Filosofie Politica

Curs
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Filosofie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 13612
Mărime: 46.47KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Valentin Cozer

Extras din document

Filozofia politică se găseşte la graniţa dintre ştiinţele sociale şi filozofia propriu-zisă.

Metafizica este considerată o parte importantă a filozofiei care poate fi transpusă în căutarea adevărului referindu-se la fiinţa umană.

Filozofia morală încearcă să descopere o normă universală ce ar permite o examinare a noţiunii de bine şi de rău. Obiectul filozofiei este mai greu de determinat, aceasta datorită existenţei unei mari interferenţe cu ştiinţele sociale ca istoria morală sau dreptul,dar nu se reduce doar la aceste discipline.

Regulile morale oricare ar fi justificarea lor se prezintă uşor sub forma unor reguli comune.

Filozofia politică se confruntă deopotrivă cu pluralitatea părerilor care sfidează orice încercare de a găsi nişte legi generale şi nişte teorii care să poată servi drept puncte de referinţă.

Filozofiile politice sunt considerate în acelaşi timp ca sisteme de legitimare sau ca armă critică. Fapt care ascunde adesea adevăratul lor sens.

În literatura de specialitate există opinia conform căreia nu putem înţelege viaţa politică fără teorie globală a societăţii, cu toate acestea modelele teoretice opuse duc la concluzii practice asemă-nătoare. Stadiul acesta e construit în jocul câtorva mari noţiuni cum ar fi statul, libertatea, egalitatea.

Anticii îşi pun problema cetăţii moderne pe cea a statului, iar problema puterii şi a dominaţiei a fost prezentă mereu în gândirea politică, însă asupra ei s-au concentrat cel mai mult în perioada contemporană. De obicei în literatura de specialitate prima concepţie din filozofia politică se leagă de activitatea filozofilor antici Platon şi Aristotel.

Aristotel îl raportează pe om la noţiunea de animal, apoi devine mai precis prin adăugarea unor caracteristici spunând că omul e un animal politic care trăieşte în cetate (polis). Expresia lui Aristotel a fost tradusă prin animal social. Această definiţie este puţin mai vastă şi puţin mai precisă decât prima. Explicaţia ar fi că trăim într-o cetate sau într-o republică dar aparţinem unor numeroase societăţi care se prezintă ca nişte sfere ce se intersectează.

Aparţinem unei familii, unei comune, unei regiuni, unei republici, unui nr mare de asociaţii, unor reţele de relaţii de prietenie etc.

Societatea în general devine astfel o entitate nu tocmai bine definitivată ca fiind ansamblu apartenențelor lor sociale.

Societatea devine o parte cu aporturi ce se fondează înainte de toate de nevoie fiind definită ca totalitatea raporturilor noastre cu ceilalţi.

Filozofii spun că prima formă de raport social este cea care îl uneşte pe copil de părinţii săi. Necesitatea de a coopera se exprimă prin diversiunea muncii.

Raportul social apare ca fiind formarea unei entităţi ce se situează dincolo de raporturile dintre indivizi, fiind văzută sub acest unghi societatea este departe de a fi o esenţă în constrângere a omului.

Oamenii sau cetăţenii îşi îndeplinesc obligaţiile sociale ale legii dar şi cele care nu se includ în această sferă cum ar fi: bunele moravuri, regulile şi convenţiile grupului nostru sau chiar de părerea celorlalţi.

La baza oricărei organizaţii sociale găsim un ansamblu de constrângeri care se impun tuturor depăşind orice voinţă individuală şi transformând faptul social într-un fapt obiectiv.

Sociabilitatea naturală a omului se prezintă sub două forme, ca nevoie şi constrângere fiind considerată intersubiectivă şi obiectivă.

Această ambivalenţă este o particularitate esenţială a naturii umane conform opiniei expuse de Kant. În lucrarea „Ideea unei istorii universale din punct de vedere cosmopolit”.

Preview document

Filosofie Politica - Pagina 1
Filosofie Politica - Pagina 2
Filosofie Politica - Pagina 3
Filosofie Politica - Pagina 4
Filosofie Politica - Pagina 5
Filosofie Politica - Pagina 6
Filosofie Politica - Pagina 7
Filosofie Politica - Pagina 8
Filosofie Politica - Pagina 9
Filosofie Politica - Pagina 10
Filosofie Politica - Pagina 11
Filosofie Politica - Pagina 12
Filosofie Politica - Pagina 13
Filosofie Politica - Pagina 14
Filosofie Politica - Pagina 15
Filosofie Politica - Pagina 16
Filosofie Politica - Pagina 17
Filosofie Politica - Pagina 18
Filosofie Politica - Pagina 19
Filosofie Politica - Pagina 20
Filosofie Politica - Pagina 21
Filosofie Politica - Pagina 22
Filosofie Politica - Pagina 23
Filosofie Politica - Pagina 24
Filosofie Politica - Pagina 25
Filosofie Politica - Pagina 26
Filosofie Politica - Pagina 27
Filosofie Politica - Pagina 28
Filosofie Politica - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Filosofie Politica.doc

Alții au mai descărcat și

Existenta Crestina Autentica si Formele Sale Decazute

Ceea ce mi-am propus să arăt în această lucrare este ceea ce înseamnă creştinismul în virtutea unei existenţe autentice care se delimitează de...

Dincolo de Angoasă

Continua redescoperire a subiectivităţii umane, ca realitate profundă a eului fiecărei fiinţe în termenii libertăţii de învăţare, devine premisa...

Viață după Moarte

La aceasta întrebare atât religia cât si filosofia ofera o varietate de raspunsuri, unele credibile altele nu. Explicatiile lor adesea se contrazic...

Problema Miracolelor

Inainte de a incepe dezbaterea problemei miracolelor consider necesar sa incercam sa definim termenul “miracol”. Miracol (lat. “miraculum”-...

Morală și Sinucidere în Condiții Extreme

Actiunea umana sta in chip necesar sub categoria moralitatii, fiindca nu se poate indrepta decat sau spre bine sau spre rau. Binele si raul apar ca...

Epicurism, Scepticism și Stoicism

Pentru a putea vorbi despre cele trei curente filosofice, respectiv : epicurism, scepticism si stoicism, se cuvine mai întâi a vorbi de unde...

John Locke

1. Istoric despre viaţa lui John Locke John Locke s-a născut în anul 1632 la Wrington, o localitate Ia cinci mile depărtare de oraşul Bristol....

Libertatea Negativă și Libertatea Pozitivă

Conceptul de „libertate” a cunoscut diferite interpretări de-a lungul timpului din partea filosofilor politici, reprezentând un subiect mult...

Ai nevoie de altceva?