Finanțe publice anul II

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 6325
Mărime: 25.35KB (arhivat)
Publicat de: Beniamin Baciu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cheorghe Bistriceanu

Extras din curs

1.Sistemul cheltuielilor publice – cuprinde totalitatea cheltuielilor care ce se efectueaza de la bugetul statului, din bugetele locale, din fondurile speciale, din fondurile proprii ale agentilor economici cu capital de stat, institutiilor publice pt actiunile socio-culturale, dezvoltarea ec.sociala, organelle statului, apararea nationala, ordinea publica, infaptuirea suveranitatii si independentei nationale, privite in unitatea si indepandenta lor.

Cheltuielile effectuate din bugetul statului, din bugetele locale, din fondurile speciale etc de catre autoritatea publica financiara pt satisfacerea cerintelor de bunuri si servicii ale colectivitatii constituie cheltuieli publice.

Cheltuielile publice cuprind cheltuielile care se efectueaza atat de la bugetul statului, din bugetele locale, cat si din fondurile speciale, fondurile proprii ale companiilor nationale, ale regiilor autonome si societatilor comerciale cu capital de stat, etc.

Cheltuielile bugetare cuprind numai cheltuielile care se finanteaza de la bugetulstatului si din bugetele locale, ele fiind deci o parte a cheltuielilor publice.

Sistemul cheltuielir bugetare prezinta o importanta deosebita deoarece cu aceste cheltuieli bugetare, statul roman exercita politica sociala, ec, financiare a statului.

Ch. bugetare sunt folosite de staul roman pt.indeplinirea functiilor sale. Cuantumul, structura si ponderea ch. Publice sunt determinate de formele de proprietate asupra mijloacelor productie, de nivelul de dezvoltare ec.soc. a tarii , de obiectivele dezv. echilibrate a ec nationale, de necesitatea infaptuirii, realizarii actiunilor soc-culturale, de rolul statului in viata ec.sociala , de conditiile concrete interne si internationale din perioada respectiva. Natura chelt. bugetare este determinate de continutul relatiilor soc.de productie si de rolul statului in viata ec.soc. Ch.bugetare sunt expresia repartitiei unei parti din PIB.

Criterii de grupare a ch. Publice bugetare:

Ch. Publice bugetare neutre

Ch. Publice bugetare active.

Ch. Publece au un rol active, deoarece statul exercita influenta asupra vietii ec.soc. (se finanteaza investitii, se procura activele circulante ale ag.ec, se sustin actiunile curente ale institutiilor, etc)

Din punct de vedere administrativ:

-dupa institutii : pe ministere, pe departamente, pe judete, pe municipii

-dupa sursele de finantare : ch finantate din bug. de stat, locale; : ch finantate din bug. soc. asig. de stat; ch. Publice extrabugetare; ch. finantate din fondul cu destinatie speciala.

-dupa modul de cuprindere in bugetul de stat de la un an la altul : ch.ordinare, obisnuite ; ch. extraordinare.

- d.p.d.v. al consumuli PIB : ch. care reprez. un consum(salariile, ch. de administratie curente; pensile, bursele, iluminatul, incalzirea); ch. care reprez. numai o repartizare de PIB : investitii in diverse domenii de activitate.

- dupa atributiunile statului : anual :ch. pt actiuni soc. culturale (invatamant, sport) ; ch. pt dezv. ec. Nationale; ch pt apararea nationala; ch pt intretinerea si functionarea organelor statului.

Sistemul de ch bugetare este influnetat de mai multi factori: ec, sociali, politici, istorici, sociologici, de relatiile dintre state.

Pricipiile finantarii chelt bugetare (sub ex)

Chelt pot fi inscrise in bugetul de stat numai daca sunt reglementate printr-un act normativ. Nicio chelt nu poate fiprevazuta in bugetul statului daca nu a fost reglementata.Sumele aprobate se numesc credite bugetare, iar persoanele imputernicite sa administrze aceste credite se numesc ordonatori de credite.

Finantarea se face de la bugetul de stat, local, ect. Finantarea dintr-un songur buget are ca scop urmarirea cheltuielior si rezultatele care se obtin. Exceptii : anumite chelt se finanteaza din bugetul de stat si altele din bugetul local.

