Ingineria calitatii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Ingineria calitatii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 69 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Electronica

Extras din document

CAPITOLUL 1

CONCEPTUL DE CALITATE A SISTEMELOR

TEHNICE

1.1. Conceptul și componentele calității

Realitatea economică de la începutul secolului al XXI este caracterizată de o concurență tot mai acerbă de cucerire a piețelor. Experiența de până acum a arătat că succesul unei societăți pe piață este asigurat în primul rând de calitatea produselor sau serviciilor oferite. Calitate reprezintă ansamblul de proprietăți și caracteristici ale unui produs sau serviciu care îi conferă acestuia aptitudinea de a satisface nevoile exprimate sau implicite. Nevoile pot include aspecte privind aptitudinile de utilizare, de securitate, de disponibilitate, de fiabilitate, de mentenanță, aspecte economice și relative la mediu! înconjurător. Calitatea unui produs este determinată de un ansamblu de caracteristici utile, care se pot observa, încerca, măsura sau compara cu un etalon. Modalitatea de definire a calității trebuie să pornească de ia performanțele care caracterizează produsul. Un produs va fi considerat corespunzător ia un moment dat dacă performanțele sale se încadrează între anumite limite de toleranțe specificate. Capacitatea unui produs de a-și încadra performanțele în limitele de toleranță specificate poartă denumirea de conformitate. Potrivit definiției conformității, nivelul de calitate stabilit este valabil numai pentru momentul de timp în care s-au efectuat

măsurători asupra performanțelor produsului. Deoarece performanțele unui produs se modifică în perioada utilizării acestuia, apare necesară explicarea timpului în definiția calității. Capacitatea unui produs de a-și încadra performanțele în limitele de toleranță specificate, într-un interval de timp, se numește fiabilitate. Eficiența unui produs în exploatare depinde nu numai de caracteristicile sale de conformitate și fiabilitate, ci și de modul în care produsul poate fi întreținut în exploatare. Capacitatea unui produs de a fi ușor accesibil pentru operații de verificare, diagnoză tehnică și restabilire poartă denumirea de mentenabilitate.

1. 2. Evoluția sistemelor calității Principalele etape ale evoluții sistemului calității sunt[10]: Etapa 1. Orientarea către societate Este reprezentată de controlul tehnic de calitate. În această etapă, sunt controlate, de obicei, produsele finite, sunt identificate cauzele defectelor, sunt introduse măsurile de corecție necesare si se verifică rezultatele obținute. Etapa 2. Orientarea către proces În cadrul acestei etape, se realizează trecerea de la controlul produsului la controlul proceselor prin care este realizat produsul respectiv. Tehnicile de control statistic al proceselor tehnologice urmăresc calitatea execuției fiecărei operații tehnologice, cu scopul de a elimina din execuție componentele care vor conduce la rebuturi și de a regla parametrii procesului tehnologic de care depinde calitatea produselor. Dacă baza

teoretică a metodelor statistice de asigurare a calității nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani, modalitățile lor de aplicare s-au dezvoltat considerabil, atât prin aspectul confruntării cu practica industrială, cât și prin integrarea abordării statistice într-un sistem informatic condus prin calculator.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ingineria calitatii.pdf