Curs gestiune bancară

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 30833
Mărime: 196.23KB (arhivat)
Publicat de: Anaida Șerban
Puncte necesare: 0

Extras din curs

TEMA 1

CONDUCEREA BANCILOR COMERCIALE

CUPRINSUL TEMEI:

1. CONSIDERAŢII PRIVIND CONDUCEREA ACTIVITĂŢII ÎN BĂNCILE COMERCIALE

2. PARTICULARITĂŢILE STRUCTURII ORGANIZATORICO-FUNCŢIONALE A BĂNCILOR COMERCIALE ROMÂNEŞTI

1.1. Consideraţii privind conducerea activităţii în băncile comerciale

1.1.1. Caracteristici ale conducerii în instituţia bancară

Dupa cum se stie conducerea reprezinta o functie specifica activitatilor sociale, avand un caracter deosebit de complex. In ce priveste institutiile bancare preocupar primordiala in domeniul conducerii o constituie gasirea acelui sistem de conducere care sa asigure un cadru rational si eficient desfsurarii activitatii bancare, imbinarea caracterului unitar al conducerii, pe ansamblul institutiei, cu initiativa fiecarei unitati bancare operative. Caracteristica principala a conducerii activitatii in institutia bancara o constituie faptul ca se bazeaza in principal pe principiul muncii si conducerii colective, principiul institutionalizat la toate verigile organizatorice ale bancii, in scopul democratizarii procesului de conducere si accentuarii caracterului sau stiintific.

Procesului de conducere a activitatii din institutiile bancare, la fel ca si celui din intreprinderi, îi sunt caracteristice atributele de prevedere, organizare, comanda- coordonare si control, prin care se realizeaza de fapt indrumarea, influentarea si activarea colectivelor de munca din unitatile bancare in vederea atingerii obiectivelor strategice specifice activitatilor institutiei bancare.

REŢINEM: Obiectivul vizat al procesului de conducere îl constituie deciziile care se iau in legatura cu fenomenele si procesele bancare, ca rezultat al culegerii si evaluarii informaţiilor si, apoi a prelucrarii lor în procesul de gândire a conducatorului individual sau colectiv. Aceasta presupune o permanenta interdependenta dintre procesele bancare, pe de o parte, al caror continut este dat de realizarea operatiunilor bancare si procesul de conducere, pe de alta parte.

REŢINEM: Conducerea activitatii în bănci:

a) are un caracter stiintific, bazele sale teoretice fund date de legile obiective si principiile cu ajutorul carora se cunosc si se explica fenomenele ce apar si se manifesta in domeniul bancar;

b) dispune de o metodologie proprie, formata din modelele si procedeele de cunoastere si cercetare utilizate de personalul bancar in actiunile sale teoretice si practice;

c) de o tehnologie a conducerii specifica domeniului, ce contine in structura sa instrumentele conducerii, din randul carora se detaseaza mijloacele tehnice utilizate in optimizarea proceselor informationale, de fundamentare si elaborare a deciziilor;

d) se bazeaza pe valorificarea a tot ceea ce este nou si eficient in practica conducerii, eliminand ceea ce este vechi si perimat.

Una din caracteristicile importante ale conducerii activitatii in institutiile bancare o reprezinta ponderea si forrna diferita de manifestare a atributelor conducerii in raport cu nivelul ierarhic la care ele se exercita. Aceasta la fel ca si in celelalte unitati economice, atrage dupa sine diferentierea locului si rolului organelor de conducere pe nivelele organizatorice ale bancii.

Astfel, la nivelurile superioare ale institutiei, in actul conducerii se manifesta cu preponderenta atributele de prevedere si organizare, proiectandu-se in viitor coordonatele activitatii bancare, obiectivele strategice de realizat, precizandu-se caile si modalitatile prin care urmeaza a se actiona, eventualele restrictii impuse de situatiile conjuncturale aparute etc.

La nivelele inferioare, respectiv a unitatilor operative ce compun reteaua teritoriala a institutiilor bancare, conducerea isi exercita in mod deosebit atributele de antrenare a personalului bancar la executarea sarcinilor de munca, de corectare a activitatilor, de reglare a proceselor, precum si de control si de evaluare a rezultatelor.

REŢINEM: Plecand de la o astfel de ierarhizare a rolului organelor de conducere in desfasurarea activitatii institutiei bancare, putem considcra ca in banci avem de a face cu o tipologie a conducerii, in functie de importanta obiectivelor propuse si anume:

-Conducerea strategica realizata de organele colective de conducere

situate la nivele superioare ale institutiei bancare sj anume: Adunarea

Generala a Actionarilor si Consiliul de Administratie al bancii.

-Conducerea tactica, exercitata prin intermediul Comitetului de Directie

al Consiliului de Administratie, sau Comitetul Director, dupa caz, pe plan

central, respectiv de Colectivul de conducere al unitatii operative bancare,

(sucursala, filiala), pe plan local.

