Instituții și politici europene

Curs
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 88 în total
Cuvinte : 45981
Mărime: 198.34KB (arhivat)
Publicat de: Geanina Popa
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre şi numără aproape 500 de milioane de locuitori, începând cu ianuarie 2007. La baza întregii construcţii europene a stat voinţa de a lucra împreună, pe baza unor interese comune. Acestea au condus la convingerea că în unele domenii se pot obţine rezultate mult mai bune la nivel european decât la nivel naţional. Aşa s-a ajuns la politicile comune tuturor statelor membre, elaborate şi adoptate de către instituţiile comunitare cu aplicabilitate pe întreg teritoriul Uniunii. De multe ori, politicile comune răspund şi unui prin¬cipiu fundamental al construcţiei europene, acela al solidarităţii şi coeziunii. Existenţa politicilor comune conferă unicitate Uniunii Europene pentru că demonstrează acceptarea cedării unei părţi a suveranităţii statelor membre către instituţiile europene.

Partea I –a Etapele construcţiei europene

1.1. Începuturile instituţiilor europene

Primele organizaţii europene apar după Cel de-al Doilea Război Mondial:

- La 5 aprilie 1944, la Londra are loc semnarea Tratatului dintre Belgia, Olanda şi Luxemburg (BENELUX) privind constituirea unei uniuni vamale între aceste ţări.

- La 17 martie 1948 este semnat Tratatul de la Luxemburg de către Belgia, Franţa, Luxemburg, Regatul Unit şi Olanda prin care ia fiinţă Uniunea Occidentală. Se încerca, astfel, organizarea unei apărări comune pe baza unui pact de asistenţă în caz de agresiune.

- La 16 aprilie 1948 este creată la Paris Organizaţia Europeană de Cooperare Economică (OECE), având drept scop administrarea fondurilor acordate de către Statele Unite ale Americii prin intermediul Planului Marshall pentru reconstrucţia Europei. În 1961 ea se transformă în Organizaţia Economică de Cooperare şi Dezvoltare (OECD) care în prezent numără 28 de membri şi are ca scop concertarea politicilor economice din statele membre, prin reuniuni ministeriale anuale, precum şi monitorizarea evoluţiei înregistrate de economiile în cauză.

- În urma Congresului de la Haga din 7-11 mai 1948, Franţa propune constituirea unei Adunări Europene, denumită Consiliul Europei. Acest lucru s-a materializat prin semnarea Tratatului de la Strasbourg de zece state europene la 5 mai 1949. Această instituţie îşi desfăşura activitatea în domeniul cooperării parlamentare şi al drepturilor omului. Dar, datorită influenţei britanice, ea nu dispunea de puteri reale. O dată cu căderea blocului comunist, în 1989, Consiliul Europei va deveni prima structură de primire a noilor democraţii din Europa Centrală şi de Est, contribuind astfel la securitatea democratică a continentului

1.2. De la CECO la Comunitatea Europeană a Celor Şase

La 9 mai 1950, ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman marca un moment istoric prezentând ideea creării unei comunităţi de interese paşnice, idee care a fost acceptată de către guvernele Franţei şi Germaniei.

Această propunere era fundamental diferită de soluţiile anterioare de unificare a Europei, prin înglobarea ideii pragmatice a lui Jean Monnet (pe atunci responsabil, în Guvernul francez, cu planificarea reconstrucţiei ţării), şi anume: participarea celor două state (Franţa şi Germania), cu poziţii egale, în cadrul unei noi entităţi care să coordoneze, iniţial, industriile cărbunelui şi oţelului din cele două ţări, dar să şi pună bazele unei viitoare federaţii europene.

Acesta era un răspuns la problemele de după Cel de-al Doilea Război Mondial, generate de tensiuni între unele state europene, dar şi la potenţialele probleme economice legate de efortul acestora de reconstrucţie.

A. Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului

Prin Tratatul de la Paris încheiat la 18 aprilie 1951 Planul Schuman a fost acceptat de toate ţările participante la negocieri (Franţa, Germania, Italia şi cele trei ţări ale Benelux-ului) şi s-a hotărât înfiinţarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). Tratatul a fost semnat pentru 50 de ani

Pentru a duce la îndeplinire obiectivele sale, Tratatul CECO consacră patru instituţii:

- Înalta Autoritate era organul cel mai novator, de esenţă supra¬naţională. Ea era alcătuită din 9 membri desemnaţi pentru 6 ani, de comun acord, de către guvernele statelor membre. Instituţia avea independenţă financiară şi politică în raport cu statele membre.

- Consiliul Miniştrilor dispunea de o putere limitată şi emitea avize de conformitate la anumite decizii ale Înaltei Autorităţi. El era format din 6 miniştri ai afacerilor externe.

