Introducere în drept și legislație

Curs
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 94 în total
Cuvinte : 58491
Mărime: 216.78KB (arhivat)
Publicat de: Johny J.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.univ.dr.Liviu Filip
UNIVERSITATEA "GHEORGE ASACHI" IASI

Cuprins

  1. DREPTUL SI SOCIETATEA 4
  2. I.Notiunea dreptului 4
  3. II. Locul dreptului in viata societati 7
  4. III. Dreptul ca stiinta 8
  5. IV.Locul si Rolul Teoriei Generale a Dreptului in Sistemul General al Stiintelor si in Sistemul Stiintelor Juridice 12
  6. V.Dreptul si Politica 22
  7. VI. Dreptul si Morala 23
  8. VII.Dreptul si Religia 24
  9. VIII.Norma juridica 25
  10. INTERPRETAREA NORMELOR JURIDICE 40
  11. IX.Izvoarele dreptului 50
  12. X.TEHNICA ELABORĂRII ACTELOR NORMATIVE 61
  13. XI.Sistemul dreptului 72
  14. XII.Realizarea dreptului 76
  15. XIII.Raportul juridic 84
  16. 4. ACTELE Şl FAPTELE JURIDICE, CONDIŢII ALE RAPORTURILOR JURIDICE 90
  17. XIV.Răspunderea juridică 92

Extras din curs

DREPTUL SI SOCIETATEA

I.Notiunea dreptului

1. Ce este dreptul?

Romanii considerau ca "dreptul este arta binelui si a dreptatii"( jus est ars boni et acqui). In conceptia lui Immanuel Kant dreptul reprezinta "ansamblul conditiilor care limiteaza libertatile petru a face posibil acordul lor". Dupa Herbert Spencer "fiecare om este liber sa faca ceea ce vrea, numai sa nu ofenseze libertatea egala a nici unui alt om".

Nu departe de aceste formulari, Louis Josserand defineste dreptul ca fiind "constiinta si vointa colectiva care se substituie constiintelor si vointelor individuale pentru a determina prerogativele, drepturile subiective ale fiecaruia." Juristul german Ihering vedea in drept o lupta perpetua: "viata dreptului e o lupta, lupta a popoarelor, a statului, a claselor, indivizilor".

In sfarsit, Marx si Engels, reprosau burgheziei la mijlocul veacului trecut:"...dreptul vostru nu este decat vointa clasei voastre ridicata la rangul de lege, o vointa al carei continut este dat in conditiile materiale de viata ale clasei voastre".

Supuse unor analize atente, oricare din definitiile sau ideile despre drept evocate mai sus contine mai mult decat un sambure de adevar si ne conduc catre conturarea notiunii al carei continut il cautam: DREPTUL.

In definitia kantiana descoperim, printre altele, cum dreptul contureaza statutul juridic al persoanei si importanta lui in conditionarea raporturilor sociale: "limiteaza libertatile pentru a face posibil acordul lor". Definitia lui Spencer si Josserand nu se indeparteaza de cea a filosofului din Konisburg. Cu alte cuvinte, dreptul fixeaza limitele libertatii fiecarui individ, determina si confera valentele, drepturile subiective, care ii dau posibilitatea sa intre in relatii cu alti indivizi prin acordul lor de vointa.

Ca viata e o lupta, dupa cum gandeste Ihering, este o idee ce are corespondent in realitate sub un dublu aspect: nasterea dreptului si conservarea lui. In primul rand, perioadele fecunde pentru marile reforme juridice sunt precedate de puternice empacte politico-sociale.

Revolutia franceza de la 1789 si reformele juridice care i-au urmat, mai ales acelea pe care si-a pus amprenta geniul napoleonean, sunt un exemplu elocvent. Napoleon a dotat Franta cu o codificare foarte completa: dupa codul civil (1804), au fost promulgate succesiv codul de procedura civila in 1806, codul de comert in 1807, codul instructiei criminale in 1808, codul penal in 1810.

Codul civil ramane a fi cel mai important. Imparatul, care a contribuit substantial la elaborarea acestei opere legislative, captiv fiind in insula Sfanta Elena, va spune despre ea:"Adevararta mea glorie nu este aceea de a fi castigat patruzeci de batalii; Waterloo-ul va sterge amintirea acestor victorii, ceea ce nimic nu se va sterge, ceea ce va trai in eternitate, este codul meu civil".

