Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit

Curs
8/10 (4 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 8095
Mărime: 559.75KB (arhivat)
Publicat de: Daniel Ghinea
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Capitolul 1

AUTOMATE PROGRAMABILE CU PRELUCRARE PE BIT (APB)

1.1. INTRODUCERE

Problemele de automatizare discontinuă au fost tratate pe baza logicii cu relee electromagnetice , folosindu-se limbajul logicii releelor . Utilizarea circuitelor cu semiconductoare a marcat înlocuirea releelor folosind logică statică asincronă bazată pe interconectarea elementelor logice ca porţi logice , numărătoare , temporizatoare , registre de deplasare , etc .

O caracteristică importantă a numeroase sisteme de comandă , indiferent dacă sunt realizate cu relee sau cu circuite tranzistorizate , constă în aceea că ele comandă elemente ca relee , bobine , electrovalve , contactoare , lămpi , etc si că semnalele de intrare ce se prelucrează provin de la limitatoare de cursă , butoane cu revenire , detectoare diverse . Atât intrările în sistemul de comandă al unei automatizări , cât şi ieşirile ce controlează elementele de execuţie din procesul tehnologic automatizat , transferă semnale binare corespunzătoare celor două stări logice posibile notate prin “0” şi “1” . Blocul de comandă , la îndeplinirea funcţiei sale , realizează legătura între anumite intrări şi ieşiri printr-o logică de tipul : “Dacă limitatorul de cursă L este acţionat şi contactul K este închis , atunci motorul M va fi pornit “ .

Într-o comandă prelucrările necesare asupra informaţiilor receptate , impun interconectarea unor elemente logice pe baza unei sinteze logice . Astfel , fiecare aplicaţie necesită un bloc de comandă specific realizat în logică cablată , care înglobează multă manoperă .

Pentru eliminarea acestui neajuns major s-au creat blocuri de comandă programabile ce pot deservi o largă categorie de aplicaţii , caracterizate prin flexibilitate şi numite automate programabile. Automatele programabile au o mare capacitate de prelucrare logică , se programează uşor şi sunt adaptate automatizărilor discontinui .

Comanda unei automatizări se poate face şi cu sisteme de calcul puternice , dar acestea sunt scumpe şi necesită personal de înaltă calificare .

Astfel , a apărut necesitatea unor blocuri de comandă care să opereze la un moment dat cu o singură intrare , sau o singura ieşire şi numite automate programabile pe bit (APB) .

Având o arhitectură internă simplificată şi un set de instrucţiuni redus , un APB realizează prelucrări simple de date , în principal logice , fiind însă capabil să controleze un număr mare de intrări şi ieşiri de un bit asociate procesului controlat , într-o siguranţă funcţională ridicată .

Un APB este realizat în jurul unei magistrale la care se conectează intrările şi ieşirile prin circuite de interfaţă , unitatea centrală de operare (CPU) şi memoria fapt ce sugerează structura unui sistem de calcul , de care se deosebeşte însă prin setul redus de instrucţiuni .

La un APB execuţia programului utilizator este ciclică , fapt ce a determinat renunţarea funcţionării în întreruperi . Derularea ciclică rapidă a unui program liniar (fără salturi înapoi) , permite sesizarea evenimentelor dintr-un proces lent la puţin timp după ce apar , fără riscul pierderii de informaţie sau alterare a procesului comandat .

1.2. COMPONENTELE UNUI APB

1.2.1. PROCESORUL MC 14500B

Arhitectura internă a acestui procesor este dată în fig.1 , iar repartizarea funcţiilor pe terminale în fig.2 .

Începutul perioadei de tact coincide cu frontal căzător . Începutul perioadei de tact coincide cu frontul căzător al tactului când instrucţiunea având codificarea binară I3 I2 I1 I0 este memorată în registrul de instrucţiuni (Instrucţion Register) . Unitatea logica (Logic Unit) în urma decodării instrucţiunii în execuţie realizează încărcarea registrului rezultat (RR) , având rolul de registru acumulator de un bit , a cărui stare RR sau este transferată pe linia de date (DATA) .

Fig. 1. Arhitectura internă MC14500 B (MMC4500)

Fig. 2. Circuitul MC 14500 B – funcţii la terminale

La scriere (emisie) , linia DATA funcţionează ca ieşire şi e activată pe o perioadă a tactului CLOCK , iar ieşirea WRITE trece în starea “1” în prima jumătate a tactului când =0 .

Registrele IEN (Input Enable) şi OEN (Output Enable) condiţionează accesul datelor de intrare şi respectiv de ieşire pe linia bidirecţională DATA , încărcarea acestor registre făcându-se prin instrucţiunile cu simbolizările IEN şi respectiv OEN .

Atunci când ambele registre , IEN şi OEN sunt în starea “1” , datele de intrare şi de ieşire circulă neafectate conform instrucţiunilor efectuate . Starea “0” a registrului IEN determină în permanenţă starea “0” la data citită indiferent de nivelul logic al intrării ce apare pe linia DATA . Dacă registrul OEN are starea “0” procesorul nu executa nici o operaţie de scriere , linia DATA rămânând în înaltă impedanţă , iar ieşirea WRITE în starea “0” .

La iniţializare , când RST=1 , registrele IEN ,OEN şi RR sunt puse în starea “0” , încărcarea lor făcându-se pe linia DATA la frontul crescător al tactului .Deci , instrucţiunile se încarcă pe frontul căzător şi se execută pe cel crescător al semnalului de CLOCK de la terminalul .

