Curs energetică

Curs
7.2/10 (22 voturi)
Domeniu: Energetică
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 117 în total
Cuvinte : 48389
Mărime: 1.21MB (arhivat)
Publicat de: Draga Mirea
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1.1. Instalatii si echipamente electrotermice

1.1.1. Introducere

Orice transformare a energiei este însotita de pierderi si poate fi carac¬te¬ri¬za¬ta prin randament. Instalatiile care asigura conversia energiei determin si o serie de perturbatii asupra mediului ambiant [1.1] precum:

- poluarea mediului înconjurator (chimica, termica, acustica, electromagnetica, ra¬di¬o¬activa, estetica); prin masuri adecvate nivelul de poluare trebuie limitat la nivele ac¬cep¬¬tate prin norme internationale;

- modificari ale scoartei terestre (lacurile de acumulare ale hidro-centralelor);

- blocarea zonelor în care se amplaseaza instalatiile de conversie.

1.1.2. Echipamente electrotermice. Indicatori caracteristici

1.1.2.1. Probleme generale

Echipamentul electric se defineste ca fiind orice dispozitiv folosit pentru pro¬du¬ce¬rea, transformarea, distributia sau utilizarea energiei electrice. Receptoarele elec¬tri¬ce sunt echipamente electrice care transforma energia electrica în alte forme de ener¬gie. Recep¬toarele electrice se împart în receptoare de iluminat (lampi electrice) si re¬cep¬toa¬re de forta care pot fi electromecanice (motoare electrice, elec¬tro¬ven¬tile), electro¬termice (cuptoare electrice, utilaje de sudare) sau electro¬chi¬mice (bai de elec¬troliza).

Instalatia electrica defineste un ansamblu de echipamente electrice inter¬co¬nec¬tate prin diferite legaturi electrice, plasate într-un spatiu dat, formând un tot unitar si având un scop functional bine determinat.

Procesele în care energia termica (caldura) obtinuta din energia electrica se fo¬lo¬ses¬te în scopuri tehnologice reprezinta procese electrotermice. Echipamentele folosite pen¬tru realizarea proceselor electrotermice, împreuna cu sursele proprii de alimentare, apa¬¬ratajul de punere în functiune si reglare, reprezinta instalatii electrotermice.

Energia termica necesara în procese industriale, în agricultura si în domeniul social-gospodaresc este obtinuta din ce în ce mai mult din energie electrica. În prezent peste 35% din consumul de energie electrica din sistemul electroenergetic national este datorat proceselor electrotermice.

Procesele electrotermice sunt larg întâlnite în cele mai diverse domenii in¬dus¬tri¬a¬le: industria metalurgica, la topirea si rafinarea metalelor si la încalzirea semifa¬bri¬ca¬¬te¬lor; industria chimica, la realizarea reactiilor chimice, la încalzirea coloanelor si re¬¬ci¬pi¬en¬ti¬lor, la producerea si prelucrarea materialelor plastice; industria con¬struc¬toa¬re de ma¬sini, la matritare, forjare, uscare, calire, lipire, sudare; industria extractiva, la re¬¬du¬ce¬rea minereurilor; industria materialelor de constructii, la topirea si tratamentul sti¬¬clei; in¬dus¬tria electronica, la producerea semiconductoarelor; industria lemnului, la us¬carea lem¬nului si a îmbinarilor încleiate; industria alimentara, la uscarea, pre¬pa¬ra¬rea si ste¬ri¬li¬za¬rea produselor etc.

Utilizarea instalatiilor electrotermice este caracterizata de avantaje importante fata de instalatiile de încalzire cu flacara:

- se pot obtine temperaturi de peste 2200 K; unele procese tehnologice din in¬dus¬tria moderna necesita temperaturi de pâna la 20000 K care pot fi obtinute numai în cup¬toa¬rele cu plasma;

- temperatura poate fi reglata precis, existând posibilitatea dozarii caldurii în func¬tie de necesitatile procesului tehnologic si a unui control permanent si precis al energiei electrice transformate în caldura,

- spatiul de lucru fiind închis, prelucrarea termica se poate realiza si în atmosfera controlata, cu gaze de protectie sau în vid;