Exemplele se pot inmulti. Legiferarile de sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, care au pus bazele Romaniei moderne si, foarte recent, activitatea legislativa a Parlamentului Romaniei dupa Revolutia din decembrie 1989 sunt dovezi de aceeasi natura.

La 1 ianuarie 1862, Victor Hugo isi prefata capodopera sa "Mizerabilii"cu urmatorul motto: "Atata vreme cat va exista, din pricina legilor si a moravurilor, un blestem social, care creeaza un chip artificial, in plina civilizatie, adevararte iaduri, agravand cu o fatalitate omeneasca destinul, care e de esenta divina; atata vreme cat cele trei probleme ale secolului: injosirea omului prin exploatare, decaderea femeii prin foame, atrofierea copilului prin puterea intunericului, nu vor fi rezolvate; atata vreme cat in anumite paturi constrangerile sociale vor fi cu putinta, cu alte cuvinte si intr-un sens si mai larg, atata timp cat pe pamant vor dainui ignoranta si mizeria-carti de felșul celei de fata nu vor fi zadarnice".

2. Precizari terminologice.

Prima sarcina care se ridica in fata oricarei stiinte este de a-si fixa terminologia cu care opereaza. A-a spus pe drept cuvat ca "orice stiinta nu este altceva decat o limba bine facuta." Evident nu e este vorba de intreaga terminologie a stiintei dreptului, ci de primele notiuni fara de care nu este posibila intelegerea unor constructii mai complexe.

Cuvantul drept este susceptibil de mai multe intelesuri. Este o dovada cum, in interactiunea notiune-cuvant, unul si acelasi grup sonor poate desemna mai multe notiuni. Astfel, cuvantul drept are -din punctul de vedere ce intereseaza aici-mai multe acceptiuni:

a). regula sau ansamblu de reguli de conduita, generale si obligatorii, dupa care se desfasoara activitatea umana in societate;

b). prerogativa sau facultate (putere de a actiona) apartinand individului de care el se poate prevala in raporturile cu semenii sai si cu colectivitatea din care face parte si in care el se integreaza pe baza si in virtutea unui statut;

c) stiinta, domeniu de studiu, de cercetare a primelor doua notiuni, care apar in doctrina juridica si sub denumirea de drept obiectiv si drept subiectiv.

3.Dreptul obiectiv

Intr-un prim inteles "dreptul" desemneaza ansamblul de reguli de conduita care, intr-o societate organizata, guverneaza raporturile oamenilor intre ei si sunt impuse, la nevoie, prin mijloace de constrangere sociala.

In acest sens, dreptul mai este denumit si drept obiectiv. Cuvantul "obiectiv" nu este folosit aici in sens filosofic de existenta in afara constiintei umane si independent de ea, normele de drept sunt formulate si elaborate de catre om, sunt interpretate si aplicate de el si ii sunt destinate lui.

Denumirea de obiectiv a fost adoptata in opozitie cu cea de subiectiv, adica prerogativa ce apartine individului, numita drept subiectiv, pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru a sublinia caracterul general si obligatoriu al regulii de drept.

In societati moderne cu regim democratic, dreptul e unic, acelasi pentru indivizi, colectivitati, functionari si stat. Pe scurt, in acest sens, dreptul reprezinta o regula sociala obligatorie, n comandament al societatii, care da conduitei umane o anumita directie ce asigura ordinea in societate.

Daca aceste raporturi ar fi abandonate arbitrariului, daca ele n-ar face obiectul unei reglementari, n-ar putea fi realizate decat prin jocul fortelor individuale, prin viclenie sau violenta. Cuvantul drept este atasat ideilor de directie, de disciplina. El isi are originea in latinescul directiune, luat in sensul sau figurat, si desemneaza ceea ce este conform cu regula, adica cu legea. Aceeasi metafora se regaseste in cele mai multe din limbile europene moderne, in engleza-right, in germana-recht, in olandeza-regt, in spaniola-direcho, in italiana-dritto, in franceza-droit.

In limbile clasice vechi el nu exista inca, nici in latina, nici in greaca, unde cuvantul rectum, singurul comparabil prin etimologie cu cuvantul modern drept, avea un sens mai mult moral decat juridic. Ceea e noi numim azi drept se spunea in latina jus si in greaca to decaion.

In viziunea lui Cantacuzino dreptul este o disciplina, adica o auto reglementare a actiunilor omenesti, intrucat aceste actiuni privesc in chip direct sau indirect raporturile omului cu alti oameni sau cu grupul social, sau mai exact cu diferitele grupuri sociale din care face parte.

