Finanțe Internaționale

Curs
8.4/10 (8 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 164 în total
Cuvinte : 75099
Mărime: 1.54MB (arhivat)
Publicat de: Eugenia Alexandru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Voinea

Extras din curs

7.2.1 Sfera pietelor financiare internationale, participanti, titluri

Pietele financiare internationale asigura confruntarea cererii si a ofertei de capital pe termen lung prin organisme specializate.

În sens larg56, pietele financiare internationale cuprind operatiile de confruntare

a cererii de finantare a institutiilor financiare internationale, a guvernelor, administratiilor locale, societatilor comerciale din strainatate cu oferta de capital provenita de la banci, investitori, societati de asigurare, fonduri de pensii si de la alti posesori de capitaluri pe termen lung. Resursele în valuta de pe pietele financiare internationale se mobilizeaza si împrumuta prin intermediul actiunilor, obligatiunilor, a împrumuturilor pe titluri, lombard si a împrumuturilor ipotecare.

În sens restrâns, pietele financiare mijlocesc confruntarea cererii si a ofertei de actiuni si obligatiuni, având natura de piete ale valorilor mobiliare.

Pietele financiare internationale sunt organizate si functioneaza în cadrul burselor de valori sau sub forma de piete interdealeri (Over The Counter), în afara burselor. Bursele de valori reprezinta organisme care dispun de un spatiu pe care se efectueaza operatiile cu titluri, respectiv vânzarea si cumpararea pe baza unei legislatii si regulamente. Bursele de valori functioneaza pe baza unor reglementari ale statelor în care sunt amplasate si care prevad structura organizatorica, management, valorile mobiliare care se negociaza, criterii de admitere a titlurilor la bursa, modul de realizare a operatiilor, sistemul de compensare si alte raporturi privind operatiile bursei.

Societatile sau companiile ale caror titluri se admit la bursele de valori pentru tranzactii de vânzare-cumparare trebuie sa îndeplineasca anumite conditii din punct de vedere al numarului de actiuni si actionari, al capitalului, al ponderii actiunilor accesibile public si al difuzarii informatiilor cu privire la situatia economico-financiara.

Societatile comerciale se angajeaza sa publice bilantul si contul de profit si pierdere,

sa justifice modul de tinere a contabilitatii, sa informeze conducerea bursei asupra unei noi emisiuni si sa constituie garantii.

Intermediarii de pe pietele financiare internationale se pot grupa în intermediari care cumpara sau vând titluri de valoare în nume propriu si în contul clientilor si intermediari care cumpara si vând titluri în nume propriu pentru contul propriu.

Brokerii sunt persoanele sau entitatile care actioneaza în calitate de intermediari pe pietele financiare între vânzatori si cumparatorii de titluri pentru care încaseaza comisioane.

Dealerii reprezinta persoanele sau entitatile care participa pe pietele financiare în interesul si pe riscul propriu, precum si la cererea clientilor care dispun de un stoc de valori mobiliare supus riscului de portofoliu.

Market maker constituie persoana care dispune de un portofoliu de titluri prin care exercita influenta asupra pietei financiare, respectiv impune o cantitate minima de titluri la vânzare si cumparare.

Pe pietele financiare internationale mai participa bancile comerciale, bancile de investitii, societatile financiare. Unele societati financiare mijlocesc distribuirea si plasarea noilor emisiuni pe piata primara, iar altele participa pe piata secundara sub forma de broker/dealer.

În cadrul pietelor financiare mai actioneaza firmele de evaluare a calitatii titlurilor, firmele de audit si control financiar, firmele de consultanta si firmele de marketing financiar.

Titlurile de valori ce se negociaza pe pietele financiare internationale reprezinta înscrisuri sub forma materiala sau înregistrare electronica care atesta existenta unor relatii contractuale între emitent si detinator si asigura anumite drepturi posesorilor.

Titlurile primare sunt documentele emise în vederea mobilizarii si majorarii capitalului propriu.

Titlurile derivate se deosebesc prin faptul ca acorda anumite drepturi partilor la contract asupra activelor la o anumita scadenta.

Titlurile sintetice sunt instrumentele care se creeaza de societatile comerciale pe baza activelor financiare (contracte pe indici bursieri).

