Energetică și conversia energiei

Curs
6.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Energetică
Conține 18 fișiere: doc
Pagini : 123 în total
Cuvinte : 47919
Mărime: 2.94MB (arhivat)
Publicat de: Basarab Micu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

EGCE-1

1.1. Conceptul de energie

Energia este unul dintre cele mai profunde si utile concepte descoperite de om. Intelegerea sa corecta prezinta o importanta esentiala nu numai pentru energeticieni, dar si pentru intreaga societate umana in calitate de beneficiar al ei.

Din punct de vedere etimologic termenul de energie provine din cuvantul grec “energhia”, respectiv din cel latin “energia”, care aveau intelesul de “activitate”.

Totalitatea experimentelor acumulate in decursul secolelor de catre omenire au condus la concluzia ca formele de miscare ale materiei, caracterizate de interactiunile care se maifesta permanent in univers, se transforma reciproc unele in altele, in raporturi cantitative strict determinate. Acest fapt a permis pe de o parte introducerea notiunii de energie ca o masura comuna si generala a miscarii materiei, iar pe de alta parte enuntarea uneia dintre cele mai generale legi din natura cunoscuta sub numele de “legea conservarii si transformarii energiei”.

Istoria evolutiei conceptului de energie este lunga si incepe cu Leibnitz (1646-1716) care a introdus notiunea de “forta vie” pentru a desemna cantitatea mv2 ce aparea in calculele sale mecanice. Termenul de energie este folosit pentru prima data de Kepler (1571-1630) insa in sensul de putere care emana din corpuri In sensul actual este utilizat mai intai de Yuong (1773-1829), care inlocuieste expresia de “forta vie” prin energie. Ulterior Thomson (lord Kelvin) (1824-1907) introduce termenul de energie cinetica, iar inginerul scotian Rankine (1820-1872) pe cel de energie potentiala si cel de energie interna, ultimul termen a fost numit de Clausius (1822-1888) continut de caldura. Poncelet (1788-1867) defineste notiunea de lucru mecanic pentru produsul scalar dintre vectorii forta si deplasare, contribuind astfel la premizele descoperirii legii conservarii energiei (principiul I al termodinamicii)

Clarificarea finala a conceptului de energie îi apartine lui Planck (1858-1947), care in cartea sa “lectii de termodinamica”, aparuta in 1897 da urmatoarea definitie pentru energie: sub numele de energia unui corp sau a unui sistem de corpuri se intelege o marime care depinde de starea fizica instantanee in care se gaseste sistemul. Pentru a putea exprima energia sistemului intr-o stare data printr-un numar determinat, trebuie fixata o anume “stare normala” (de exemplu 0ºC, presiune normala) a sistemului, fixare de altfel absolut arbitrara. Dupa aceasta, energia sistemului in stare data, raportata la starea arbitrara fixata este egala cu suma echivalentilor mecanici ai tuturor actiunilor produse in afara sistemului cand aceste trece intr-un mod oarecare de la starea data la starea normala.

In aceasta definitie prin “echivalenti mecanici ai tuturor actiunilor” se intelege atat lucrul mecanic in sens larg, deci corespunzator tuturor tipurilor de forte (gravifice, elastice, electrice, magnetice, de tensiune superficiala, etc.) cat si caldura exprimata in calorii multiplicata cu constanta universala J ( echivalentul mecanic al caldurii – 4,14/J.cal-1/). In prezent J=1, lucrul mecanic si caldura exprimandu-se in aceeasi unitate de masura denumita Joule /J/.

In urma studierii spectrului de radiatie al corpului negru, Planck are si meritul de a introduce ipoteza cuantelor de energie. Ea presupune ca emisia radiatiilor se datoreaza unor oscilatori microscopicii a caror energie este un multiplu intreg al valorii ε = h ω numita cuanta de energie ( h = 1.054.10-34 /Js/ este constanta lui Planck, iar ω este pulsatia oscilatorului). Din acest moment a fost declansata o revolutie cuantica in fizica.

O contributie esentiala referitoare la conceptul de energie a adus-o Einstein (1879-1955) care prin celebra formula E=mc2, a enuntat legea inertiei energiei ( E este energia, m – masa, c= 3.108 /m.s-1/ - viteza luminii in vid). Astfel legea conservarii masei, a conservarii si transformarii energiei nu mai sunt independente; masa unui corp este egala cu energia sa (in stare de repaus) impartita la patratul vitezei luminii in vid.