Asadar, legile care se aplica pe teritoriul unui stat, luate ca un tot si in sens larg (ansamblul regulilor sociale de conduita, generale si obligatorii), constituite intr-un sistem, alcatuiesc dreptul obiectiv al statului respectiv. Astfel exista un drept francez, un drept englez, un drept roman, etc.

Diviziunea lumii in state suverane determina clasificarea dreptului pozitiv in drept national si drept international,dupa cum este vorba de dreptul care se aplica in limitele frontierelor cu surse interne si sanctiuni proprii statului respectiv sau de norme care se aplica relatiilor sociale internationale, fie intre state, fie intre indivizi.

Dupa continutul sau si interesele pe care le apara dreptul pozitiv intern se subdivide in drept public si drept privat care, la randul lor, se imart pe ramuri, fara ca subdiviziunile sale sa se opreasca aici.

Preview document

Introducere în drept și legislație - Pagina 1
Introducere în drept și legislație - Pagina 2
Introducere în drept și legislație - Pagina 3
Introducere în drept și legislație - Pagina 4
Introducere în drept și legislație - Pagina 5
Introducere în drept și legislație - Pagina 6
Introducere în drept și legislație - Pagina 7
Introducere în drept și legislație - Pagina 8
Introducere în drept și legislație - Pagina 9
Introducere în drept și legislație - Pagina 10
Introducere în drept și legislație - Pagina 11
Introducere în drept și legislație - Pagina 12
Introducere în drept și legislație - Pagina 13
Introducere în drept și legislație - Pagina 14
Introducere în drept și legislație - Pagina 15
Introducere în drept și legislație - Pagina 16
Introducere în drept și legislație - Pagina 17
Introducere în drept și legislație - Pagina 18
Introducere în drept și legislație - Pagina 19
Introducere în drept și legislație - Pagina 20
Introducere în drept și legislație - Pagina 21
Introducere în drept și legislație - Pagina 22
Introducere în drept și legislație - Pagina 23
Introducere în drept și legislație - Pagina 24
Introducere în drept și legislație - Pagina 25
Introducere în drept și legislație - Pagina 26
Introducere în drept și legislație - Pagina 27
Introducere în drept și legislație - Pagina 28
Introducere în drept și legislație - Pagina 29
Introducere în drept și legislație - Pagina 30
Introducere în drept și legislație - Pagina 31
Introducere în drept și legislație - Pagina 32
Introducere în drept și legislație - Pagina 33
Introducere în drept și legislație - Pagina 34
Introducere în drept și legislație - Pagina 35
Introducere în drept și legislație - Pagina 36
Introducere în drept și legislație - Pagina 37
Introducere în drept și legislație - Pagina 38
Introducere în drept și legislație - Pagina 39
Introducere în drept și legislație - Pagina 40
Introducere în drept și legislație - Pagina 41
Introducere în drept și legislație - Pagina 42
Introducere în drept și legislație - Pagina 43
Introducere în drept și legislație - Pagina 44
Introducere în drept și legislație - Pagina 45
Introducere în drept și legislație - Pagina 46
Introducere în drept și legislație - Pagina 47
Introducere în drept și legislație - Pagina 48
Introducere în drept și legislație - Pagina 49
Introducere în drept și legislație - Pagina 50
Introducere în drept și legislație - Pagina 51
Introducere în drept și legislație - Pagina 52
Introducere în drept și legislație - Pagina 53
Introducere în drept și legislație - Pagina 54
Introducere în drept și legislație - Pagina 55
Introducere în drept și legislație - Pagina 56
Introducere în drept și legislație - Pagina 57
Introducere în drept și legislație - Pagina 58
Introducere în drept și legislație - Pagina 59
Introducere în drept și legislație - Pagina 60
Introducere în drept și legislație - Pagina 61
Introducere în drept și legislație - Pagina 62
Introducere în drept și legislație - Pagina 63
Introducere în drept și legislație - Pagina 64
Introducere în drept și legislație - Pagina 65
Introducere în drept și legislație - Pagina 66
Introducere în drept și legislație - Pagina 67
Introducere în drept și legislație - Pagina 68
Introducere în drept și legislație - Pagina 69
Introducere în drept și legislație - Pagina 70
Introducere în drept și legislație - Pagina 71
Introducere în drept și legislație - Pagina 72
Introducere în drept și legislație - Pagina 73
Introducere în drept și legislație - Pagina 74
Introducere în drept și legislație - Pagina 75
Introducere în drept și legislație - Pagina 76
Introducere în drept și legislație - Pagina 77
Introducere în drept și legislație - Pagina 78
Introducere în drept și legislație - Pagina 79
Introducere în drept și legislație - Pagina 80
Introducere în drept și legislație - Pagina 81
Introducere în drept și legislație - Pagina 82
Introducere în drept și legislație - Pagina 83
Introducere în drept și legislație - Pagina 84
Introducere în drept și legislație - Pagina 85
Introducere în drept și legislație - Pagina 86
Introducere în drept și legislație - Pagina 87
Introducere în drept și legislație - Pagina 88
Introducere în drept și legislație - Pagina 89
Introducere în drept și legislație - Pagina 90
Introducere în drept și legislație - Pagina 91
Introducere în drept și legislație - Pagina 92
Introducere în drept și legislație - Pagina 93
Introducere în drept și legislație - Pagina 94

