Gestiunea financiară a colectivităților locale

Curs
6.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 20904
Mărime: 486.09KB (arhivat)
Publicat de: Bebe Buzatu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lucean Mihalcea
UNIVERSITATEA „DUNĂREA DE JOS” GALAŢI FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRATIVE SPECIALIZAREA: ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1
  2. Bugetul public şi instituţiile publice 6
  3. 1.1. Consideraţii generale privind bugetul public 6
  4. 1.2. Componentele bugetului public 7
  5. 1.3. Principiile procedurii bugetare 8
  6. 1.4. Ordonatorii de credite şi atribuţiile acestora în domeniul financiar-contabil 10
  7. 1.5. Instituţiile publice şi organizarea acestora 11
  8. CAPITOLUL 2
  9. Elaborarea, aprobrarea, execuţia, încheierea şi controlul bugetelor locale 12
  10. 2.1. Bugetul local – instrument al autonomiei financiare locale 12
  11. 2.2. Structura veniturilor şi a cheltuielilor bugetelor locale 12
  12. Venituri din capital 13
  13. Venituri cu destinaţie specială 13
  14. 2.3. Fundamentarea şi elaborarea bugetelor locale 16
  15. 2.3.1. Fundamentarea veniturilor bugetului local 16
  16. 2.3.2. Fundamentarea cheltuielilor bugetului local 17
  17. 2.3.3. Evoluţia bugetelor locale centralizate pe ţară în perioada 1991-2003 19
  18. 2.3.4. Criterii de repartizare a sumelor defalcate din IVG pentru echilibrarea bugetelor locale 25
  19. 2.3.5. Analiza evoluţiei descentralizării pe baza unor indicatori economico-financiari specifici administraţiei publice locale 26
  20. Judeţ 28
  21. 2.4. Execuţia şi controlul bugetelor locale 35
  22. 2.4.1. Perceperea sau încasarea efectivă a veniturilor bugetelor locale 35
  23. 2.4.2. Execuţia cheltuielilor bugetelor locale 35
  24. 2.4.3. Controlul bugetar 35
  25. CAPITOLUL 3
  26. Selectarea proiectelor de investiţii realizate în sectorul public 37
  27. CAPITOLUL 4
  28. Achiziţii publice 47
  29. CAPITOLUL 5
  30. Auditul intern şi controlul financiar preventiv 55
  31. BIBLIOGRAFIE 60

Extras din curs

CAPITOLUL 1

BUGETUL PUBLIC SI INSTITUTIILE PUBLICE

1.1. Consideraţii generale privind bugetul public

Bugetul public este un act juridic, prin care se prevăd şi se aprobă veniturile şi cheltuielile anuale ale statului sau ale instituţiilor publice. Astfel, veniturile se înscriu, după conţinutul lor fiscal sau nefiscal şi după sursa de provenienţă, în cadrul fiecărei subdiviziuni bugetare, după conţinut şi după destinaţia pe care o capătă (pe domenii de activitate, ramuri sau subramuri) stabilindu-se nivelul acestora.

Prin bugetul public se stabileşte un raport între veniturile publice, care sunt în principal, impozite şi taxe şi nevoi sociale, urmărindu-se evitarea inechităţii în repartiţia sarcinilor fiscale asupra membrilor societăţii. Printr-un buget bine alcătuit, riguros fundamentat, Parlamentul şi Guvernul pot avea o imagine de ansamblu clară asupra raportului dintre valoarea bunurilor materiale şi nemateriale create în economie şi valoarea eforturilor făcute pentru realizarea lor.

Bugetul public se caracterizează prin următoarele trăsături:

- este un act de previziuni, el prezentându-se sub forma unui tablou evaluativ şi comparativ de venituri publice, adică indică sursele băneşti ale statului şi destinaţiile acestora, exprimate în cheltuieli;

- este un act de autorizare, prin care puterea executivă este împuternicită de puterea legislativă să utilizeze fonduri şi să perceapă venituri, conform prevederilor legale;

- este un act anual, anul bugetar, ca perioadă de exerciţiu financiar, fiind cel mai potrivit interval pentru care se poate efectua programarea şi se poate urmări execuţia veniturilor şi a cheltuielilor.

Prin bugetul public se analizează finanţele publice care se exprimă fluxuri financiare privind formarea resurselor băneşti publice şi fluxuri financiare ce se degajă în procesul de gestiune a acestor resurse. În cea mai mare parte aceste fluxuri financiare sunt sub forma prelevărilor obligatorii şi transferurilor prin care statul şi colectivităţile locale îşi constituie resursele băneşti necesare desfăşurării activităţilor specifice, prin cheltuieli.

VENITURILE PUBLICE sunt exprimate prin impozite şi taxe.

Impozitele reprezintă o formă de prelevare a unei părţi din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice la dispoziţia statului, în vederea acoperirii cheltuielilor sale.

