Piețe de Capital

Curs
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 6 fișiere: doc
Pagini : 133 în total
Cuvinte : 55341
Mărime: 455.91KB (arhivat)
Publicat de: Doina Banu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Leo Badea

Extras din curs

CAPITOLUL I

PIAŢA FINANCIARĂ. CARACTERISTICI. SEGMENTAREA PIEŢEI FINANCIARE

1.1.Conceptul segmantării pieţei financiare

Dezvoltarea relaţiilor economice şi de schimb stă la baza noii construcţii economice mondială. În acest cadru apare ca o necesitate , o nouă identitate organizatorică a pieţelor financiar monetare şi de capital.

Abordarea sintetică a conţinutului economic al pieţei financiare ne conferă un cadru general al caracteristicilor ea reprezentând un spaţiu economico-fianciar, unde se întâlneşte cererea şi oferta de acrtive financiare.Segmentarea acestui spaţiu are la bază mai multe criterii identificate în funcţie de valenţele empirice ale fenomenului analizat.

Din punctul de vedere al modului în care are loc transmisia posesiei titlurilor, piaţa financiară poate fi segmentată pe cele două componente principale:

1. piaţa fianciară primară (piaţa primară);

2. piaţa financiară secundară (piaţa secundară).

1. Piaţa primară – este o parte esenţială a activităţii financiare şi ea semnifică acea parte a pieţei de capital, unde se emit pentru prima dată titlurile financiare. Altfel spus, orice emisiune de titluri financiare se realizează pe piaţa primară. Pe piaţa primară emitentul original obţine bani cash, iar cumpărătorii intră în posesia hârtiiilor de valoare care nu exista anterior.

Emitentul trebuie să stabilească natura juridică a hârtiei de valoare emise (acţiune – ce fel, obligaţiune etc.) în funcţie de necesităţile de finanţare şi de natura bilanţieră a surselor cu care doreşte să se finanţeze.

De asemenea trebuie să stabilească preţul de vânzare asumându-şi, de obicei , riscul rezultat din lipsa de atractivitate a finanţării.

Pentru realizarea obiectivelor propuse emitentul se poate baza pe expertiza proprie sau poate apela la serviciile unei organizaţii specializate în domeniul investiţiilor. Băncile de investiţii, societăţile de valori mobiliare sunt organizaţii specializate în plasamentul de hârtii de valoare pe piaţa primară şi. oferă trei tipuri de servicii de bază: consultanţă; garanţii; distribuţie.

Organizaţiile financiare specializate, ca urmare a experienţei şi expertizei de care dispun îşi pot asuma riscul operaţiunii financier prin garantarea plasamentuluii, aşa numita operaţiune de (underwriting).

Garantarea plasamentului poate lua trei forme:

- angajament ferm (organizaţia specializată cumpără hârtiile de valoare de la emitent şi le vinde publicului la un preţ mai mare);

- aranjament „stand-by” (distribuţia se desfăşoară către public într-un termen, să zicem, de 30 zile, cantitatea de hârtii de valoare care nu se vinde după acest termen fiind preluată automat de organizaţia specializată, la un preţ prestabilit);

- „cel mai bun efort” de vânzare (în acest caz, organizaţia specializată nu, are nici o obligaţie de a cumpăra hârtiile de valoare nevândute către public, dar va acţiona ca broker de bună credinţă şi cu maximum de efort pentru succesul plasamentului).

Cei mai mulţi emitenţi (exceptând în principal organismele guvernamentale) nu au capacitatea de a realiza direct distribuţia hârtiilor de valoare către publicul larg. De aceea, în cele mai multe cazuri, se apelează la organizaţii specializate de distribuţie, în multe cazuri se formează un grup de vânzare (de distribuţie), care deja are legătura stabilită cu potenţialii cumpărători (bancă de investiţii plus societăţi de valori mobiliare), în termenul stabilit pentru distribuţie se admite ca distribuitorul care a garantat plasamentul underwrite să intervină pe piaţă în calitate de cumpărător, la un preţ fix, pentru a stabiliza preţul.Plasamentul poate fi privat (către un număr redus de cumpărători stabilit prin reglementări) sau public (către publicul larg, ofertă publică).

. Plasamentul privat are o serie de avantaje: costuri reduse de distribuţie, formalităţi simple de organizare şi realizare etc. în acelaşi timp, el are dezavantaje, principalul constând în faptul că nu beneficiază de climatul concurenţial oferit de piaţa largă. Plasamentul public (oferta publică) comportă îndeplinirea unor formalităţi riguroase: înregistrarea şi aprobarea ofertei la organismele abilitate să reglementeze şi să supravegheze piaţa de capital; elaborarea şi difuzarea largă a unui prospect de emisiune, în schimb, oferta publică beneficiază de avantajul pieţei largi şi al dispersiei largi a riscului şi, în consecinţă, şi al puterii de influenţă a cumpărătorilor.

