Mecanica Fluidelor

Curs
9.5/10 (4 voturi)
Ă
Domeniu: Energetică
Conține 14 fișiere: pdf
Pagini : 317 în total
Cuvinte : 23988
Mărime: 7.18MB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dunca Georgiana
Facultatea de Energetica
Universitatea Politehnica Bucuresti, Bucuresti
Specializare: departamentul de hidraulică, mașini hidraulice și ingineria mediului

Extras din document

Mecanica fluidelor este ramura mecanicii mediilor continue care studiază repausul şi mişcarea corpurilor fluide, precum şi interacţiunea acestora cu alte corpuri cu care vin în contact.

Încă de acum 4000-5000 de ani

În Asia Mică, India, Egipt, China, iar mai târziu în Grecia şi Roma antică, au fost executate lucrări tehnice cu caracter hidraulic:

•baraje

•apeducte

•diguri de protecţie împotriva revărsării apelor mari

•băi publice (terme)

•canalizări etc.

Arhimede a realizat un tratat cu privire la plutirea corpurilor, stabilind şi cunoscutul principiu care îi poartă numele.

287-212 î.e.n.

În timpul Renaşterii, anii 1500

Leonardo Da Vinci (1452-1519) a efectuat primele studii experimentale cunoscute, a imaginat şi a schiţat o serie de lucrări hidrotehnice, scriind totodată şi un tratat (publicat în secolul nostru) referitor la mişcarea şi măsurarea apei, în care a elaborat principiul fundamental al continuităţii.

1564-1642

Galileo Galilei a revizuit concepţia veche asupra vidului.

Printre alte lucrări de mecanică, de la el a rămas o lucrare asupra plutirii corpurilor.

Termometrul lui Galileo Galilei

Evanghelista Torricelli (1608-1642) elevul lui Galileo Galilei, a studiat curgerea apei prin orificii şi a precizat legătura dintre presiunea atmosferică şi înălţimea barometrică.

Perioada de după Renaştere, secolul XVII-lea

Blaise Pascal (1623-1662) a stabilit legea de transmitere a presiunii într-o masă fluidă, lege care stă la baza funcţionării barometrului, a presei hidraulice etc.

Perioada de după Renaştere, secolul XVII-lea

Perioada de după Renaştere, secolul XVII-lea

Isaac Newton (1642-1727), părintele mecanicii clasice, a precizat legea de frecare la unele fluide vâscoase, s-a preocupat de determinarea rezistenţei la înaintare a corpurilor în apă şi a descoperit contracţia jeturilor.

În secolul XVIII -lea

Daniel Bernoulli (1700-1782) a publicat, în 1738 primul tratat ştiinţific de mecanica fluidelor unde a introdus denumirea de hidrodinamică şi a stabilit legea energiilor care îi poartă numele.

În secolul XVIII -lea

Leonard Euler (1707-1783) a explicat rolul presiunii la un fluid în mişcare, a formulat ecuaţiile de bază ale mişcării, a introdus noţiunea de cavitaţie şi a enunţat principiul maşinilor centrifuge.

În secolul XVIII -lea

Jean Le Rond D’Alembert (1717-1783) a introdus noţiunea de componente ale vitezelor şi acceleraţiilor şi a precizat forma diferenţială a legii continuităţii.

Paradoxul lui D’Alembert

În secolul XVIII -lea

Henry De Pitôt (1695-1761) a construit un aparat pentru măsurarea vitezelor.

În secolul XVIII -lea

Antoine Chézy (1718-1798) a propus o relaţie de calcul pentru viteza medie într-un canal.

În secolul XVIII -lea

Jean Charles Borda (1733-1799) s-a ocupat de rezistenţa la înaintare a corpurilor scufundate în lichid şi a stabilit expresia rezistenţei hidraulice locale la o lărgire bruscă a secţiunii de curgere.

V1

V2

()g2VV221−

În secolul XVIII -lea

Giovanni Battista Venturi (1746-1822) a realizat cercetări asupra ajutajelor, în special pentru difuzoare şi confuzoare conice.

Conținut arhivă zip

 • Bibliografie.pdf
 • Curs0_Scurt istoric.pdf
 • Curs1.pdf
 • Curs10.pdf
 • Curs11.pdf
 • Curs12.pdf
 • Curs2.pdf
 • Curs3.pdf
 • Curs4.pdf
 • Curs5.pdf
 • Curs6.pdf
 • Curs7.pdf
 • Curs8.pdf
 • Curs9.pdf

Alții au mai descărcat și

Surse Regenerabile de Energie

GENERALITĂŢI În sectorul energetic din majoritatea statelor europene s-au produs transformări majore determinate de necesitatea creşterii...

Rețele Electrice

1. Introducere în lumea RETELELOR ELECTRICE Putem spune ca un sistem este un model fizic al unui ansamblu de obiecte în care unele reprezinta...

Proiectarea unei Centrale Termice

INTRODUCERE În prezent cea mai mare parte a energiei electrice produsă în lume este energia electrică livrată de centralele electrotermice CET ....

Centrale Termoelectrice

Argument Tema proiectului meu „Centrale termoelectrice” face parte integrantă din domeniul pregătirii mele profesionale pentru meseria de...

Instalatii de Ardere si Generatoare de Abur - Calculul Termic al Cazanului de Abur

1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Caracteristici tehnice Generatorul de abur reprezintă un complex de instalaţii care realizează transformarea...

Energia Nucleară

I. Generalităţi Noţiunea de energie nucleară este folosită în două contexte: • La nivel microscopic, energia nucleară este energia asociată...

Termotehnica

Th1 Ciclul Clausius -Rankine (ciclul centralelor termice) Ciclul complet al unei inst. de fortã cu abur, în cea mai simplã expresie a sa, se...

Proiectarea Unei Centrale Termice

Sarcina proiectului Să se proiecteze o Centrală Termică pe baza cazanelor de tip DE, Dcaz=6,5 cu sarcina tehnologică Dtmax=3.0 Dtmin=1.5 kg/s şi...

Ai nevoie de altceva?