Extras din document
SUBIECTUL 1
Conceptul de finanțe
Finanțele reprezintă un anumit tip de relație de repartiție a produsului social și în special a venitului național concretizate în transferuri bănești de la agenții economici, instituții sau persoane fizice, precum și între agenții economici, între instituții și chiar în interiorul diverselor structuri economice cu prilejul formării sau utilizării diverselor fonduri.
Caracteristicile transferurilor financiare sunt:
- Sunt definitive
- Se realizează fără contraprestație directă, imediată și nerambursabilă
Raportul finanțe - credit
Dacă relațiile financiare sunt transferuri definitive și fără contraprestație directă și imediată, atunci relațiile de credit reprezintă transferuri de fonduri, dar pe termen și în mod oneros.
Creditul este întotdeauna rambursabil la scadență și purtător de dobândă. Relațiile financiare și de credit sunt adesea complementare și concură în proporții diferite la finanțarea activității agenților economici.
Fondurile proprii, create prin transferuri financiare reprezintă premisa și garanția obținerii de credite. Deși creditul presupune transferuri temporare cu o contraprestație directă și imediată (dobândă) ca urmare a scopului lor comun și împletirii strânse cu relații financiare este asimilat finanțelor, astfel că finanțarea agenților economici se realizează atât prin fonduri proprii cât și prin credite bancare.
Raportul finanțe - bani
Toate relațiile financiare sunt și relații bănești, dar nu toate relațiile bănești sunt și relații financiare.
Finanțele publice reprezintă fluxuri organizatorice în scopul procurării resurselor statului și institutiilor publice și ulterior satisfacerii unei nevoi generale ale societății.
Funcțiile finanțelor publice sunt:
- Funcție de repartiție
- Funcție de control și orientare
Finanțele private se supun normelor dreptului comercial. Au ca obiect modul și proporțiile constituirii capitalului social la nivelulul agenților economici, are în vedere repartizarea profiturilor etc.
SUBIECTUL 2
Creditul și formele sale
Creditul presupune anumite realații bănești de repartiție, prin care se mobilizează disponibilitățile bănești temporare, urmărind a fi folosite pentru acoperirea unor nevoi temporare.
Creditul reprzintă transferuri bănești cu caracter rambursabil care sunt purtătoare de dobândă.
Clasificare:
1. După termenele pentru care se acordă:
- Credite pe termen scurt - până la 12 luni pt activitatea curentă
- Credite pe termen mijlociu - 1-3 ani
- Credite pe termen lung - > 5 ani ( 3-5 ani) necesare pentru investiții
2. După participanții la relațiile de credit:
- Credit bancar
- Credit public
- Credit comercial
Creditul bancar este cea mai extinsa formă și îndeplinește 2 funcții: redistribuire fondurilor temporare disponibile și emisiune monetară
Emisiunea monetară este politica de credit a băncilor, politica lor de emisiune, întrucât creditul acordat de bănci este sursa unor mijloace bănești suplimentare pentru agentul economic contribuind la realizarea unei corelații între masa banului în circulație si nevoile productive.
Creditul public este atunci când o masă de creditori avansează suma unui singur debitor (împrumuturi obligatare ,depuneri la casele de economii).
Creditul comercial se acordă de către prticipanții la relațiile contractuale prin intervenția unei verigi intermediare, astfel creditul pe care îl acordă furnizorul cumpărătorului pentru perioada de la livrarea mărfurilor până la încasarea contravalorilor și invers creditul pe care îl acordă clientul furnizorului sub formă de avans pentru a crea posibilități financiare acestuia în vederea executării comenzilor și livrării. Este un credit pe termen scurt care variază de la câteva zile până 90 de zile și nu este purtător de dobândă.
Principiile creditului
- Este garantat de debitor.
- Este rambursat la scadență
- Există mai multe tipuri de garanții: materiale și scripturale(nemateriale)
- Rambursarea nu rămâne la nivelul unei formulări generale,ci este totdeauna concretizat expres în documente financiare (obligațiuni), unde se precizează durata creditului, scadența și maniera de rambursare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Finante.docx