2. Piaţa secundară – este acea parte a pieţei financiare unde se derulează tranzacţiile de titluri, care au fost deja emise anterior. Pe acestă piaţă se manifestă societăţile de investiţii şi servicii financiare, precumşi investitorii persoane fizice sau juridice.Ca urmare a mecanismului cererii şi ofertei de titluri se stabilesc cursurile bursier şi de asemenea are loc o reconfigurare a investiţiilor financiare în funcţie de rentabilităţile oferite de acestea şi de gradul în care informaţia se regăseşte în preţurile de tranzacţionare.

Piaţa secundară se poate clasifica pe două subcomponente, şi anume:

a) piaţa bursieră;

b) piaţa extrabursieră.

a) Piaţa bursieră – este acel segment pe care sunt cotate toate titlurile financiare aparţinând societăţilor cu rezultate fianciare deosebite şi care îndeplinesc o serie de criterii de performanţă minimale. Este o piaţă organizată, reglementată şi publică, având menirea de a fi simultan loc geografic şi ansamblu de operaţiuni (tranzacţii) pentru vânzările şi cumpărările – care au la bază tehnici specifice, realizate prin intermediari specializaţi – de valori mobiliare tradiţionale (acţiuni, obligaţiuni, bonuri de tezaur, efecte de comerţ şi valute) sau moderne (opţiuni sau indici bursieri).

Caracteristicile pieţei bursiere pot fi grupate astfel:

1. Bursa este piaţa secundară de valori mobiliare; negocierile bursiere se referă la valori care au fost deja puse în circulaţie. Existenţa unei pieţe organizate oferă astfel un nivel superior de lichiditate în raport cu piaţa privată. Aceasta permite stabilirea unui preţ prin care se asigură confruntarea cererii cu oferta şi în acelaşi timp finanţarea societăţilor cotate, atunci când acestea procedează la o majorare a capitalului social. Bursa este şi un cadru bine adaptat la restructurarea întreprinderilor, care pot – prin cesionarea pachetului de acţiuni de control, prin fuziune, prin ofertă publică de cumpărare sau de schimb să-şi modifice elementele esenţiale ale patrimoniului sau ale conducerii.

2. Bursa de valori este rezervată operaţiunilor cu valori mobiliare sau “titlurilor de bursă”, adică tranzacţiilor cu titluri la purtător sau nominative (acţiuni, obligaţiuni) emise de societăţile comerciale, cu rentele de stat sau împrumuturile emise de persoane morale de drept public. Bursa este simultan piaţa valorilor mobiliare şi locul de întâlnire a intermediarilor însărcinaţi cu operaţiuni de vânzare sau de cumpărare a acestor titluri şi al căror monopol îl deţine societatea bursieră.

3. Bursele de valori sunt pieţe oficiale unde se negociază valori mobiliare: acţiuni, obligaţiuni, bonuri de tezaur.

4. Bursa de valori este piaţa secundară, publică şi reglementată, pentru valori mobiliare înscrise la cota sa.

5. Bursele de valori sunt centre ale vieţii financiare unde se fac vânzări/ cumpărări de hârtii de valoare (acţiuni, bonuri de tezaur); totodată, la bursele de valori se pot realiza şi operaţiuni cu valute, metale preţioase sau efecte de comerţ. În ultimul timp în sistemul de tranzacţii al acestor instituţii au fost incluse produse bursiere noi (opţiuni, contracte futures pe indici bursieri). Bursele de valori îndeplinesc funcţii majore în circuitul capitalurilor în economie, constituind un indicator general al climatului în afaceri din spaţiul economic naţional şi internaţional în care-şi exercită influenţa.

6. Bursa reprezintă templul tranzacţiilor cu acţiuni (titluri reprezentative asupra unei fracţiuni din capitalul unui eminent) sau obligaţiuni (titluri reprezentative de creanţă asupra unui eminent).

7. Bursa este percepută simultan ca un corn al abundentei şi ca un lanţ nesfârşit de dezastre în destinele umane şi tragedii ale întreprinderilor. Bursa are un dublu caracter, care asociază în mod constant acţiunile benefice pentru economie şi pentru individ cu efecte negative: de la crahul bursier, care duce orice economie la depresiunile cele mai profunde, la ruina totală a operatorilor angajaţi în tornada speculaţiilor.