Validarea încărcării registrelor IEN şi OEN este realizată de blocul CONTROL prin semnalele VI şi VE emise în urma decodării instrucţiunii ce se execută . În funcţie de instrucţiunea efectuată blocul CONTROL activează semnalele de comandă FLF , FLO , RTN şi JMP ce rămân active (in starea “1”) pe întreaga perioadă a tactului .

Microprocesorul MC 14500 B are încorporat un generator de tact (OSC) a cărui frecvenţa se stabileşte cu un grup R , C extern conectat ca în fig. 1 .

Când intrarea de resetare este RST=1 , oscilatorul se blochează în starea =1 . La revenirea în starea RST=0 amorsarea oscilaţiilor are loc în circa 100 ns . Pentru folosirea unui tact extern , acesta se aplică la intrarea , iar intrarea se conectează la masă . Tactul extern trebuie să fie de nivel TTL .

Setul de instrucţiuni al acestui microprocesor de un bit conţine 16 instrucţiuni prezentate în tabelul următor :

al tactului când instrucţiunea având codificarea binară I3 I2 I1 I0 este memorată în registrul de instrucţiuni (Instrucţion Register) . Unitatea logica (Logic Unit) în urma decodării instrucţiunii în execuţie realizează încărcarea registrului rezultat (RR) , având rolul de registru acumulator de un bit , a cărui stare RR sau este transferată pe linia de date (DATA) .

Preview document

Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 1
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 2
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 3
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 4
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 5
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 6
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 7
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 8
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 9
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 10
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 11
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 12
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 13
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 14
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 15
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 16
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 17
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 18
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 19
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 20
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 21
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 22
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 23
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 24
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 25
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 26
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 27
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 28
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 29
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 30
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 31
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 32
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 33
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 34
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 35
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 36
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 37
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 38
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 39
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 40
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 41
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 42
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 43
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 44
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 45
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 46
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 47
Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Automate Programabile cu Prelucrare pe Bit.doc

Alții au mai descărcat și

Digital Video Broadcasting - Satellite

TELEVIZIUNEA DIGITALA Transmisiunile TV conţin mult mai multă informaţie decât cele radio. Semnalul video analogic cu 625 de linii de explorare...

Studiul diodei semiconductoare

1. SCOPUL LUCRĂRII Lucrarea studiază cele mai utilizate diode semiconductoare întâlnite în circuitele electronice analogice: dioda redresoare și...

Traductoare de Vibrații și Accelerații

Vibratiile sunt fenomene dinamice care iau nastere în medii elastice sau cvasielastice, datorita unei excitatii locale, care se manifesta prin...

Traductoare de Viteză și Turație

Notiuni fundamentale : Viteza, prin definitie, este o marime vectoriala. Daca directia (suportul) de deplasare a corpului în miscare este data,...

Traductoare pentru Controlul Dimensional

Elemente sensibile pneumatice pentru controlul dimensional Controlul dimensional este un domeniu în care utilizarea dispozitivelor pneumatice...

Traductoare pentru Forțe și Cuplu

9.2.2 Tipuri de marci tensometrice si caracteristicile acestora Principalele caracteristici ale MT sunt determinate de natura materialului din...

Traductoare pentru mărimi electrice

c) Transformatoare de curent. În practica aceste transformatoare se mai nu-mesc “reductoare de curent”si sunt folosite pentru prelucrarea...

Sisteme Trifazate

Un ansamblu de trei circuite electrice în care acţionează trei tensiuni electromotoare alternative, cu aceeaşi frecvenţă, dar cu fazele iniţiale...

Te-ar putea interesa și

Comanda unei Stații Automate de Spălat Autovehicule cu Automatul Programabil LG Glofa GM7

I. PARTEA TEORETICA 1. Automate programabile 1.1 Introducere Sistemele automate de control a proceselor sunt un conglomerat de dispozitive...

Automatizarea sistemului de întrare într-un garaj

PARTEA I Capitolul 1. Usi de garaj automate 1.1. Generalitãti Portile si usile de intrare în curte sau în garaj automatizate reprezintã solutia...

Analiza și Proiectarea unui Sistem de Conducere cu Automat Programabil

1. Introducere în automate programabile 1.1. Prezentarea generală a APe Un automat programabil (AP) sau un controler cu logică programabilă...

Sisteme cu Microprocesoare

ARGUMENT De la apariţie pînă în momentul actual, evoluţia calculatoarelor personale a cunoscut momente de cotitură, veritabile mutaţii. Primul...

Implementarea Automatului Programabil Eco Control 667 E în Sistem

- Proiectarea automatelor cu stări finite în logică cablată şi logică programată Sistemele de conducere cu stari finite pot fi realizate in logica...

Automat de Patru Biți pentru Sisitemul de Comandă a unei Linii Flexibile de Prelucrare

Rezumat: În această lucrare se prezintă o descriere a modului de proiectare a unui automat de patru biţi cu posibilităţi de utilizare în cadrul...

Automate Programabile

Automatul programabil (Programable Logic Controler) a apărut ca o alternativă flexibilă, ieftină şi sigură la panourile cu logică cablată (cu...

Criptografie și securitatea informației

1.1 Noţiuni de teoria numerelor 1.1.1 Numere prime Fiind date două numere naturale m şi n, spunem că m divide pe n, sau că n este multiplu al...

Ai nevoie de altceva?