Energetica si Conversia Energiei

Curs
6.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Energetică
Conține 18 fișiere: doc
Pagini : 123 în total
Cuvinte : 47919
Mărime: 2.94MB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

EGCE-1

1.1. Conceptul de energie

Energia este unul dintre cele mai profunde si utile concepte descoperite de om. Intelegerea sa corecta prezinta o importanta esentiala nu numai pentru energeticieni, dar si pentru intreaga societate umana in calitate de beneficiar al ei.

Din punct de vedere etimologic termenul de energie provine din cuvantul grec “energhia”, respectiv din cel latin “energia”, care aveau intelesul de “activitate”.

Totalitatea experimentelor acumulate in decursul secolelor de catre omenire au condus la concluzia ca formele de miscare ale materiei, caracterizate de interactiunile care se maifesta permanent in univers, se transforma reciproc unele in altele, in raporturi cantitative strict determinate. Acest fapt a permis pe de o parte introducerea notiunii de energie ca o masura comuna si generala a miscarii materiei, iar pe de alta parte enuntarea uneia dintre cele mai generale legi din natura cunoscuta sub numele de “legea conservarii si transformarii energiei”.

Istoria evolutiei conceptului de energie este lunga si incepe cu Leibnitz (1646-1716) care a introdus notiunea de “forta vie” pentru a desemna cantitatea mv2 ce aparea in calculele sale mecanice. Termenul de energie este folosit pentru prima data de Kepler (1571-1630) insa in sensul de putere care emana din corpuri In sensul actual este utilizat mai intai de Yuong (1773-1829), care inlocuieste expresia de “forta vie” prin energie. Ulterior Thomson (lord Kelvin) (1824-1907) introduce termenul de energie cinetica, iar inginerul scotian Rankine (1820-1872) pe cel de energie potentiala si cel de energie interna, ultimul termen a fost numit de Clausius (1822-1888) continut de caldura. Poncelet (1788-1867) defineste notiunea de lucru mecanic pentru produsul scalar dintre vectorii forta si deplasare, contribuind astfel la premizele descoperirii legii conservarii energiei (principiul I al termodinamicii)

Clarificarea finala a conceptului de energie îi apartine lui Planck (1858-1947), care in cartea sa “lectii de termodinamica”, aparuta in 1897 da urmatoarea definitie pentru energie: sub numele de energia unui corp sau a unui sistem de corpuri se intelege o marime care depinde de starea fizica instantanee in care se gaseste sistemul. Pentru a putea exprima energia sistemului intr-o stare data printr-un numar determinat, trebuie fixata o anume “stare normala” (de exemplu 0ºC, presiune normala) a sistemului, fixare de altfel absolut arbitrara. Dupa aceasta, energia sistemului in stare data, raportata la starea arbitrara fixata este egala cu suma echivalentilor mecanici ai tuturor actiunilor produse in afara sistemului cand aceste trece intr-un mod oarecare de la starea data la starea normala.

In aceasta definitie prin “echivalenti mecanici ai tuturor actiunilor” se intelege atat lucrul mecanic in sens larg, deci corespunzator tuturor tipurilor de forte (gravifice, elastice, electrice, magnetice, de tensiune superficiala, etc.) cat si caldura exprimata in calorii multiplicata cu constanta universala J ( echivalentul mecanic al caldurii – 4,14/J.cal-1/). In prezent J=1, lucrul mecanic si caldura exprimandu-se in aceeasi unitate de masura denumita Joule /J/.

In urma studierii spectrului de radiatie al corpului negru, Planck are si meritul de a introduce ipoteza cuantelor de energie. Ea presupune ca emisia radiatiilor se datoreaza unor oscilatori microscopicii a caror energie este un multiplu intreg al valorii ε = h ω numita cuanta de energie ( h = 1.054.10-34 /Js/ este constanta lui Planck, iar ω este pulsatia oscilatorului). Din acest moment a fost declansata o revolutie cuantica in fizica.

O contributie esentiala referitoare la conceptul de energie a adus-o Einstein (1879-1955) care prin celebra formula E=mc2, a enuntat legea inertiei energiei ( E este energia, m – masa, c= 3.108 /m.s-1/ - viteza luminii in vid). Astfel legea conservarii masei, a conservarii si transformarii energiei nu mai sunt independente; masa unui corp este egala cu energia sa (in stare de repaus) impartita la patratul vitezei luminii in vid.

