Fiscalitate

Curs
8.3/10 (9 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 83 în total
Cuvinte : 31684
Mărime: 267.65KB (arhivat)
Publicat de: Claudiu Butnaru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Monica Susanu
Intelegerea diferitelor aspecte privind fiscalitatea Departamentul pentru Învăţământ la Distanţă şi cu Frecvenţă Redusă Galaţi - 2010 Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi

Cuprins

  1. Noţiuni introductive 5
  2. TEMA I
  3. Aspecte teoretice privind fiscalitatea 7
  4. 1.1. Conceptul de fiscalitate 7
  5. 1.2. Caracteristicile definitorii ale fiscalităţii 8
  6. 1.3. Clasificarea fiscalităţii 9
  7. 1.3.1. Clasificări tehnice 9
  8. 1.3.2. Clasificări economice 10
  9. 1.3.3. Clasificări bazate pe concepţii funcţionale 11
  10. 1.4. Principiile fiscale 13
  11. 1.4.1. Principiile generale 13
  12. 1.4.2. Adam Smith şi maximele impunerii 15
  13. 1.4.3. Principiile fiscalităţii conform Codului Fiscal 16
  14. TEMA II
  15. Raportul finanţe publice – fiscalitate 17
  16. 2.1. Rata fiscalităţii 17
  17. 2.2. Funcţiile fiscalităţii 18
  18. 2.3. Conotaţii juridice minimale 19
  19. 2.4. Determinanţii politicii fiscale 21
  20. TEMA III
  21. Repercusiunea şi incidenţa impozitelor 23
  22. 3.1. Clarificări terminologice 23
  23. 3.2. Presiunea fiscală - concept, limite, riscuri 24
  24. 3.2.1. Conceptul de presiune fiscală 25
  25. 3.2.2. Limitele presiunii fiscale 27
  26. 3.2.3. Riscurile presiunii fiscale 28
  27. 3.3. Fenomene derivate din problematica fiscalităţii 29
  28. 3.3.1. Dubla impunere 29
  29. 3.3.2. Evaziunea fiscală 32
  30. 3.3.3. Economia subterană 35
  31. 3.3.4. Companii Off – Shore 37
  32. TEMA IV
  33. Analiza sistemului fiscal din România 41
  34. 4.1 Impozitul asupra profiturilor si câştigurilor obţinute de societăţile comerciale 41
  35. 4.1.1. Impozitul pe profit 41
  36. 4.1.2. Impozitul pe veniturile nerezidentilor in România 52
  37. 4.1.3. Taxa pe valoarea adaugată (TVA) 55
  38. 4.1.4. Legislaţia vamală comunitară 61
  39. 4.1.5. Accize 64
  40. 4.1.6. Taxele locale 66
  41. 4.1.7. Taxa de timbru 67
  42. 4.2. Impozitarea persoanelor fizice 67
  43. 4.2.1. Rezidenţa 67
  44. 4.2.2. Contribuabilii 68
  45. 4.2.3. Venituri salariale 68
  46. 4.2.4. Venituri din activitati independente 69
  47. 4.2.5. Venituri din alte activitati independente 69
  48. 4.2.6. Venituri din inchiriere 70
  49. 4.2.7. Veniturile din investiti 70
  50. 4.2.8. Venituri din pensii 72
  51. 4.2.9. Venituri din activitati agricole 72
  52. 4.2.10. Venituri din premii si jocuri de noroc 72
  53. 4.2.11. Impozitarea tranzactiilor imobiliare 72
  54. 4.2.12. Venituri din alte surse 73
  55. 4.3. Asigurarile sociale 74
  56. 4.4. Codul de procedură fiscală 75
  57. Tema V
  58. Consideraţii şi analize de politică fiscală 78
  59. Teste de autoevaluare 81
  60. Referinţe bibliografice 81

Extras din curs

NOŢIUNI INTRODUCTIVE

Caracteristica generală a societăţii contemporane o reprezintă creşterea taliei statului, a cărei prezenţă este consemnată în absolut toate domeniile de activitate social-economică. Potrivit unui concept actualizat, implicarea statului în societate are menirea de a susţine procesul de macrostabilizare, o formulă sintetică pentru atingerea obiectivelor generale ale politicilor guvernamentale.

Din perspectivă financiară, acţiunile statului necesită – şi, la rândul lor, se concretizează în – fluxuri financiare de mare volum, în sensuri complementare şi cu care se justifică şi se susţin toate formele sale de intervenţie ca autoritate publică.

