Traductoare pentru Marimi Electrice.

Imagine preview
(7/10 din 12 voturi)

Acest curs prezinta Traductoare pentru Marimi Electrice..
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Electronica, Electrotehnica

Extras din document

c) Transformatoare de curent. În practica aceste transformatoare se mai nu-mesc “reductoare de curent”si sunt folosite pentru prelucrarea (micsorarea) curentilor alternativi mari (de la 5A la 6000 A). Prin conversia acestora se obtin curenti secundari cu valori standard de 5A sau 1A . Detalii de proiectare despre aceste transformatoare sunt date în [8] si [9].

Înfasurarea primara a acestor transformatoare poate fi de tip suport, de tip cleste, de tip bara, acesta din urma fiind ilustrat în figura 3.5-b. Transforma-toarele de curent au o singura înfasurare primara si (1…3) înfasurari secundare, dintre care: una este pentru masura, iar celelalte sunt pentru protectie prin relee si protectie diferentiala.

Clasele de precizie realizate de aceste transformatoare sunt : 0.1 ; 0.2 ; 0.5 ; 1 si 3. Ultimele clase (0.5 ; 1 ; 3) sunt clasele pentru uz industrial. În România (la uzinele -Electroputere din Craiova) se construiesc transformatoare de curent pentru instalatii de medie si înalta tensiune de la 0,5 kV la 400 kV, pentru curenti primari nominali (de sarcina) Ip = (5…6000) A, valorile curentilor în secundar fiind standardizate: Is = 5A si 1A.

a) b)

Fig.3.5 - Transformatorul de curent

Observatie : Pentru tensiuni primare mai mari de 10 kV exista doua înfasurari secundare, iar pentru tensiuni de la 110 kV la 400 kV sunt trei înfasurari secundare.

d) Transformatoare de tensiune. Acestea sunt destinate reducerii tensiunilor alternative mari de 0,4kV, 6kV, 20 kV, 110 kV, 220kV, 400kV la tensiuni secundare standard de 100V sau 110V.

Se construiesc (T.T.) cu una sau mai multe (2, 3) înfasurari primare – numarul înfasurarilor primare fiind în functie de felul retelei (monofazata, bifazata sau trifazata) – si una pâna la trei înfasurari secundare (una de masura si celelalte de protectie).

Clasa de precizie realizata de aceste transformatoare este: 0,1 ; 0,2 ; 0,5 ; 1 ; 3.

Ultimele trei valori corespund transformatoarelor industriale.

Puterea nominala (Pn) este cuprinsa în domeniul [15 VA…200 VA].

Variantele constructive se deosebesc dupa:

a) tipul montajului (exterior sau interior);

b) dupa numarul de faze în primar (monofazate sau trifazate);

c) dupa tipul izolatiei înfasurarilor.

Modalitatile de racire sunt:

-pâna la 20kV ® aer(racire naturala);

-peste 20kV ® racire în cuva (cu ulei de transformator);

-pentru tensiuni foarte înalte ® racire în ulei + ventilatie fortata.

La tensiuni primare mari, peste 20 kV, s-a introdus varianta constructiva cu divizor capacitiv prin care tensiunea înalta este divizata pâna la valoarea de 20 kV, apoi este preluata de transformatorul de tensiune cu raportul de transformare 20 kV/100 V.

Fisiere in arhiva (1):

  • Traductoare pentru marimi electrice.doc