Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 20770
Mărime: 113.26KB (arhivat)
Publicat de: Oliver Niculae
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Ion

Extras din curs

1.1. Definirea gestiunii financiare a întreprinderii şi a elementelor sale

Gestiunea financiară a întreprinderii reprezintă un ansamblu corelat al activităţilor specifice orientate către alegerea, formarea şi utilizarea optimă a resurselor financiare în scopul asigurării mijloacelor necesare desfăşurării eficiente a activităţilor economice, în contextul influenţelor exercitate de mediu, dar şi de caracteristicile întreprinderii.

Înfăptuirea gestiunii financiare presupune existenţa deciziilor şi a operaţiunilor de realizare a acestora, într-un cadru organizatoric al activităţii financiare. Prin urmare, elementele gestiunii financiare sunt următoarele:

1) deciziile financiare:

2) operaţiunile financiare;

3) cadrul organizatoric al activităţii financiare.

1) Decizia financiară este rezultatul unui proces de analiză complex care cuprinde etapele de cunoaştere a realităţii financiare sub forma fenomenelor şi acţiunilor financiare, luând în considerare soluţia optimă ce va constitui conţinutul deciziei. Decizia financiară reprezintă procesul raţional de alegere a unei linii de acţiune, în baza analizei mai multor soluţii, pentru atingerea obiectivelor întreprinderii. Acestea se bazează pe analiza financiară care furnizează informaţii privind echilibrul financiar al întreprinderii prin prisma potenţialului de degajare a fluxurilor financiar-monetare.

La nivelul întreprinderii se disting trei mari categorii de decizii financiare pe termen lung aflate într-o strânsă interdependenţă:

- decizii de investiţii;

- decizii de finanţare;

- decizii privind repartizarea profitului (de dividend).

1.1. Decizia de investiţie priveşte convertirea capitalului din forma bănească în formele materiale ale activelor imobilizate. Selecţia activelor necesare mai ales activităţii de producţie constituie obiectul deciziilor de investiţii, distingându-se ca fiind prima categorie de decizii care definesc politica financiară a întreprinderii. Criteriile urmărite în cadrul acestor decizii sunt rentabilitatea, lichiditatea şi riscul plasamentelor de fonduri în activele imobilizate ale întreprinderii. Prin intermediul costului surelor de finanţare a activelor, deciziile de investiţii se fundamentează în strânsă interdependenţă cu deciziile de finanţare.

1.2. Decizia de finanţare vizează selectarea surselor de procurare a capitalurilor. Decizia de finanţare vizează opţiunile întreprinderii de a-şi acoperi nevoile de finanţare a ciclului de investiţii fie din fonduri proprii, fie din împrumuturi. Deciziile de finanţare au influenţă directă asupra structurii pasivelor, modificând gradul de exigibilitate al acestora şi costul capitalului.

În cadrul deciziei de finanţare se face alegerea pe de o parte, între sursele interne reprezentate de autofinanţare şi din dezinvestiţii de active fixe şi circulante şi, pe de altă parte, între sursele externe provenite din atragerea de capitaluri de pe piaţa financiară: de la acţionari sau asociaţi şi din credite bancare şi/sau obligatare. Principalul criteriu urmărit în cadrul deciziilor de finanţare îl reprezintă costul procurării capitalurilor, urmărindu-se cea mai redusă valoare a acestuia în condiţiile unui grad rezonabil şi controlabil al îndatorării. Adoptarea acestor decizii trebuie să vizeze, se asemenea, menţinerea echilibrului financiar al întreprinderii, în condiţiile asigurării unei protecţii împotriva riscurilor.

1.3. Decizia de repartizare a profitului net priveşte opţiunile unei societăţi comerciale de a distribui sau a nu distribui dividende acţionarilor pe parcursul exerciţiului financiar. Decizia la care ne referim prezintă particularităţi privind efectele sale asupra valorii întreprinderii caracterizată de creştere continuă, de reducere, sau de păstrare nemodificată a cuantumului dividendelor de la un an la altul.

Indiferent de natura acestora, deciziile de repartizare a profitului net are implicaţii directe asupra investiţiilor şi autofinanţării. În acest sens, decizia de distribuire a dividendelor către acţionari are drept consecinţă reducerea nivelului de autofinanţare în baza căreia poate fi susţinută creşterea întreprinderii – premisă a majorării valorii ei de piaţă. Pe de altă parte, distribuirea dividendelor are drept consecinţă creşterea valorii de piaţă a capitalurilor proprii prin majorarea cursului bursier al acţiunilor existente. Politica optimă a dividendelor este aceea care asigură echilibrul între dividendele curente de plată şi creşterea economică viitoare a întreprinderii, determinată de necesitatea efectuării de investiţii care să conducă la maximizarea cursului bursier al acţiunilor.

Cele trei categorii de decizii fac obiectul gestiunii financiare pe termen lung, a activelor şi pasivelor permanente. Gestiunea financiară pe termen lung vizează strategia financiară de creştere şi consolidare a valorii întreprinderii.