Finantarea chelt trebuie prevazuta si realizata incat sa contribuie la dezv ramurii ecnationale, cat si a tuturor unitatilor teritorial-administrative(judete, municipii, orase, etc) Se realizeaza prin transferal de fonduri din bugetul de stat in bugetele locale sau/ si de la unele bugete locale la altele. Aceasta operatiune se realizeaza cu ajutorul metodelor de echilibrare bugetara.

Determinarea ch bugetare ale ag ec si ale instit publice se face in functie de conditiile concrete, de situatia reala a fiecarei institutii.

Finantare ch bugetare este nerambursabila (resursele financiare puse la dispozitia ag ec , institutiei, nu trebuie restituite- sunt acordate in mod deosebit) De regula, finantarea se face pt unitatile proprietate publica (exceptie fac unele chelt ale unitatilor cooperatiste, capital mixt, etc, atunci cand beneficiaza intreaga economie nationala)

De la bugetul de stat la bugetul local se finanteaza numai acele chelt ale ag ec , ale institutiilor, care nu pot fi acoperite de resursele proprii ale acestora sau din credite bancare.

Resursele bugetare se aloca pe destinatii précis stabilite sin u pot fi folosite in alte scopuri. Nicio chelt nu poate fi efectuata de intreprinzatori si institutii daca nu a fost prevazuta in bugetul de stat .

Resursele bugetare trebuie folosite rational, cu eficienta maxima. Chiar daca unitatilor ec le sunt prevazute anumite resurse, se acorda numai daca situatia o cere (principiul oportunitatii finantarii cheltuielilor)

Orice cheltuiala poate fi efectuata din bugetul de stat si bugetul local numai pe baza de acte justificative legal intocmite, semnate de pers autorizate si care sa poarte viza de control preventive.

Eliberarea de resurse bugetare se face numai dufa justificarea prealabila a resurselor acordate si numai pe masura realizarii sarcinilor.

Finantarea bugetara se face numai pe baza exercitarii unui control financiar preventive si si concomitant riguros, systematic, exigent si aprofundat asupra modului cum s-au folit resursele financiare acordate anterior.

Cheltuielile bugetare pt invatamant , cultura si arta –

Ch pt invatamant constituie subdiviziunea cea mai importanta a cheltuielior socio-culturale.

Particularitati :pregatesc cadre care sad ea o productivitate mare; investitiile intelectuale sunt pe termen lung (10-12ani); chelt cu pregatirea personalului au efecte pe toata viata persoanei respective; aceste investitii intelectuale nu sunt supuse uzurii morale , deoarece cunostintele pot fi inbunatatite in cursul vietii; investitiile in invatamant ofera posibilitatea sa se adapteze usor la cerintele locului de munca ; investitiile intelectuale au efecte multiple , au character ec social, uman.

Chelt in interiorul unei institutii de invatamant : ch de captal pt investitii (construirea de unitati de invatamant, aparatura, mobilier, reparatii capitale); ch curente (salarii, indemnizatii, sporuri); ch pt procurarea de material didactic(imprimante, aparate, carti); ch administrative gospodaresti (salariile pres de conducere, posta , telefon, etc); ch pentru achitarea drepturilor cuvenite elevilor, studentilor (burse, etc); ch cu masteratul, doctoratul.

Chelt pt cultura si arta : se realizeaza prin chelt pt asezaminte culturale, edituri, case de creatie, camine culturale, muzee.Locul principal il ocupa chelt cu salariile si adm gospodaresti precum si carti , reviste, etc. In domeniul artei chelt se efectueza pt intretinerea de teatre, opera, operetta, cinema, etc. Sursa principala de finantare o constituie bugetul statului, care acorda subventii sau din veniturile proprii ale institutiilor , sposorizari etc.