Fiscalitatea este modalitatea tradiţională de formare a acestor fluxuri şi respectiv, de utilizare a banului public de către stat în beneficiul cetăţenilor.

Considerabilele resurse financiare de care statul are nevoie se procură de către acesta de la toţi cetăţenii aflaţi sub jurisdicţia sa, pe calea achiziţiei de bunuri, de servicii, a prelevărilor obligatorii precum şi a împrumuturilor de la proprii cetăţeni sau de la organisme financiare internaţionale.

Încă din epoca Imperiului Roman practicile specifice fiscalităţii se realizau prin operaţiunile unor înalţi demnitari de pe întinsul imperiului, şi anume – prin intermediul aşa-numiţilor fisci procurator sau fiscus caesari, funcţionari imperiali care formau structuri abilitate să colecteze dările de la plătitori. Dările constau în bunuri de valori diferite sau în prestări cu titlul de servicii obligatorii în beneficiul curţii imperiale.

Pe măsura extinderii monedelor şi a altor însemne băneşti, aceste obligaţii dobândeau o pondere tot mai mult monetară. E lesne de înţeles că fiscalitatea a urmat aceeaşi traiectorie de evoluţie ca însăşi evoluţia societăţii umane. Natura relaţiilor stabilite între cetăţenii plătitori si structurile oficiale purtătoare de autoritate publica conferă fiscalităţii un specific aparte, care cumulează deopotrivă susţinere şi proteste, astfel concretizându-se impactul pe care îl înregistrează pe toate palierele activităţii umane. În plus, este un domeniu cu o mare vizibilitate, care creste sinergic cu fiecare analiza şi prognoza întreprinsă de la cel mai mic nivel, şi până la managementul guvernamental.

Fiscul si fiscalitatea cumulează numeroase accepţiuni şi variante de formulări al căror numitor comun constă în următoarea formulare: sistem de acte normative si instituţii prin care autoritatea publică stabileşte şi încasează contribuţiile băneşti de la toţi plătitorii persoane fizice şi/sau juridice.

Aşadar, prin mijlocirea banului public, fiscalitatea exprimă legătura dintre autoritatea publică şi colectivitatea asupra căreia aceasta îşi exercita coordonarea.

Se poate conchide că, în realitate, fiscalitatea şi autoritatea publică s-au constituit simultan, deoarece orice persoană fizică sau juridică ce deţine un bun sau realizează un venit din categoria celor impozabile sub jurisdicţia unui stat, datorează impozite şi taxe acelui stat.

Această evoluţie s-a materializat în funcţionarea unui sofisticat sistem fiscal care administrează banul public.

Statul îşi exercită atribuţiile sale fiscale, prin două instituţii cardinale:

a) Parlamentul – ca organ legislativ de decizie şi control atât în stabilirea, cât şi în aprobarea impozitelor şi taxelor ca venituri ale statului;

b) Guvernul – ca organ executiv ce asigură conducerea generală a activităţilor menite să aplice totalitatea reglementărilor fiscale.

Sistemul fiscal e construit pe trei paliere distincte, a căror intercondiţionare derivă din complementaritatea atribuţiilor lor:

a) Legislaţia fiscală, cuprinde cadrul juridic de reglementare a dreptului de creanţă al statului asupra contribuabililor, drept pe baza căruia se asigură premisele de constituire a veniturilor statului;

b) Mecanismul fiscal, reprezintă principiile, ideologiile, dar şi metodele şi tehnicile concrete de stabilire, de urmărire şi de încasare a impozitelor şi taxelor ca venituri ale statului;

c) Aparatul fiscal, semnifică structurile administrative ca organe specializate şi împuternicite de autoritatea publică să pună în mişcare mecanismul fiscal şi să aplice legislaţia fiscală.

Prin urmare, în această componenţă, sistemul fiscal acţionează la toate nivelurile structurilor organizatorice ale oricărui stat, iar corolarul acestor 3 componente îl reprezintă controlul asupra legalităţii acestor activităţi.

În problematica fiscală, impozitul ocupă locul central şi a devenit instrumentul clasic, dar şi principal, de constituire a veniturilor statului, dat fiind caracterul său economic şi istoric.