- se poate asigura functionarea intermitenta, instalatia putând fi adusa repede în stare de functionare la parametrii nominali;

- deoarece concentratia de energie termica în materialele supuse încalzirii este re¬la¬tiv mare, functionarea instalatiilor electrotermice se caracterizeaza prin valori reduse ale consumurilor specifice de energie;

- prin introducerea calculatoarelor de proces exista posibilitatea automatizarii com¬plete a functionarii instalatiilor electrotermice;

- spatiul ocupat de instalatiile electrotermice este relativ redus, gama de puteri a acestor instalatii este foarte larga, de la câteva sute de wati, la aparatele de uz casnic si de laborator, la zeci de megawati, în cazul cuptoarelor industriale, iar durata proceselor elec¬trotermice este relativ redusa;

1.1.2.2. Tipuri de echipamente electrotermice

Transformarea energiei electrice în caldura se poate face prin diferite procedee.

Încalzirea cu re¬zis¬toa¬re poate fi direc¬ta sau indirecta. În cazul în¬calzirii directe, rezistorul este chiar corpul de în¬cal¬¬zit; pen¬tru a putea fi par¬curs de cu¬ren¬tul elec¬tric de încalzire, ma¬te¬ria¬lul tre¬bu¬ie sa pre¬zinte con¬¬duc¬ti¬vi¬tate electri¬ca. La în¬cal¬zirea in¬di¬recta, re¬zis¬to¬rul este un ele¬ment de cir¬¬cuit spe¬cial pro¬iec¬tat pen¬¬tru acest scop. Caldura dez¬¬vol¬tata la ni¬ve¬lul re¬zis¬torului se tran¬smite prin ra¬diatie, radiatie si con¬vec¬tie for¬ta¬ta sau nu¬mai prin con¬vectie forta¬ta spre ma¬te¬ria¬l.

Cuptoarele electrice cu arc se bazeaza pe conversia energiei elec¬tri¬¬ce în energie termica la ni¬¬velul arcului electric. La în¬¬calzirea directa arcul electric se formeaza în¬tre e¬lec¬tro¬zi si masa me¬ta¬li¬ca su¬pu¬sa încal¬zirii în ve¬derea to¬pirii. Cuptoarele cu arc e¬¬lec¬tric pot atinge pu¬teri no¬¬minale relativ mari, de pâ¬na la 80 MW si ca¬pa¬citati de pâna la 400 tone. La în¬cal¬zirea indirecta, arcul electric se formeaza între elec¬tro¬zi; încalzirea ma¬te¬¬ria¬lu¬lui, aflat la o anu¬mi¬ta distanta de arc, se fa¬ce prin radiatie.

Încalzirea prin in¬duc¬tie a metalelor se ba¬zeaza pe fenomenul in¬duc¬tiei electro¬magnetice. La instalatiile de inductie având inductorul a¬li¬mentat de la reteaua uzi¬nala cu frec¬venta de 50 Hz, miezul fe¬ro¬magnetic este realizat din tole din otel elec¬tro¬teh¬nic iar materialul metalic de încalzit, daca se urmareste topirea a¬ces¬tu¬ia, este plasat în¬tr-un creuzet inelar. La utilizarea frec¬ven¬te¬lor ridicate (de ordinul ki¬lohertzilor), e¬chi¬pa¬men¬tul electrotermic nu contine miez feromagnetic.

La încalzirea materialelor dielectrice, energia e¬lec¬trica a sursei de alimentare se transfera materialului prin câm¬pul electric de înalta frecventa (zeci de MHz). Materialul di¬e¬lec¬tric de încalzit este plasat între placi metalice, rea¬li¬zân¬du-se o configuratie echi¬va¬len¬ta unui con¬densator în di¬e¬lec¬tri¬cul caruia au loc pierderi de pu¬tere activa prin conductie si histerezis elec¬tric.

Dupa anul 1970, s-au ex¬tins larg procedeele care folosesc micro¬unde, ultra¬sunete, la¬se¬rul etc, fiind astfel posibila rezolvarea per¬for¬manta a unor probleme tehno¬logice ne¬con¬ventionale din do¬me¬niul mai larg al e¬lec¬tro¬teh¬no¬lo¬giilor moderne.