- Adunarea Parlamentară era alcătuită din 78 de membri delegaţi de către parlamentele naţionale. Deputaţii nu se regrupau pe dele¬gaţii naţionale, ci pe grupuri politice europene (creştini-democraţi, socialişti, liberali), prefigurând, în acest mod, structura viitorului Parlament European.

- Curtea de Justiţie care trebuia să vegheze la o bună funcţionare în ansamblu a CECO, intervenind pentru rezolvarea tuturor diferendelor. CECO a fost prima organizaţie europeană ce dispunea de puteri supranaţionale. Meritul său este dublu:

- pe plan politic, ea a favorizat reconcilierea şi cooperarea franco-germană şi a deschis calea către o Europă comunitară;

- pe plan economic, ea a contribuit la redresarea Europei prin liberali¬zarea producţiei şi a schimburilor de materii prime (cărbune şi oţel) fundamentale pentru industrie.

B. Comunitatea Economică Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice

La data de 25 martie 1957, la Roma, reprezentanţii Germaniei, Belgiei, Franţei, Italiei, Luxemburgului şi Olandei au semnat Tratatele prin care se instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (EURATOM).

c Tratatul CEE şi-a fixat obiective politice ambiţioase, care au fost enumerate în preambulul său. Astfel, statele membre se declarau:

- determinate să pună bazele unei uniuni, fără îndoială, mult mai strânse între popoarele europene;

- decise să asigure, printr-o acţiune comună, progresul economic şi social al popoarelor lor, eliminând barierele care divizau Europa;

- hotărâte să-şi unească eforturile pentru îndeplinirea scopului lor esenţial: ameliorarea constantă a condiţiilor de viaţă şi de ocupare a popoa¬relor lor;

- preocupate să-şi întărească unitatea economiilor lor şi să asigure dezvoltarea armonioasă prin reducerea disparităţilor dintre regiuni şi a întâr¬zierilor zonelor mai puţin favorizate;

- hotărâte să consolideze, prin constituirea unui ansamblu de resurse, apărarea păcii şi libertăţii, apelând, totodată, şi la alte popoare ale Europei care împărtăşesc idealul lor şi care doresc să se asocieze eforturilor lor.

Aceste obiective s-au concretizat prin punerea în practică a unor politici concrete:

- politica agricolă comună;

- politica comercială comună;

- politica de concurenţă;

- unitatea vamală industrială, prin eliminarea drepturilor vamale intracomunitare şi suprimarea contingentelor cantitative. Aceasta presupunea, în principal, o zonă de liber-schimb, prin crearea unei protecţii exterioare uniforme (tariful vamal comun).

Tratatul CEE a cunoscut un succes puternic şi rapid. El a reprezentat fundamentul economic care a făcut din Europa una dintre cele mai mari puteri comerciale ale lumii.

c Tratatul EURATOM avea ca obiectiv principal „realizarea cond¬i¬ţiilor necesare dezvoltării unei puternice industrii nucleare“. Acţiunile comune ale tratatului se refereau la:

- creşterea şi difuzarea cunoştinţelor în domeniu;

- punerea la punct a tehnologiilor industriale;

