Finante Publice

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 9 fișiere: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5028
Mărime: 72.75KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

FINANTE PUBLICE

10.10.2011 , Curs 1

Finantele : concept, stiinta si disciplina de studiu

Termenul finante isi are originea in limba latina, iar in vorbirea curenta notiunea se identifica cu aceea de venituri, plata in bani, resurse banesti indiferent de subiectul acestora.

Finantele publice ca stiinta exprima (are ca obiect de studiu) :

a. Relatiile economice care apar in procesul constituirii si repartizarii fondurilor de resurse financiare publice

b. Metode de gestiune utilizate in cadrul sectorului public

c. Modalitatile de stabilire, percepere si urmarire a impozitelor, taxe, contributii si a veniturilot nefiscale

d. Metodele de dimensionare si repartizare a cheltuielilor publice pe obiective, actiuni si beneficii

Finantele publice au legaturi stranse cu dreptul administrativ si constitutional, raporturi la fel de stranse exista intre finantele publice si politice.

Nevoi individuale si colective(sociale)

bunuri private si bunuri sau servicii publice

Nevoi individuale – depind de preferintelefiecarui om si pot fi satisfacute pe seama bunurilor private (alimente, locuinta, etc), bunurile private sunt concurentiale sau divizibile, personale intrand in concurenta pentru obtinerea lor.

Nevoi colective/publice – sunt acele nevoi de care beneficiaza toti membrii societatii indiferent daca au participat sau nu la efectul de finantare a acestora (aparare, justitie, transport). Consumul bunurilor publice este indivizibil, neconcurential, bunurile considerate putand fi consumate de toti membrii societatii. Spre deosebire de bunurile private care pot fi procurate prin intermediul pietei, bunurile publice pot fi asigurate numai cu ajutorul statului, singurul in masura sa organizeze institutii, servicii sau actiuni de larg interes social.

In afara nevoilor individuale si colective mai exista si o a treia categorie intermediara de nevoi denumita semipublica care intruneste trasaturi ale ambelor categorii. In aceasta categorie intra nevoile de educatie si pregatire profesionala, cultura, ocrotire medicala.

Continutul economic al finantelor publice

Relatiile economice exprimate in forma baneasca care apar in procesul repartitiei produsului intern brut in legatura cu satisfacerea nevoilor colective ale societatii constituie relatii financiare (finante).

Sfera finantelor mai ingusta decat aceea a relatiilor banesti cuprinde numai relatii banesti care exprima un transfer de valoare nu si pe cele care exprima o chimbare a formelor valori.

Relatiile financiare apar ca urmare a transferului de valoare la fondurile ce se constituie in economie sau de la acestia rezulta diversi beneficiari, efectuat prin intermediul banilor fara echivalent in scopul satisfacerii nevoilor.

Ca urmare finantele intreprinderilor, creditul, asigurarile nu intra in sfera finantelor publice ele deservind doar procesul reproductiei largite.

Functia de repartitie a finantelor publice

Finantele publice exista pentru a servi la realizarea unor obiective precise determinand la indeplinirea unor sarcini care nu ar putea fi infaptuite pe alta cale sau mijloc. Finantele publice isi indeplinesc misiunea lor sociala prin functiile pe care le exercita.

Functia de repartitie si control

- functia de repartitie – constituirea fondurilor

- distribuirea acestora

Prima faza consta in formarea fondurilor la dispozitia statului sub forma de impozite, taxe, contributii, amenzi, etc.

Cea de a doua consta in distribuirea fondurilor de resurse finantelor publice pe beneficiari, persoane juridice si fizice.

Distribuirea resurselor financiare reprezinta de fapt……..invatamant, sanatate, cultura, asigurari sociale, aparare, etc.

Din cele prezentate rezulta ca se produce un proces de redistribuire cu ajutorul finantelor publice, a PIB pe plan intern. Deosebit de acesta adesea are loc o redistribuire a resurselor financiare publice in plan international prin acordarea imprumuturilor externe, achitarea de contributii datorate organizatiilor internationale, etc.

Preview document

Finante Publice - Pagina 1
Finante Publice - Pagina 2
Finante Publice - Pagina 3
Finante Publice - Pagina 4
Finante Publice - Pagina 5
Finante Publice - Pagina 6
Finante Publice - Pagina 7
Finante Publice - Pagina 8
Finante Publice - Pagina 9
Finante Publice - Pagina 10
Finante Publice - Pagina 11
Finante Publice - Pagina 12
Finante Publice - Pagina 13
Finante Publice - Pagina 14
Finante Publice - Pagina 15
Finante Publice - Pagina 16
Finante Publice - Pagina 17
Finante Publice - Pagina 18

Conținut arhivă zip

 • Finante Publice
  • FINANTE PUBLICE CURS 1.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 2.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 3.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 4.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 5.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 6.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 7.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 8.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 9.doc

Alții au mai descărcat și

Cheltuieli Publice pentru Actiuni Social-Culturale

CHELTUIELI PUBLICE PENTRU ACȚIUNI SOCIAL – CULTURALE 1 Caracterizare generală Satisfacerea nevoilor cu caracter social reprezintă o componentă...

Moneda in Romania

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Cursuri Finante

Continutul economic al asigurărilor sociale • Securitatea socială Dreptul securităţii sociale este format din ansamblul normelor de drept care...

Relații Publice Financiare

Cum s-ar defini relaţiile publice financiare? Capitolul de faţă examinează relaţiile publice financiare, în principal din punctul de vedere al...

Finante Publice Anul II

1.Sistemul cheltuielilor publice – cuprinde totalitatea cheltuielilor care ce se efectueaza de la bugetul statului, din bugetele locale, din...

Cursuri Finante

Funcţiile şi structura finanţelor Finanţe: - finanţe publice - finanţe personale Conceptul de finanţe • Fonduri băneşti la dispoziţia statului...

Finante Publice

Conceptul de finante publice Termenul de finante publice cunoaste mai multe definitii. Conform dictionarului explicative al limbii...

Finanțe Publice

Tema 1: CONCEPTUL DESPRE FINANŢELE PUBLICE 1. Necesitatea existenţei şi evoluţia istorică a finanţelor. 2. Conţinutul economic şi conceptul...

Ai nevoie de altceva?