Finanțe Publice

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 103 în total
Cuvinte : 38618
Mărime: 119.27KB (arhivat)
Publicat de: Ada C.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adina Martin
Subiecte examen clasic 2008

Extras din curs

CAPITOLUL 1

CONCEPTE PRIVIND FINANŢELE PUBLICE ŞI PROBLEMATICA ACESTORA

Tipuri de stat şi impactul lor asupra finanţelor publice

Asupra manifestării finanţelor publice un impact deosebit l-au avut formele de organizare statală corespunzătoare diferitelor trepte ale societăţii omeneşti, iar în lumea modernă se pot distinge următoarele tipuri de stat:

1) Statul protector (jandarm) a fost tipic fazelor iniţiale ale societăţii capitaliste, iar caracteristica sa esenţială consta în asumarea numai a unor sarcini tradiţionale, cum sunt apărarea naţională, ordinea internă, relaţiile diplomatice etc. La baza funcţionării acestui tip de stat se află doctrina liberală clasică. Deoarece economia funcţiona având la bază autoreglarea mecanismelor sale în virtutea legităţilor specifice economiei de piaţă, statul nu trebuia să intervină în desfăşurarea activităţilor economice, considerându-se că orice intervenţie a sa ar avea efecte dereglatoare. Mai mult, statul era considerat un administrator mai prost al resurselor decât agenţii economici privaţi, iar eventuala implicare în viaţa economică, inclusiv prin mobilizarea şi redistribuirea de resurse financiare, devenea o sursă de ineficienţă economică.

Cheltuiala publică era considerată un consum nerecuperabil de produs naţional, având impact negativ asupra dezvoltării economice şi sociale, cu atât mai mult cu cât resursele respective apăreau pierdute pentru societate. Deoarece îndeplinea sarcini limitate, de domeniul asigurării ordinii şi protejării cetăţenilor, iar în raport cu economia era chemat doar să stabilească regulile jocului economic şi să supravegheze respectarea acestora, el a fost numit şi stat jandarm.

Din perspectiva finanţelor publice, unui asemenea tip de stat (jandarm) îi era caracteristică o sferă de manifestare mai restrânsă a acestora, dimensiunile proceselor de redistribuire a produsului creat în corespondenţă cu consumurile şi, implicit, cheltuielile publice fiind relativ reduse.

2) Statul socialist, care a funcţionat în varianta cea mai concludentă în fostele ţări socialiste din Europa şi, mai ales, în fosta URSS, s-a bazat pe asumarea unor funcţii şi sarcini economice şi sociale foarte cuprinzătoare, pe fundalul desfiinţării proprietăţii private şi promovării altui tip de proprietate, denumită generic socialistă, care, în esenţă, era una de stat.

Un asemenea tip de stat şi-a asumat explicit o funcţie economică, autorităţile de partid şi de stat dirijând întreaga activitate economică şi socială. S-au creat astfel economiile socialiste centralizate, în cadrul cărora procesele şi relaţiile economice, inclusiv cele în formă bănească, au devenit predominant relaţii financiare publice, la care statul era participant omniprezent, atât direct, cât şi prin multitudinea de entităţi economice şi sociale cu caracter public, de stat. Astfel, oferta de utilităţi se asigura în cea mai mare măsură de către entităţile numite generic socialiste, fie că erau întreprinderi producătoare de bunuri, comerciale etc. sau instituţii publice din sfera activităţilor nemateriale.

În condiţiile respective, finanţele publice (ale statului socialist) se caracterizau prin:

- sfera foarte largă de cuprindere, în baza proprietăţii socialiste de stat;

- constituirea de fonduri financiare la dispoziţia statului şi entităţilor socialiste cu o anumită autonomie funcţională, care se baza pe relaţiile de repartizare a produsului creat, reglementate de către autorităţile statale;

- distribuirea planificată a fondurilor (resurselor) financiare, corespunzător obiectivelor prevăzute prin planurile centralizate.

Instrumentul principal folosit de statul socialist în procurarea şi distribuirea resurselor, inclusiv a celor financiare, era planul, respectiv planificarea şi conducerea centralizată a ansamblului activităţilor economice şi sociale.

3) Statul intervenţionist s-a conturat în condiţiile confruntării societăţii capitaliste cu fenomene necunoscute anterior, de tipul crizelor economice şi şomajului, care au bulversat economia şi societatea, în ansamblu. Începuturile intervenţionismului statal se plasează în perioada primului Război Mondial, când în ţările beligerante a fost necesară concentrarea şi coordonarea eforturilor de război, care nu puteau fi realizate decât de către stat. O mare parte din resurse trebuia procurată şi alocată în formă bănească, ceea ce a determinat amplificarea sferei de manifestare a finanţelor publice. După încheierea războiului, refacerea infrastructurii şi a economiei, ca şi crearea premiselor pentru reluarea ascensiunii economice şi sociale au fost asumate ca sarcini ce reveneau autorităţilor statale.

