Extras din document
1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND APARATELE SI ECHIPAMENTELE ELECTRICE
1.1 DEFINIŢII ALE INSTALAŢILOR SI ECHIPAMENTELOR ELECTRICE
Ansamblul instalaţiilor electroenergetice interconectate, situate pe teritoriul unei ţări, prin care se realizează producerea, transportul, distribuţia şi utilizarea energiei electrice reprezintă sistemul energetic naţional (SEN). Energia electrica este produsa in centrale electrice la tensiune redusa (6-24 kV). Pentru a efectua transportul energiei electrice in condiţii economice, tensiunea este ridicata, printr-o statie ridicatoare, pana la 110, 220 sau 400kV. La aceasta tensiune, energia electrica este transportata printr-o linie electrica aeriana (LEA) până in apropierea marilor consumatori. Aici tensiunea este coborata printr-o statie de transformare (ST) la valori ale tensiunii de 20kV si transportata prin cabluri subterane (linii electrice in cablu - LEC) pana la diferite posturi de transformare(PT) amplasate langa marii consumatori. Intre statiile de transformare si posturile de transformare se prevad uneori si puncte de alimentare (PA) care permit o buna repartizare a sarcinilor si eventuale extinderi ulterioare. Posturile de transformare furnizeaza energie electrica retelei de joasa tensiune (0.4kV) la care sunt racordaţi micii consumatori. Un sistem electroenergetic este constituit din surse de energie electrică, reţele electrice de transport şi distribuţie, precum şi consumatori de energie electrică.
Ansamblul de instalaţii, construcţii şi echipamente care are drept scop producerea energiei electrice constituie o centrală electrică. Ca surse de energie electrică, în centrale se folosesc generatoare sincrone, care produc energie electrică sub formă de curent alternativ trifazat la 50 Hz sau 60 Hz. Cu câteva excepţii (Arabia Saudită) şi a continentului nord-american, unde este generalizată utilizarea frecvenţei de 60 Hz, frecvenţa curentului este de 50 Hz. Motorul primar de antrenare a arborelui (deci cel care furnizează energia mecanică la arbore) poate fi, de exemplu, o turbină cu abur, cu gaze sau hidraulică.
Ansamblul de linii şi staţii electrice, racordate între ele, care funcţionează interconectat, constituie o reţea electrică. In funcţie de valoarea 5
standardizata a tensiunii CENELEC(Comitetul Electrotehnic European de Standardizare) a distingem :
- retele de joasă Un<1KV
- retele de medie tensiune 1KV<Un<35KV –medie tensiune
- retele de inalta tensiune Un>35KV
Comitetul Electrotehnic International prin directiva CEI-71 clasifica retelele in
- Retele de tip A cu 1KV<Un<52KV
- Retele de tip B cu 52<Un<300KV
- Retele de tip C cu Un>300 KV
- retele de tip D pentru Un>750KV.
În cadrul SEN, reţele electrice îndeplinesc funcţii de transport şi distribuţie a energiei electrice.
Reţelele electrice de transport (RET) sunt reţele de înaltă tensiune (de 220 kV şi mai mult) prin care se transportă la distanţă puteri electrice importante. În principal, aceste reţele servesc la evacuarea energiei electrice produse în centralele de mare putere şi transportul acesteia la distanţe mari, precum şi la realizarea importului/exportului de energie electrică. Reţelele de transport exploatate de Compania Naţională TRANSELECTRICA sunt de (750) - 400 - 220 kV, şi totalizează o lungime de peste 8000 km.
Reţelele electrice de distribuţie (RED) sunt reţele prin care se transmite energia electrică în zonele de consum şi se distribuie la consumatori. Ele servesc, în principal, la alimentarea consumatorilor şi la evacuarea puterii din centrale mici. Reţelele de distribuţie pe care se bazează funcţionarea Societăţii Comerciale ELECTRICA, funcţionând la tensiuni sub 110 kV inclusiv şi au o lungime totală de peste 18500 km.
O reţea electrică este constituită din :
• noduri (staţii electrice) şi
• laturi (linii electrice).
Staţiile electrice sunt noduri în SEN care cuprind mai ales extremităţile liniilor electrice, legături conductoare, aparataj electric, clădiri şi eventual, transformatoare de forţă. În principal, staţiile electrice pot realiza funcţii de:
• transformare prin intermediul transformatoarelor este modificată tensiunea (staţii ridicătoare sau coborâtoare), fiind deci posibilă interconectarea mai multor reţele de diferite tensiuni;
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cap_I_Consideratii_generale.pdf
- Cap_II_Curenti_conectare.pdf
- Cap_III_Efect_termic.pdf
- Cap_IV_Forte_electrodinamice.pdf
- Cap_IX_Aparate_comanda.pdf
- Cap_V_ Arcul electric in aparatele de comutatie.pdf
- Cap_VI_ Medii_ stingere.pdf
- Cap_VII_Elemente_constructive.pdf
- Cap_VIII_Aparate_distributie.pdf
- CUPRINS.pdf