-Conducerea operativa, asigurata prin functionarea organelor individuale de conducere, aflate la toate verigile organizatorice ale institutiei bancare si ierarhizate in raport cu competentele atribuitc in baza regulamentului de organizare si functionare, a celui de ordine interioara, precum si a altor acte normative.

Aceste organe sunt:

- la nivelul institutiei bancare: presedintele, primul-vicepresedinte si vicepresedintii bancii, directoral general si adjunctii acestuia, dupa caz.

- la nivelul centralei bancii: directorii si directorii adjuncti ai directiilor de specialitate, ce compun din punct de vedere organizatoric centrala, precum si sefii compartimentelor functionale constituie in cadrul directiilor;

- la nivelul unitatilor teritoriale: directorii si directorii adjuncti ai sucursalelor judetene, directorii filialelor bancare, precum si sefii compartimentelor functionale din cadrul acestor birouri, dupa caz.

Deciziile bancare

Exercitarea atributiilor organelor de conducere cu caracter colectiv si individual, in cadrul procesului de conducere al activitatii bancare, se concretizeaza in luarea de decizii bancare.

Prin decizie bancara se intelege un proces rational de alegere a unei variante de actiune, din mai multe posibile, referitoare la organizarea si desfasurarea in bune conditii a activitatilor in institutia bancara, astfel incat sa se realizeze o cat mai inalta eficienta.

Prin continutul si importanta lor deciziile bancare pot fi delimitate in raport cu atributiile si competentele stabilite pentru fiecare nivel de conducere. Putem admite ca in practica conducerii activitatii bancare se pot delimita doua mari categorii de decizii centralizate şi descentralizate:

a) decizii bancare cu caracter unitar (centralizate) ce privesc activitatea de ansamblu a institutiei bancare. Ele se iau de organele de conducere superioare ale bancii, scopul lor principal fiind, pe de o parte, atingerea obiectivelor strategice prestabilite, iar pe de alta parte, acela de a asigura convergenta dintre actele normative ce reglementeaza activitatea bancara cu normele metodologice si instructiunile de lucru proprii ale bancii.

Aceste decizii privesc probleme cu un pronuntat caracter tehnico-metodologic si de regula se iau pentru a asigura executarea unor sarcini de catre institutia bancara expres prevazute in actele normative. Astfel de decizii cu caracter unitar sunt obligatorii pentru toate verigile organizatorice ale institutiei bancare, pentru intregul sau personal.

b) decizii bancare cu caracter sectorial (descentralizate) luate de organele de conducere de la diferitele verigi organizatorice ale institutiei (directorii directiilor de specialitate ale centralei, directorii sucursalelor si filialelor, precum si de sefii compartimentelor functionale). Ele privesc activitatea verigilor organizatorice inferioare si se iau in scopul de a asigura reglarea intereselor verigii organizatorice respective cu interesele verigii supraordonate. De aici si concluzia ca aceste decizii se iau numai pe baza si pentru executarea deciziilor unitare (centralizate) acestea din urma avand un caracter imperativ superior.

In raport cu tipul conducerii exercitate, deciziile bancare pot fi: decizii strategice si decizii tactice. Deosebirile dintre cele doua categorii de decizii sunt generate de natura obiectivului urmarit, precum si de dimensiunea acestuia in timp.

Deciziile strategice se refera la probleme bancare noi si de complexitate marita, fiind adoptate de organele superioare, de conducere colectiva ale institutiei bancare. Ele vizeaza trendul sistemului, conduita de actiune a personalului bancar pe un interval mai indelungat de timp, scopul fiind acela de a prefigura relatia ,,posibilitati si resurse ale institutiei bancare - satisfacerea cerintelor globale ale evolutiei bancii.

