Cuprins
Balanța de Plăți Externe: concept, structură, factori de influență
Metode de ajustare și de echilibrare ale balanței de plăți externe
Poziția internațională investițională
Lichiditatea internațională și rezervele valutare
Evaluarea datoriei externe și metodele de gestionare a acesteia
Extras din document
BALANȚA DE PLĂȚI EXTERNE
Balanța de plăți externe reprezintă un tablou statistic sub formă contabilă care înregistrează sistematic ansamblul fluxurilor reale, financiare și monetare intervenite între rezidenții unei economii și restul lumii, în cursul unei perioade (de regulă un an). (FMI, "Balance of Payements Manual", Ed. 6, 2009)
Concepte care stau la baza elaborării BPE:
rezident / nerezident;
centru de interes;
teritoriu economic;
fluxuri reale / fluxuri financiare;
natura tranzacțiilor,
prețul,
momentul și modalitatea de înregistrare a acestora.
BALANȚA DE PLĂȚI EXTERNE: CONCEPT, STRUCTURĂ, FACTORI DE INFLUENȚĂ
Teritoriu economic al unei țări nu corespunde neapărat zonei delimitate de frontierele politice. El acoperă teritoriul geografic administrat de un guvern. Teritoriul economic al unei țări cuprinde spațiul aerian, apele teritoriale, teritorii din apele internaționale asupra cărora țara are drepturi exclusive, enclavele teritoriale din restul lumii, orice zonă liberă, depozitele de graniță sau unități operate de întreprinderi nerezidente sub controlul vamal al țării respective. Teritoriul economic al unei țări cuprinde enclavele teritoriale utilizate de guvernele străine sau de organizații internaționale în interiorul granițelor geografice ale țării.
Centrul de interes economic al unei persoane fizice sau juridice se află într-o țară atunci când există plasamente (domiciliul, loc de producție sau spații destinate altor utilizări) pe teritoriul economic al țării respective unde sau de unde s-a angajat sau intenționează să se angajeze în activități și tranzacții economice la o scară apreciabilă pe o perioadă nedeterminată sau limitată de timp, dar nu mai scurtă de un an. Proprietatea terenurilor și/sau a imobilelor pe teritoriul economic al unei țări este o condiție suficientă pentru ca proprietarul să aibă un centru de interes economic în țara respectivă
BALANȚA DE PLĂȚI EXTERNE: CONCEPT, STRUCTURĂ, FACTORI DE INFLUENȚĂ
Evaluarea tranzacției se face la prețul pieței, reprezentând suma de bani pe care potențialul cumpărător o plătește pentru a achiziționa ceva de la potențialul vânzător, ambii parteneri fiind părți independente, reunite în tranzacția respectivă din interes strict comercial.
Momentul de înregistrare al tranziției este momentul schimbului (real sau estimat) de proprietate. S-a convenit ca aproximare rezonabilă a momentului înregistrări data la care operațiunea valutară este înscrisă în evidențele contabile ale societăților bancare.
BALANȚA DE PLĂȚI EXTERNE: CONCEPT, STRUCTURĂ, FACTORI DE INFLUENȚĂ
Balanța de plăți globală înregistrează toate operațiunile economice ale unei țâri cu restul lumii;
Balanța de plăți regională înregistrează toate operațiunile economice ale unei țâri cu un grup de țâri, uniune economică sau monetară;
Balanța de plăți bilaterală înregistrează operațiunile economice între două țări;
Balanța de plăți program este varianta proiectată pe un orizont de timp viitor, proiecțiile referindu-se în principal la contul curent și la investițiile nete în economic. în funcție de valorile proiectate se va determina necesarul de resurse pentru a acoperi eventualele deficite de cont curent și care se pot obține din credite externe sau din activele de rezervă;
Balanța de piață are în vedere fluxurile de încasări și plăți în valută înregistrate pe o perioadă determinată (de regulă mai mică de un an). În cazul acestei balanțe sunt înregistrate și previziunile cu privire la încasările / plățile potențiale.
Conținut arhivă zip
- Conturile internationale.pptx