Traductoare de Vibratii si Acceleratii

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Traductoare de Vibratii si Acceleratii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Electronica, Electrotehnica

Extras din document

Vibratiile sunt fenomene dinamice care iau nastere în medii elastice sau cvasielastice, datorita unei excitatii locale, care se manifesta prin propagarea acesteia în interiorul mediului sub forma unor oscilatii (unde) elastice. Oscilatia reprezinta fenomenul în cursul caruia se transforma periodic, revesibil sau partial reversibil, o energie dintr-o forma în alta. Unda este rezultatul propagarii oscilatilor într-un mediu elastic, adica evolutia în timp si repartitia în spatiu a marimilor ce caracterizeaza oscilatia. Excitatia initiala se considera locala daca cel putin una dintre dimensiunile geometrice ale mediului este suficient de mare.

În functie de dinamica fenomenului vibratoriu, vibratiile pot fi:

a)- Vibratii cu frecvente de variatie scazute (mici) întâlnite în: structuri mecanice; structuri din constructii si în cazul undelor seismice (cutremure).

b)- Vibratii cu frecvente mari de variatie întâlnite în medii fluidice (aer, apa, solutii chimice etc).

Natura fizica a mediului determina modul în care se propaga oscilatiile. Într-un mediu solid se propaga atât undele longitudinale cât si cele transversale, iar într-un mediu fluid se propaga numai undele longitudinale. Ca urmare masurarea vibratiilor din mediile solide se face cu traductoare pentru marimi cinematice vectoriale (deplasari, viteze, acceleratii), iar pentru masurarea vibratiilor în medii fluide (unde sonore în aer) sunt necesare traductoare de presiune acustica, care este o marime scalara.

În functie de natura excitatiei pot fi nedorite (considerate perturbatii functionale) si perturbatii dorite – cu parametrii bine determinati.

Din categoria perturbatiilor nedorite fac parte vibratiile cu efecte nocive asupra echipamentelor industriale, iar evaluarea lor cantitativa constituie o con-ditie de functionare sau nefunctionare a instalatiilor respective. Vibratiile dorite sunt generate pentru a fi utilizate în doua scopuri:

a – pentru actionarea unor dispozitive cu functionare vibratorie în industrie sau în aparatele electrocasnice;

b – pentru crearea conditiilor de încercare la vibratii a echipamentelor mecanice si electrice (în special a celor utilizate pe navele aeriene sau maritime).

Din cele prezentate rezulta ca pentru punerea în evidenta a efectelor vibratiilor se utilizeaza traductoare în scopul urmatoarelor tipuri de masurari:

a. Masurarea nivelelor de vibratii la iesirea unui sistem, pentru a le compara cu nivelele standard admisibile;

b. Masurarea marimilor de intrare în sistem (marimi vibratorii de excitatie) necesare întocmirii programelor de încarcari mecanice;

c. Masurarea simultana a ambelor marimi vibratorii, de la intrarea si iesirea sistemului în scopul determinarii caracteristicilor acestuia.

În cele ce urmeaza se prezinta câteva aspecte referitoare la vibratiile mecanice care au loc în echipamente si instalatii industriale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Traductoare de vibratii si acceleratii.doc