Banul public se constituie şi se utilizează în baza unui raport de fiscalitate, care este un raport juridic cu caracter public care poziţionează faţă în faţă două entităţi distincte ca subiecte de drept:

a) – Statul – pe de o parte, ca subiect principal şi reprezentat de structuri specializate, implicate în acest raport pe o poziţie privilegiată, deoarece sunt purtătoare de autoritate publică, şi

b) – Contribuabilii – pe de altă parte, care sunt persoanele, fizice şi/sau juridice, obligate prin lege să contribuie la formarea banului public, însă totodată şi îndreptăţite, să beneficieze de administrarea acestuia.

După formele de evoluţie istorică a societăţii, şi acest raport a dobândit o firească diversitate şi complexitate, fapt care conferă fiscalităţii faţetele corespunzătoare fiecărei etape din parcursul istoric.

TEMA I

Aspecte teoretice privind fiscalitatea

Organizarea, conceperea şi funcţionarea fiscalităţii conduce la mutaţii în viaţa socială, economică şi politică. Din această cauză, fiscalitatea trebuie analizată nu numai din perspectivă statică, ci şi dinamică. Prin utilizarea sa ca instrument al deciziilor politice, fiscalitatea este în acelaşi timp generatoare şi rod al politicii fiscale, întrucât face să funcţioneze diferite tehnici şi mecanisme de prelevare a impozitelor şi taxelor în scopuri politice, economice şi/sau sociale.

Abordarea fiscalităţii este importantă şi necesară, întrucât, din modul în care este construită şi funcţionează aceasta, se pot desprinde concluzii preţioase referitoare la presiunea fiscală, la politica fiscală, precum şi la eficienţa cu care puterea publică se implică în viaţa economică şi socială a unei societăţi.

Fiscalitatea, urmăreşte realizarea obiectivelor politicii economice şi sociale a statului, iar atunci când devine frână în realizarea obiectivelor propuse, societatea reacţionează pentru reformarea întregului sistem şi pentru a-l reorienta către ceea ce consideră a fi ţelul său.

Preview document

Fiscalitate - Pagina 1
Fiscalitate - Pagina 2
Fiscalitate - Pagina 3
Fiscalitate - Pagina 4
Fiscalitate - Pagina 5
Fiscalitate - Pagina 6
Fiscalitate - Pagina 7
Fiscalitate - Pagina 8
Fiscalitate - Pagina 9
Fiscalitate - Pagina 10
Fiscalitate - Pagina 11
Fiscalitate - Pagina 12
Fiscalitate - Pagina 13
Fiscalitate - Pagina 14
Fiscalitate - Pagina 15
Fiscalitate - Pagina 16
Fiscalitate - Pagina 17
Fiscalitate - Pagina 18
Fiscalitate - Pagina 19
Fiscalitate - Pagina 20
Fiscalitate - Pagina 21
Fiscalitate - Pagina 22
Fiscalitate - Pagina 23
Fiscalitate - Pagina 24
Fiscalitate - Pagina 25
Fiscalitate - Pagina 26
Fiscalitate - Pagina 27
Fiscalitate - Pagina 28
Fiscalitate - Pagina 29
Fiscalitate - Pagina 30
Fiscalitate - Pagina 31
Fiscalitate - Pagina 32
Fiscalitate - Pagina 33
Fiscalitate - Pagina 34
Fiscalitate - Pagina 35
Fiscalitate - Pagina 36
Fiscalitate - Pagina 37
Fiscalitate - Pagina 38
Fiscalitate - Pagina 39
Fiscalitate - Pagina 40
Fiscalitate - Pagina 41
Fiscalitate - Pagina 42
Fiscalitate - Pagina 43
Fiscalitate - Pagina 44
Fiscalitate - Pagina 45
Fiscalitate - Pagina 46
Fiscalitate - Pagina 47
Fiscalitate - Pagina 48
Fiscalitate - Pagina 49
Fiscalitate - Pagina 50
Fiscalitate - Pagina 51
Fiscalitate - Pagina 52
Fiscalitate - Pagina 53
Fiscalitate - Pagina 54
Fiscalitate - Pagina 55
Fiscalitate - Pagina 56
Fiscalitate - Pagina 57
Fiscalitate - Pagina 58
Fiscalitate - Pagina 59
Fiscalitate - Pagina 60
Fiscalitate - Pagina 61
Fiscalitate - Pagina 62
Fiscalitate - Pagina 63
Fiscalitate - Pagina 64
Fiscalitate - Pagina 65
Fiscalitate - Pagina 66
Fiscalitate - Pagina 67
Fiscalitate - Pagina 68
Fiscalitate - Pagina 69
Fiscalitate - Pagina 70
Fiscalitate - Pagina 71
Fiscalitate - Pagina 72
Fiscalitate - Pagina 73
Fiscalitate - Pagina 74
Fiscalitate - Pagina 75
Fiscalitate - Pagina 76
Fiscalitate - Pagina 77
Fiscalitate - Pagina 78
Fiscalitate - Pagina 79
Fiscalitate - Pagina 80
Fiscalitate - Pagina 81
Fiscalitate - Pagina 82
Fiscalitate - Pagina 83

