Cursuri DEEA

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 7653
Mărime: 170.96KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Electronica este stiinta si tehnologia miscarii sarcinilor intr-un gaz, vid sau semiconductor.

Obs: Miscarea sarcinii nu este considerata ca tinand de electronica.

Istoria electronicii este divizata in 2 perioade majore de timp:

-era tubului cu vid (pana in anul 1947)

-era tranzistorului (incepand cu 1947)

1. Tubul cu vid

In decembrie 1947, laboratoarele Bell au inventat primul transistor.

In 1837, Samuel Morse, professor la Universitatea din New York, pune la punct telegraful si utilizeaza pentru transmisie alfabetul morse

In 1876, Graham Bell inventeaza telefonul si pune la punct un sistem de codare a informatiei vorbite in semnal electric la emitator, respectic un sistem de decodare al sistemului electric in semnal sonor (audio), la receptor.

In 1877, Thomas Edison pune la punct un fonograf prin care o serie de semnale electrice sunt stocate si inregistrate secvential pentu ca ulterior sa poata fi redate.

O contributie majora la comunicatiile radio o aduce James Clark Maxwell care, in 1865 reuseste sa structureze cercetarile sale anterioare intr-o consistenta teorie a electromagnetismului (Relatiile/Ecuatiile lui Maxwell). Prin teorie, Maxwell prevede ca undele electromagnetice pot fi transmise in spatiu. Peste 23 de ani, Hertz produce experimental asemenea unde electromagnetice intr-un laborator.

In 1896, Marconi a transmis succesiuni de astfel de unde pe care a reusit sa le detecteze la o distanta de 2 mile fata de pozitia emitatorului, punand bazele telegrafiei fara fir. Se obtine deci in 1896 telegrafia fara fir.

Era tubului cu vid acopera prima jumatate a secoulului XX. In 194, Fleming inventeaza un dispozitiv: clasica dioda numita de el lampa. Acest dispozitiv consta intr-un fir incalzit, botezat filament, care in cazul diodei joaca rol si de catod, care prin efect Edison emitea electroni care puteau ajunge la anodul dispozitivului. Acesta era separat de un platou metalic iar intreaga structura era incapsulata in vid printr-un balon de sticla.

In 1906, DeForest introduce un al treilea electrod(numit grila) intre platou si catodul tubului lui Fleming si obtine un dispozitiv nou numit trioda.

Era alcatuita dintr-un filament si un anod. Potentialul aplicat pe grila putea controla cantitatea de electroni ce puteau parasi filamentul.

Televiziunea alb-negru apara dupa 1925 si consta intr-un iconoscop si cinescopul lui Zworykin.

TRANZISTORUL

In 1947, in laboratoarele Bell, un grup de cercetatori condus de Shockey au terminat experimentele legate de transistorul cu jonctiune. Circulatia curentului din transistor, considerau ei ca se datoreaza celor doi purtatori de sarcina: electroni si goluri, considerand ca sunt tranzistori bipolari.

In 1956, datorita inventiei tranzistorului, grupului condus de Schockley i se acorda premiul Nobel pentru fizica.

Intre 1952 – 1953 Shockley si Pearson pun la punct tranzistorul cu efect de camp numit jonctiune, iar in 1953 Lask inventeaza tranzistorul unijonctiune.

In 1961, firmele Fairchild si Texas Instruments au trecut la comercializarea circuitelor integrate. Primul amplificator operational a fost dezvoltat de Fairchild in anul 1964.

MECANISMUL CONDUCTIEI

Atomul este format dintr-un nucleu , care contine neutroni(particule fara sarcina electrica) si potroni. In jurul nucleului graviteaza electroni. Cand numarul protonilor este egal cu numarul electronilor, atomul este neutru din punct de vedere electric.

In anumite imprejurari, electronii pot sa sara de pe orbita pe alta, emitand sau absorbind cuante de energie. Electronii situati pe ultima orbita purtand numele de electroni de valenta sa fie mai slabi legati de nucleu. Acesti electroni de valenta definesc comportarea atomului respectiv in concordanta privind alti atomi.

In miscarea lor electronii dispun de energii bine definite posedand anumite niveluri energetic. Unitatea de masura a unui nivel energetic este eV.