Principiul inertiei energiei inlatura necesitatea introducerii unei stari de referinta utilizata la definirea energiei.

Prin reducerea masei inerte la energie, aceasta este definita odata cu cealalalta, fara nici-o referinta arbitrara. In sprijinul acestei afirmatii exista un argument impresionant in cazul electronilor si pozitronilor, pentru care s-a constat ca energia lor de repaus se poate transforma in intregime in energie radianta.

In ultima perioada de timp, s-a acordat o atentie deosebita aspectelor calitative legate de energie, in special dupa ce Rant a introdus notiunile de exergie in 1953 si anergie in 1962. Ele sunt in directa conexiune cu principiul al II-lea al termodinamicii si se refera la capacitatea sistemului fizic de a nu produce lucru mecanic in conditiile date ale mediului inconjurator. Aceste notini au condus la metode noi de analiza termodinamica a proceselor energetice cunoscute sub denumirea de metoda exergetica si metoda entropica.

In concluzie, energia unui sistem poate fi definita in doua moduri:

1) marimea, functie de starea unui sistem fizic, definita ca suma echivalentilor in lucru mecanic al actiunilor sistemului asupra exteriorului cand sistemul trece din starea data intr-o stare de referinta;

2) marimea asociata interactiunii dintre doua sisteme fizice, definita de echivalentul in lucru mecanical actiunii primului sistem asupra celui de-al doilea (energia transmisa).

Energia transmisa depinde nu numai de starile initiala si finala ale primului sistem cat si de procesul considerat Suma energiilor transmise de un sistemm fizic tuturor sistemelor exterioare cu care este in interactiune este insa egala cu diferenta energiei sistemului in cele doua stari, initiala si finala.

Importanta notiunii de energie se datoreaza urmatoarelor cauze:

- are o aplicabilitate universala si un grad de generalitate ridicat putand caracteriza toate fenomenele fizice si toate tipurile de transformari si interactiuni fizice existente;

- are o importanta teoretica deosebita, cunoasterea energiei sub forma functiei de stare permitand deducerea tuturor proprietatilor esentiale ale sistemului fizic la care se refera, ca si comportarea dinamica a acestuia;

- are o importanta practica deosebita, fiind direct legata de masurarea efortului necesar desfasurarii unor activitati diverse, producerea unor bunuri materiale si servicii, ca si de stabilire a costurilor;

- energia este un indicator sintetic al dezvoltarii tehnologice, economico-sociale si al calitatii vietii.

Preview document

Energetica si Conversia Energiei - Pagina 1
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 2
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 3
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 4
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 5
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 6
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 7
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 8
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 9
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 10
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 11
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 12
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 13
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 14
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 15
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 16
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 17
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 18
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 19
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 20
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 21
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 22
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 23
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 24
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 25
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 26
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 27
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 28
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 29
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 30
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 31
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 32
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 33
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 34
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 35
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 36
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 37
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 38
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 39
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 40
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 41
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 42
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 43
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 44
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 45
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 46
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 47
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 48
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 49
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 50
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 51
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 52
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 53
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 54
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 55
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 56
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 57
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 58
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 59
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 60
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 61
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 62
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 63
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 64
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 65
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 66
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 67
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 68
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 69
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 70
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 71
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 72
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 73
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 74
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 75
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 76
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 77
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 78
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 79
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 80
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 81
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 82
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 83
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 84
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 85
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 86
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 87
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 88
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 89
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 90
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 91
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 92
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 93
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 94
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 95
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 96
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 97
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 98
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 99
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 100
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 101
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 102
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 103
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 104
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 105
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 106
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 107
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 108
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 109
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 110
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 111
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 112
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 113
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 114
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 115
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 116
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 117
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 118
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 119
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 120
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 121
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 122
Energetica si Conversia Energiei - Pagina 123

Conținut arhivă zip

 • Energetica si Conversia Energiei
  • EGCE1.doc
  • EGCE10.doc
  • EGCE11.doc
  • EGCE12.doc
  • EGCE13.doc
  • EGCE14.doc
  • EGCE2.doc
  • EGCE3.doc
  • EGCE3_1.doc
  • EGCE4.doc
  • EGCE5.doc
  • EGCE6.doc
  • EGCE7.doc
  • EGCE8.doc
  • EGCE9.doc
  • Proiect_EGCE.doc
  • Subiecte EGCE.doc
  • _EGCE3_2.doc

Alții au mai descărcat și

Monitorizarea Energiei Electrice Regenerabile

Capitolul I.Noţiuni generale privind generarea energiei electrice din resurse neconvenţionale 1.1.Studiul actual şi de perspectivă în producerea...