Aceasta prelevare se face, în mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil şi fără contraprestaţie din partea statului.

Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie înţeles în sensul că plata acestora către stat este o obligaţie impusă tuturor persoanelor fizice sau juridice care realizează venit dintr-o anumită sursă sau posedă un anumit gen de avere, pentru care, conform legii datorează impozit. Astfel, impozitele sunt plăţi care se fac de către stat cu titlu definitiv şi nerambursabil. În schimbul acestora, nu pot solicita statului un contra serviciu de valoare egală sau apropiată.

Bugetul public este documentul are cuprinde nu numai execuţia resurselor băneşti, ci şi modul de repartizare şi utilizare a acestora, prin cheltuieli publice.

CHELTUIELILE PUBLICE exprima relaţiile economico-sociale for a bănească, care se manifesta intre stat, pe de o parte, şi persoane juridice şi fizice, pe de altă parte, cu ocazia repartizării şi utilizării resurselor financiare ale statului în scopul îndeplinirii funcţiilor acestuia.

Cheltuielile publice sunt influenţate de:

- condiţiile politice concrete în care se efectuează;

- forma de proprietate predominanta în economie;

- gradul de dezvoltare a economiei.

Cheltuielile publice înglobează:

a) cheltuieli publice efectuate de administraţia centrală de stat din fonduri bugetare şi extrabugetare;

b) cheltuieli ale colectivităţilor şi organismelor locale;

c) cheltuieli finanţate din fondurile de asigurări sociale de stat;

d) cheltuieli ale organismelor Internaţionale efectuate din resursele financiare prelevate de la membrii acestora.

1.2. COMPONENTELE BUGETULUI PUBLIC

Conform Legii finanţelor publice nr. 108/2004, resursele financiare publice, se constituite şi se gestionează printr-un sistem unitar de bugete, şi anume:

1. bugetul de stat;

2. bugetul asigurărilor sociale de stat;

3. bugetele locale;

4. bugetele fondurilor speciale;

5. bugetul trezoreriei statului;

6. bugetele altor instituţii cu caracter autonom, condiţiile asigurării echilibrului financiar.

În analiza bugetului public se iau în considerate şi fondurile extrabugetare, care au o destinaţie specială şi care nu se include în bugetul de stat. Aceste mijloace se afla la dispoziţia organelor de stat, centrale şi locale, ele fiind concentrate în fonduri cu destinaţie specială.

Bugetul de stat este un plan anual al cheltuielilor de stat şi al surselor de acoperire a lor. Proiectul de buget se dezbate anual şi se aprobă de organul legislativ.

Bugetul de stat are o triplă semnificaţie, în ceea ce priveşte regularizarea economică.

1) ca sistem de finanţare a activităţilor statului, bugetul este expresia unui dat fundamental al economiei, el reflectând repartiţia veniturilor şi resurselor intre sectorul privat şi cel public.

2) ca sistem de retribuire a veniturilor de la agenţi cu venituri ridicate la cei cu venituri mat scăzute, bugetul influenţează afectarea resurselor, în sensul sporirii liniei medii spre consum la familiile cu venituri mici;

3) bugetul este un sistem de stabilizare conjuncturala şi de restructurare economică, prin politica de atragere a veniturilor şi de orientare a cheltuielilor, unele sectoare fiind susţinute să se dezvolte în detrimentul altora.

Bugetul de stat concretizează cea mai mare parte a fondurilor bugetare, iar în structura sa sunt grupate toate veniturile şi cheltuielile publice, ordinare şi extraordinare, în conformitate cu clasificaţia bugetară aprobată de Ministerul Finanţelor.

Excedentul sau deficitul bugetului de stat, al bugetul asigurărilor sociale de stat şi al bugetelor fondurilor speciale se stabileşte ca diferenţă între veniturile încasate până la închiderea exerciţiului bugetar şi plăţile efectuate până la aceea data.

În conformitate cu Legea nr. 108/2004, se interzice acoperirea cheltuielilor bugetului de stat prin recurgerea la emisiune monetara sau prin finanţare directă de către bănci.

Pentru acoperirea temporara a deficitului bugetar, Ministerul Finanţelor, cu aprobarea guvernului, poate să emită bonuri de tezaur şi alte instrumente specifice, purtătoare de dobândă şi a căror scadenţă nu poate depăşi sfârşitul exerciţiului financiar.

Totalul bonurilor de tezaur şi a altor instrumente specifice aflate în circulaţie nu va putea depăşi 8% din volumul total al cheltuielilor, bugetului de stat aprobat.

Emiterea bonurilor de tezaur şi a altor instrumente specifice se poate face numai în primele 10 luni ale anului financiar, iar retragerea lor trebuie sa se facă, fără a depăşi anul financiar în care au fost emise.

O altă modalitate de acoperire a cheltuielilor bugetare şi a deficitului bugetar implicit, este contractarea de împrumuturi, fără dobânda de la Banca Naţionala a României.

