Curs Fiscalitate

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 4147
Mărime: 13.17KB (arhivat)
Publicat de: Ileana Georgescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Avram Ion
FACULTATEA ECONOMIE CRAIOVA

Extras din curs

Cap.I. Definitie, concept, tipurile de controlul intern (managerial)

1.1. Definitie

Definitiile controlului intern sunt numeroase, dar, in ce priveste esentialul, diferitele organisme internationale au ajuns la un acord si pentru exemplificare, sunt prezentate definitiile adoptate de: Ordinul Expertilor Contabili din Franta, in 1977: "Controlul intern reprezinta totalitatea masurilor care contribuie la detinerea controlului asupra intreprinderii. Are drept scop, pe de o parte, asigurarea protectiei patrimoniului si calitatea informatiei, iar, pe de alta parte aplicarea instructiunilor conducerii si favorizarea imbunatatirii performantelor. Se manifesta prin organizarea metodele si procedurile fiecarei activitatea a intreprinderii, pentru a-i mentine perenitatea";

- Institutul American al Contabililor Publici Certificati, in 1978: "Controlul intern este format din planurile de organizare si din toate metodele si procedurile adoptate in interiorul unei intreprinderi pentru a-i proteja activele, pentru a controla exactitatea informatiilor furnizate de catre contabilitate, pentru a creste randamentul si a asigura aplicarea instructiunilor conducerii";

- Comitetul Consultativ de Contabilitate din Marea Britanie, in 1978: "Controlul intern cuprinde totalitatea sistemelor de control, financiare si de alta natura, implementate de catre conducere pentru a putea desfasura afacerile intreprinderii intr-o maniera ordonata si eficace, pentru a asigura respectarea politicilor de gestiune, pentru a proteja activele si pentru a garanta, pe cat posibil, exactitatea si completitudinea informatiilor inregistrate";

-Institutul Canadian al Contabililor Autorizati, in 1995: "Controlul intern este constituit din elementele unei organizatii (inclusiv resursele, sistemele, procesele, cultura, structura si sarcinile) care, in mod colectiv, ajuta personalul sa realizeze obiectivele organizatiei: eficacitatea si eficienta functionarii, fiabilitatea informatiilor interne si externe, respectarea legilor,

regulamentelor si politicilor interne".

- Comitetul de Sponsorizare a Organizatiilor Comisiei Treadway din SUA, in 1992: "Controlul intern este un proces implementat de consiliul de administratie, conducere si alti membri ai personalului unei entitati, care isi propune sa furnizeze o asigurare rezonabila cu privire la atingerea urmatoarelor obiective: eficacitatea si eficienta functionarii, fiabilitatea informatiilor financiare, respectarea legilor si regulamentelor";

- Cartea Alba a reformei manageriale in cadrul serviciilor Comisiei Europene: "Controlul intern acopera totalitatea politicilor si procedurilor concepute si implementate de catre managementul organizatiei, pentru a asigura: atingerea obiectivelor acelei organizatii intr-un mod economic, eficient si eficace, respectarea regulilor externe si a politicilor si regulilor managementului, protejarea bunurilor si a informatiilor, prevenirea si depistarea fraudelor si greselilor, precum si calitatea documentelor de contabilitate si producerea in timp util de informatii de incredere referitoare la segmentul financiar si de management".

Definitia controlului intern in Romania, este prevazuta la art. 2 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv, republicata: "Controlul intern - ansamblul formelor de control exercitate la nivelul entitatii publice, inclusiv auditul intern, stabilite de conducere in concordanta cu obiectivele acesteia si cu reglementarile legale, in vederea asigurarii administrarii fondurilor in mod economic, eficient si eficace; acesta include, de asemenea, structurile organizatorice, metodele si procedurile."

Din definitiile prezentate mai sus acestea nu sunt contradictorii in esenta lor, fiecare continand elemente de ansamblu de implementare de catre responsabilii de la toate nivelurile pentru a detine controlul asupra functionarii activitatilor organizatiei, in raport cu obiectivele fixate.

