Analiză economico-financiară

Curs
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 14691
Mărime: 390.20KB (arhivat)
Publicat de: Blanduzia Iacob
Puncte necesare: 0
cap 1 si cap 2

Extras din curs

CAPITOLUL 1

BAZELE TEORETICO-METODOLOGICE

ALE ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARE

Analiza economico-financiara costituie un instrument operational care a aparut pentru a raspunde necesitatilor curente si de perspectiva privind activitatea intreprinderii ca organism social. Dezvoltarea sa are loc in stransa legatura cu complexitatea si diversitatea fenomenelor economico-financiare care marcheaza evolutia intreprinderii.

In acest context, fiecare intreprindere trebuie sa se raporteze permanent la cererea de piata, sa anticipeze miscarile concurentei, sa-si autoevalueze resursele de care dispune si sa actioneze in directia cresterii eficientei utilizarii acestora.

Indiferent de nivelul la care se exercită sau de domeniul în care funcţionează intreprinderea, în activitatea de cunoaştere un rol important în furnizarea de informaţii despre starea întreprinderii, în fundamentarea deciziilor cât şi în controlul realizării acestora revine analizei economico-financiare.

1.1. ABORDARI CONCEPTUALE PRIVIND ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA

Intreprinderea reprezinta o entitate socio-economica de sine statatoare, cu o structura proprie delimitata in timp si spatiu. Ea trebuie sa-si probeze permanent viabilitatea, capacitatea de concurenta si adaptare, performanta economico-financiara. Toate acestea isi gasesc reflectarea in eficienta activitatilor care au la baza determinari cantitativ-calitative ale factorilor de productie, randamente maxime ale utilizarii acestora etc.

In ceea ce priveşte termenul de „analiză” exista mai multe abordari, astfel:

- o primă abordare, arată că termenul de analiza provine din limba greacă de la „analisis” având înţelesul de descompunere a unui corp sau a unei substanţe în elementele componente. Prin analiză se înţelege un „studiu elaborat în vederea diferenţierii elementelor care compun întregul,a determinării sau explicării raporturilor dintre acestea sau cu întregul” 1)

- ceea de-a doua abordare conseveră că termenul provine din limba franceză: substantivul „analyse” şi verbul „analyser”. Prin verb se înţelege tot descompunerea unui întreg în elementele sale componente, în timp ce prin substantiv se înţelege o „metodă ştiinţifică de cercetare care se bazează pe studiul sistematic al fiecărui element în parte, pe examinarea amănunţită a unei probleme”2)

În literatura de specialitate, analiza economico-financiară este privită într-o dublă concepţiune:

- ca activitate, având un caracter permanent de cercetare a fenomenelor şi proceselor economico-financiare, pe baza descompunerii întregului în elementele componente,pe studierea lor separat,în vederea furnizării de informaţii pentru fundamentarea deciziilor;

- ca metodă cercetează rezultatele obtinute la nivelul intreprinderii sau pe structuri organizatorice, elementele componente ale acestora, corelaţiile existente, relaţiile de cauzalitate şi factorii care determină aparitia şi dinamica lor, se estimează evoluţii viitoare in scopul fundamentării deciziilor manageriale.

Cele mai sus prezentate, releva faptul ca in investigarea realităţii economice se impune ca necesitate integrarea viziunii clasice bazată pe cunoaşterea relaţiilor de cauzalitate şi a legilor interne ale formării şi evoluţiei fenomenelor, cu cea sintetica orientată spre studierea coerenţei acestora într-un mediu aflat în continuă schimbare, ceea ce permite, pe de o parte, evaluarea stării de fapt, iar pe de altă parte, identificarea oportunităţiilor şi a vulnerabilităţiilor de dezvoltare, indispensabile in fundamentarea deciziilor.

Ca metoda a cunoasterii, analiza este proprie oricarei stiinte. Ca activitate practica, analiza utilizeaza in scopul realizarii obiectivelor sale, un ansamblu de concepte, tehnici si procedee care asigura culegerea, verificare si prelucrarea informatiilor in vederea formularii unor aprecieri pertinente privind situatia unui agent economic (nivelul si calitatea performantelor, competitivitatea produselor, pozitia pe piata, gradul de risc, etc.).

În ultimii ani, se face tot mai mult distincţie între analiza economică şi analiza financiară, încercându-se o autonomizare a acestora în funcţie de obiectul de studiu:

- analiza economică cercetează activitatea din punct de vedere economic, corelând eforturile (resursele) implicate în desfăşurarea unei activităţi cu rezultatele (efectele) obţinute. Dar si activitatea socio-umană apare drept: consumatoare de resurse şi producătoare de efecte, ceea ce face ca utilizarea analizei economice să depăşească sfera activităţii economice, vizand eficienţa consumului de resurse în toate domeniile, inclusiv cele tehnice, sociale, culturale, administrative etc.

- analiza financiară asigura „identificarea si ierarhizarea caracteristicilor financiare cele mai semnificative invederea aprecierii pertinentea situatiei si a anticiparii lucide a perspectivelor intreprinderii” .

Situaţia patrimonial-financiară a întreprinderii reprezintă un veritabil barometru al politicilor acesteia, al conversiei tuturor tipurilor de resurse angajate în activitatea economică.

Analiza, insa, nu constituie un scop în sine. Ea este etapa premergătoare diagnosticării stării şi funcţionării unui sistem, care la randul său este o componentă indispensabilă a procesului de decizie.