Principiul inertiei energiei inlatura necesitatea introducerii unei stari de referinta utilizata la definirea energiei.

Prin reducerea masei inerte la energie, aceasta este definita odata cu cealalalta, fara nici-o referinta arbitrara. In sprijinul acestei afirmatii exista un argument impresionant in cazul electronilor si pozitronilor, pentru care s-a constat ca energia lor de repaus se poate transforma in intregime in energie radianta.

In ultima perioada de timp, s-a acordat o atentie deosebita aspectelor calitative legate de energie, in special dupa ce Rant a introdus notiunile de exergie in 1953 si anergie in 1962. Ele sunt in directa conexiune cu principiul al II-lea al termodinamicii si se refera la capacitatea sistemului fizic de a nu produce lucru mecanic in conditiile date ale mediului inconjurator. Aceste notini au condus la metode noi de analiza termodinamica a proceselor energetice cunoscute sub denumirea de metoda exergetica si metoda entropica.

In concluzie, energia unui sistem poate fi definita in doua moduri:

1) marimea, functie de starea unui sistem fizic, definita ca suma echivalentilor in lucru mecanic al actiunilor sistemului asupra exteriorului cand sistemul trece din starea data intr-o stare de referinta;

2) marimea asociata interactiunii dintre doua sisteme fizice, definita de echivalentul in lucru mecanical actiunii primului sistem asupra celui de-al doilea (energia transmisa).

Energia transmisa depinde nu numai de starile initiala si finala ale primului sistem cat si de procesul considerat Suma energiilor transmise de un sistemm fizic tuturor sistemelor exterioare cu care este in interactiune este insa egala cu diferenta energiei sistemului in cele doua stari, initiala si finala.

Importanta notiunii de energie se datoreaza urmatoarelor cauze:

- are o aplicabilitate universala si un grad de generalitate ridicat putand caracteriza toate fenomenele fizice si toate tipurile de transformari si interactiuni fizice existente;

- are o importanta teoretica deosebita, cunoasterea energiei sub forma functiei de stare permitand deducerea tuturor proprietatilor esentiale ale sistemului fizic la care se refera, ca si comportarea dinamica a acestuia;

- are o importanta practica deosebita, fiind direct legata de masurarea efortului necesar desfasurarii unor activitati diverse, producerea unor bunuri materiale si servicii, ca si de stabilire a costurilor;

- energia este un indicator sintetic al dezvoltarii tehnologice, economico-sociale si al calitatii vietii.

