Instalatia Electrica de Iluminat

Imagine preview
(9/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Instalatia Electrica de Iluminat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor: Hurubeanu Stefan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Electrotehnica

Extras din document

I.INSTALATIA DE ILUMINAT

1.CORPURI DE ILUMINAT

Corpul de iluminat este un aparat electric destinat în principal distributiei si transmisiei fluxului luminos emis de lampi. Acesta cuprinde elemente de fixare, elemente de protectie si de alimentare cu energie electrica.

Corpul de iluminat are doua componente principale:

- sistemul optic: are ca scop redistribuirea fluxului luminos emis de lampi, astfel încât pe o suprafata sa se obtina o iluminare corespunzatoare. De asemenea, se va micsora luminanta exagerata a lampilor cu ajutorul unor ecrane, sa scoata lampa din câmpul vizual. Este constituit din elemente reflectante si transmitatoare de lumina.

- armatura: este confectionata din materiale metalice si are rolul de fixare a lampii si al sistemului optic, de protejare fata de mediu, de a alimenta lampa cu energie electrica sau de fixare a elementelor de aprindere si stabilizare a descarcarilor, daca este cazul.

În general, corpurile de iluminat sunt simetrice. Acestea pot avea simetrie plana, în raport cu un plan sau cu 2 plane perpendiculare si simetrie cilindrica (axiala), în raport cu o axa.

La sursele cu simetrie axiala avem urmatoarele elemente geometrice:

- axa longitudinala;

- plane paralele respectiv perpendiculare pe axa de simetrie.

La sursele cu simetrie plana avem:

- axa longitudinala;

- plan transversal, perpendicular pe axa de simetrie;

- doua plane longitudinale: vertical si orizontal.

La corpurile de iluminat mai întâlnim:

- centrul luminos, care reprezinta un punct conventional ales în interiorul corpului de iluminat, ce serveste la calculul iluminarii si masurarii ei; este punctul cu cea mai mare luminanta;

- axa optica, care reprezinta o dreapta ce trece prin centrul luminos si poate avea una din urmatoarele directii: axa de simetrie (la sursele cu simetrie axiala), intersectia planelor de simetrie (la sursele cu simetrie plana în raport cu doua plane perpendiculare) sau o directie din planul de simetrie, dupa intensitatea luminoasa maxima a sursei (la sursele cu simetrie plana fata de un singur plan).

2.MODUL DE PERCEPERE A LUMINII

2.1.CÂMPUL VIZUAL

Prin câmp vizual se întelege spatiul din fata ochilor, masurat prin intermediul unghiului solid, în care daca este plasat un obiect, acesta poate fi vazut. Câmpul vizual se defineste si cu ajutorul a doua unghiuri plane, unghiuri situate în plan orizontal, respectiv în plan vertical.

În planul orizontal, câmpul vizual este limitat de un unghi de 2x90°, iar în planul vertical câmpul vizual de deasupra planului orizontal este limitat de ±s=50-60°, iar sub acesta de unghiul ±1=60-70°.

Definitia câmpului vizual este valabila atunci când subiectul priveste înainte, atât corpul cât si ochii fiind imobili. Câmpul vizual central este limitat de un unghi de 2x40° atât în plan vertical cât si în plan orizontal, iar restul câmpului reprezinta câmpul vizual periferic. Câmpul vizual central este unghiul solid sub care se vede o carte de dimensiuni normale, plasata la distanta optima fata de ochi.

2.2.ACOMODAREA VIZUALA

Acomodarea vizuala reprezinta proprietatea ochiului de a forma o imagine clara pe retina indiferent de distanta la care se afla obiectul. Aceasta se realizeaza prin modificarea distantei focale oculare, prin schimbarea convergentei cristalinului (cu ajutorul muschilor ciliari), dar si prin modificarea indicelui de refractie al cristalinului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatia Electrica de Iluminat.doc

Alte informatii

Descrie instalatia de iluminat exterior, parametri, caracteristici etc.