Dezvoltarea Durabila a Sistemelor Energetice

Imagine preview
(8/10 din 12 voturi)

Acest curs prezinta Dezvoltarea Durabila a Sistemelor Energetice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 234 de pagini .

Profesor: Dumitru Margine

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Energetica

Cuprins

CUPRINS

1. CONCEPTUL DE DEZVOLTARE DURABILA

1.1. Prezentarea problemei 1
1.2. Indicatori specifici de dezvoltare durabila 7
1.3. Agregarea determinantilor si indicatorilor
în modele de dezvoltare durabila 8
1.3.1. Populatia si economia 9
1.3.2. Tehnologia 11
1.3.3. Baza de resurse energetice 12
1.3.4. Mediul înconjurator 13

2. INTEGRAREA DEZVOLTARII DURABLE ÎN LUMEA ECONOMICA
2.1. Notiuni de dezvoltare si durabilitate în mediul economic 15
2.2. Metode ale dezvoltarii durabile în economie 17
2.2.1. Raspuns eficient pentru consumator 17
2.2.2. Tehnologia informatiei 18
2.2.3. Metode de prognoza 18
2.2.4. Cuantificarea riscului 18
2.2.5. Implementarea unui sistem de management 19
2.2.6. Ingineria valorii 19
2.2.7. Ingineria convergenta 21

3. SISTEMUL “LEAN MANAGEMENT”
3.1. Definirea conceptului 23
3.2. Management si Leadership 26
3.3. Comparatie între managementul american si cel japonez 29
3.4. Sistemul german de management 30

4. CONCEPTUL DE “REENGINEERING”
4.1. Definirea conceptului 32
4.2. Managementul reingineriei întreprinderii si
reingineria managementului întreprinderii 37
4.3. Metode ale reengineering-ului 42

Extras din document

Expresia “dezvoltare durabila” (Sustainable Development) a fost folosita în anul 1987 în Raportul Comisiei Mondiale cu privire la Mediu si Dezvoltare, cunoscut sub denumirea de Raport Brundtland. Raportul definea dezvoltarea durabila ca fiind dezvoltarea ce asigura nevoile prezentului fara a compromite capabilitatea viitoarelor generatii de a-si asigura propriile nevoi.

Aceasta definitie a beneficiat de o larga acceptare, ca fiind cea mai putin controversata definitie, dar reprezinta mai mult un obiectiv strategic decât un ghid practic de pus în aplicare. Multi autori au prezentat diferite definitii în încercarea de a stabili si elemente cantitative care sa aduca conceptului valente pentru orientari de natura politica.

Literatura de specialitate arata ca Pezzey în 1992, Morita Zhawashima în 1993, au gasit 61, respectiv 41 e diferite definitii de dezvoltare durabila.

Subiectele abordate în diferite definitii se refera la protejarea biodiversitatii si a resurselor naturale, la o balanta echilibrata între activitatea economica si mediu, la egalitatea între generatii, între regiuni, calitatea vietii, la valori sociale si culturale. Elementele comune acestor definitii functie de ceea ce este durabil, pot fi sintetizate în urmatoarele trei aspecte principale:

- aspectul durabilitatii beneficiului economic al resurselor naturale. Ratiunea este aceea ca beneficiul economic al resurselor naturale trebuie mentinut în siguranta pentru a putea fi împartit între generatiile prezentate si cele viitoare. În acest sens, El Sarafi, 1989, argumenteaza ca nu toate veniturile din vânzarea resurselor naturale ar trebui tratate ca venit curent disponibil pentru consum.

- aspectul durabilitatii proprietatilor fizice ale mediului ambiant, acordându-se valoare absoluta pastrarii în conditii de siguranta si continuitate a functiei ecologice a mediului ambiant.

- aspectul durabilitatii utilitati, în sensul ca nu trebuie sa se piarda functia de utilitate pentru “calitatea vietii” cât si pentru “bunurile facute de om” fapt ce determina includerea, în definitia dezvoltarii durabile a echitatii inter-regionale, a reducerii saraciei, a capitalului uman sau a monumentelor istorice.

Conceptul de dezvoltare a contribuit mai mult ca oricare altul la apropierea disciplinelor din domeniul stiintelor sociale. Ambiguitatea acestui concept a dus la utilizarea sa în multe domenii si teorii. Ivit în domeniul stiintelor economice, conceptul depaseste acest cadru si patrunde în câmpul altor discipline din domeniul stiintelor sociale. Din aceasta ambiguitate decurge o întreaga problematica care i-a condus pe economisti sa faca distinctie între „dezvoltare” si „crestere”, atribuind celei dintâi o amploare ce o transforma într-o tema interdisciplinara. Spre deosebire de cresterea economica, dezvoltarea are alaturi de dimensiunea economica dimensiuni sociale, culturale, umanitare, constituind un proces de transformare a conditiilor vietii materiale si spirituale.

Dezvoltare durabila – DD – este conceptul de dezvoltare economico-sociala (fig.2.1. si fig.2.2.) recomandat tuturor tarilor de catre ONU, prin care se cauta armonizarea a trei componente fundamentale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Durabila a Sistemelor Energetice.doc