Introducere in Electronica

Imagine preview
(9/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Introducere in Electronica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 53 de pagini .

Profesor: Vasile Teodorescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Electronica

Cuprins

Introducere în electronica 2
Cap. II. Elemente de circuit 4
II.1 Rezistorul 4
II.2 Condensatorul 4
II.2.1 Vectorii asociati tensiunii si curentului 5
II.2.2 Puterea instantanee 6
II.2.3 Variatia in timp a energiei acumulate in câmpul electric 6
II.3 Bobina 8
II.3.1 Vectori asociati tensiunii si curentului 8
II.3.2 Puterea activa. 9
II.3.3 Variatia in timp a energiei magnetice 9
II.4. Dioda 11
II.4.1 Modelul diodei cu sursa ideala de tensiune 13
II.4.2 Modelul diodei pentru semnal mic 14
II.4.3 Dioda semiconductoare 16
II.4.3.1 Caracteristica statica 16
II.4.3.2 Mecanismul microscopic al functionarii unei diode semiconductoare 17
II.4.4 Dioda Zener 17
II.4.5 Dioda Tunel 18
II.5 Tranzistorul cu amplificator 18
II.5.1 Functionarea tranzistoarelor npn 19
II.5.1.4 Polarizarea simultana a celor doua jonctiuni 20
II.5.2 Functionare tranzistoarelor pnp 20
II.5.3 Simboluri.Tehnologie.Functionarea tranzistorului conectat într-un circuit 21
II.5.4 Tipuri de conexiuni 22
II.5.5 Circuitul echivalent al tranzistorului la semnale mici 23
Cap.III. Dispozitive optoelectronice semiconductoare 24
III.1 Fenomene fizice care stau la baza functionari dispozitivelor optoelectronice 24
III.1.1 Interactiunea radiatiei electromagnetice cu corpul solid. 24
Absorbtia radiatiei electromagnetice în corpul solid 24
III.1.2 Recombinarea radiativa purtatorilor de sarcina în corpul solid.Emisia radiatiei luminoase în semiconductoare 26
III.2 Tipuri de dispozitive optoelectronice 27
III.2.1 Fotorezistenta 27
III.2.2 Fotodioda 28
Fotodioda 29
III.2.3 Fotoelementul 29
III.2.4 Fototranzistorul 30
III.2.5 Fototiristorul 31
III.2.6 Dioda electroluminescenta (LED) 31
III.2.7 Fotocuplorul 32
Cap. IV. Simularea numerica a circuitului 34
IV.1 INTRODUCERE 34
IV.2. Instructiuni utilizate în Pspice 40
Cap. V. Protectia Muncii 48
BIBLIOGRAFIE 53

Extras din document

Introducere în electronica

Azi, stiinta si tehnologia electronicii face ca ,computerele sa functioneze. Aceste aparate executa calcule complexe in fractiuni de secunda si care ceva timp in urma presupuneau ore întregi de lucru cu cifrele .Pasul de la magnetism la electricitate si electronica a fost urias. Aceasta experimentare ne-a permis noua sa lansam vehicule spatiale care luau monstre despre planete departate si ne transmiteau imagini cu privire la luna lor. Asa ca noi putem spune ca finalmente efectele magnetismului ne-a îndreptat pe noi spre astre.

Busola:

Finalmente folosirea zacamântului (minereului) ca si busola a devenit important: de exemplu poate fi montat intr-un vagon. Busola –minereu poate fi facuta sa se întoarca usor cu precizie ca unul dintre capete sa arate Nordul. Acest tip de material feros are polii permanenti .Un capat întotdeauna arata nordul si celalalt sudul. Mai târziu experimentele au aratat ca polii identici se resping si polii diferiti se atrag acest concept sta la baza magnetismului.

Busolele au fost folosite de comandantii militari in timpul Dinastiei Han , o grupare conducatoare care a consolat China. Pietrele minereu nu au fost folosite in navigatia vapoarelor .Abia in sec. al -XIII-lea navigatorii chinezi au folosit busola pentru prima data. Ei pana atunci descoperisera ca un ac poate fi magnetizat si folosit intr-o busola prin frecarea lui cu piatra minereu.

Navigatorii arabi au vazut avantajele busolei, le-au adaptat si le-au adus in Europa. Aceasta a rezultat in marea perioada de exploatare europeana. Pentru prima data marii navigatori au putut usor sa-si gaseasca calea pe mari fara sa se ghideze de tarm. Christofor Columb a folosit busola fara îndoiala când a parasit Spania încercând sa gaseasca o cale , o ruta mai usoara pentru a ajunge in India. Aceasta a dus la descoperirea Americii.