1.1.2.3. Oportunitatea introducerii în exploatare a instalatiilor electrotermice

Introducerea în exploatare a instalatiilor electrotermice rezulta numai în urma unui stu¬diu tehnico-economic care sa justifice oportunitatea în raport cu particu¬la¬ri¬ta¬ti¬le con¬crete ale procesului tehnologic. Fac exceptie procesele care ne¬ce¬si¬ta tem¬pe¬ra¬turi peste 2000 °C, unde utilizarea echipamentelor electrotermice devine obli¬ga¬torie.

Preview document

Curs energetică - Pagina 1
Curs energetică - Pagina 2
Curs energetică - Pagina 3
Curs energetică - Pagina 4
Curs energetică - Pagina 5
Curs energetică - Pagina 6
Curs energetică - Pagina 7
Curs energetică - Pagina 8
Curs energetică - Pagina 9
Curs energetică - Pagina 10
Curs energetică - Pagina 11
Curs energetică - Pagina 12
Curs energetică - Pagina 13
Curs energetică - Pagina 14
Curs energetică - Pagina 15
Curs energetică - Pagina 16
Curs energetică - Pagina 17
Curs energetică - Pagina 18
Curs energetică - Pagina 19
Curs energetică - Pagina 20
Curs energetică - Pagina 21
Curs energetică - Pagina 22
Curs energetică - Pagina 23
Curs energetică - Pagina 24
Curs energetică - Pagina 25
Curs energetică - Pagina 26
Curs energetică - Pagina 27
Curs energetică - Pagina 28
Curs energetică - Pagina 29
Curs energetică - Pagina 30
Curs energetică - Pagina 31
Curs energetică - Pagina 32
Curs energetică - Pagina 33
Curs energetică - Pagina 34
Curs energetică - Pagina 35
Curs energetică - Pagina 36
Curs energetică - Pagina 37
Curs energetică - Pagina 38
Curs energetică - Pagina 39
Curs energetică - Pagina 40
Curs energetică - Pagina 41
Curs energetică - Pagina 42
Curs energetică - Pagina 43
Curs energetică - Pagina 44
Curs energetică - Pagina 45
Curs energetică - Pagina 46
Curs energetică - Pagina 47
Curs energetică - Pagina 48
Curs energetică - Pagina 49
Curs energetică - Pagina 50
Curs energetică - Pagina 51
Curs energetică - Pagina 52
Curs energetică - Pagina 53
Curs energetică - Pagina 54
Curs energetică - Pagina 55
Curs energetică - Pagina 56
Curs energetică - Pagina 57
Curs energetică - Pagina 58
Curs energetică - Pagina 59
Curs energetică - Pagina 60
Curs energetică - Pagina 61
Curs energetică - Pagina 62
Curs energetică - Pagina 63
Curs energetică - Pagina 64
Curs energetică - Pagina 65
Curs energetică - Pagina 66
Curs energetică - Pagina 67
Curs energetică - Pagina 68
Curs energetică - Pagina 69
Curs energetică - Pagina 70
Curs energetică - Pagina 71
Curs energetică - Pagina 72
Curs energetică - Pagina 73
Curs energetică - Pagina 74
Curs energetică - Pagina 75
Curs energetică - Pagina 76
Curs energetică - Pagina 77
Curs energetică - Pagina 78
Curs energetică - Pagina 79
Curs energetică - Pagina 80
Curs energetică - Pagina 81
Curs energetică - Pagina 82
Curs energetică - Pagina 83
Curs energetică - Pagina 84
Curs energetică - Pagina 85
Curs energetică - Pagina 86
Curs energetică - Pagina 87
Curs energetică - Pagina 88
Curs energetică - Pagina 89
Curs energetică - Pagina 90
Curs energetică - Pagina 91
Curs energetică - Pagina 92
Curs energetică - Pagina 93
Curs energetică - Pagina 94
Curs energetică - Pagina 95
Curs energetică - Pagina 96
Curs energetică - Pagina 97
Curs energetică - Pagina 98
Curs energetică - Pagina 99
Curs energetică - Pagina 100
Curs energetică - Pagina 101
Curs energetică - Pagina 102
Curs energetică - Pagina 103
Curs energetică - Pagina 104
Curs energetică - Pagina 105
Curs energetică - Pagina 106
Curs energetică - Pagina 107
Curs energetică - Pagina 108
Curs energetică - Pagina 109
Curs energetică - Pagina 110
Curs energetică - Pagina 111
Curs energetică - Pagina 112
Curs energetică - Pagina 113
Curs energetică - Pagina 114
Curs energetică - Pagina 115
Curs energetică - Pagina 116
Curs energetică - Pagina 117
Curs energetică - Pagina 118

