Extras din document
24.09. 2013
Notiuni generale:
Farmacologia, reprezinta stiinta care studiaza interactiunile dintre organism si medicamente.
Din punct de vedere etimologic, denumirea deriva de la doua cuvinte grecesti:
PHARMAKOLOGIE medicament si LOBOS care inseamna stiinta.
Farmacologia, prezinta urmatoarele ramuri:
1. Farmacocinetica, studiaza transformarile suferite de medicament in cadrul organismului, de la administrare si pana la embinare.
2. Farmacodinamica, studiaza actiunile si mecanismele de actiune ale medicamentelor asupra organismului normal si patologic si stabileste locul de actiune.
3. Farmacotoxicologia, studiaza efectele adverse ale medicamentelor, precum si intoxicatiile acute si cronice determinate de acestea. Prevenirea si tratamentul lor .
4. Farmacografia, studiaza modul de prescriere al medicamentelor, legat de tipul formelor farmaceutice, caile de administrare, modul de administrare si posologia lor (dozele prescrise)
5. Farmacoepitemiologia, studiaza contra indicatiile si precautiile legate de administrarea medicamentelor, precum si bolile etiologice (de origine) medicamentoase.
6. Farmacoterapia, studiaza indicatiile terapeutice ale medicamentelor.
18.10.2013
Medicamentul
Medicamentul, este o substanta sau un preparat farmaceutic administrat organismului bolnav sau normal in scopul preveniri, diagnosticari, ameliorari şi a tratari unei suferinte. In general, medicamentul este pus din punct de vedere chimic, alteori este reprezentat de o substanta de natura vegetala sau animala in care sunt integrate mai multe substante active, denumite principi active, cu rol de a determina un efect terapeutic. Medicamentele, sunt desemnate de mai multe denumiri:
• denumire chimica: reda structura chimica completa a substantelor active din medicament
• denumirea comuna internationala, (DCN) sugereaza structura substantei. Este figurata obligatoriu pe eticheta produsului farmaceutic şi in prospect precum şi in prescriiptile medicale.
• Denumirea comerciala sau numele depus, difera in functie de limba de circulatie a tari producatoare.
Clasificarea medicamentelor
- Dupa modul de formulare avem :
• Medicamente oficinale, preparate in farmacie pe baza unor formule existente in Farmacopie editia X.
• Medicamentele magistrale, preparate in farmacie pe baza prescriptiilor medicale destinate unui singur individ.
• Medicamente tipizate industriale, produse in industria farmaceutica pe baza unor formule standardizate. Au termen de valabilitate intre 3-5 ani.
- Dupa modul de administrare avem:
• Medicamente de uz intern, administrate oral, etichetate cu eticheta alba prevazuta cu chenar albastru şi specificatia “intern”
• Medicamente de uz extern, administrate pe tegument şi mucoase prevazute cu eticheta cu chenar rosu şi specificatia “extern”
• Medicamente parenterale, (injectabile, perfuzabile) administrate direct in mediu intern de catre personalul calificat , etichetate pe fond alb cu chenar galben.
- In functie de toxicitate:
• Medicamente anodine sau obisnuite administrate in cantitati maxime de ordinul gramelor
• Medicamente puternic active sau eroice administrate in cantitati maxime de ordinul centigramelor
• Medicamente toxice şi stupefiante admise in cantitati maxime de ordinul miligramelor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Farmacologie generala.docx