Conținut arhivă zip

  • Fiscalitate.doc

Alții au mai descărcat și

Fiscalitatea Intreprinderii. Studiu de Caz

INTRODUCERE Obligatiile fiscale ale firmei care fac obiectul lucrarii sunt impozitele indirecte, respectiv Taxa pe Valoarea adaugata, si...

Politica fiscală a Uniunii Europene - prezent și perspective

Cap 1: Coordonate ale politicii fiscale europene 1.1: Obiectivele politicii fiscale europene: Coerenţa politicii fiscal- bugetare condiţionează,...

Fiscalitatea în România

INTRODUCERE Fiscalitatea este o ştiinţă, este matematică vie întrucat totul porneşte de la raţiunea de a armoniza interesele personale cu cele...

Impactul TVA asupra activității economice

CAP. 1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND T.V.A. 1.1. SCURT ISTORIC AL TVA Taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect datorat la bugetul...

Efectele Sociale ale Impozitelor în România

INTRODUCERE Impozitele reprezintă o formă de prelevare a unei părţi din venitul sau averea persoanelor fizice sau juridice, la dispoziţia...

Sistemul Fiscal

SISTEMUL FISCAL 1.1 Conceptul de sistem fiscal Sistemul fiscal este un produs al gandirii,deciziei ,actiunii factorului uman,ca urmare a...

Tendințe în procesul de economisire

1.Istoric sistem bancar romanesc(si istoricul economisirii) Sistemul bancar românesc înainte de 1990 a fost unul dintre cele mai rigide sisteme...

Fiscalitatea după Anul 1990 în România

Sfaturi pentru o fiscalitate ideala Bibliografie Definirea fiscalitatii În doctrina juridică, fiscalitatea semnifică ansamblul reglementărilor...

Te-ar putea interesa și

Procedură fiscală privind taxa pe valoarea adăugată pe exemplul DGFP Vrancea

1. ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONALITATE LA DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE VRANCEA 1.1. PREZENTARE GENERALĂ În judeţul Vrancea, unitatea Agenţiei...

Control Fiscal

CAPITOLUL 1 CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ACTIVITATEA DE CONTROL FISCAL 1.1 Conceptul de control financiar si control fiscal Indiferent de forma...

Regimul Juridic al Controlului Fiscal

INTRODUCERE În studiu pe care autorul îl propune spre prezentare, intitulat ,,Regimul juridic al controlului fiscal”, se intenţionează să se...

Sistemul Fiscal al Republicii Moldova - Aliniere la Standardele Europene

Introducere Republica Moldova este un stat în care, societatea a ajuns să-şi consume resursele de viitor (financiare, materiale şi umane), pe...

Politica fiscală a Uniunii Europene - prezent și perspective

Cap 1: Coordonate ale politicii fiscale europene 1.1: Obiectivele politicii fiscale europene: Coerenţa politicii fiscal- bugetare condiţionează,...

Așezarea și perceperea veniturilor bugetare la contribuabili și organele fiscale

Cap.1 Organizarea si functionarea unei societati comerciale 1.1 Scurt istoric si obiect de activitate La data de 23/12/1989 a luat fiinta gazeta...

Sistemul Fiscal în România

1. PREZENTAREA GENERALĂ A SISTEMULUI FISCAL DIN ROMÂNIA - Poziție geografică: Stat situat în SE Europei, la N de Peninsula Balcanică, în Bazinul...

La Fiscalite de la Roumanie entre 2000-2004

1) Introduction : Mots-clés : le secteur public, les revenus budgétaires, le financement La politique fiscale et le système fiscal sont deux...

Ai nevoie de altceva?