Preview document

Energetică și conversia energiei - Pagina 1
Energetică și conversia energiei - Pagina 2
Energetică și conversia energiei - Pagina 3
Energetică și conversia energiei - Pagina 4
Energetică și conversia energiei - Pagina 5
Energetică și conversia energiei - Pagina 6
Energetică și conversia energiei - Pagina 7
Energetică și conversia energiei - Pagina 8
Energetică și conversia energiei - Pagina 9
Energetică și conversia energiei - Pagina 10
Energetică și conversia energiei - Pagina 11
Energetică și conversia energiei - Pagina 12
Energetică și conversia energiei - Pagina 13
Energetică și conversia energiei - Pagina 14
Energetică și conversia energiei - Pagina 15
Energetică și conversia energiei - Pagina 16
Energetică și conversia energiei - Pagina 17
Energetică și conversia energiei - Pagina 18
Energetică și conversia energiei - Pagina 19
Energetică și conversia energiei - Pagina 20
Energetică și conversia energiei - Pagina 21
Energetică și conversia energiei - Pagina 22
Energetică și conversia energiei - Pagina 23
Energetică și conversia energiei - Pagina 24
Energetică și conversia energiei - Pagina 25
Energetică și conversia energiei - Pagina 26
Energetică și conversia energiei - Pagina 27
Energetică și conversia energiei - Pagina 28
Energetică și conversia energiei - Pagina 29
Energetică și conversia energiei - Pagina 30
Energetică și conversia energiei - Pagina 31
Energetică și conversia energiei - Pagina 32
Energetică și conversia energiei - Pagina 33
Energetică și conversia energiei - Pagina 34
Energetică și conversia energiei - Pagina 35
Energetică și conversia energiei - Pagina 36
Energetică și conversia energiei - Pagina 37
Energetică și conversia energiei - Pagina 38
Energetică și conversia energiei - Pagina 39
Energetică și conversia energiei - Pagina 40
Energetică și conversia energiei - Pagina 41
Energetică și conversia energiei - Pagina 42
Energetică și conversia energiei - Pagina 43
Energetică și conversia energiei - Pagina 44
Energetică și conversia energiei - Pagina 45
Energetică și conversia energiei - Pagina 46
Energetică și conversia energiei - Pagina 47
Energetică și conversia energiei - Pagina 48
Energetică și conversia energiei - Pagina 49
Energetică și conversia energiei - Pagina 50
Energetică și conversia energiei - Pagina 51
Energetică și conversia energiei - Pagina 52
Energetică și conversia energiei - Pagina 53
Energetică și conversia energiei - Pagina 54
Energetică și conversia energiei - Pagina 55
Energetică și conversia energiei - Pagina 56
Energetică și conversia energiei - Pagina 57
Energetică și conversia energiei - Pagina 58
Energetică și conversia energiei - Pagina 59
Energetică și conversia energiei - Pagina 60
Energetică și conversia energiei - Pagina 61
Energetică și conversia energiei - Pagina 62
Energetică și conversia energiei - Pagina 63
Energetică și conversia energiei - Pagina 64
Energetică și conversia energiei - Pagina 65
Energetică și conversia energiei - Pagina 66
Energetică și conversia energiei - Pagina 67
Energetică și conversia energiei - Pagina 68
Energetică și conversia energiei - Pagina 69
Energetică și conversia energiei - Pagina 70
Energetică și conversia energiei - Pagina 71
Energetică și conversia energiei - Pagina 72
Energetică și conversia energiei - Pagina 73
Energetică și conversia energiei - Pagina 74
Energetică și conversia energiei - Pagina 75
Energetică și conversia energiei - Pagina 76
Energetică și conversia energiei - Pagina 77
Energetică și conversia energiei - Pagina 78
Energetică și conversia energiei - Pagina 79
Energetică și conversia energiei - Pagina 80
Energetică și conversia energiei - Pagina 81
Energetică și conversia energiei - Pagina 82
Energetică și conversia energiei - Pagina 83
Energetică și conversia energiei - Pagina 84
Energetică și conversia energiei - Pagina 85
Energetică și conversia energiei - Pagina 86
Energetică și conversia energiei - Pagina 87
Energetică și conversia energiei - Pagina 88
Energetică și conversia energiei - Pagina 89
Energetică și conversia energiei - Pagina 90
Energetică și conversia energiei - Pagina 91
Energetică și conversia energiei - Pagina 92
Energetică și conversia energiei - Pagina 93
Energetică și conversia energiei - Pagina 94
Energetică și conversia energiei - Pagina 95
Energetică și conversia energiei - Pagina 96
Energetică și conversia energiei - Pagina 97
Energetică și conversia energiei - Pagina 98
Energetică și conversia energiei - Pagina 99
Energetică și conversia energiei - Pagina 100
Energetică și conversia energiei - Pagina 101
Energetică și conversia energiei - Pagina 102
Energetică și conversia energiei - Pagina 103
Energetică și conversia energiei - Pagina 104
Energetică și conversia energiei - Pagina 105
Energetică și conversia energiei - Pagina 106
Energetică și conversia energiei - Pagina 107
Energetică și conversia energiei - Pagina 108
Energetică și conversia energiei - Pagina 109
Energetică și conversia energiei - Pagina 110
Energetică și conversia energiei - Pagina 111
Energetică și conversia energiei - Pagina 112
Energetică și conversia energiei - Pagina 113
Energetică și conversia energiei - Pagina 114
Energetică și conversia energiei - Pagina 115
Energetică și conversia energiei - Pagina 116
Energetică și conversia energiei - Pagina 117
Energetică și conversia energiei - Pagina 118
Energetică și conversia energiei - Pagina 119
Energetică și conversia energiei - Pagina 120
Energetică și conversia energiei - Pagina 121
Energetică și conversia energiei - Pagina 122
Energetică și conversia energiei - Pagina 123

