International Banking

Imagine preview
(7/10 din 10 voturi)

Acest curs prezinta International Banking.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Finante

Extras din document

Bancile moderne ofera o multitudine de produse si servicii, din care cauza activitatea bancara este foarte complexa. Aceasta furnizeaza nu numai credite dar si servicii financiare, creeaza canale de efectuare a platilor, constituie depozite pentru populatie, iar nu de putine ori acioneaza ca manageri ai afacerilor clientilor lor.

Bancile moderne care desfasoara activitati internationale au insemnate atributii pe pietele financiare; aceste atributii trebuie indeplinite eficient.

Bancile ofera o gama larga de produse si servicii, iar marimea bancilor este un factor decisiv in optiunea pentru un model de organizare.

Industria serviciilor financiare prezinta cea mai mare diversitate, nu numai in privinta produselor si serviciilor, dar si ca structuri organizatorice si functionale.

Marile banci au sucursale, filiale, birouri in intreaga lume si valori de gestionat de sute de miliarde USD, deasemenea marimea bancilor are un rol major in realizarea performantelor bancare, in diversificarea bancilor, in cresterea mobilitatii populatiei.

Datorita marilor banci apare competitia de talie internationala si se imbunatateste permanent sistemul de reglementare.

Bancile comerciale din intreaga lume reprezinta furnizorul dominant de credite dar si de depozite.

Tranzactiile bancilor monetare – valutare sunt concentrate tot mai mult in bancile mari. Cele mai multe banci sunt astfel organizate incat sa constituie depozite si sa acorde credite pentru familii si intreprinderi mici, de aceea aceste banci se mai numesc si banci de retail. Acestea sunt concentrate pe arii restranse de aceea se mai numesc deasemenea si banci comunitare. Exista insa si banci mari care ofera servicii bancare complete marilor agenti comerciali si acorda credite pe intreg teritoriul globului.

Operatiunile unei banci comerciale sunt monitorizate de inspectori, contabili si auditori. Managementul bancar supravegheaza imprumuturile acordate, atragerea de fonduri, stabilirea strategiilor de marketing, organizarea activitatii departamentelor si gestioneaza riscul.

In orice banca renumita presedintele bancii conduce banca permanent si efectiv.

Organizarea interna a activitatii unei banci este foarte diversificata, de la banci cu o singura unitate operativa si o activitate concretizata in 1 – 2 produse, pana la banci corporatiste cu un numar foarte mare de sucursale.

Piata bancara este dominata de un numar redus de lideri ceea ce poate conduce la unele preturi mai mari, de monopol pentru unele produse bancare si la reducerea personalului specializat.

Organizarea si structura bancilor au fost influentate foarte mult, in ultimii ani, de internet. Serviciile bancare si chiar sectorul bancar se redefineste sub influenta internetului (Exemplu: prin internet se pot obtine foarte multe date privind competitia sau falimentul bancar; se poate afla structura si organizarea bancilor din alte tari).

Serviciile financiar – bancare sunt tot mai consolidate in aceasta perioada prin fuziuni si achizitii. Exista, deci, o structura bancara in permanenta schimbare, care presupune si o stransa colaborare intre manageri, personalul bancar, conducatorii de departamente.

Bancile se intereseaza intens de achizitionarea unor echipamente tehnologice foarte performante, de aceea bancile prezinta un grad redus de risc pentru fondurile investite.

O banca mare apare intotdeauna pe langa un centru financiar important, acesta la randul sau fiind localizat intr-un mare oras, numai asa bancile pot oferii servicii complete. Aceste banci sunt frecvent controlate sau detinute de catre un holding.

Comitetul director al holding-urilor controleaza atat banca, cat si afacerile nonbancare, dar dependente de acesta. Concentrarea este in acest caz problema cheie a eficientei. De aceea un reper tot mai cautat in organizarea activitatii bancare este centrul de profit.

Marile banci servesc multe piete financiare si ofera multe servicii, de aceea ele sunt foarte diversificate atat din punct de vedere geografic cat si din punct de vedere al produselor si serviciilor. Scopul principal este diminuarea riscurilor. Aceste mari banci atrag capital la costuri reduse, formandu-se astfel sistemele bancare globale interstatale. Aceste banci pot sa-si asume riscurile intrarii pe noi piete.

2. Tendinte internationale in organizarea bancilor

Pe plan mondial majoritatea bancilor au manifestat tendinta de a deveni mult mai complexe ceea ce presupune in primul rand, noi produse si servicii, dar si noi divizii (departamente functionale), in al doilea rand se manifesta o pemanenta schimbare a calitatii activitatii bancare ceea ce presupune ca fiecare banca sa actioneze mai eficient. Aceasta este o consecinta directa a schimbarilor de pe pietele internationale, dar si in domeniul tehnologiilor.

Tot mail multe banci audevenit atente la cererea de produse bancare in permanenta schimbare, dar si la provocarile din partea competitorilor bancari si nebancari.

In aceasta perioada in domeniul managementului bancar s-a consolidat o noua calitate ’ devotamentul. Se cere personalului bancar sa fie mai devotat fata de cerintele clientilor. Deasemenea se cere sa ofere servicii pe baza de sondaje.

Livrarea produselor si serviciilor bancare se bazeaza tot mai mult pe sisteme informatice (mijloace electronice, bancomate, internet, etc.). De aceea o tendinta in activitatea bancara este si cererea de personal inalt calificat, dar si atragerea unor manageri performanti.

Pentru ca bancile mari sa poata incorpora strategii e nevoie sa adere la organisme internationale si nationale. Aceasta cuprindere in organisme de supraveghere si monitorizare reprezinta un mijloc de a castiga increderea consumatorilor, reprezinta un certificat care da dreptul bancii sa se extinda la nivel national si international.

Organizarea activitatii bancare pe plan international este influentata si de consolidarea si fuziunea marilor companii. In acelasi timp este pastrat un numar destul de mare de banci mici care asigura anumite zone mai putin aglomerate.

Atunci cand bancile se dezvolta foarte mult ele se decid sa deschida sucursale astfel incat costurile produselor si serviciilor lor sa fie mai mici. Sucursalele ofera o gama completa de servicii bancare din diverse locatii care la randul lor au unul sau mai multe birouri de servicii complete.

Managerii principali ai sucursalelor se afla la sediul bancii chiar daca fiecare sucursala are si propria echipa de manageri cu activitate limitata in luarea deciziilor de creditare si de procurare a altor active bancare.

Fisiere in arhiva (1):

  • International Banking.doc