Gestiunea financiară pe termen scurt are ca obiectiv asigurarea echilibrului financiar între nevoile de capitaluri circulante şi de trezorerie, pe de o parte, şi sursele de capitaluri circulante (proprii, atrase temporar, credite de trezorerie şi de scont), pe de altă parte. În cadrul gestiunii financiare pe termen scurt se urmăreşte optimizarea cantitativă şi valorică a stocurilor, a creanţelor-clienţi, a soldurilor de trezorerie. Printre deciziile prioritare ale gestiunii financiare pe termen scurt se disting, cu precădere, relaxarea scadenţelor datoriilor de exploatare şi reducerea costului creditelor pe termen scurt prin analizarea mai multor tipuri de credite: bancare, de scont, etc. Criteriile decizionale sunt, de asemenea, creşterea rentabilităţii şi lichidităţii, în condiţii de diminuare a riscurilor.

2) Operaţiunile financiare cuprind totalitatea activităţilor concrete de punere în practică a opţiunilor formulate în cadrul deciziilor financiare. Ele privesc acţiunile concrete de procurare şi utilizare a capitalurilor firmei şi, de repartizare a rezultatelor obţinute.

Operaţiunile financiare se referă la activităţile de prospectare şi emisiune de acţiuni şi obligaţiuni; negocierea şi încheierea contactelor de credite bancare; efectuare de încasări şi plăţi la datele scadente ale întregii activităţi economice; relaţiile cu clienţii şi furnizorii, cu personalul angajat şi cu bugetele administraţiilor de stat; cuantificarea costului capitalului; fundamentarea preţurilor; calcularea şi repartizarea profitului; gestiunea activelor patrimoniale; efectuarea de analize curente şi de control financiar, ş.a.

Preview document

Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 1
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 2
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 3
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 4
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 5
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 6
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 7
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 8
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 9
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 10
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 11
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 12
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 13
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 14
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 15
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 16
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 17
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 18
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 19
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 20
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 21
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 22
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 23
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 24
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 25
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 26
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 27
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 28
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 29
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 30
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 31
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 32
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 33
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 34
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 35
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 36
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 37
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 38
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 39
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 40
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 41
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 42
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 43
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 44
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 45
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 46
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 47
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 48
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 49
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 50
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 51
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 52
Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Finantare si Creditare in Agricultura - Suport de Curs.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Fiscalitate Internațională

1. Rolul statului în economie. Incidenta fiscalitãtii internationale asupra întreprinderilor. 1.1. Folosirea impozitelor ca pârghii...

Investiții financiare

UNITATEA DE ÎNVÃtARE 1 Structura studiului de fezabilitate Tehnici de analizã a valorii timp a banilor Obiective: Dupã studiul acestei unitãti...

Comunicare financiar bancară

CAPITOLUL I. MILENIILE COMUNICĂRII FINANCIAR-BANCARE 1.1 Comunicarea. Afirmarea unei noi puteri În contextul în care marile crizele financiare...

Finanțele Întreprinderii

1. Conţinutul disciplinei. La etapa actuală, principalul instrument economic de influenţare asupra sistemului de reforme, precum şi de depăşire a...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Instituții și politici europene

Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre şi numără aproape 500 de milioane de locuitori, începând cu ianuarie 2007. La baza întregii...

Te-ar putea interesa și

Studiu de fezabilitate al unui proiect de investiții finanțat pe baza unui credit furnizor

Rolul investitiilor in economia de piata si evolutia acestora in ultimii ani Economia Romaniei a parcurs mai mult de noua ani de tranzitie de la...

Analiza veniturilor și cheltuielilor bugetare de stat

INTRODUCERE Instituirea sistemelor bugetare este rezultatul eforturilor depuse, în mod deosebit de burghezia aflată în ascensiune, pentru a se...

Analiza cheltuielilor bugetului de stat

INTRODUCERE Dezbaterile economice cu privire la mărimea şi rolul cuvenit statului este universală, de la Adam Smith încoace. Cu toate acestea,...

Rolul inovării în depășirea crizei organizaționale în firma de servicii

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să cerceteze criza organizaţionala din România, condiţiile care au dus la instalarea ei , felul cum se...

Economia României în Perioada Interbelica

INTRODUCERE Prezenta lucrare urmărește dezvoltarea economiei românești de la încheierea primului război mondial și pînă la marea criză economică...

Finanțarea imobiliară din Suedia

1. Aspecte generale privind finanţarea imobiliară comercială Sectorul imobiliar reprezintă în momentul de faţă unul dintre cele mai importante...

Credite bancare

Argument Prezenta lucrare reprezintă o sinteză a elementelor fundamentale ce caracterizează creditul bancar, care a cunoscut o amplă evoluție atât...

Sistemul Monetar Internațional Actual

SISTEMUL MONETAR INTERNAŢIONAL ACTUAL Sistemul Monetar Internaţional actual nu marchează o ruptură totală faţă de sistemul anterior. Mecanismele...

Ai nevoie de altceva?