației Române de Baschet și Volei avându-l ca președinte pe C. Marinescu și ca vicepreședinte pe N. Dutescu.

Anul 1932 marchează afilierea Federatiei Române la FIBA, țara noastră făcând parte din cei 9 membrii fondatori ai Federației Internaționale, alături de Anglia, Argentina, Cehoslovacia, Grecia, Italia, Lituania, Elveția și Portugalia.

În ianuarie 1934 a avut loc primul turneu în străinătate al echipe românești de baschet - Juventus- în mai multe localități din Cehoslovacia.

Tot în anul 1934 au fost consemnate două evenimente importante în activitatea FRBV primul legat de confirmarea participării la Campionatele Europene de la Genova ( loc X ) din 1935 și al doilea de constituire a Ligii Muntenia. În vara aceluiași an s-a organizat primul campionat universitar care a reunit 6 facultăți și a fost câștigat de Academia Comerciala ( 15-14 in finala cu cei de la Drept ) .

În septemrie 1947 s-a organizat cea dintâi Divizie Natională,cu 8 echipe, patru din capitală și patru din provincie.

La 26 iunie 1949 a fost înființat Comitetul pentru Cultură Fizică și Sport, care hotărăște desparțirea definitivă a celor două federații surori ( baschet și volei ) , care conviețuiseră neîntrerupt timp de 18 ani.

Incepând din 1950 pornește la drum Campionatu Republican categoria “ A ” , care se desfasoară și în prezent, sub denumirea de Campionatul Național divizia “ A ” . De-a lungul anilor cele mai multe titluri de campioane naționale au fost obținute de Steaua, Dinamo și “U” Cluj la masculin, respectiv Politehnica ( Știința ) București, Rapid ( Locomotiva CFR ) București și “U” Cluj la feminin, dar din păcate pe plan internațional nu au reușit performanțe deosebite.

Preview document

Suport de Curs Baschet Final - Pagina 1
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 2
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 3
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 4
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 5
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 6
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 7
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 8
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 9
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 10
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 11
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 12
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 13
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 14
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 15
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 16
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 17
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 18
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 19
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 20
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 21
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 22
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 23
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 24
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 25
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 26
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 27
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 28
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 29
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 30
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 31
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 32
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 33
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 34
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 35
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 36
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 37
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 38
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 39
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 40
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 41
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 42
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 43
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 44
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 45
Suport de Curs Baschet Final - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Suport de Curs Baschet Final.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu cu Privire la Metodica Dezvoltării Calităților Motrice în Lecția de Educație Fizică Ciclul Gimnazial - Clasa a-v-a prin Mijloace Specifice Jocului de Baschet

1.SCURT ISTORIC AL JOCULUI DE BASCHET În anii anteriori apariției si introducerii jocului de baschet, activitatea sportivă in sălile de sport era...

Metode și mijloace de realizare a pregătirii fizice individualizate a atacanților juniori de 16-18 ani în jocul de fotbal

CAPITOLUL I. ACTUALITATEA TEMEI Având la bază o concepţie simplă şi clară ca formă, dar în fond cu un conţinut foarte complex, fotbalul se...

Analiza echipei și prestația jucătorilor de baschet

CAPITOLUL I INTRODUCERE – ASPECTE GENERALE CU PRIVIRE LA TEMA LUCRĂRII 1.1. Sportul de performanţă în contextul general al societăţii moderne În...

Baschet - metode și mijloace de perfecționare a driblingului

I. Fundamentarea teoretică a lucrării 1.1 Motivaţia alegerii temei Am ales acest element tehnic, conducerea mingii pentru că este unul dintre...

Baschet în Învățământul Liceal și Universitar

In cazul in care scoala are o baza materiala satisfacatoare pentru practicarea jocului de baschet si in cazul in care exista elevi care au ca...

Baschetul

Joc sportiv, mijloc al educatiei fizice, sport de masa si de performanta. Asa cum am mai amintit, Neismith inventand jocul de baschet, nu putea sa...

Istoria Culturii Fizice în Aspect General a Culturii Mondiale

1. Istoria si contemporanitatea miscarilor olimpice si sportive: Jocurile olimpice “Fericit acel care a cucerit gloria. Laurii victoriei,...

Rezistența - Calitate Motrică de Bază

Capitolul 1. Rezistenţa – calitate motrică de bază Dacă depunem un efort susţinut determinăm apariţia unei senzaţii de disconfort care produce în...

Ai nevoie de altceva?