7.2.2 Ordinele de bursa si metode de cotare a titlurilor pe pietele financiare internationale de bursa exprima instructiunile investitorilor sau ale altor persoane transmise intermediarilor în vederea realizarii unor operatiuni de cumparare sau vânzare de titluri pe pietele financiare internationale. Ordinele de bursa necesita mentiuni clare si simple cu privire la anumite elemente: natura operatiunii cu titluri de cumparare sau vânzare; delimitarea titlurilor care formeaza obiectul ordinului de bursa; numarul titlurilor supuse negocierii; tipul de ordin; termenul de valabilitate; cursul la care urmeaza sa se realizeze operatiile cu titluri.

Ordinele de bursa se pot formula în mai multe variante:

- ordine la „primul curs” care se executa la cursul de deschidere a sedintei de bursa;

- ordine la „cursul cel mai bun” prin care operatorul solicita intermediarului sa

execute operatia la cel mai bun nivel ce se înregistreaza în cursul unei perioade la bursa, care înseamna vânzarea titlurilor la cursul cel mai mare si cumparareatitlurilor la cursul cel mai mic;

- ordine „la curs limita” prin care vânzatorul sau cumparatorul de titluri îi fixeaza intermediarului un nivel minim de vânzare si o limita maxima de cumparare;

- ordine „la curs limita” cu mentiunea „stop” la care cumparatorul mentioneaza un pret sub care se asteapta sa fie executat ordinul, iar vânzatorul stabileste pretul peste care va fi executat ordinul adresat;

- ordine „legate” prin care se solicita intermediarilor sa execute operatiuni simultane sau conditionate;

- ordine „totul sau nimic” ce se deosebesc prin faptul ca instructiunile solicita intermediarului sa îl realizeze în totalitate sau sa nu îl execute, ceea ce înseamna ca nu poate fi realizat partial;

Cotatia titlurilor de pe pietele financiare internationale depinde de raportul dintre cererea si oferta de titluri, de situatia economico-financiara a emitentilor de titluri, de nivelul dividendelor si al dobânzilor, de evolutia conjuncturala a economiei nationale si de alti factori.

a) Metoda optarii prin strigare presupune ca în sedinta de bursa sa se anunte public titlurile oferite si cerute iar în momentul în care se realizeaza un echilibru între cererea si oferta de titluri se fixeaza cursul. Metoda optarii prin strigare asigura transparenta operatiilor cu titluri si cadrul concurential operatorilor de la bursa;

b) Cotarea prin opozitie ce se aplica la titlurile care coteaza la vedere si la termen, consta în colectarea informatiilor cu privire la cererea si oferta de titluri si cursuri, centralizarea în registrul de opozitie tinut de un functionar al bursei din care rezulta cursul la punctul de echilibru dintre cerere si oferta;