Momentul culminant care a determinat naşterea doctrinei intervenţioniste este considerat cel al declanşării crizei economice mondiale din 1929-1933, când statul a trebuit să abandoneze unele dintre tezele liberale de nonintervenţie în viaţa economică şi socială şi să se implice mult mai profund în redistribuirea, alocarea şi folosirea resurselor. Confruntat cu dificultăţile crizei economice, statul şi-a extins activitatea, incluzând în sfera acţiunilor sale şi măsuri de contracarare a factorilor perturbatori.

S-a născut, în acest context, o nouă doctrină privitoare la economie şi stat, pledând pentru creşterea rolului statului în societate şi economie, cunoscută ca doctrina intervenţionistă, care mai este numită, prin comparaţie cu cea clasică, doctrina modernă.

Potrivit noii doctrine, este admisă implicarea autorităţilor statale, atât în activităţile economice pentru a influenţa evoluţia produsului intern brut (asigurându-i o tendinţă de creştere echilibrată) cât şi în plan social, pentru a ameliora situaţia materială a persoanelor afectate de producerea fenomenelor distructive (criza, recesiunea, şomajul etc.)

Suportul doctrinar al intervenţionismului statal este considerată opera lui J.M.Keynes, în special lucrarea intitulată „Teoria generală a folosirii mâinii de lucru, a dobânzii şi a banilor”.

În funcţionarea statului intervenţionist se disting mai pregnant două tipuri de intervenţionism, şi anume:

- statul intervenţionist compensator;

- statul intervenţionist corector.

Preview document

Finanțe Publice - Pagina 1
Finanțe Publice - Pagina 2
Finanțe Publice - Pagina 3
Finanțe Publice - Pagina 4
Finanțe Publice - Pagina 5
Finanțe Publice - Pagina 6
Finanțe Publice - Pagina 7
Finanțe Publice - Pagina 8
Finanțe Publice - Pagina 9
Finanțe Publice - Pagina 10
Finanțe Publice - Pagina 11
Finanțe Publice - Pagina 12
Finanțe Publice - Pagina 13
Finanțe Publice - Pagina 14
Finanțe Publice - Pagina 15
Finanțe Publice - Pagina 16
Finanțe Publice - Pagina 17
Finanțe Publice - Pagina 18
Finanțe Publice - Pagina 19
Finanțe Publice - Pagina 20
Finanțe Publice - Pagina 21
Finanțe Publice - Pagina 22
Finanțe Publice - Pagina 23
Finanțe Publice - Pagina 24
Finanțe Publice - Pagina 25
Finanțe Publice - Pagina 26
Finanțe Publice - Pagina 27
Finanțe Publice - Pagina 28
Finanțe Publice - Pagina 29
Finanțe Publice - Pagina 30
Finanțe Publice - Pagina 31
Finanțe Publice - Pagina 32
Finanțe Publice - Pagina 33
Finanțe Publice - Pagina 34
Finanțe Publice - Pagina 35
Finanțe Publice - Pagina 36
Finanțe Publice - Pagina 37
Finanțe Publice - Pagina 38
Finanțe Publice - Pagina 39
Finanțe Publice - Pagina 40
Finanțe Publice - Pagina 41
Finanțe Publice - Pagina 42
Finanțe Publice - Pagina 43
Finanțe Publice - Pagina 44
Finanțe Publice - Pagina 45
Finanțe Publice - Pagina 46
Finanțe Publice - Pagina 47
Finanțe Publice - Pagina 48
Finanțe Publice - Pagina 49
Finanțe Publice - Pagina 50
Finanțe Publice - Pagina 51
Finanțe Publice - Pagina 52
Finanțe Publice - Pagina 53
Finanțe Publice - Pagina 54
Finanțe Publice - Pagina 55
Finanțe Publice - Pagina 56
Finanțe Publice - Pagina 57
Finanțe Publice - Pagina 58
Finanțe Publice - Pagina 59
Finanțe Publice - Pagina 60
Finanțe Publice - Pagina 61
Finanțe Publice - Pagina 62
Finanțe Publice - Pagina 63
Finanțe Publice - Pagina 64
Finanțe Publice - Pagina 65
Finanțe Publice - Pagina 66
Finanțe Publice - Pagina 67
Finanțe Publice - Pagina 68
Finanțe Publice - Pagina 69
Finanțe Publice - Pagina 70
Finanțe Publice - Pagina 71
Finanțe Publice - Pagina 72
Finanțe Publice - Pagina 73
Finanțe Publice - Pagina 74
Finanțe Publice - Pagina 75
Finanțe Publice - Pagina 76
Finanțe Publice - Pagina 77
Finanțe Publice - Pagina 78
Finanțe Publice - Pagina 79
Finanțe Publice - Pagina 80
Finanțe Publice - Pagina 81
Finanțe Publice - Pagina 82
Finanțe Publice - Pagina 83
Finanțe Publice - Pagina 84
Finanțe Publice - Pagina 85
Finanțe Publice - Pagina 86
Finanțe Publice - Pagina 87
Finanțe Publice - Pagina 88
Finanțe Publice - Pagina 89
Finanțe Publice - Pagina 90
Finanțe Publice - Pagina 91
Finanțe Publice - Pagina 92
Finanțe Publice - Pagina 93
Finanțe Publice - Pagina 94
Finanțe Publice - Pagina 95
Finanțe Publice - Pagina 96
Finanțe Publice - Pagina 97
Finanțe Publice - Pagina 98
Finanțe Publice - Pagina 99
Finanțe Publice - Pagina 100
Finanțe Publice - Pagina 101
Finanțe Publice - Pagina 102
Finanțe Publice - Pagina 103