Avand in vedere Liniile directoare europene de aplicare a standardelor de audit INTOSAI nr.21 unde precizeaza ca , auditorul trebuie sa studieze si sa evalueze credibilitatea controlului intern.

De asemenea se precizeaza ca, controlul intern intra in atributiile si este organizat de catre conducerea unitatii controlate,si acesta se defineste ca totalitatea instrumentelor, procedurilor, metodelor si sistemelor de organizare create pentru a atinge urmatoarele obiective:

- realizarea obiectivelor entitatii intr-o maniera economica, eficienta si eficace;

- respectarea legilor, atat externe (legi si reglementari) cat si interne (directive manageriale, politici);

- protejarea resurselor impotriva abuzurilor, pierderilor, greselilor de conducere si fraudelor, intentionate sau nu;

- dezvoltarea, expunerea si mentinerea indicatorilor si a informatiilor financiare si de management credibile.

1.2.Conceptul de control intern inglobeaza doua elemente:

a. mediul de control, adica atitudinea generala, luarea la cunostinta si actiunile cadrelor superioare si directorilor operationali cu privire la controlul intern si importanta sa pentru entitate.

b.procedurile de control intern, adica procedurile care, in limitele mediului de control creat de conducerea entitatii, contribuie la realizarea obiectivelor fixate de aceasta.

Definitia controlului intern in Romania, este prevazuta la art. 2 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv, republicata: "Controlul intern - ansamblul formelor de control exercitate la nivelul entitatii publice, inclusiv auditul intern, stabilite de conducere in concordanta cu obiectivele acesteia si cu reglementarile legale, in vederea asigurarii administrarii fondurilor in mod economic, eficient si eficace; acesta include, de asemenea, structurile organizatorice, metodele si procedurile."

Din definitiile prezentate mai sus acestea nu sunt contradictorii in esenta lor, fiecare continand elemente de ansamblu de implementare de catre responsabilii de la toate nivelurile pentru a detine controlul asupra functionarii activitatilor organizatiei, in raport cu obiectivele fixate.

Controlul intern este un proces integral realizat de catre conducerea si personalul unei entitati si are drept scop sa identifice riscurile si sa asigure in mod rezonabil/acceptabil ca, in procesul de atingere a misiunii entitatii, sunt realizate urmatoarele obiective generale:

-executarea de activitati sistematice, etice, economice si eficiente;

-indeplinirea obligatiilor de responsabilitate;

-respectarea legislatiei si regulamentelor aplicabile;

-apararea resurselor impotriva pierderilor, abuzurilor si pagubelor.

Conducerea si personalul de la toate nivelurile organizatiei trebuie sa se implice in acest proces pentru a identifica riscurile si pentru a asigura in mod rezonabil ca misiunea entitatii precum si obiectivele generale au fost indeplinite.

Controlul intern este un proces integral dinamic care se adapteaza continuu la modificarile din institutie si nu reprezinta un eveniment sau o circumstanta, ci o serie de masuri care patrund in activitatile entitatii, masuri ce se produc in activitatile entitatii in mod permanent,si sunt generale si inerente in modul in care conducerea administreaza institutia.. Sistemul de control intern se impleteste cu activitatile entitatii si are cea mai mare eficienta cand este creat in infrastructura entitatii si face parte integranta din esenta institutiei,el trebuie incorporat, devenind parte integranta a procesului managerial de planificare, executare si monitorizare.

Controlul intern integrat are implicatii asupra costurilor,prin adaugarea de noi proceduri separate de cele existente . Concentrandu-se asupra activitatilor existente si pe contributia acestora la un control intern eficient si integrand controalele in activitatile operationale de baza, o institutie poate adesea sa evite proceduri si costuri care nu sunt necesare.

El este realizat de conducere si restul personalului din institutie, deci este realizat de oameni,care trebuie sa isi cunoasca rolurile , responsabilitatile si limitele de autoritate.

