Curs la finanțe

Curs
9/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 8 fișiere: doc
Pagini : 90 în total
Cuvinte : 41537
Mărime: 247.65KB (arhivat)
Publicat de: Corvin Rădulescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cernit Rodica

Extras din curs

Tema 1.

Conţinutul social-economic al finanţelor

1. Finanţele: abordări teoretice şi conceptuale

2. Conţinutul economic al finanţelor

3. Funcţiile finanţelor

4. Rolul finanţelor în evoluţia societăţii

1. Finanţele: abordări teoretice şi conceptuale

Comuna primitivă nu a cunoscut statul. În această orînduire, diferite funcţii publice – organizarea muncii în comun, aplanarea conflictelor dintre ginţi şi triburi – erau îndeplinite de oameni aleşi de către întreaga populaţie. Cu timpul, diviziunea socială a muncii a condus la creşterea productivităţii muncii, şi-a făcut apariţia proprietatea privată, a crescut inegalitatea de avere, iar societatea s-a scindat în clase. Totodată a apărut necesitatea unei instituţii care să protejeze proprietatea privată, să apere privilegiile celor avuţi împotriva celor neavuţi. Această instituţie, care era statul şi-a făcut apariţia.

Separarea statului de societate în sfera relaţiilor economice îşi găseşte expresia în aceea că statul îşi are veniturile, cheltuielile şi datoriile sale proprii; el îşi procură resursele necesare îndeplinirii funcţiilor şi sarcinilor sale cu ajutorul constrîngerii, pe care o exercită asupra membrilor societăţii.

În primele stadii de dezvoltare a orînduirii sclavagiste, cînd predomina economia naturală, închisă, unele funcţii publice (de conducere, justiţie ş.a.) erau onorifice; construirea de corăbii pentru scopuri militare, poduri, apeducte, şosele ş.a. obiective de uz public, întreţinerea armatelor şi a curţilor, răscumpărarea prizonierilor ş.a. erau asigurate pe calea prestaţiilor în muncă şi a dărilor în natură, la care erau obligaţi supuşii statului, sau pe seama tributurilor, a bunurilor jefuite şi a trofeelor de război de la popoarele învinse. Abia mai tîrziu, cînd a început să se dezvolte economia de schimb, statul sclavagist foloseşte şi resursele băneşti pentru acoperirea cheltuielilor publice. Din acest moment se poate vorbi de apariţia primelor elemente de finanţe (impozite, împrumturi etc.).

În orînduirea feudală relaţiile marfă-bani au cunoscut o mai mare amploare decît în sclavagism, însă ele n-au devenit încă predominante. Ca urmare, pentru paza graniţelor ţării, ducerea de războaie, întreţinerea curţii domneşti, cît şi pentru alte scopuri, statul a continuat să folosească pe scară largă prestaţiile în muncă şi dările în natură, veniturile domeniale şi drepturile regaliene. Vistieria statului se confundă cu „cămara” personală a domnitorului şi era alimentată din impozite în bani, daruri, împrumuturi, tributuri etc. Veniturile în bani aveau o importanţă relativ redusă în acoperirea cheltuielilor statului feudal.

Abia în orînduirea capitalistă producţia de mărfuri devine dominantă, relaţiile băneşti captă o largă dezvoltare, iar întreţinerea aparatului de stat şi acoperirea celorlalte cheltuieli publice se bazează aproape exclusiv pe folosirea resurselor băneşti. În capitalism activitatea statului o caracterizează următoarele două funcţii fundamentale:

1. funcţia internă (principală) – de menţinere a ordinii interne şi de asigurare a funcţionării instituţiilor specifice noii orînduiri;

2. funcţia externă – de apărare a ţării, a independenţei şi suveranităţii naţionale, sau de extindere a teritoriului prin acţiuni militare agresive, anexioniste, după caz.

