Finante Publice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Finante Publice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 9 fisiere doc de 18 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Finante

Extras din document

FINANTE PUBLICE

10.10.2011 , Curs 1

Finantele : concept, stiinta si disciplina de studiu

Termenul finante isi are originea in limba latina, iar in vorbirea curenta notiunea se identifica cu aceea de venituri, plata in bani, resurse banesti indiferent de subiectul acestora.

Finantele publice ca stiinta exprima (are ca obiect de studiu) :

a. Relatiile economice care apar in procesul constituirii si repartizarii fondurilor de resurse financiare publice

b. Metode de gestiune utilizate in cadrul sectorului public

c. Modalitatile de stabilire, percepere si urmarire a impozitelor, taxe, contributii si a veniturilot nefiscale

d. Metodele de dimensionare si repartizare a cheltuielilor publice pe obiective, actiuni si beneficii

Finantele publice au legaturi stranse cu dreptul administrativ si constitutional, raporturi la fel de stranse exista intre finantele publice si politice.

Nevoi individuale si colective(sociale)

bunuri private si bunuri sau servicii publice

Nevoi individuale – depind de preferintelefiecarui om si pot fi satisfacute pe seama bunurilor private (alimente, locuinta, etc), bunurile private sunt concurentiale sau divizibile, personale intrand in concurenta pentru obtinerea lor.

Nevoi colective/publice – sunt acele nevoi de care beneficiaza toti membrii societatii indiferent daca au participat sau nu la efectul de finantare a acestora (aparare, justitie, transport). Consumul bunurilor publice este indivizibil, neconcurential, bunurile considerate putand fi consumate de toti membrii societatii. Spre deosebire de bunurile private care pot fi procurate prin intermediul pietei, bunurile publice pot fi asigurate numai cu ajutorul statului, singurul in masura sa organizeze institutii, servicii sau actiuni de larg interes social.

In afara nevoilor individuale si colective mai exista si o a treia categorie intermediara de nevoi denumita semipublica care intruneste trasaturi ale ambelor categorii. In aceasta categorie intra nevoile de educatie si pregatire profesionala, cultura, ocrotire medicala.

Continutul economic al finantelor publice

Relatiile economice exprimate in forma baneasca care apar in procesul repartitiei produsului intern brut in legatura cu satisfacerea nevoilor colective ale societatii constituie relatii financiare (finante).

Sfera finantelor mai ingusta decat aceea a relatiilor banesti cuprinde numai relatii banesti care exprima un transfer de valoare nu si pe cele care exprima o chimbare a formelor valori.

Relatiile financiare apar ca urmare a transferului de valoare la fondurile ce se constituie in economie sau de la acestia rezulta diversi beneficiari, efectuat prin intermediul banilor fara echivalent in scopul satisfacerii nevoilor.

Ca urmare finantele intreprinderilor, creditul, asigurarile nu intra in sfera finantelor publice ele deservind doar procesul reproductiei largite.

Functia de repartitie a finantelor publice

Finantele publice exista pentru a servi la realizarea unor obiective precise determinand la indeplinirea unor sarcini care nu ar putea fi infaptuite pe alta cale sau mijloc. Finantele publice isi indeplinesc misiunea lor sociala prin functiile pe care le exercita.

Functia de repartitie si control

- functia de repartitie – constituirea fondurilor

- distribuirea acestora

Prima faza consta in formarea fondurilor la dispozitia statului sub forma de impozite, taxe, contributii, amenzi, etc.

Cea de a doua consta in distribuirea fondurilor de resurse finantelor publice pe beneficiari, persoane juridice si fizice.

Distribuirea resurselor financiare reprezinta de fapt……..invatamant, sanatate, cultura, asigurari sociale, aparare, etc.

Din cele prezentate rezulta ca se produce un proces de redistribuire cu ajutorul finantelor publice, a PIB pe plan intern. Deosebit de acesta adesea are loc o redistribuire a resurselor financiare publice in plan international prin acordarea imprumuturilor externe, achitarea de contributii datorate organizatiilor internationale, etc.

Fisiere in arhiva (9):

 • Finante Publice
  • FINANTE PUBLICE CURS 1.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 2.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 3.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 4.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 5.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 6.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 7.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 8.doc
  • FINANTE PUBLICE CURS 9.doc