Personalul unei institutii este format din conducere si restul personalului. Desi conducerea asigura in principal supravegherea, ea stabileste si obiectivele entitatii si poarta raspunderea generala cu privire la sistemul de control intern. Controlul intern asigura mecanismele necesare pentru a intelege riscul in contextul obiectivelor entitatii.

Conducerea instituie activitati de control intern, pe care le monitorizeaza si evalueaza. Implementarea controlului intern presupune o initiativa semnificativa din partea conducerii si o intensa comunicare a conducerii cu restul personalului. Controlul intern este un instrument utilizat de conducere si este legat direct de obiectivele entitatii,iar implementarea controlului intern presupune o initiativa semnificativa din partea conducerii si o intensa comunicare a conducerii cu restul personalului.

Astfel, conducerea reprezinta un element important al controlului intern. Controlul intern este influentat de natura umana,iar liniile directoare ale controlului intern recunosc faptul ca oamenii nu inteleg intotdeauna, nu comunica sau nu actioneaza sistematic,fiecare persoana vine la locul de munca cu o anumita pregatire generala si abilitate tehnica si are nevoi si prioritati diferite.

Preview document

Curs Fiscalitate - Pagina 1
Curs Fiscalitate - Pagina 2
Curs Fiscalitate - Pagina 3
Curs Fiscalitate - Pagina 4
Curs Fiscalitate - Pagina 5
Curs Fiscalitate - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Curs Fiscalitate.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Subiecte monedă

Indicatori monetari Monetaristii grupeaza indicatorii monetari in doua categorii. Prima categorie grupeaza indicatori ce ofera informatii privind...

Curs de Audit Intern

CAPITOLUL I Abordari teoretico metodologice privnd controlul intern Standardele de management –controlul intern la entitati 1.1. Controlul...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Audit Financiar Contabil Curs

Notiuni de baza privind AFC I. 1.Definirea si rolul auditului financiar contabil AFC reprezinta activitatea de examinare in vederea exprimarii de...

Te-ar putea interesa și

IAS 21 Efectele Variației de Schimb Valutar

Introducere În analiza situaţiei unei entităţi economice este impetuos necesar colectarea de date privind situaţiile financiare raportate ale...

IAS 12 - Impozit pe Profit

INTRODUCERE IN TEMATICA IMPOZITULUI PE PROFIT Baza legală pentru determinarea impozitului pe profit o constituie Legea nr. 414/2002 privind...

Dreptul fiscal internațional

INTRODUCERE Actualitatea și importanța temei Dreptul fiscal internațional în ultimii ani a devenit un domeniu cu impact important pe plan...

Curs Fiscalitate

1.Sistemul bugetar national: 1.1 Rolul statului in activ ec: Exista sit in care mec ec nu functioneaza .Mecanismul pietei esueaza in org act ec in...

Comentați Modelul economico-matematic al Unei Soluții IT de Prognoză a Veniturilor ce vor fi Atrase la Bugetul Local al Unei Primării în Cursul unui An Fiscal

Fundamentarea bugetului local presupune definirea in cadrul sa a 2 componente de manag public: I. Venituri = totaliatea sumelor rezultate din...

Fiscalitate

Curs 1. Fiscalitate Sistemul fiscal 1. Sistemul fiscal cuprinde urmatoarele: a) totalitatea actelor normative cu caracter fiscal (legi,...

Suport curs contabilitate și gestiune fiscală

1 Notiuni introductive 1.1 Abordari conceptuale privind Contabilitatea si Gestiunea fiscala A gestiona eficient resursele economice şi...

Drept - Financiar și Fiscal

CAPITOLUL 1 – SISTEMUL FISCAL CURS 1 RELATII FINANCIARE 1.1. CONCEPT Relatiile financiare din zilele noastre reprezinta rezultatul unui proces...

Ai nevoie de altceva?