Spre sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, au loc ascuţirea contradicţiilor interne şi externe ale modului de producţie capitalist, împletirea forţei politice a statului cu puterea economica a monopolurilor, intensificarea rolului intervenţionist al statului. Toate acestea conduc la creşterea vertiginoasă a necesităţilor de resurse băneşti ale satului pentru menţinerea ordinii interne, stimularea dezvoltării anumitor sectoare de activitate; resursele financiare publice se mai folosesc pentru cucerirea de noi pieţe sau menţinerea celor existente, asigurarea materiilor prime şi a resurselor de energie necesare economiei naţionale în condiţii avantajoase, perfecţionarea tehnicii militare, subjugarea altor popoare etc.

În orînduirea socialistă, statul continuă să mobilizeze la dispoziţia sa o importantă din venitul naţional şi s-o utilizeze în scopul îndeplinirii funcţiilor şi sarcinilor sale. În socialism se menţin producţia de mărfuri şi schimbul mijlocit de bani, însă prelevarea unei părţi din venitul naţional la fondurile ce se constituie în economie şi repartizarea acestora se fac tot prin intermediul banilor.

În procesul procurării şi repartizării resurselor de care are nevoie statul pentru îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor sale, se nasc anumite relaţii (raporturi) sociale. Aceste relaţii sînt de natură economică şi exprimă repartizarea unei părţi din produsul intern brut (PIB), prin intermediul statului, între diferite categorii sociale. Aceste relaţii, apărute în procesul de mobilizarea şi repartizare a resurselor necesare statului, în formă bănească, sînt relaţii financiare sau, pe scurt, finanţe.

Faptul că finanţele au apărut pe o anumită treaptă de dezvoltare a societăţii şi că ele vor dispare atunci cînd nu va mai fi necesară existenţa lor dovedeşte caracterul istoric al acestora.

În toate orînduirile social-economice în care au existat, finanţele s-au manifestat ca relaţii sociale, de natură economică, apărute în procesul repartiţiei PIB, în strînsă legătură cu îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor statului.

În cele patru orînduiri social-economice finanţele au îmbrăcat forma valorică, bănească, dar, în fiecare din aceste orînduiri, ele au îndeplinit anumit rol. Finanţele publice poartă amprenta condiţiilor economice, politice şi sociale în care se înfăptuieşte procesul constituirii şi repartizării fondurilor financiare astfel:

a) Resursele mobilizate la dispoziţia statului sînt produsul muncii celor ocupaţi atît în sfera producţiei materiale, cît şi în sfera ne materială, care participă cu o parte din veniturile lor la formarea fondurilor respective.

În sclavagism şi feudalism, sumele de bani prelevate la fondurile statului îşi aveau originea în munca sclavilor, negustorilor şi meşteşugarilor de condiţie liberă, respectiv, în munca iobagilor şi a ţăranilor liberi.

În capitalism la fondurile publice participă muncitorii, funcţionarii, fermierii, meşteşugarii şi liberprofesioniştii, precum şi întreprinderile private, mixte sau publice, cu o parte din veniturilor lor, care îmbracă forma salariilor şi altor cîştiguri din muncă, a rentei financiare, a profitului, a dividendelor, a dobînzilor şi comisioanelor etc.

În socialism fondurile de resurse financiare provin de la întreprinderile de stat şi organizaţiile cooperatiste, care deţin principalele mijloace de producţie, şi într-o mică măsură de la muncitori şi funcţionari.

Contribuţia individuală la fondurile publice variază ca formă şi mărime de la o orîndire la alta, de la o categorie socială la alta, de la o ţară la alta şi de la o perioadă la alta.

b) Prelevările de resurse la dispoziţia statului, pe căile arătate mai sus, au un caracter obligatoriu. În caz de nerespectare a termenilor şi condiţiilor de plată, la impozitele pe venit şi pe avere, statul aplică sancţiuni (amenzi, penalizări, executare silită etc.) celor vinovaţi.

c) De pe urma cheltuielilor publice profită beneficiarii direcţi ai acestora – anumite persoane fizice sau juridice, categorii sociale, ramuri (subramuri) ale economiei precum şi societatea în ansamblul său. Repartizarea acestor cheltuieli este diferenţiată.

Finanţarea, din fonduri publice, a anumitor obiective economice favorizează nu numai dezvoltarea ramurilor (subramurilor) respective, dar şi creşterea economică.

