Bazele Radiocomunicatiilor

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 153 în total
Cuvinte : 41339
Mărime: 4.84MB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Corina Botoca
-retele neuronale

Extras din document

1. Introducere

În 1876 experimentul lui Alexander Graham Bell care demonstra că vocea poate fi transmisă la distanţă pe cabluri de cupru a marcat naşterea telecomunicaţiilor. Zece ani mai târziu erau 155.000 de telefoane în uz în SUA.

Telecomunicaţiile au avut o evoluţie fără precedent în ştiinţă, de la comutarea de circuite la comutarea de pachete de mare viteză, de la transmisiile prin cablurile de cupru la cele prin fibre optice, prin satelit şi comunicaţiile mobile.

În prezent suntem martori ai unei revoluţii tehnologice care va reconfigura întreaga infrastructură, atât a telecomunicaţiilor cât şi a informaticii. Creşterea volumului de informaţii vehiculate pe canalele de comunicaţii, cererea de noi servicii şi aplicaţii la viteze din ce în ce mai mari, de ordinul gigabiţilor pe secundă (sau chiar Tbiţilor au determinat înlocuirea reţelei de telecomunicaţii cu un sistem digital avansat

B-ISDN (Broadband Integrated Services Digital Network). Videoteleconferinţa , comunicaţiile multimedia, televiziunea de înaltă definiţie, comunicaţiile la distanţă interumane însoţite de realitate virtuală (telemedicină, învăţământul la distanţă), servicii de comunicaţii personale sunt câteva exemple de servicii care necesită integrarea reţelelor telefonice cu reţelele de calculatoare, pentru a se putea asigura transmisia atât a semnalelor continue video /audio cât şi a celor numerice.

2. Caracteristicile reţelelor moderne de comunicaţii

Reţelele moderne de comunicaţii, au un număr de mii de noduri, cu diferite tipuri de surse, diferite tipuri de trafic, care deservesc un număr variabil, foarte mare de utilizatori. Reţelele care erau în principal orientate pe îmbunătăţirea serviciilor vocale au evoluat spre comunicaţiile multimedia. S-a încetăţenit opinia că multimedia şi videoconferinţele vor reprezenta preponderent traficul viitorului. Toate aceste servicii necesită o bandă largă de frecvenţe ocupate. Există aplicaţii ca de exemplu bazele de date geospaţiale care consumă chiar mai multă bandă decât comunicaţiile multimedia. Comunicaţiile interumane, ca educaţia şi telemedicina, însoţite de realitate virtuală necesită nu numai o bandă foarte mare dar şi parametrii care definesc calitatea serviciului satisfăcători (QoS quality of service).

Deci scopul BISDN este să ofere o paletă largă de servicii unui număr cât mai mare, variabil de utilizatori, la diferite viteze (rate de bit) într-o manieră eficientă şi la un preţ accesibil. BISDN trebuie să asigure integrarea reţelelor prin satelit cu reţelele mobile, celulare şi cu reţelele terestre. BISDN trebuie să garanteze compatibilitatea componentelor, conectivitate totală (global roaming) în condiţiile unei capacităţi cât mai mari de transmisie, a unei viteze de procesare în timp real şi a satisfacerii parametrilor QOS. Vorbim în prezent de o generaţie 3 a sistemelor de transmisie şi se prefigurează deja generaţia 4G. Sistemele de comunicaţie curente suportă aplicaţii multimedia şi INTERNET. Ca de exemplu, sistemul Spaceway asigură o legătură de transmisie în jos cu viteze de până la 100Mb pe secundă şi o capacitate totală de 4,4 Gb/s.

O tehnologie cheie pentru B-ISDN, o reprezintă modul de transfer asincron, al informaţiei ATM (Asynchronus Transfer Mode), prin care informaţia este segmentată în pachete de lungime fixă numite celule, ceea ce facilitează comutarea de mare viteză.

O celulă reprezintă doar o parte din blocul de date de transmis. Fiecare celulă are un antet care determină destinaţia, permiţând astfel o rutare transparentă prin reţea. Celula conţine pe lângă adresa destinaţie şi alte informaţii necesare pentru o mai bună circulaţie a acesteia prin canalul de comunicaţie. Celulele nu sunt preasignate, ele sunt asignate şi transmise prin multiplexare în timp la cererea utilizatorului. În reţelele ATM, comunicaţia este orientată pe conexiune, utilizând circuitul virtual la nivelul cel mai de jos.

Transmisia ATM nu este limitată la un tip de mediu de transmisie, putând fi utilizată în toate mediile de comunicaţie existente, cablu coaxial, cablu torsadat, fibre optice. Organizaţia ATM Forum recomandă folosirea următoarelor interfeţe fizice pentru ATM: FDDI, Fiber Channel, SONET, Frame Relay şi X.25.

Tehnologia ATM îndeplineşte câteva dintre obiectivele majore ale BISDN: suportă toate serviciile existente în prezent, asigură o utilizare eficientă a resurselor reţelei, minimizează timpul de procesare în nodurile intermediare, suportă viteze mari de transmisie, garantează performanţele necesare pentru aplicaţiile existente.