Preview document

Finanțe publice anul II - Pagina 1
Finanțe publice anul II - Pagina 2
Finanțe publice anul II - Pagina 3
Finanțe publice anul II - Pagina 4
Finanțe publice anul II - Pagina 5
Finanțe publice anul II - Pagina 6
Finanțe publice anul II - Pagina 7
Finanțe publice anul II - Pagina 8
Finanțe publice anul II - Pagina 9
Finanțe publice anul II - Pagina 10
Finanțe publice anul II - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Finante Publice Anul II.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea și conducerea gestiunii financiare la Spitalul Clinic de Urgentă Sfânta Treime Iași

CAP. 1. ORGANIZARE SI FUNCTIONALITATE ÎNTR-O INSTITUTIE PUBLICA 1.1. SCURT ISTORIC Spitalul Clinic de Urgenta Sfanta Treime are sediul in...

Reguli generale de execuție a cheltuielilor publice într-o instituție publică - studiu de caz - Primăria Municipiului București

Reguli generale de execuţie a cheltuielilor publice într-o instituţie publică - Primăria Municipiului Bucureşti – I. Reguli generale...

Sistemul Bugetar Echilibrul Financiar Public

Bugetul de stat reprezinta o categorie fundamentala a stiintelor finantelor. Îl putem aborda din punct de vedere juridic si economic. Sub...

Procesul Bugetar

Definire, etape, trasaturi Aplicarea principiilor bugetare confera documentului bugetar o anumita configuratie. El nu reprezinta însa o simpla...

Finanțe generale

CAPITOLUL 1 CONŢINUTUL ECONOMIC, FUNCŢIILE ŞI ROLUL FINANŢELOR 1.1 Necesitatea obiectivă a apariţiei finanţelor publice şi a menţinerii lor în...

Gestiunea financiară a colectivităților locale

CAPITOLUL 1 BUGETUL PUBLIC SI INSTITUTIILE PUBLICE 1.1. Consideraţii generale privind bugetul public Bugetul public este un act juridic, prin...

Obiectul, conținutul și funcțiile finanțelor publice

OBIECTUL FINANTELOR PUBLICE In vorbirea curenta ca si in literatura de specialitate, se folosesc mai multe expresii din familia cuvantului...

Sistemul Cheltuielilor Publice

Continutul cheltuielilor publice Prin cheltuiele publice statul acopera necesitatile publice de bunuri si servicii considerate prioritare în...

Te-ar putea interesa și

Taxe și impozite cuvenite bugetului Primăriei Sinești

Capitolul I Consideraţii generale privind impozitele şi taxele locale 1.1. Apariţia şi dezvoltarea sistemului de impozite şi taxe locale De la...

Evaziune Fiscală

INTRODUCERE Dorinţa fiecăruia dintre noi este de a câştiga cât mai mulţi bani în mod cinstit pentru a realiza obiectivele pe care le propunem....

Deficitul Bugetar

Capitolul I Deficit bugetar actual 1.1 Deficit bugetar – concept, cauze, efecte Deficitul bugetar este considerat un fenomen cronic al...

Principii și reguli ale organizării și conducerii contabilității în instituțiile publice

CAPITOLUL I PRINCIPII SI REGULI ALE ORGANIZARII SI CONDUCERII CONTABILITATII IN INSTITUTIILE PUBLICE 1.1. Aspecte legislative Instituţiile...

Fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2006 și proiecția acestuia până în 2009 la Casa de Asigurări de Sănătate Galați

I. Structura bugetelor - Veniturile si cheltuielile se grupeaza in buget pe baza clasificatiei bugetare. - Veniturile sunt structurate pe...

Caiet practică - Primăria Comunei Ion Neculce

Cap.I Structura si atributiile comportimentului financiar-contabil I.1 Prezentarea obiectului de activitate si domeniul in care se incadreaza...

Proiect GFIP - Primăria Roman

CAPITOLUL 1 Organizarea şi funcţionarea Primăriei Roman 1.1 Scurt istoric Municipiul Roman, atestat documentar din 30 martie 1392, este unul din...

Fundamentarea și Executia Cheltuielilor Publice la Primaria Harlau

Capitolul I Organizare şi funcţionalitate la Primaria Harlau 1.1.Scurt istoric Harlau este un oraș din judetul Iasi. Este situat în nord-vestul...

Ai nevoie de altceva?