William Gilbert:

Studiul efectelor magnetismului au continuat darn u s-au facut progrese remarcate pana la William Gilbert 1540-1603.El a trait in Anglia in timpul lui Shakespeare si a fost unul din doctorii reginei Elisabeta.Ca si multi alti doctori ai vremii sale , Gillbert a fost deosebit de interesat de magnetism . el a ajuns la concluzia ca din timp ce magnetismul avea efecte asupra obiectelor , el putea avea puteri vindecatoare si pentru corpul uman.

El a descoperit ca multe substante alaturi de chihlimbar puteau atrage obiecte foarte usoare darn u toate dintre ele puteau atrage obiecte in acelasi grad . El a descoperit si alte importante fapte in timpul studiilor sale , si ca nu caldura degajata prin frecare facea chihlimbarul sa atraga obiecte foarte usoare ci frictiunea.

Ben Franklin:

In jurul anului 1746 un profesor din Europa si-a extins lecturile pe tema electricitatii in coloniile americane . Benjamin Franklin (1706-1790)era curios cu privire la orice . Se spune ca a pornit prima revista in tara sa . El a inventat cuptorul care-i poarta numele . El a pornit prima biblioteca circulanta si prima societate stiintifica . El a fost de-asemenea ambasadorul Americii in Franta.Ca rezultatul propriilor experimente Franklin a concluzionat ca existau doua tipuri de electricitate : pozitiva sau plus(+) si negative sau minus(-).A spus ca electricitatea nu a fost creata prin frecarea unui tub de sticla ci era doar transferata . El a continuat cu afirmatia ca atunci când un obiect ne electrizat era frecat facea unul dintre doua lucruri . Ori câstiga electricitate si ajungea la starea pozitiva oi pierdea ceva din fluidul electric lasând obiectul intr-o stare negative . Aceasta idee ca electricitatea putea fi creata sau distrusa a fost foarte importanta.

Benjamin Franklin a fost un experimentator serios si a facut multe descoperiri valoroase . El s-a facut cel mai bine cunoscut pentru experimental sau cu zmeul de hârtie .In 1752 Franklin si-a înaltat zmeul intr-o zi in care o furtuna era pe cale sa izbucneasca .In partea de sus a zmeului el a pozitionat un cablu îndreptat spre cer .La celalalt capat al atei (frânghiei) el a legat o cheie metalica . Când a început sa ploua ata uda a început sa conduca electricitatea .A fost un noroc pentru Franklin ca nu s-a produs atunci si fulgerul.

Bateria lui Volta:

Alecsandro Volta 1745-1827 profesor de fizica la universitatea italiana , a avut o idee diferita cu privire la originea electricitatii. Volta este cunoscut ca si inventatorul pilei voltaice , in mod obisnuit cunoscuta sub numele de baterie . Pe data de 20 martie 1800 Volta a trimis o scrisoare in societatea regala din Londra descriind descoperirea sa . El a creat un ansamblu din zinc si discuri de cupru cu hârtie sau discuri de piele intre ele . Volta a umezit discul din mijloc intr-o solutie sarata sau acid usor precum otetul sau sucul de lamâie .El a construit un ansamblu înalt alternând zincul . hârtia si discurile de cupru si a demonstrate prezenta voltajului electric.

Coulomb si Faraday:

Charles de Coulomb 1736-1806 a fost prima persoana care a masurat cantitatea de electricitate si magnetism generate intr-un circuit . Pâna atunci numai fluxul de electricitate nu si cantitatea au putut fi defectate . El a inventat câteva tipuri de instrumente pentru masurarea cantitatilor electrice.

Michael Faraday 1791-1867 a fost la origine un constructor de instrumente. Când Faraday a ajuns la vârsta de 29 de ani el a început o serie de experimente in ce priveste legatura dintre electricitate si magnetism . Munca lui de pionierat a constat in a întelege cum functioneaza curentii electrici . Experimentele sale au stat la baza multor inventii practice precum motorul , generatorul , transformatorul , telegraful si telefonul , dar acestea au aparut cu 50 pana la 100 de ani mai târziu . Faraday a creat cuvinte precum : electrod , anod , catod si ion ca sa descrie munca lui .Noi înca folosim acesti termini astazi in electricitate si electronica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Introducere in Electronica.doc