În ceea ce priveşte dezvoltarea ulterioară a reţelelor de comunicaţii există mai multe scenarii care toate au la bază transmisiile prin satelit, fie că utilizează tehnica ATM, fie protocoalele INTERNET. Reţeaua globală trebuie să integreze reţele ATM cu Internetul, după cum se poate observa din arhitecturile prezentate în paragraful ……[].

3. Caracteristicile traficului într-o reţea de comunicaţii

Principala caracteristică a traficului este că aproape toţi parametrii săi variază, respectiv numărul utilizatorilor, topologia reţelei, ratele de transfer ale informaţiei, lăţimea de bandă necesară. Astfel încât cerinţele transmisiei diferă în funcţie de nivelele de servicii oferite utilizatorilor.

Vocea împachetată necesită o bandă relativ redusă dată de o viteză de transmisie de aproximativ 8 kb/s, dar necesită o întârziere redusă pentru a asigura calitate la destinaţie.

Traficul video necesită o bandă mai largă, dată de o transmisie de 128-384 kb/s şi de asemenea o întârziere redusă în transmisie.

Traficul de date, respectiv de fişiere sau email poate accepta latenţă în transmisie fără deprecierea parametrilor QOS. Emailul necesită bandă redusă, dar transmisia de fişiere necesită bandă largă.

Traficul se desfăşoară în rafale şi modelarea sa este posibilă doar în anumite condiţii de constrângere şi pentru aplicaţii specifice. Presupunerea făcută în reţeaua telefonică a distribuţiei Poisson s-a demonstrat neviabilă în transmisia de date.

În teoria curentă şi în practică încă domină modelele exponenţiale, care însă s-au demonstrat a fi adecvate doar la o scară limitată de timp. Nici unul dintre aceste modele nu este capabil să ilustreze exact proprietăţile traficului real. Limitările algoritmilor convenţionali se datorează în special necesităţii modelării exacte a problemei, ceea ce este foarte dificil de realizat în condiţiile complexe ale traficului real.

Preview document

Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 1
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 2
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 3
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 4
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 5
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 6
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 7
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 8
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 9
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 10
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 11
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 12
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 13
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 14
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 15
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 16
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 17
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 18
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 19
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 20
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 21
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 22
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 23
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 24
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 25
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 26
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 27
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 28
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 29
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 30
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 31
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 32
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 33
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 34
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 35
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 36
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 37
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 38
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 39
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 40
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 41
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 42
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 43
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 44
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 45
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 46
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 47
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 48
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 49
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 50
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 51
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 52
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 53
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 54
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 55
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 56
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 57
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 58
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 59
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 60
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 61
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 62
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 63
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 64
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 65
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 66
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 67
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 68
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 69
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 70
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 71
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 72
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 73
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 74
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 75
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 76
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 77
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 78
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 79
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 80
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 81
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 82
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 83
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 84
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 85
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 86
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 87
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 88
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 89
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 90
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 91
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 92
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 93
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 94
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 95
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 96
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 97
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 98
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 99
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 100
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 101
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 102
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 103
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 104
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 105
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 106
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 107
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 108
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 109
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 110
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 111
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 112
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 113
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 114
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 115
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 116
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 117
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 118
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 119
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 120
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 121
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 122
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 123
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 124
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 125
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 126
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 127
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 128
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 129
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 130
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 131
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 132
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 133
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 134
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 135
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 136
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 137
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 138
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 139
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 140
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 141
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 142
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 143
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 144
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 145
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 146
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 147
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 148
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 149
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 150
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 151
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 152
Bazele Radiocomunicatiilor - Pagina 153

Conținut arhivă zip

  • Bazele Radiocomunicatiilor.doc

Alții au mai descărcat și

Radioreceptor Fm Stereo cu Integrat Bm3189

CAP. 4. REALIZARE PRACTICA 4.1 Proiectarea cablajelor imprimate 4.1.1 Generalitati Utilizarea cablajelor imprimate constituie actualmente...

Adresarea în Rețelele IP

Principiile interconectării reţelelor în baza protocoalelor nivelului de reţea Nivelul de reţea al modelului standard de interacţiune a sistemelor...

Bomba Electromagnetică

Tehnicile de generare a Pulsului Electromagnetic de Mare Putere (High Power Electromagnetic Pulse) si tehnologia creării Microundelor de Mare...

Proiectarea unui Oscilator

1.Tema proiectului Sa se priecteze un oscilator (generator de semnal) sinusoidal cu punte Wien si limitare de amplitudine cu diode.Oscilatorul...

CAN Bosch

Protocolul CAN este utlizat pentru comunicaţii seriale. Există două formate de mesaje, cel „standard”, pe 11 biţi şi cel „extins”, pe 29 de biţi....

Tehnici de Modulatie a Semnalelor Numerice

Introducere-Tipuri de modulatie Date analogice in semnale analogice: -Modulatie AM-SCAM -Modulatie FM -Modulatie PM Date numerice in semnale...

Bazele Sistemelor de Achizitie a Datelor

1. Tema de proiectare. Să se proiecteze un sistem de achiziţie de date interfaţat cu PC pe portul serial care să achiziţioneze 4 semnale de la 4...

Proiect Structuri Hardware Reconfigurabile

TEMA PROIECT Sa se realizeze un generator de culori cu afisare pe portul VGA. Se va genera in total trei culori, sub forma unor cadre care vor fi...

Ai nevoie de altceva?