Extras din document
1.1 Structura unui sistem automat (SA)conventional. Scheme-bloc.
1.1.1 Introducere. Definitii
Automatizãrile navale au început sã se aplice proceselor continue si discrete ale diverselor mecanisme, dispozitive si agregate de la bordul navelor. S-a trecut la automatizarea diferitelor echipamente din compartimentul masini (CM) si apoi la centralizarea comenzii si supravegherii instalatiilor energetice navale de fortã într-un PC.
Automatizarea navalã complexã vizeazã trecerea de la automatizarea individualã a mecanismelor, agregatelor si instalatiilor navale la sisteme automate complexe care sã unifice sistemele automate individuale într-un tot unitar. Automatizarea complexã conduce la îmbunãtãtirea conditiilor de muncã si viatã ale echipajului, iar pe de altã parte la reducerea echipajului la minimul de membri necesar pentru manevra navei atât în regim normal de functionare , cât si în regim de avarie pânã la cel mai apropiat port.
Tendinta este de a extinde tehnicile de automatizare la toate compartimentele navei si introducerea unor sisteme de control dotate cu calculatoare si automate programabile precum si centralizarea înaltã a operatiilor de comandã, achizitii de date si supravegherea tuturor masinilor si instalatiilor navale. Aceastã fazã este denumitã, în unele lucrãri de specilaitate, superautomatizare navalã; ea va permite reducerea continuã a numãrului membrilor echipajului dar si eliminãrii distinctiei conventionale existente între compartimentele navelor; membrii echipajului vor avea atributii multiple, iar navele vor fi dotate cu cele mai moderne sisteme automate.
Revenind la automatizarea clasicã, sã definim câteva notiuni de automatizare.
Ansamblul de obiecte materiale care asigurã conducerea unui proces tehnic sau de altã naturã fãrã interventia directã a omului reprezintã un echipament de automatizare.
Stiinta care se ocupã cu studiul principiilor si aparatelor prin intermediul cãrora se asigurã conducerea proceselor tehnice fãrã interventia directã a omului poartã denumirea de Automaticã.
Automatizarea reprezintã introducerea în practicã a principiilor automaticii.
Sistem automat: ansamblul format din procesul (tehnic) condus si echipamentul de automatizare (de conducere), care asigurã desfãsurarea procesului dupã anumite legi. Definirea notiunii de sistem automat a pornit de la realitatea obiectivã a existentei unor procese (tehnice) cauzale (respectiv cauza determinã efectul si nu invers) si a unor obiecte materiale create de om (cu respectarea cauzalitãtii) în scopul conducerii automate a unor procese. Fiecare dispozitiv de automatizare este caracterizat printr-o mãrime ce reprezintã cauza si o mãrime ce reprezintã efectul, între acestea existând o relatie de dependentã, cauza implicând (determinând) efectul.
1.1.2 Structuri de sisteme automate. Rolul reactiei negative
Pornind de la definitia sistemului automat putem asocia acestuia un model structural alcãtuit din douã subsisteme: subsistemul condus S2 (procesul supus automatizãrii) si subsistemul de conducere sau conducãtor S1 (echipamentul de automatizare).
u1 m1 y1
u2 m2 y2
um mk yp
Fig. 1.1 Schema generalã a unui sistem deschis
Structura de sistem prezentatã în figura 1.1 este o structurã deschisã, reprezentând totodatã o structurã minimalã care asigurã o relatie functionalã doritã între grupul (setul) mãrimilor de la iesire yi (i=1,2, ,p) si setul variabilelor de la intrare ui (i=1,2,3, ,m).
Preview document
Conținut arhivă zip
- Automatizari Navale.pdf