Conținut arhivă zip

  • Curs Energetica
    • Cap 3 (inc. cu rezistoare).doc
    • Cap.2 (iluminat).doc
    • CAP1 (inst. el-term. gen.).DOC

Alții au mai descărcat și

Protecția de distanță a rețelelor electrice

1. INTRODUCERE 1.1. Obiectivele sistemelor de protectie Sistemele de protectie sunt ansamble de dispozitive automate simple sau complexe,...

Rețele Electrice

1. Introducere în lumea RETELELOR ELECTRICE Putem spune ca un sistem este un model fizic al unui ansamblu de obiecte în care unele reprezinta...

Producerea Energiei Electrice

ARGUMENT Unica sursă de energie care a alimentat civilizaţia noastră până în acest secol a fost energia solară, înmagazinată sub formă de energie...

Linii Electrice

se distribuie energia electrica de la punctele de producere ale acesteia la consumatori. Dupa modul de constructie, ele se impart in linii...

Proiectarea instalațiilor electrice de iluminat și forță la SC Mobila SA

FOAIE DE TITLU Denumire proiect: Proiectarea instalaţiilor electrice de iluminat şi forţă la S.C. |MOBILA S.A. Tg. Mureş, Jud. Mureş Proiect...

Supratensiuni în rețelele electrice

Supratensiunile sunt fenomene tranzitorii si se caracterizeaza prin: - amplitudine; - forma; - frecventa de aparitie. Supratensiunile sunt: -...

Tratarea neutrului în rețelele electrice

TIPURI DE RETELE ELECTRICE - retele cu neutrul izolat, la care neutrele nu au legatura cu pamântul; - retele cu neutrul legat la pamânt, la care...

Sistemul energetic național - producerea transportul și distribuția energiei electrice

1.Introducere Energetica este ramura ştiinţei care se ocupă cu: studiul surselor şi resurselor de energie; studiul metodelor de conversie a...

Te-ar putea interesa și

Verificarea Metrologică a Contoarelor de Energie Termică

Introducere Metrologia este ştiinţa măsurărilor şi include toate aspectele legale, practice şi teoretice ale măsurărilor oricare ar fi...

Integrarea Europeană în Domeniul Energetic

INTRODUCERE Într-o economie din ce în ce mai globalizată, strategia energetică a unei ţări se realizează în contextul evoluţiilor şi schimbărilor...

Includerea cerințelor privind managementul energiei în cadrul sistemelor integrate de management din transportul maritim

INTRODUCERE Sistemele exista pretutindeni si ne afecteaza fiecare aspect al vietii noastre. O afacere este un foarte bun exemplu de sistem. •...

Cancerul Mamar

Istoria naturala a cancerului mamar Prin istoria naturală a cancerului de sân, se înţelege totalitatea factorilor care determina creşterea tumorii...

Politică europeană în domeniul transporurilor, energiei și mediului

I. Politica de transport în Uniunea Europeană I.1. Istoricul politicii de transport în Uniunea Europeană Principiile fundamentale ale Politicii...

Lipidele

Lipidele constituie o grupa de compusi naturali raspanditi in organismele vii,cu o structura heterogena.Unele se gasesc in proportie mare in regnul...

Banca Europeană de Investiții

Misiunea şi obiectivele Băncii Europene de Investiţii CAP. 1 Informaţii generale privind Banca Europeană de Investiţii 1.1 Scurt istoric Banca...

Surse de poluare cu praf, cenușă și fum

Există, în principal, două grupe de surse generatoare de praf, cenuşă şi fum, în atmosferă: a - surse artificiale. b - surse naturale. a)...

Ai nevoie de altceva?