Preview document

Piețe de Capital - Pagina 1
Piețe de Capital - Pagina 2
Piețe de Capital - Pagina 3
Piețe de Capital - Pagina 4
Piețe de Capital - Pagina 5
Piețe de Capital - Pagina 6
Piețe de Capital - Pagina 7
Piețe de Capital - Pagina 8
Piețe de Capital - Pagina 9
Piețe de Capital - Pagina 10
Piețe de Capital - Pagina 11
Piețe de Capital - Pagina 12
Piețe de Capital - Pagina 13
Piețe de Capital - Pagina 14
Piețe de Capital - Pagina 15
Piețe de Capital - Pagina 16
Piețe de Capital - Pagina 17
Piețe de Capital - Pagina 18
Piețe de Capital - Pagina 19
Piețe de Capital - Pagina 20
Piețe de Capital - Pagina 21
Piețe de Capital - Pagina 22
Piețe de Capital - Pagina 23
Piețe de Capital - Pagina 24
Piețe de Capital - Pagina 25
Piețe de Capital - Pagina 26
Piețe de Capital - Pagina 27
Piețe de Capital - Pagina 28
Piețe de Capital - Pagina 29
Piețe de Capital - Pagina 30
Piețe de Capital - Pagina 31
Piețe de Capital - Pagina 32
Piețe de Capital - Pagina 33
Piețe de Capital - Pagina 34
Piețe de Capital - Pagina 35
Piețe de Capital - Pagina 36
Piețe de Capital - Pagina 37
Piețe de Capital - Pagina 38
Piețe de Capital - Pagina 39
Piețe de Capital - Pagina 40
Piețe de Capital - Pagina 41
Piețe de Capital - Pagina 42
Piețe de Capital - Pagina 43
Piețe de Capital - Pagina 44
Piețe de Capital - Pagina 45
Piețe de Capital - Pagina 46
Piețe de Capital - Pagina 47
Piețe de Capital - Pagina 48
Piețe de Capital - Pagina 49
Piețe de Capital - Pagina 50
Piețe de Capital - Pagina 51
Piețe de Capital - Pagina 52
Piețe de Capital - Pagina 53
Piețe de Capital - Pagina 54
Piețe de Capital - Pagina 55
Piețe de Capital - Pagina 56
Piețe de Capital - Pagina 57
Piețe de Capital - Pagina 58
Piețe de Capital - Pagina 59
Piețe de Capital - Pagina 60
Piețe de Capital - Pagina 61
Piețe de Capital - Pagina 62
Piețe de Capital - Pagina 63
Piețe de Capital - Pagina 64
Piețe de Capital - Pagina 65
Piețe de Capital - Pagina 66
Piețe de Capital - Pagina 67
Piețe de Capital - Pagina 68
Piețe de Capital - Pagina 69
Piețe de Capital - Pagina 70
Piețe de Capital - Pagina 71
Piețe de Capital - Pagina 72
Piețe de Capital - Pagina 73
Piețe de Capital - Pagina 74
Piețe de Capital - Pagina 75
Piețe de Capital - Pagina 76
Piețe de Capital - Pagina 77
Piețe de Capital - Pagina 78
Piețe de Capital - Pagina 79
Piețe de Capital - Pagina 80
Piețe de Capital - Pagina 81
Piețe de Capital - Pagina 82
Piețe de Capital - Pagina 83
Piețe de Capital - Pagina 84
Piețe de Capital - Pagina 85
Piețe de Capital - Pagina 86
Piețe de Capital - Pagina 87
Piețe de Capital - Pagina 88
Piețe de Capital - Pagina 89
Piețe de Capital - Pagina 90
Piețe de Capital - Pagina 91
Piețe de Capital - Pagina 92
Piețe de Capital - Pagina 93
Piețe de Capital - Pagina 94
Piețe de Capital - Pagina 95
Piețe de Capital - Pagina 96
Piețe de Capital - Pagina 97
Piețe de Capital - Pagina 98
Piețe de Capital - Pagina 99
Piețe de Capital - Pagina 100
Piețe de Capital - Pagina 101
Piețe de Capital - Pagina 102
Piețe de Capital - Pagina 103
Piețe de Capital - Pagina 104
Piețe de Capital - Pagina 105
Piețe de Capital - Pagina 106
Piețe de Capital - Pagina 107
Piețe de Capital - Pagina 108
Piețe de Capital - Pagina 109
Piețe de Capital - Pagina 110
Piețe de Capital - Pagina 111
Piețe de Capital - Pagina 112
Piețe de Capital - Pagina 113
Piețe de Capital - Pagina 114
Piețe de Capital - Pagina 115
Piețe de Capital - Pagina 116
Piețe de Capital - Pagina 117
Piețe de Capital - Pagina 118
Piețe de Capital - Pagina 119
Piețe de Capital - Pagina 120
Piețe de Capital - Pagina 121
Piețe de Capital - Pagina 122
Piețe de Capital - Pagina 123
Piețe de Capital - Pagina 124
Piețe de Capital - Pagina 125
Piețe de Capital - Pagina 126
Piețe de Capital - Pagina 127
Piețe de Capital - Pagina 128
Piețe de Capital - Pagina 129
Piețe de Capital - Pagina 130
Piețe de Capital - Pagina 131
Piețe de Capital - Pagina 132