1eV=1,6 x 10-19 J

Materialul este unul de tip cristalin. Asistam la cuplarea electronilor de valenta, a unor atomi vecini si ca urmare electroni de valenta au posibilitatea sa ocupe nivele energetic cuprinse in anumite benzi de energie, si deci nu mai au nivele energetice discrete asa cum erau in cazul unui atom izolat.

Preview document

Cursuri DEEA - Pagina 1
Cursuri DEEA - Pagina 2
Cursuri DEEA - Pagina 3
Cursuri DEEA - Pagina 4
Cursuri DEEA - Pagina 5
Cursuri DEEA - Pagina 6
Cursuri DEEA - Pagina 7
Cursuri DEEA - Pagina 8
Cursuri DEEA - Pagina 9
Cursuri DEEA - Pagina 10
Cursuri DEEA - Pagina 11
Cursuri DEEA - Pagina 12
Cursuri DEEA - Pagina 13
Cursuri DEEA - Pagina 14
Cursuri DEEA - Pagina 15
Cursuri DEEA - Pagina 16
Cursuri DEEA - Pagina 17
Cursuri DEEA - Pagina 18
Cursuri DEEA - Pagina 19
Cursuri DEEA - Pagina 20
Cursuri DEEA - Pagina 21
Cursuri DEEA - Pagina 22
Cursuri DEEA - Pagina 23
Cursuri DEEA - Pagina 24
Cursuri DEEA - Pagina 25
Cursuri DEEA - Pagina 26
Cursuri DEEA - Pagina 27
Cursuri DEEA - Pagina 28
Cursuri DEEA - Pagina 29
Cursuri DEEA - Pagina 30
Cursuri DEEA - Pagina 31
Cursuri DEEA - Pagina 32
Cursuri DEEA - Pagina 33
Cursuri DEEA - Pagina 34
Cursuri DEEA - Pagina 35
Cursuri DEEA - Pagina 36
Cursuri DEEA - Pagina 37
Cursuri DEEA - Pagina 38
Cursuri DEEA - Pagina 39
Cursuri DEEA - Pagina 40
Cursuri DEEA - Pagina 41
Cursuri DEEA - Pagina 42
Cursuri DEEA - Pagina 43
Cursuri DEEA - Pagina 44
Cursuri DEEA - Pagina 45
Cursuri DEEA - Pagina 46
Cursuri DEEA - Pagina 47
Cursuri DEEA - Pagina 48
Cursuri DEEA - Pagina 49
Cursuri DEEA - Pagina 50
Cursuri DEEA - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • DEEA-Curs 1.doc
  • DEEA-Curs 2.doc
  • DEEA-Curs 3.doc
  • DEEA-Curs 4.doc
  • DEEA-Curs 5.doc
  • DEEA-Curs 6.doc
  • DEEA-Curs 7.doc

Alții au mai descărcat și

Condensatoare

Condensat. (C) – componentă de circuit cel m/des utiliz. în sch. electron.. Constructiv un C e/e alc. dintr-un mediu diel. plasat între 2 armături...

Diode Semiconductoare

Diodele semiconductoare s/t dispozitivele electronice formate dintr-o joncţiune p-n şi două contacte ohmice (metal semiconductor). În f-ţie de...

Materiale Conductoare

Mat. conduct. s/t mat. care se caracteriz. dpdv al conductibilităţii electrice prin valori tipice m/mari de 108 Sm (siemens). Clasificarea poate...

Redresoare Monofazate

Redresoarele sunt utilizate ptr a efectua conversia curentului alternativ in curent continuu. Ca sursa de curent alternativ poate servi tensiunea...

Redresoare Trifazate

Redresoarele sunt utilizate ptr a efectua conversia curentului alternativ in curent continuu. Redresoarele monofazate f-ză pînă la puterea de 1KW....

Semnale

Introducere Ce este un sistem de comunicatii? Pentru a raspunde in linii mari la aceasta intrebare este necesar sa dam raspunsul la o intrebare...

Circuite Integrate Analogice

1.INTRODUCERE 1.1 Scurt istoric “To remember us who our real heroes should be”(The Wall Street Journal) 1930 LILIENFELD si HEIL pun bazele...

Electronică Aplicată

1. ELEMENTE INTRODUCTIVE REFERITOARE LA CONDUCEREA PROCESELOR INDUSTRIALE DIN PERSPECTIVA SISTEME INTELIGENTE HARDWARE-SOFTWARE DE MĂSURARE ŞI...

Ai nevoie de altceva?