Moneda si Creditul

Imagine preview
(6/10 din 10 voturi)

Acest curs prezinta Moneda si Creditul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 5 fisiere doc de 19 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Finante

Extras din document

Definitie: Moneda este orice bun care poate fi utilizat pentru achizitia de bunuri sau servicii, asu pentru plata datoriilor.

Moneda este o creanta a celui ce o detine, asupra celui care a emis-o.

Este o marfa care are calitatea de a masura si de a evolua orice volum economic, pentru a indplini rolul de moneda, un bun trebuie sa indeplineasca simultan mai multe conditii:

1. sa aiba putere liberatorie;

2. Sa fie usor de cunoscut de cei care o utilizeaza;

3. Sa aiba divizibilitate;

4. Sa aiba durabilitate in timp;

5. Sa fie usor de purtat;

In afara acestor criterii de ordin fizic, pentru asi indeplini in mod eficient functiile sale moneda trebuie sa aiba stabilitate in timp.

Observatie. Intre notiunea de bani si moneda exista unele diferentieri astfel din punct de vedere al unor autori, notiunii de bani i se aloca o acceptiune mai larga, in sensul ca ea desemneaza toate instrumentele prin care se infaptuieste schimbul, in timp ce notiunea de moneda ar desemna numai un anumit tip de piese metalice in prima de disc.

• Functii clasice

1. Moneda este instrument unic al tranzactiilor. Aparitia monedei, este asociata cu aparitia economiei de schimb. Forma veche, forma initiala de rezolvare a optiunilor de schimb era reprezentata de trocului care presupune ca programarea unui bun se obtinea prin vanzarea acestuia, un alt bun cu o valoare sensibil egala.

Utilizarea trocului prezinta mai multe neajunsuri:

- vanzatorul unui bun trebuie sa gaseasca chiar in momentul in care intentiona sa censioneze (instraineze) un partener care sa detina un alt bun cu o valoare similara;

- nu toate bunurile tranzictionate erau divizibile, fapt ce ingreuneaza tranzactiile;

- nu exista niste criterii unitare de evaluare a bunurilor (repere).

Aparitia monedei rezolva aceste inconveniente pentru ca separa operatiune a deschimb in doua momente distincte vanzarea si cumpararea.

Desi, in economia contemporana s-au dezvoltat mai multe mijloace prin care se pot face schimburile de bunuri, totusi trocul mai este utilizatinca in relatiile dintre tari in anumite sisteme.

Fisiere in arhiva (5):

  • Curs nr. 5.doc
  • Curs nr. 1.doc
  • Curs nr. 2.doc
  • Curs nr. 3.doc
  • Curs nr. 4.doc