Conținut arhivă zip

  • CAPITOLUL II.doc
  • CAP ITOLUL III.doc
  • Capitolul V.doc
  • CAPITOLUL VI.doc
  • CAPITOLUL IV.doc
  • CAPITOLUL I.doc

Alții au mai descărcat și

Piața de capital în România - evoluții și perspective

1. Aspecte generale 1.1. Aspecte generale privind problematica pietelor financiare Teritoriu aflat prin excelenta sub imperiul pragmatismului,...

Modificări ale aplicării IFRS-urilor de către IMM-uri

Rezumat: Lucrarea de fata prezinta o analiza compartiva privind diferentele aplicarii IFRS din punct de vedere al emiterii IFRS pentru IMM-uri de...

Normalizarea contabilă și fiscală în cadrul entității

Normalizarea contabila si fiscala in cadrul entitatii Normalizarea contabila este procesul prin care se elaboreaza reguli sau norme de prezentare...

Investițiile de Portofoliu

Procesul de investire are multiple fatete: el poate sa presupuna a investi bani în obligatiuni sau actiuni comune sau proprietati sau orice alte...

Gestiunea Portofoliului de Active

Prezentare Prin intermediul acestui material dorim sa facem o prezentare a principalelor modalitati de gestiune si administrare a unui portofoliu...

Piețe de Capital

Unitatea de învãtare nr. 1 Piata financiarã si piata bursierã 1.1. Piata de capital în acceptiunea economicã Bursa este cea mai reprezentativã...

Investițiile de Portofoliu

Tema 1. INVESTIŢIILE DE PORTOFOLIU. NOŢIUNI GENERALE Subiecte de studiu • Investiţiile: concept, clasificare. • Portofoliul investiţional:...

Relații valutar-financiare Internaționale

Tema 1. Conceptul şi domeniul de studiu al relaţiilor valutar-financiare internaţionale 1. Conţinutul şi domeniul de studiu al relaţiilor...

Te-ar putea interesa și

Piețe de capital

1. PIAŢA DE CAPITAL - COMPONENŢA PIEŢEI FINANCIARE Orice economie naţională,indiferent de nivelul său de dezvoltare este caracterizată de...

Rolul Pieței de Capital în Dezvoltarea Economiei

Studiile efectuate pâna acum au lacune în încercarea lor de a face o stricta delimitare între sisteme financiare bazate pe banci si sisteme...

Piața Capitalurilor în România

CAPITOLUL I PIETELE DE CAPITAL  CONCEPT, CAPITALUL FINANCIAR SI CAPITALUL REAL 1.1. Conceptul de bursa Bursa este unul din stâlpii economici...

Evoluții în Teoria și Practica Managementului de Portofoliu

Introducere Conceptele contemporane, decurgând din tezele keynesiste, consideră economiile ca un flux de resurse curente, care nu sunt utilizate...

Criza Financiară Internațională și Piețele de Capital

CRIZA FINANCIARA INTERNATIONALA SI PIETELE DE CAPITAL CAP.1. CRIZA FINANCIARA INTERNATIONALA.DEFINITE. CAUZE. DIMENSIUNI. 1.1. DEFINITIA...

Piața de capital

1. Definitia pietei capitalului. Noţiuni introductive Piaţa de capital reprezintă o piaţă specializată unde se intâlnesc şi se reglează în mod...

Tendințe Actuale în Evoluția Piețelor de Capital în Țarile Dezvoltate

Cap. I.Rolul pieţelor de capital în economie 1.1.Pieţele de capital – instiţutii fundamentale în economia de piaţa ’’Piaţa – afirma economistul...

Expunerea la Risc a Piețelor de Capital - Analiza Comparativă a Piețelor Dezvoltate și a Piețelor Emergente

1. Noţiuni introductive privind piaţa de capital Piaţa financiară este mecanismul prin care activele financiare sunt emise şi introduse în...

Ai nevoie de altceva?