Preview document

Finanțe Internaționale - Pagina 1
Finanțe Internaționale - Pagina 2
Finanțe Internaționale - Pagina 3
Finanțe Internaționale - Pagina 4
Finanțe Internaționale - Pagina 5
Finanțe Internaționale - Pagina 6
Finanțe Internaționale - Pagina 7
Finanțe Internaționale - Pagina 8
Finanțe Internaționale - Pagina 9
Finanțe Internaționale - Pagina 10
Finanțe Internaționale - Pagina 11
Finanțe Internaționale - Pagina 12
Finanțe Internaționale - Pagina 13
Finanțe Internaționale - Pagina 14
Finanțe Internaționale - Pagina 15
Finanțe Internaționale - Pagina 16
Finanțe Internaționale - Pagina 17
Finanțe Internaționale - Pagina 18
Finanțe Internaționale - Pagina 19
Finanțe Internaționale - Pagina 20
Finanțe Internaționale - Pagina 21
Finanțe Internaționale - Pagina 22
Finanțe Internaționale - Pagina 23
Finanțe Internaționale - Pagina 24
Finanțe Internaționale - Pagina 25
Finanțe Internaționale - Pagina 26
Finanțe Internaționale - Pagina 27
Finanțe Internaționale - Pagina 28
Finanțe Internaționale - Pagina 29
Finanțe Internaționale - Pagina 30
Finanțe Internaționale - Pagina 31
Finanțe Internaționale - Pagina 32
Finanțe Internaționale - Pagina 33
Finanțe Internaționale - Pagina 34
Finanțe Internaționale - Pagina 35
Finanțe Internaționale - Pagina 36
Finanțe Internaționale - Pagina 37
Finanțe Internaționale - Pagina 38
Finanțe Internaționale - Pagina 39
Finanțe Internaționale - Pagina 40
Finanțe Internaționale - Pagina 41
Finanțe Internaționale - Pagina 42
Finanțe Internaționale - Pagina 43
Finanțe Internaționale - Pagina 44
Finanțe Internaționale - Pagina 45
Finanțe Internaționale - Pagina 46
Finanțe Internaționale - Pagina 47
Finanțe Internaționale - Pagina 48
Finanțe Internaționale - Pagina 49
Finanțe Internaționale - Pagina 50
Finanțe Internaționale - Pagina 51
Finanțe Internaționale - Pagina 52
Finanțe Internaționale - Pagina 53
Finanțe Internaționale - Pagina 54
Finanțe Internaționale - Pagina 55
Finanțe Internaționale - Pagina 56
Finanțe Internaționale - Pagina 57
Finanțe Internaționale - Pagina 58
Finanțe Internaționale - Pagina 59
Finanțe Internaționale - Pagina 60
Finanțe Internaționale - Pagina 61
Finanțe Internaționale - Pagina 62
Finanțe Internaționale - Pagina 63
Finanțe Internaționale - Pagina 64
Finanțe Internaționale - Pagina 65
Finanțe Internaționale - Pagina 66
Finanțe Internaționale - Pagina 67
Finanțe Internaționale - Pagina 68
Finanțe Internaționale - Pagina 69
Finanțe Internaționale - Pagina 70
Finanțe Internaționale - Pagina 71
Finanțe Internaționale - Pagina 72
Finanțe Internaționale - Pagina 73
Finanțe Internaționale - Pagina 74
Finanțe Internaționale - Pagina 75
Finanțe Internaționale - Pagina 76
Finanțe Internaționale - Pagina 77
Finanțe Internaționale - Pagina 78
Finanțe Internaționale - Pagina 79
Finanțe Internaționale - Pagina 80
Finanțe Internaționale - Pagina 81
Finanțe Internaționale - Pagina 82
Finanțe Internaționale - Pagina 83
Finanțe Internaționale - Pagina 84
Finanțe Internaționale - Pagina 85
Finanțe Internaționale - Pagina 86
Finanțe Internaționale - Pagina 87
Finanțe Internaționale - Pagina 88
Finanțe Internaționale - Pagina 89
Finanțe Internaționale - Pagina 90
Finanțe Internaționale - Pagina 91
Finanțe Internaționale - Pagina 92
Finanțe Internaționale - Pagina 93
Finanțe Internaționale - Pagina 94
Finanțe Internaționale - Pagina 95
Finanțe Internaționale - Pagina 96
Finanțe Internaționale - Pagina 97
Finanțe Internaționale - Pagina 98
Finanțe Internaționale - Pagina 99
Finanțe Internaționale - Pagina 100
Finanțe Internaționale - Pagina 101
Finanțe Internaționale - Pagina 102
Finanțe Internaționale - Pagina 103
Finanțe Internaționale - Pagina 104
Finanțe Internaționale - Pagina 105
Finanțe Internaționale - Pagina 106
Finanțe Internaționale - Pagina 107
Finanțe Internaționale - Pagina 108
Finanțe Internaționale - Pagina 109
Finanțe Internaționale - Pagina 110
Finanțe Internaționale - Pagina 111
Finanțe Internaționale - Pagina 112
Finanțe Internaționale - Pagina 113
Finanțe Internaționale - Pagina 114
Finanțe Internaționale - Pagina 115
Finanțe Internaționale - Pagina 116
Finanțe Internaționale - Pagina 117
Finanțe Internaționale - Pagina 118
Finanțe Internaționale - Pagina 119
Finanțe Internaționale - Pagina 120
Finanțe Internaționale - Pagina 121
Finanțe Internaționale - Pagina 122
Finanțe Internaționale - Pagina 123
Finanțe Internaționale - Pagina 124
Finanțe Internaționale - Pagina 125
Finanțe Internaționale - Pagina 126
Finanțe Internaționale - Pagina 127
Finanțe Internaționale - Pagina 128
Finanțe Internaționale - Pagina 129
Finanțe Internaționale - Pagina 130
Finanțe Internaționale - Pagina 131
Finanțe Internaționale - Pagina 132
Finanțe Internaționale - Pagina 133
Finanțe Internaționale - Pagina 134
Finanțe Internaționale - Pagina 135
Finanțe Internaționale - Pagina 136
Finanțe Internaționale - Pagina 137
Finanțe Internaționale - Pagina 138
Finanțe Internaționale - Pagina 139
Finanțe Internaționale - Pagina 140
Finanțe Internaționale - Pagina 141
Finanțe Internaționale - Pagina 142
Finanțe Internaționale - Pagina 143
Finanțe Internaționale - Pagina 144
Finanțe Internaționale - Pagina 145
Finanțe Internaționale - Pagina 146
Finanțe Internaționale - Pagina 147
Finanțe Internaționale - Pagina 148
Finanțe Internaționale - Pagina 149
Finanțe Internaționale - Pagina 150
Finanțe Internaționale - Pagina 151
Finanțe Internaționale - Pagina 152
Finanțe Internaționale - Pagina 153
Finanțe Internaționale - Pagina 154
Finanțe Internaționale - Pagina 155
Finanțe Internaționale - Pagina 156
Finanțe Internaționale - Pagina 157
Finanțe Internaționale - Pagina 158
Finanțe Internaționale - Pagina 159
Finanțe Internaționale - Pagina 160
Finanțe Internaționale - Pagina 161
Finanțe Internaționale - Pagina 162
Finanțe Internaționale - Pagina 163
Finanțe Internaționale - Pagina 164