Preview document

Curs gestiune bancară - Pagina 1
Curs gestiune bancară - Pagina 2
Curs gestiune bancară - Pagina 3
Curs gestiune bancară - Pagina 4
Curs gestiune bancară - Pagina 5
Curs gestiune bancară - Pagina 6
Curs gestiune bancară - Pagina 7
Curs gestiune bancară - Pagina 8
Curs gestiune bancară - Pagina 9
Curs gestiune bancară - Pagina 10
Curs gestiune bancară - Pagina 11
Curs gestiune bancară - Pagina 12
Curs gestiune bancară - Pagina 13
Curs gestiune bancară - Pagina 14
Curs gestiune bancară - Pagina 15
Curs gestiune bancară - Pagina 16
Curs gestiune bancară - Pagina 17
Curs gestiune bancară - Pagina 18
Curs gestiune bancară - Pagina 19
Curs gestiune bancară - Pagina 20
Curs gestiune bancară - Pagina 21
Curs gestiune bancară - Pagina 22
Curs gestiune bancară - Pagina 23
Curs gestiune bancară - Pagina 24
Curs gestiune bancară - Pagina 25
Curs gestiune bancară - Pagina 26
Curs gestiune bancară - Pagina 27
Curs gestiune bancară - Pagina 28
Curs gestiune bancară - Pagina 29
Curs gestiune bancară - Pagina 30
Curs gestiune bancară - Pagina 31
Curs gestiune bancară - Pagina 32
Curs gestiune bancară - Pagina 33
Curs gestiune bancară - Pagina 34
Curs gestiune bancară - Pagina 35
Curs gestiune bancară - Pagina 36
Curs gestiune bancară - Pagina 37
Curs gestiune bancară - Pagina 38
Curs gestiune bancară - Pagina 39
Curs gestiune bancară - Pagina 40
Curs gestiune bancară - Pagina 41
Curs gestiune bancară - Pagina 42
Curs gestiune bancară - Pagina 43
Curs gestiune bancară - Pagina 44
Curs gestiune bancară - Pagina 45
Curs gestiune bancară - Pagina 46
Curs gestiune bancară - Pagina 47
Curs gestiune bancară - Pagina 48
Curs gestiune bancară - Pagina 49
Curs gestiune bancară - Pagina 50
Curs gestiune bancară - Pagina 51
Curs gestiune bancară - Pagina 52
Curs gestiune bancară - Pagina 53
Curs gestiune bancară - Pagina 54
Curs gestiune bancară - Pagina 55
Curs gestiune bancară - Pagina 56
Curs gestiune bancară - Pagina 57
Curs gestiune bancară - Pagina 58
Curs gestiune bancară - Pagina 59
Curs gestiune bancară - Pagina 60
Curs gestiune bancară - Pagina 61
Curs gestiune bancară - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Curs Gestiune Bancara.doc

Alții au mai descărcat și

Fiscalitate Internațională

1. Rolul statului în economie. Incidenta fiscalitãtii internationale asupra întreprinderilor. 1.1. Folosirea impozitelor ca pârghii...

Introducere în Managementul Financiar

Mediul financiar si obiectul finantelor intreprinderii Sarcinile gestiunii financiare Responsabilitatile operationale ale gestiunii financiare...

Audit Financiar

Modulul 1. Auditul financiar contabil – Definire, rol şi obiective Scopul unităţii de curs: - Redarea unei imagini relevante asupra...

Finanțe și Gestiune Financiară

Capitolul 1 NATURA ŞI FUNCŢIILE MANAGEMENTULUI FINANCIAR 1.1. Definirea şi funcţiile managementului financiar Managerii sunt cei care realizează...

Gestiunea Financiară a Întreprinderii

Capitolul 1 ANALIZA POZITIEI FINANCIARE 1.1. Elemente de baza privind analiza pe baza de bilant Pozitia financiara reprezinta relatia dintre...

Audit Financiar

Ce este auditul? Termenul de audit este folosit pentru a desemna verificarea profesională a unei informaţii/situaţii în vederea exprimării unei...

Control Financiar

BAZELE TEORETICE ALE CONTROLULUI ECONOMIC, FINANCIAR SI GESTIONAR 1.1. Definirea notiunii de control Într-o manierã foarte simplã controlul ar...

Gestiune bancară

CAPITOLUL I GESTIUNEA BANCARĂ 1.1. Diversificarea serviciilor bancare Băncile, prin ampla lor implicare în viaţa economică şi socială,...

Te-ar putea interesa și

Impactul Politicii de Creditare asupra Portofoliului de Credite

INTRODUCERE Sectorul bancar reprezintă componenta cea mai importantă a pieţei financiare din Republica Moldova Deficitul de resurse accesibile...

Managementului riscului

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Riscul este o componenta fireasca a vieții economico-sociale, care are la origine cauze multiple și...

Tehnica și evidența veniturilor și cheltuielilor bancare

INTRODUCERE Sectorul bancar, în manifestarea lui permanentă, este o parte componentă de bază a sistemului economico-financiar. În economia de...

Gestiunea resurselor bancare atrase pe baza materialelor BC MOBIASBANCA - GSG SA

INTRODUCERE Actualitatea temei. Teza de licență cu tema Gestiunea resurselor bancare atrase constă în accentuarea importanței gestiunii fondurilor...

Gestiunea Riscului Valutar în Sistemul Bancar din Republica Moldova

INTRODUCERE Sistemul bancar reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale pieței financiare, activitatea acestuia determinând în foarte...

Rolul inovării în depășirea crizei organizaționale în firma de servicii

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să cerceteze criza organizaţionala din România, condiţiile care au dus la instalarea ei , felul cum se...

Profitabilitatea și performanțele bancare

INTRODUCERE Băncile sunt angrenaje esenţiale ale economiilor noastre. Dar, cu toate acestea, rolul lor este puţin cunoscut. În general sunt...

Analiza Portofoliului de Active Bancare la BRD

Analiza portofoliului de active bancare la BRD 1. Introducere În vederea realizării activităţilor prevăzute prin autorizaţia de funcţionare, cât...

Ai nevoie de altceva?