Finanţele, ca relaţie de repartiţie a PIB, reprezintă relaţii economice. Finanţele fac parte din baza economică a societăţii.

Sfera finanţelor de asemenea diferă de la o orîndurire la alta. Astfel în sclavagism şi feudalism, sfera finanţelor a fost limitată de slabă dezvoltare a producţiei de mărfuri şi a relaţiilor băneşti. În capitalism finanţele au căpătat o largă dezvoltare. În socialism sfera finanţelor cunoaşte o extindere şi mai mare, determinată de înlocuirea proprietăţii private cu proprietate comună asupra mijloacelor de producţie şi de faptul că statul capătă funcţii noi, legate de organizare şi dezvoltarea economică şi socială a ţării.

Preview document

Curs la finanțe - Pagina 1
Curs la finanțe - Pagina 2
Curs la finanțe - Pagina 3
Curs la finanțe - Pagina 4
Curs la finanțe - Pagina 5
Curs la finanțe - Pagina 6
Curs la finanțe - Pagina 7
Curs la finanțe - Pagina 8
Curs la finanțe - Pagina 9
Curs la finanțe - Pagina 10
Curs la finanțe - Pagina 11
Curs la finanțe - Pagina 12
Curs la finanțe - Pagina 13
Curs la finanțe - Pagina 14
Curs la finanțe - Pagina 15
Curs la finanțe - Pagina 16
Curs la finanțe - Pagina 17
Curs la finanțe - Pagina 18
Curs la finanțe - Pagina 19
Curs la finanțe - Pagina 20
Curs la finanțe - Pagina 21
Curs la finanțe - Pagina 22
Curs la finanțe - Pagina 23
Curs la finanțe - Pagina 24
Curs la finanțe - Pagina 25
Curs la finanțe - Pagina 26
Curs la finanțe - Pagina 27
Curs la finanțe - Pagina 28
Curs la finanțe - Pagina 29
Curs la finanțe - Pagina 30
Curs la finanțe - Pagina 31
Curs la finanțe - Pagina 32
Curs la finanțe - Pagina 33
Curs la finanțe - Pagina 34
Curs la finanțe - Pagina 35
Curs la finanțe - Pagina 36
Curs la finanțe - Pagina 37
Curs la finanțe - Pagina 38
Curs la finanțe - Pagina 39
Curs la finanțe - Pagina 40
Curs la finanțe - Pagina 41
Curs la finanțe - Pagina 42
Curs la finanțe - Pagina 43
Curs la finanțe - Pagina 44
Curs la finanțe - Pagina 45
Curs la finanțe - Pagina 46
Curs la finanțe - Pagina 47
Curs la finanțe - Pagina 48
Curs la finanțe - Pagina 49
Curs la finanțe - Pagina 50
Curs la finanțe - Pagina 51
Curs la finanțe - Pagina 52
Curs la finanțe - Pagina 53
Curs la finanțe - Pagina 54
Curs la finanțe - Pagina 55
Curs la finanțe - Pagina 56
Curs la finanțe - Pagina 57
Curs la finanțe - Pagina 58
Curs la finanțe - Pagina 59
Curs la finanțe - Pagina 60
Curs la finanțe - Pagina 61
Curs la finanțe - Pagina 62
Curs la finanțe - Pagina 63
Curs la finanțe - Pagina 64
Curs la finanțe - Pagina 65
Curs la finanțe - Pagina 66
Curs la finanțe - Pagina 67
Curs la finanțe - Pagina 68
Curs la finanțe - Pagina 69
Curs la finanțe - Pagina 70
Curs la finanțe - Pagina 71
Curs la finanțe - Pagina 72
Curs la finanțe - Pagina 73
Curs la finanțe - Pagina 74
Curs la finanțe - Pagina 75
Curs la finanțe - Pagina 76
Curs la finanțe - Pagina 77
Curs la finanțe - Pagina 78
Curs la finanțe - Pagina 79
Curs la finanțe - Pagina 80
Curs la finanțe - Pagina 81
Curs la finanțe - Pagina 82
Curs la finanțe - Pagina 83
Curs la finanțe - Pagina 84