1.2. NECESITATEA ANALIZEI CA METODĂ A CUNOAŞTERI

Necesitatea analizei economico – financiare rezidă, în principal, din obiectivele acesteia care se referă la:

- studierea realităţii obiective, respectiv a rezultatelor aferente activităţii desfăşurate (indicatorii economico – financiari) prin prizma corelaţiei cauză – efect (un factor poate constitui suportul sau cauza apariţiei, modificării şi dezvoltării unui fenomen după cum tot aşa acesta se poate transforma într-un fenomen de investigat);

- constituie suportul descompunerii unui fenomen sau proces economic în părţile componente, studiind comportamentul acestora independent sau în corelaţie cu alte componente. Analiza oferă posibilităţile de combinare şi substituţie a factorilor care au un rol determinant în mecanismul cibernetic de funcţionare a firmei în scopul maximizării performaţelor acesteia;

- cercetează mişcarea şi transfomarea fenomenelor şi proceselor economice care au loc în interiorul firmei din punct de vedere cantitativ şi calitativ, static şi dinamic evidenţiind factorii endogeni şi exogeni, cauzele şi consecinţele modificării acestora asupra mecanismului sau cibernetic;

- oferă soluţii practice cuantificării eforturilor dar şi efectelor obtinute de catre firma în mediul concurenţial în care aceasta îşi desfăşoară activitatea.

Preview document

Analiză economico-financiară - Pagina 1
Analiză economico-financiară - Pagina 2
Analiză economico-financiară - Pagina 3
Analiză economico-financiară - Pagina 4
Analiză economico-financiară - Pagina 5
Analiză economico-financiară - Pagina 6
Analiză economico-financiară - Pagina 7
Analiză economico-financiară - Pagina 8
Analiză economico-financiară - Pagina 9
Analiză economico-financiară - Pagina 10
Analiză economico-financiară - Pagina 11
Analiză economico-financiară - Pagina 12
Analiză economico-financiară - Pagina 13
Analiză economico-financiară - Pagina 14
Analiză economico-financiară - Pagina 15
Analiză economico-financiară - Pagina 16
Analiză economico-financiară - Pagina 17
Analiză economico-financiară - Pagina 18
Analiză economico-financiară - Pagina 19
Analiză economico-financiară - Pagina 20
Analiză economico-financiară - Pagina 21
Analiză economico-financiară - Pagina 22
Analiză economico-financiară - Pagina 23
Analiză economico-financiară - Pagina 24
Analiză economico-financiară - Pagina 25
Analiză economico-financiară - Pagina 26
Analiză economico-financiară - Pagina 27
Analiză economico-financiară - Pagina 28
Analiză economico-financiară - Pagina 29
Analiză economico-financiară - Pagina 30
Analiză economico-financiară - Pagina 31
Analiză economico-financiară - Pagina 32
Analiză economico-financiară - Pagina 33
Analiză economico-financiară - Pagina 34
Analiză economico-financiară - Pagina 35
Analiză economico-financiară - Pagina 36
Analiză economico-financiară - Pagina 37
Analiză economico-financiară - Pagina 38
Analiză economico-financiară - Pagina 39
Analiză economico-financiară - Pagina 40
Analiză economico-financiară - Pagina 41
Analiză economico-financiară - Pagina 42
Analiză economico-financiară - Pagina 43
Analiză economico-financiară - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Cap.2 - teorie.doc
  • Cap[1].1 teorie.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Analiza economico-financiară

CAPITOLUL 1 Continutul aplicativ si metodologic al analizei activitatii economico-financiare 1.1. Necesitatea, tipurile si rolul analizei...

Analiza economică

CAPITOLUL 1 METODELE SI INSTRUMENTELE ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARE Analiza economico-financiara reprezinta un ansamblu de concepte, metode si...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Analiza economico financiară a firmei SC Berlin SRL

INTRODUCERE Într-o perioadă în care se vehiculează tot mai mult termenul de criză financiară, analiza impactului acesteia și consecințele...

Analiză economico financiară la SC Global Construct SRL Șelimbăr

INTRODUCERE Analiza economico-financiara este o necesitate stringenta, iar prin metodele si tehnicile utilizate duce la stabilirea unui diagnostic...

Analiză economico-financiară

Capitolul I: Fundamentele teoretico-metodologice ale analizei economico-financiare 1.1. Fundamente teoretice 1.1.1. Tipuri de analiză...

Impactul Tehnologiilor Informaționale Asupra Activității de Analiză Economico-financiară a Întreprinderii

Introducere Prin această lucrare mi-am propus să pun în evidenţă importanţa noilor tehnologii informaţionale în efectruare de analize...

Sistemul de Rate Utilizat în Analiza economico-financiară la Nivelul Întreprinderii

Cap 1. Analiza economico-financiară. 1.1. Necesitatea analizei economico-financiare. Prefacerile care au loc afectează toate sectoarele de...

Analiză Economico-Financiară

CAPITOLUL I . CONCEPTUL ŞI IMPORTANŢA ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARE 1.1 Concept. Definiţie Analiza este acea operaţiune logică de descompunere...

Aspecte Teoretice Privind Analiza economico-financiară

INTRODUCERE Informaţia economică reprezintă un element indispensabil al progresului fiind prezent în toate domeniile de activitate. Informaţia...

Analiza economico-financiară a SC Lormar SA

Capitolul 1. Introducere în analiza economico – financiară 1.1. Conținutul aplicativ și metodologic al analizei activității economico – financiare...

Ai nevoie de altceva?