Conținut arhivă zip

  • Energetica si Conversia Energiei
    • EGCE1.doc
    • EGCE10.doc
    • EGCE11.doc
    • EGCE12.doc
    • EGCE13.doc
    • EGCE14.doc
    • EGCE2.doc
    • EGCE3.doc
    • EGCE3_1.doc
    • EGCE4.doc
    • EGCE5.doc
    • EGCE6.doc
    • EGCE7.doc
    • EGCE8.doc
    • EGCE9.doc
    • Proiect_EGCE.doc
    • Subiecte EGCE.doc
    • _EGCE3_2.doc

Alții au mai descărcat și

Modernizarea Centralei Termice

INTRODUCERE În trecutul îndepărtat, omul în activitatea sa se rezuma exclusiv la puterea sa musculară, ulterior începînd să folosească şi forţa...

Biogazul

CAPITOLUL 1 STUDIU DOCUMENTAR DIN LITERATURA DE SPECIALITATE 1.1 Surse regenerabile de energie - noţiuni generale 1.1.1 Stadiul surselor...

Centrală electrică pe biogaz 4MW

INTRODUCERE Dezvoltarea condiţiilor de muncă şi de trai a societaţii moderne conduce, datorită tehnicii care progresează uimitor, la cresterea...

Pile de Combustie

Capitolul 1 Aspecte teoretice privind construcţia şi funcţionarea pilelor de combustie Aşa cum se observă în ultima perioadă, una din direcţiile...

Turbine eoliene de mică putere

Capitolul 1 Introducere în sisteme eoliene 1.1.Istoric Vântul este rezultatul activităţii energetice a Soarelui şi se formează datorită...

Centrală termică pe lemne

1. Introducere in domeniul instalatiilor si echipamentelor de incălzire 1.1. Introducere Căldura este pe planeta noastra o condiţie...

Calculul Preliminar de Proiectare a Centralelor Electrice de Termoficare

INTRODUCERE Zilele trecute, după o şedinţă tumultoasă şi cu scandal, convocată de premierul Vlad Filat, s-a anunţat că Ministerul Economiei va...

Reducerea Impactului Asupra Mediului prin Cogenerare

1.COGENRERAREA NOTIUNI GENERALE 1.1 Definirea conceptului de cogenerare (CHP) Termenul de cogenerare exprimă sintetic procesul tehnologic de...

Te-ar putea interesa și

Analiza Soluțiilor Moderne de Conversie Termică a Energiei Solare

INTRODUCERE În timpul de faţă a devenit din ce în ce mai clar faptul că rezervele energetice de combustibili fosili sunt finite. Aceasta a...

Utilizarea energetică a energiei solare și a biomasei

CAPITOLUL 1. POTENTIALUL TEHNIC SI ECONOMIC AMENAJABIL AL SURSELOR REGENERABILE IN ROMANIA 1.1 ASPECTE LEGISLATIVE IN DOMENIUL SURSELOR...

Îmbunătățirea calității energiei electrice într-un punct comun de cuplare a surselor de energie electrică neconvențională la sistemul de distribuție a energiei electrice

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE. ASPECTE GENERALE PRIVIND CALITATEA ENERGIEI ELECTRICE. Tema acestui proiect este actuală și pune în evidență efectele...

Energia eoliană

Cap. 1. Introducere 1.1. Generalitati Energia eoliană face parte, alături de energia solară, a apelor curgătoare, cea rezultată în urma...

Pornirea Motoarelor Sincrone

ARGUMENT Dezvoltarea în ritm rapid a producţiei de energie electrică faţă de alte domenii industriale, pentru satisfacerea necesarului de energie...

Aplicații ale energiei solare în sistemele de irigat prin picurare

CAPITOLUL I ABORDĂRI CONCEPTUALE CU PRIVIRE LA COMPONENTELE CONSTRUCTIVE ŞI FUNCŢIONALE ALE REŢELEI DE ADUCŢIUNE-DISTRIBUŢIE PENTRU SISTEMUL DE...

Studiu de fezabilitate privind utilizarea energiei regenerabile, energia biomasei și energia solară într-o localitate rurală din Moldova

INTRODUCERE Unul din obiectivele principale ale omenirii în perioada actuală este depăşirea barierelor ce ţin de insuficenţa de resurse energetice...

Omul și Energia

Introducere O societate modernă,cu o dezvoltare economică şi socială stabilă,nu poate fi concepută fără un conplex energetic eficient şi capabil...

Ai nevoie de altceva?