Conținut arhivă zip

  • Curs la Finante
    • Tema 1 Con_inut soci-ec al Fin.doc
    • TEMA 2 sistem fin.doc
    • Tema 3 Politica fin.doc
    • Tema 5 Sistemul chelt pub.doc
    • Tema 6 Sistemul res fin pub.doc
    • Tema 7 Impozite-no_ gen.doc
    • Tema 8. Asigur_ri _i reasigur_ri.doc
    • TEMA_4 Bugetul si sistemul bugetar.doc

Alții au mai descărcat și

Finanțe Publice

Cuvânt înainte Apariţia şi evoluţia finanţelor sunt strîns legate de apariţia şi consolidarea statului. Ştiinţa finanţelor publice este o ramură...

Finanțe și bugete publice

FINANTE SI BUGETE PUBLICE 1.NOŢIUNI INTRODUCTIVE 2.CHELTUIELILE PUBLICE 3.RESURSELE FINANCIARE PUBLICE 4.SISTEMUL BUGETAR 1.NOŢIUNI...

Finanțe Publice

Caracterul istoric al categoriei economice „finante” rezida din faptul ca acestea au aparut odata cu aparitia statului si vor dispare când...

Finanțe publice

CAPITOLUL 1 SISTEMUL FINANTELOR PUBLICE - CONCEPT/CLARIFICARI TERMINOLOGICE: Etimologie: - Latina :-Finis-termen, sfârsit; -In drept marcheaza...

Mecanismul și Sistemul Financiar

2.1. Mecanismul financiar Fiecare economie are structuri proprii de ramuri, forme specifice de organizare; aplică metode şi principii de...

Finanțe Publice

Prefata Lucrarea FINANTE PUBLICE a fost conceputa ca un îndrumar pentru studentii de la învatamântul cu frecventa redusa si la distanta si...

Finanțe Publice

CAPITOLUL 1 RESURSELE FINANCIARE PUBLICE – COMPONENTĂ FUNDAMENTALĂ A FINANŢELOR PUBLICE 1.1. Noţiunea de resurse financiare publice şi structura...

Mecanismul Financiar

TEMA 3. Mecanismul financiar 1. Concept de mecanism financiar 2. Caracteristica sistemului financiar 3. Sistemul fondurilor de resurse...

Te-ar putea interesa și

Analiza economico-financiară a unei firme

Societatea comerciala ale carei situatii financiare le analizam este o societate pe actiuni, ce are ca obiect de activitate preponderenta, conform...

Cheltuielile Publice ca Instrument Financiar de Influență a Proceselor Macroeconomice

INTRODUCERE Actualitatea problemei. “Cheltuielile publice exprimă relaţiile economico – sociale în formă bănească, care se manifestă între stat pe...

Tendințe în evoluția sistemelor de ocrotire a sănătății în țările din UE

Cap 1. Piaţa asigurărilor pe plan internaţional 1.1. Importanţa asigurărilor de sănătate Indiferent de cât de mult a evoluat umanitatea, un lucru...

Venituri și cheltuieli - Pitești

I. STRATEGIA DE DEZVOLTARE DURABILÃ INTRODUCERE Municipiul Piteşti - Repere istorice Municipiul Piteşti, reşedinţa judeţului Argeş este unul...

Finanțarea pe Termen Mediu și Lung a Exporturilor

1. Semnificaţia titlului “Finanţarea reprezintă alocarea de fonduri din surse particulare, ale bugetului de stat sau de la organisme şi...

Curs finanțe

CAPITOLUL I Finanţele: concept, evoluţie, conţinut, funcţii 1.1 Finanţele publice – concept şi evoluţie Finanţele reprezintă ştiinţa...

Curs schematic finanțe

FINANŢE PROCESE ŞI RELAŢII ECONOMICE PRIN CARE SE FORMEAZĂ, DISTRIBUIE ŞI SE REDISTRIBUIE RESURSELE ÎN FORMA BĂNEASCĂ PENTRU SATISFACEREA...

Finanțe corporative - curs 1

I. BAZELE FINANŢELOR CORPORATIVE I.1. Conţinutul finanţelor corporaţiilor şi obiectivul major al acestora În finanţe există o singură expresie:...

Ai nevoie de altceva?