Preview document

Instituții și politici europene - Pagina 1
Instituții și politici europene - Pagina 2
Instituții și politici europene - Pagina 3
Instituții și politici europene - Pagina 4
Instituții și politici europene - Pagina 5
Instituții și politici europene - Pagina 6
Instituții și politici europene - Pagina 7
Instituții și politici europene - Pagina 8
Instituții și politici europene - Pagina 9
Instituții și politici europene - Pagina 10
Instituții și politici europene - Pagina 11
Instituții și politici europene - Pagina 12
Instituții și politici europene - Pagina 13
Instituții și politici europene - Pagina 14
Instituții și politici europene - Pagina 15
Instituții și politici europene - Pagina 16
Instituții și politici europene - Pagina 17
Instituții și politici europene - Pagina 18
Instituții și politici europene - Pagina 19
Instituții și politici europene - Pagina 20
Instituții și politici europene - Pagina 21
Instituții și politici europene - Pagina 22
Instituții și politici europene - Pagina 23
Instituții și politici europene - Pagina 24
Instituții și politici europene - Pagina 25
Instituții și politici europene - Pagina 26
Instituții și politici europene - Pagina 27
Instituții și politici europene - Pagina 28
Instituții și politici europene - Pagina 29
Instituții și politici europene - Pagina 30
Instituții și politici europene - Pagina 31
Instituții și politici europene - Pagina 32
Instituții și politici europene - Pagina 33
Instituții și politici europene - Pagina 34
Instituții și politici europene - Pagina 35
Instituții și politici europene - Pagina 36
Instituții și politici europene - Pagina 37
Instituții și politici europene - Pagina 38
Instituții și politici europene - Pagina 39
Instituții și politici europene - Pagina 40
Instituții și politici europene - Pagina 41
Instituții și politici europene - Pagina 42
Instituții și politici europene - Pagina 43
Instituții și politici europene - Pagina 44
Instituții și politici europene - Pagina 45
Instituții și politici europene - Pagina 46
Instituții și politici europene - Pagina 47
Instituții și politici europene - Pagina 48
Instituții și politici europene - Pagina 49
Instituții și politici europene - Pagina 50
Instituții și politici europene - Pagina 51
Instituții și politici europene - Pagina 52
Instituții și politici europene - Pagina 53
Instituții și politici europene - Pagina 54
Instituții și politici europene - Pagina 55
Instituții și politici europene - Pagina 56
Instituții și politici europene - Pagina 57
Instituții și politici europene - Pagina 58
Instituții și politici europene - Pagina 59
Instituții și politici europene - Pagina 60
Instituții și politici europene - Pagina 61
Instituții și politici europene - Pagina 62
Instituții și politici europene - Pagina 63
Instituții și politici europene - Pagina 64
Instituții și politici europene - Pagina 65
Instituții și politici europene - Pagina 66
Instituții și politici europene - Pagina 67
Instituții și politici europene - Pagina 68
Instituții și politici europene - Pagina 69
Instituții și politici europene - Pagina 70
Instituții și politici europene - Pagina 71
Instituții și politici europene - Pagina 72
Instituții și politici europene - Pagina 73
Instituții și politici europene - Pagina 74
Instituții și politici europene - Pagina 75
Instituții și politici europene - Pagina 76
Instituții și politici europene - Pagina 77
Instituții și politici europene - Pagina 78
Instituții și politici europene - Pagina 79
Instituții și politici europene - Pagina 80
Instituții și politici europene - Pagina 81
Instituții și politici europene - Pagina 82
Instituții și politici europene - Pagina 83
Instituții și politici europene - Pagina 84
Instituții și politici europene - Pagina 85
Instituții și politici europene - Pagina 86
Instituții și politici europene - Pagina 87
Instituții și politici europene - Pagina 88

Conținut arhivă zip

  • Institutii si Politici Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Finanțare și creditare în agricultură - suport de curs

1.1. Definirea gestiunii financiare a întreprinderii şi a elementelor sale Gestiunea financiară a întreprinderii reprezintă un ansamblu corelat al...

Monedă și credit

Capitolul 1 MONEDA ŞI FORMELE SALE 1.1. Conceptul de monedă 1.2. Funcţiile monedei 1.3. Caracteristicile banilor 1.4. Apariţia şi evoluţia...

Finanțe Publice

Cuvânt înainte Apariţia şi evoluţia finanţelor sunt strîns legate de apariţia şi consolidarea statului. Ştiinţa finanţelor publice este o ramură...

Finanțarea pe termen lung

1. Autofinanţarea În general, finanţarea unei firme pe termen lung poate fi descrisă în felul următor: Prin autofinanţare se înţelege, aşadar,...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Decizia de Finanțare a Firmei

Obiectul deciziei de finanţare îl constituie selecţia surselor de capitaluri, la cel mai redus cost al procurării acestora, în condiţii de...

Finanțele firmei

Modalităţi de finanţare a activităţii pe termen lung şi a investiţiilor întreprinderii O problemă esenţială pentru funcţionarea oricărei...

Te-ar putea interesa și

Instituții și politici europene

Partea I I Concepte de baza privind politica de dezvoltare regionala Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si...

Politica comercială a României în conextul aderării la UE

INTRODUCERE Politica comercială determină în general un impact semnificativ asupra nivelului competitivităţii, aspect care stă la baza majorităţii...

Instituții și politici europene

Partea I I. Scurt istoric al politicii culturale Europa este continentul numeroaselor comunitati nationale, cu fizionomii, culturi si limbi...

Bugetul de Venituri și Cheltuieli a Uniunii Europene

Capitolul 1 Bugetul Uniunii Europene – generalităţi 1.1. Noţiuni elementare Termenul “buget” îşi are originea în vechea limbă francenză, şi...

Instituții și organe europene, mecanisme instituționale, politica managerială a Uniunii Europene

Introducere Înainte de a deveni un adevărat obiectiv politic, ideea unificării Europei nu era decât un vis al filozofilor şi vizionarilor....

Instituții politice europene

Ideea unei Europe unite a fost sustinuta de-a lungul secolelor de împarati si intelectuali deopotriva, dar numai dupa cel de-al doilea razboi...

Politicile Uniunii Europene

DATE GENERALE DESPRE EUROPA Ca teritoriu, Europa reprezintă cam 7% din totalul Terrei şi este locuită doar de 10% din populaţia lumii. Europa este...

Instituțiile și politicile Uniunii Europene pe scena politică internatională. Uniunea Europeană și rolul său în mediul internațional de securitate

I. Introducere Uniunea Europeană este un parteneriat politic și economic singular in lume, ce contribuie la meținerea păcii, stabilirea...

Ai nevoie de altceva?