Conținut arhivă zip

  • finante internationale.pdf

Alții au mai descărcat și

Plasamente Financiare în România

INTRODUCERE În mediul financiar se face o distinctie clară şi tranşantă între a economisi şi a investi. Prin economisire se urmăreşte crearea...

Fondul Monetar Internațional

INTRODUCERE De la bun început vom încerca să facem o scurtă incursiune în istoria apariţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI). La sfârşitul...

Cursul de schimb și impactul său asupra relațiilor economice internaționale

Capitolul I: ?bordari gen?rale privind ?ursul d? schimb V?luta repr?zinta o m?neda nation?la a un?i tari, c?re p?ate ind?plini atat functi? de...

Finanțe

Curs1 1.1 Continutul fin intrep este mai redus sau cuprinzator in functie de marimea intrep si in functie de gradul de dezvoltare a sistemului...

Finanțe internaționale

Pentru a analiza sistemul monetar international, se impune precizarea semnificatiei termenului de sistem monetar. Sistemul monetar reprezinta...

Gestiunea Portofoliului

Conţinutul pieţelor financiare 1.1. Conceptul de pieţe financiare În abordarea pieţelor financiare este necesar să pornim de la conceptul modern...

Finanțe Internaționale

Seminar nr.1 1. Organizare. 2. Tema seminarului nr.1: Funcţiile banilor. 1. Organizare. Prezentare disciplină - Bibliografia obligatorie:...

Procesul Bugetar în România

1. Continutul si etapele procesului bugetar în România 1.1. Interpretari si semnificatii cu privire la bugetele publice Bugetele publice apar...

Te-ar putea interesa și

Managementul Finanțării Internaționale a Întreprinderilor Românești

Capitolul 1. Managementul firmelor cu activitate internaţională 1.1 Rolul firmelor internaţionale în economia contemporană În actualul context...

Piața Internațională a Creditului

Introducere În cursul ultimelor decenii, dupa cel de-al doilea razboi mondial, volumul schimburilor economice internationale nu a încetat sa...

Monedă și credit

3.4 Instrumentele politicii monetare Obiectivele politicii monetare se suprapun în mare parte cu cele ale politicii fiscale în masura în care...

Finanțarea Internațională a Proiectelor de Investiții

1. Investiţiile – factor al creşterii economice Investiţiile sunt esenţiale în evoluţia oricărui sistem economic deoarece prin intermediul lor se...

Surse de finanțare a investițiilor - Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional

CAPITOLUL I. SURSE DE FINANŢARE A INVESTIŢIILOR 1.1. CONCEPTUL DE INVESTIŢII Investiţiile reprezintă factorul primordial în strategia dezvoltării...

Finanțarea și Creditarea Internațională

CAPITOLUL 1 Strategii in realizarea investitiilor internationale 1.1 Obiectivele investitiei internationale Evoluţiile şi tendinţele ce se...

Tehnici speciale de finanțare

Finantarea reprezinta totalitatea mecanismelor, tehnicilor si a instrumentelor prin care sunt procurate mijloacele banesti necesare pentru...

Finanțarea tranzacțiilor internaționale

Finantarea reprezinta totalitatea mecanismelor, tehnicilor si a instrumentelor prin care sunt procurate mijloacele banesti necesare pentru...

Ai nevoie de altceva?