Banca Naţională poate acorda împrumut fără dobândă pentru acoperirea decalajului temporar dintre veniturile şi cheltuielile bugetului de stat pe seama resurselor de creditare ale acesteia. Acest împrumut urmează a fi rambursat până la sfârşitul anului financiar, respectiv pe seama veniturilor bugetare sau a unui împrumut de stat efectuat în condiţiile legii.

Preview document

Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 1
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 2
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 3
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 4
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 5
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 6
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 7
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 8
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 9
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 10
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 11
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 12
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 13
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 14
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 15
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 16
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 17
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 18
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 19
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 20
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 21
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 22
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 23
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 24
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 25
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 26
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 27
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 28
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 29
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 30
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 31
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 32
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 33
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 34
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 35
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 36
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 37
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 38
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 39
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 40
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 41
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 42
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 43
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 44
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 45
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 46
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 47
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 48
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 49
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 50
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 51
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 52
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 53
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 54
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 55
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 56
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 57
Gestiunea financiară a colectivităților locale - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Gestiunea Financiara a Colectivitatilor Locale.doc

Alții au mai descărcat și

Veniturile bugetului local - așezare și administrare pe exemplul Comunei Miroslava

Capitolul I BUGETELE LOCALE ŞI ROLUL LOR ÎN REALIZAREA AUTONOMIEI LOCALE 1.1. Bugetele locale. Conţinut economic, funcţii şi rol Finanţele...

Execuția bugetară. Bugetele locale

CAPITOLUL I AUTONOMIA BUGETELOR LOCALE 1.1. Aspecte generale Comunitåtile locale sunt colectivitåti umane delimitate teritorial, politic si...

Desfășurarea Procesului Bugetar la Primăria Comunei Rădășeni

1. Organizare și funcționalitate la Primăria Comunei Rădășeni 1.1 Scurt istoric Localitatea Rădășeni se află amplasată în partea de nord a...

Organizarea și conducerea gestiunii la Primăria Filipești - Bacău

Capitolul 1 Organizarea si functionarea la Primaria comunei Filipesti 1.1. Scurt istoric Satul este nucleul de organizare a populatiei fiind un...

Organizarea și conducerea gestiunii financiare la Spitalul Clinic de Urgentă Sfânta Treime Iași

CAP. 1. ORGANIZARE SI FUNCTIONALITATE ÎNTR-O INSTITUTIE PUBLICA 1.1. SCURT ISTORIC Spitalul Clinic de Urgenta Sfanta Treime are sediul in...

Organizarea gestiunii financiare în cadrul Primăriei Comunei Tătăruși

Comuna Tătăruşi este situată în extremitatea nord-vestică a judeţului Iaşi la graniţa cu judeţul Suceava, la 100 km de Iaşi, 70 km de Suceava şi 17...

Analiza structurii și dinamicii resurselor financiare publice din bugetul de stat și din bugetele locale din România

Introducere Tema pe care am ales-o este intitulată "Analiza structurii şi dinamicii resurselor financiare publiceŢ, ce poate fi abordată din mai...

Reguli generale de execuție a cheltuielilor publice într-o instituție publică - studiu de caz - Primăria Municipiului București

Reguli generale de execuţie a cheltuielilor publice într-o instituţie publică - Primăria Municipiului Bucureşti – I. Reguli generale...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltare Locală

INTRODUCERE Epoca istorica prin care trece România, aceea a tranzitiei spre economia de piata si a integrarii în structurile internationale, fie...

Politică agrară și reforme agrare

1. Geneza construcţiei europene În cadrul Uniunii Europene, în ciuda diversităţii structurilor agricole, a sistemelor de producţie şi a...

Forme de gestiune a serviciilor publice

Prin noțiunea de gestiune se înțelege administrarea patrimoniului, a unor bunuri ale unei persoane, de către reprezentantul său, totalitatea...

Finanțe locale

CAP. I FINANTELE PUBLICE LOCALE: CONCEPT, FUNCTII, COMPONENTE 1.1. Conceptul de finante publice locale si functiile sale Conceptul de finante...

Regiunile Europei

1.1. Europa, continent cu geometrie variabilă Timp de peste 40 de ani, nu s-a pus problema frontierelor în Europa, Comunitatea Economică Europeană...

Considerații generale privind administrația publică

Conceptii privind notiunea de stat si administratie publica Acceptiunile termenului de stat sunt foarte diverse, in functie de autori si de...

Administrația Publică Locală la Nivel European

Partea I-a Organizarea administrativ-teritorială la nivel european 1.1. Indicatori de caracterizare a sistemelor administrative A. Cultura...

Indicatori economico-financiari, instrument de analiză managerială a Administrației Publice Locale

INTRODUCERE INDICATORI ECONOMICO – FINANCIARI INSTRUMENT DE ANALIZĂ MANAGERIALĂ A ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE “Orice organizaţie, publică sau...

Ai nevoie de altceva?