Conținut arhivă zip

  • Introducere in Drept si Legislatie.docx

Alții au mai descărcat și

Energia solară

Casă cu panouri solare: Pentru o casă structurată pe parter plus etaj, cu suprafața de 80 de metri pătrați pe nivel, sistemul de panouri solare cu...

Instalații Pentru Semnalizare Acustică și Optică

ARGUMENT Instalațiile electrice de iluminat și de forță consumă, în timpul funcționării lor, o cantitate apreciabilă de energie electrică, fiind...

Studiul Antenelor Simetrice și Nesimetrice

Dipolul simetric se compune din douã conductoare simetrice situate de-a lungul unei axe la distantã relativ micã între ele (fig. 3.1). La capetele...

Antene Speciale

4.1. Antena canal de undã 4.1.1. Prezentarea antenei Datoritã avantajelor pe care le prezintã, antenele canal de undã au cãpãtat o largã...

Structura și Clasificarea Undelor Electromagnetice

Undele electromagnetice a cãror frecventa este cuprinsa între limitele 10-3 Hz si 1016 Hz se numesc unde radio. Aceste limite pot fi exprimate si...

Comunicații de date - curs VII

INTRODUCERE ÎN COMUNICATII DE DATE: SCHEMA BLOC A SISTEMULUI DE COMUNICATII DE DATE, DESCRIERE, FUNCTIILE ELEMENTELOR, EXPLICAREA FUNCTIONARII PE...

Fibre Optice

Propagarea luminii în fibra optica Legile optice permit descrierea reflexiei totale la suprafata de separatie dintre miez-învelis a fibrei...

Rețele de Comunicații

Reteaua în arbore (retea radiala) Centrele de comutatie C sunt interconectate într-un sistem arbore cu mai multe nivele (fig. 5.3.). Se observa...

Te-ar putea interesa și

Legislația Internațională a Muncii

INTRODUCERE Tema care face obiectul prezentei lucrări - dreptul internaţional al muncii - trezeşte un interes crescând în lumea contemporană,...

Contractul Colectiv de Munca în Dreptul Comparat

INTRODUCERE Dreptul comunitar (dreptul muncii în Uniunea Europeană) este constituit din ansamblul normelor (regulilor) juridice, elaborate de...

Cetățenia Europeană

INTRODUCERE Aşa cum se va putea conchide din întregul parcurs al lucrării de faţă, în primul rând conceptul general de „cetăţenie" are o latură...

Contractul de leasing

INTRODUCERE Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituita prin dispoziţii declarative...

Bunurile Proprii ale Soților și Drepturile Acestora Asupra Lor

INTRODUCERE In practica, doctrina si chiar legislatie, termenul bunuri este folosit in doua sensuri ori acceptiuni: - „Stricto sensu” – prin...

Impozitele indirecte în sistemul fiscal din România

CAPITOLUL 1. SISTEMUL FISCAL DIN ROMANIA 1.1 Conceptul de sistem fiscal si evolutia sa În decursul timpului informaţiile provenind din cele mai...

Iresponsabilitatea

INTRODUCERE Actualitatea temei. Atunci când săvârşirea unei infracţiuni de genul celor de furt devine posibilă numai prin pătrunderea înăuntrul...

Actul Administrativ de Autoritate

1. Definitie Actul administrativ de autoritate este actul juridic adoptat sau emis de un serviciu public administrativ, in mod unilateral, in baza...

Ai nevoie de altceva?