Piețe de capital

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3966
Mărime: 21.40KB (arhivat)
Publicat de: Nichifor Toma
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vaduva Cecilia
facultatea de STIINTE ECONOMICE TG JIU, C-TIN BRÂNCUŞI

Extras din curs

Piete de capital

Intelegem ansamblul institutiilor , regulilor , mecanismelor care conduc si care supravegheaza circulatia monetara, tranzactiile financiare intr-o economie la un moment dat.

Piata de capital mai poate fi denumita ca fiind locul in care se tranzactioneaza prin vanzare cumparare moneda.

Studiul acestei discipline este necesar deoarece , in timp, banul s-a transformat intr-o marca si se tranzactioneaza in mod autonom dupa reguli proprii. Dupa al 2-lea RM , datorita cresterii economice accelerate, cantitatea de bani existenta pe piata a depasit cu mult necesarul de finantare a tranzactiilor comerciale , a. i., apare si se autonomizeaza aceasta institutie numita piata de capital.

Factori care au dus la o asemenea situatie:

1. renuntarea , prin Conferinta Monetara si Financiara Internationala de la Bretton Woods , din 1945, la etalonul aur si adoptarea etalonului aur devize.

2. Expansiunea fara precedent a relatiilor comerciale internationale.

3. expansiunea dolarului american care a dus la posibilitatea ca statele lumii sa tipareasca moneda in cantitati mult mai mari.

4. dezvoltarea firmelor multinationale.

piata capitalurilor sau piata financiara cuprinde pe langa tranzactiile cu bani si tranzactiile cu titluri de valoare.

Piata de capital este institutia care asigura intalnirea dintre emitentii hartiilor de valoare cu investitorii individuali prin intermediul brokerilor dealerilor si al celor care subscriu personal la emisiunile de hartii de valoare.

Ca tipologie, pietele de capital pot fi grupate dupa mai multe caracteristici, precum:

- tipul val;orilor mobiliare tranzactionate

-procedurile de tranzactionare utilizate

-localizarea fizica a pietei

procesul investitional se afla in stransa legatura cu piata capitalului deoarece crearea si functionarea oricarui tip de intreprindere necesita prezenta capitalurilor.

Piata capitalurilor cuprinde sau este alcatuita din 2 niveluri diferite:

- piata monetara

-piata financiara

Piata monetara se refera la tranzactiile cu titluri comerciale si de stat pe termen de pana la un an dar si la tranzactiile interbancare de reglare a depozitelor.

Practic , prin piata monetara intelegem ansamblul tranzactiilor monetare sau cu moneda care se desfasoara pe termen scurt de regula de pana la 1 an.

Scopul pietei monetare ese acela de a asigura mecanismul de lichiditati prin intermediul creditelor pe termen scurt al depozitelor pe termen scurt, si al oricaror alte instrumente derulate pe termen scurt.

Piata monetara are ca scop tehnic de desfasurare o serie de titluri de credit precum : biletul la ordin, cambia, cecul etc.

Obiectul principal al acestei piete este acela de a mobiliza absorbtia de A monetare ale celor care economisesc si de a le pune la dispozitie in forma lichida utilizatorilor.

Piata monetara este intermediarul dintre economii si investitii pe termen scurt.

Curs 2.03.2011

Piata financiara

reprezinta piata capitalurilor pe perioada indelungata de regula mai mare de un an si este aceea pe care se negociaza titluril pe termene medii si lungi in cadrul acestor titluri incluzandu-se actiunile si obligatiunile dar si contractele de investitii , deoarece presupune tranzactii pe termene mai mari de 1 an.

Aceasta piata are o caracteristica aparte, si anume, este strans legata de procesul investitional. Componentele pietei financiare sunt:

- cererea de capital

-oferta de capital

-institutiile/organimele prin intermediul carora sunt colectate si redistribuite fondurile.

capitalul utilizat si redistribuit pe piata financiara mai poarta denumirea si de capital financiar

Cererea de capital poate fi sustinuta de urmatoarele institutii : guverne centrale, autoritati locale, societati cu caracter comercial, institutii bancare, organisme financiar bancare internationale, precum FMI, BM, BIRD, BERD.

Preview document

Piețe de capital - Pagina 1
Piețe de capital - Pagina 2
Piețe de capital - Pagina 3
Piețe de capital - Pagina 4
Piețe de capital - Pagina 5
Piețe de capital - Pagina 6
Piețe de capital - Pagina 7
Piețe de capital - Pagina 8
Piețe de capital - Pagina 9
Piețe de capital - Pagina 10
Piețe de capital - Pagina 11
Piețe de capital - Pagina 12
Piețe de capital - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Piete de Capital.docx

Te-ar putea interesa și

Piețe de capital

1. PIAŢA DE CAPITAL - COMPONENŢA PIEŢEI FINANCIARE Orice economie naţională,indiferent de nivelul său de dezvoltare este caracterizată de...

Rolul Pieței de Capital în Dezvoltarea Economiei

Studiile efectuate pâna acum au lacune în încercarea lor de a face o stricta delimitare între sisteme financiare bazate pe banci si sisteme...

Piața Capitalurilor în România

CAPITOLUL I PIETELE DE CAPITAL  CONCEPT, CAPITALUL FINANCIAR SI CAPITALUL REAL 1.1. Conceptul de bursa Bursa este unul din stâlpii economici...

Evoluții în Teoria și Practica Managementului de Portofoliu

Introducere Conceptele contemporane, decurgând din tezele keynesiste, consideră economiile ca un flux de resurse curente, care nu sunt utilizate...

Criza Financiară Internațională și Piețele de Capital

CRIZA FINANCIARA INTERNATIONALA SI PIETELE DE CAPITAL CAP.1. CRIZA FINANCIARA INTERNATIONALA.DEFINITE. CAUZE. DIMENSIUNI. 1.1. DEFINITIA...

Piața de capital

1. Definitia pietei capitalului. Noţiuni introductive Piaţa de capital reprezintă o piaţă specializată unde se intâlnesc şi se reglează în mod...

Tendințe Actuale în Evoluția Piețelor de Capital în Țarile Dezvoltate

Cap. I.Rolul pieţelor de capital în economie 1.1.Pieţele de capital – instiţutii fundamentale în economia de piaţa ’’Piaţa – afirma economistul...

Expunerea la Risc a Piețelor de Capital - Analiza Comparativă a Piețelor Dezvoltate și a Piețelor Emergente

1. Noţiuni introductive privind piaţa de capital Piaţa financiară este mecanismul prin care activele financiare sunt emise şi introduse în...

Ai nevoie de altceva?