Fiscalitate

Imagine preview
(9/10 din 12 voturi)

Acest curs prezinta Fiscalitate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Finante

Extras din document

Impozitele reprezinta o plata obligatorie datorata bugetului fara un echivalent in serviciu sau prestatie directa sau din partea statului ori prestatie directa sau indirecta din partea statului platitorilor.

Din acest punct de vedere al echivalentului se impozitele se deosebesc de taxe, care reprezinta o alta categorie de venituri bugetare ce se realizeaza ca plati datorate de persoanele care beneficiaza de anumite servicii sau activitati organizate de stat.

Deci taxele vamale apar sub forma unui impozit care adauga la pretul marfurilor care trec frontiera vamala a statului, o anumita cota atunci cand are loc o vanzare sau o cumparare pe plan intern. Taxele vamale sunt in final suportate de consumator. Acestea se instituie asupra marfurilor in momentul in care trec granitele statului cu ocazia importului, exportului sau tranzitului.

2. CLASIFICAREA TAXELOR VAMALE

Taxele vamale se pot clasifica din mai multe puncte de vedere:

A. In functie de obiectul impunerii:

- Taxe vamale de import – sunt impozite percepute de stat asupra marfurilor straine la intrarea lor in tara. Din aceasta categorie fac parte si suprataxele vamale, care sunt introduse in situatii de dezechilibru in balanta de plati. Aceste taxe se instituie pe o perioada limitata si trebuie eliminate imediat ce cauzele lor dispar.

- Taxele vamale de export – se percep de catre stat asupra marfurilor indigene la exportul lor in strainatate. Aceste taxe nu au o raspandire prea mare in tarile capitaliste. Se aplica mai ales acelor categorii de marfuri pentru care tara respectiva este principalul exportator pe piata mondiala si doreste sa obtina un venit suplimentar sau sa ridice pretul la produsele respective. Se aplica de asemenea asupra marfurilor al caror export doresc sa-l limiteze.

- Taxele vamale de tranzit – se percep de catre stat asupra marfurilor straine care trec pe teritoriul vamal la tarii respective. Nici aceste taxe vamale nu au o raspandire prea mare, sau, daca se percep, ele nu sunt prea ridicate.

B. Dupa scopul lor, taxele vamale sunt:

- Taxe vamale fiscale – sunt acele taxe, nu prea ridicate, care se percep cu singurul scop de a aduce venituri statului.

- Taxe vamale protectioniste (prohibitive) – care au ca principal scop crearea unei bariere pentru marfurile straine, bariere prin intermediul carora se urmareste eliminarea concurentei straine pe piata tarii respective in infaptuirea expansiunii pe pietele externe.

- Taxe vamale preferentiale – care acorda preferinta comertului cu anumite tari sau cu anumite marfuri. Acestea sunt acordate de tarile donatoare de preferinte vamale, care in general sunt tari capitaliste dezvoltate, tarilor in curs de dezvoltare.

- Taxe vamale de retorsiune (de raspuns) – care reprezinta raspunsul dat unui alt stat, care impune restrictii la importul de marfuri dintr-un alt stat.

C. Dupa modul de percepere (asezare) taxele vamale pot fi:

- Taxe vamale specifice, care constau dintr-o suma specifica de bani raportata la o unitate de masura de volum, numar de piese.

- Taxe ad valorem – se stabilesc sub forma unui procent din valoarea marfii

- Taxe alternative – se stabilesc in functie de pretul marfii respective pe piata interna.

- Taxe vamale compuse (mixte) – sunt o combinatie intre o taxa ad valorem si una specifica si se aplica impreuna prin insumare.

- Taxe sezoniere – sunt practicate de tarile Uniunii Europene in cadrul politicii agrare

D. In functie de modul de stabilire:

- Taxe vamale autovorne – opozabile in mod general fata de orice alt stat strain, fixate prin hotararea autonoma a statului respectiv

- Taxe vamale conventionale – valabile numai fata de statul cu al carui consimtamant au fost fixate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fiscalitate.doc