Conținut arhivă zip

  • Finante Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Împrumuturile Publice

1 Caracterizare generala a imprumutului public Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea până în 1914, statul avea doar patru atribuţii principale...

Finanțe

Unitatea de învăţare 1 Noțiuni generale privind finanţele şi funcţiile acestora 1.1. Introducere 1.2. Obiectivele şi competenţele unităţii de...

Finanțe publice

Profesor: Gyorgy Attila Finante: ansamblul de relatii monetare care au un continut economic care poate aparea intre diversi actori de pe piata...

Control Financiar - Fiscal

Capitolul 1. Conceptul de control financiar Conceptual, controlul financiar este examinat: - ca parte integranta a managementului la nivel micro...

Finanțe

Capitolul I Locul şi conţinutul ştiinţei finanţelor în clasa ştiinţelor economice 1. Conţinutul finanţelor şi structura lor 2. Raportul între...

Control Financiar

BAZELE TEORETICE ALE CONTROLULUI ECONOMIC, FINANCIAR SI GESTIONAR 1.1. Definirea notiunii de control Într-o manierã foarte simplã controlul ar...

Finanțe publice

In literatura de specialitate exista mai multe acceptiuni cu privire la termenul de finante publice,astfel unii autori considera finantele publice...

Procesul Bugetar în România

1. Continutul si etapele procesului bugetar în România 1.1. Interpretari si semnificatii cu privire la bugetele publice Bugetele publice apar...

Te-ar putea interesa și

Mutații în Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice

Capitolul 1 Structura cheltuielilor publice şi indicatori specifici analizei cheltuielilor publice 1.1 Conţinutul economic al cheltuielilor...

Fiscalitatea și Comportamentul Contribuabilului

Cap.1 Elemente de teorie fiscală 1.1 Definirea taxelor şi impozitelor Apariţia şi evoluţia impozitelor poate fi caracterizată ca un proces...

Cheltuielile Publice cu Sănătatea

INTRODUCERE Materialul de faţă analizează serviciile de sănătate din România, subliniind semnificaţia pe care calitatea, echitatea şi...

Trezoreria Finanțelor Publice

Finantele publice sunt reprezentate în România printr-un sistem complex de relatii economice prin care se asigura formarea si reparizarea...

Descentralizarea și Autonomia Finanțelor Publice Locale

CAPITOLUL I FINANTELE PUBLICE LOCALE-IN CONTEXTUL PROCESULUI DESCENTRALIZARII FINANCIARE 1.Conceptul finantelor publice locale pe plan...

Locul și Rolul Impozitelor pe Avere în Sistemele Moderne de Impozite

CAPITOLUL 1. LOCUL IMPOZITELOR PE AVERE ÎN SISTEMUL DE IMPOZITE ACTUAL Pentru clasificarea impozitelor se folosesc mai multe criterii deoarece...

Studiu Privind Veniturile și Cheltuielile Publice ale României

Structura bugetelor publice Bugetele publice se compun din două părţi: partea de venituri şi partea de cheltuieli. Evidenţierea distinctă a...

Sursele de finanțare a bugetului de stat

1.INTRODUCERE Bugetul de stat constituie principala componentă a sistemului bugetar. În economia modernă, bugetul de stat nu mai constituie un...

Ai nevoie de altceva?