Alimentarea unui Consumator din Surse Diferite cu Ajutorul AAR

Capitolul 1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Definirea şi obiectivele automatizării şi protecţiei prin relee din sistemele electroenergetice Prin...

Surse Regenerabile de Energie

GENERALITĂŢI În sectorul energetic din majoritatea statelor europene s-au produs transformări majore determinate de necesitatea creşterii...

Producerea Energiei Electrice

ARGUMENT Unica sursă de energie care a alimentat civilizaţia noastră până în acest secol a fost energia solară, înmagazinată sub formă de energie...

Alimentarea cu Energie Electrica a unui Consumator Industrial cu Puterea Instalata 40 Mw

INTRODUCERE Prin prezentul proiect se urmăreşte alimentarea cu energie electrică a unui consumator industrial cu puterea activă instalată Pi = 40...

Sistemul Energetic National - Producerea Transportul si Distributia Energiei Electrice

1.Introducere Energetica este ramura ştiinţei care se ocupă cu: studiul surselor şi resurselor de energie; studiul metodelor de conversie a...

Selectarea și Utilizarea Microturbinelor la O Minihidrocentrala, Picohidrocentrala

PROBLEME ABORDATE • tipuri de microturbine hidraulice • multifunctionalitate • tipizarea schemelor de amenajare si a echipamentelor...

Sisteme de conversie a energiei

INTRODUCERE O societate modernă,cu o dezvoltare economică și socială stabilă,nu poate fi concepută fără un conplex energetic eficient și capabil...

Te-ar putea interesa și

Analiza Soluțiilor Moderne de Conversie Termică a Energiei Solare

INTRODUCERE În timpul de faţă a devenit din ce în ce mai clar faptul că rezervele energetice de combustibili fosili sunt finite. Aceasta a...

Îmbunătățirea calității energiei electrice într-un punct comun de cuplare a surselor de energie electrică neconvențională la sistemul de distribuție a energiei electrice

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE. ASPECTE GENERALE PRIVIND CALITATEA ENERGIEI ELECTRICE. Tema acestui proiect este actuală și pune în evidență efectele...

Utilizarea energetică a energiei solare și a biomasei

CAPITOLUL 1. POTENTIALUL TEHNIC SI ECONOMIC AMENAJABIL AL SURSELOR REGENERABILE IN ROMANIA 1.1 ASPECTE LEGISLATIVE IN DOMENIUL SURSELOR...

Energia Eoliana

Cap. 1. Introducere 1.1. Generalitati Energia eoliană face parte, alături de energia solară, a apelor curgătoare, cea rezultată în urma...

Pornirea Motoarelor Sincrone

ARGUMENT Dezvoltarea în ritm rapid a producţiei de energie electrică faţă de alte domenii industriale, pentru satisfacerea necesarului de energie...

Aplicații ale energiei solare în sistemele de irigat prin picurare

CAPITOLUL I ABORDĂRI CONCEPTUALE CU PRIVIRE LA COMPONENTELE CONSTRUCTIVE ŞI FUNCŢIONALE ALE REŢELEI DE ADUCŢIUNE-DISTRIBUŢIE PENTRU SISTEMUL DE...

Studiu de Fezabilitate privind Utilizarea Energiei Regenerabile, Energia Biomasei si Energia Solara intr-o Localitate Rurala din Moldova

INTRODUCERE Unul din obiectivele principale ale omenirii în perioada actuală este depăşirea barierelor ce ţin de insuficenţa de resurse energetice...

Omul și Energia

Cuvântul energie (din limba greacă veche, ενέργεια (energhia) - activitate, "εν" având semnificaţia "în" şi "έργον" având semnificaţia "lucru")...

Ai nevoie de altceva?