Extras din document
1. Finanțele reprezintă știința constituirii și administrării mijloacelor bănești la dispoziția unui agent economic, folositepentru îndeplinirea obiectului său de activitate, a funcțiilor și sarcinilor sale.
În sens larg, conținutul economic al finanțelor se exprimă prin procese și relații economice în formă bănească care au loc între participanți la reproducția socială.
În sens restrâns, conținutul ec. al fin constă în proc și rel econ de repatiție sub formă bănească a PIB și se concretizează în procurarea de resurse la fondurile bănești care se constituie și apoi se utilizează pe destinația corespunzătoare fiecărei entități.
În raport cu semnificațiile atribuite conceptului de finațe și cu conținutul economic pe care îl exprimă acestea, finanțele pot fi definite ca processe economice și relații sociale prin care se constituie, se distribuie și se utilizează fonduri bănești pentru îndeplinirea funcțiilor și obiectivelor diferitelor entități economico-sociale, inclusiv pentru îndeplinirea funcțiilor statului.
2. Funcția finațelor desemnează capacitatea de a mijloci în condiții optime dessfășurarea anumitor procese economice exprimate în formă bănească care au loc în cadrul repartiției sociale, mai ales procese de repartiție a PIB, permițând formarea, repartizarea și utilizarea rațională a funcției bănești, necesară în acest scop.
Funcția de repartiție exprimă capacitatea finanțelor de a mijloci repartițiaPIB exprimat în formă bănească ca premisă a repartiției acestuia în formă materială. Manifestarea finanțelor prin funcția de repartiție presupune realizarea unor fluxuri financiare vizând constituirea de fonduri bănești și distribuirea acestora pe diversse niveluri ale organizării economico-sociale. Îndeplinirea acestei funcții se realizează în două etape:
a.) Constittuirea de fonduri bănești aflate la dispoziția entitățior economico-sociale, inclusiv ladispoziția statului
b.) Distribuirea pe destinațiile adecvate a activitățior din entitățile respective, a fondurilor bănești contituite în faza anterior
Constituirea fondurilor condiționează distribuire, care se poate înfăptui numai în măsura în care s-au creat premisele pentru formarea fondurilor din prima fază.
Funcția de repartiție în cele două faze alesale se concretizează prin fluxuri financiare realizate în corespondență cu fluxuri reale, manifestându-se o întrepătrundere obiectivă, în sensul că între procesul de constituire a fondurilor și cel de distribuire și utilizare a lor au loc fluxuri reale de ieșire; cele din urmă se concretizează prin livrarea de bunuri și servicii cărora le corespund fluxuri financiare de intrare și reconstituire a fondurilor bănești.
Funcția de control exprimă capacitatea finațelor de a mijloci exercitarea controlului prin bani și relații financiare, proces cunoscut sub numele de control bănesc ce evidențiază forma bănească pe care se bazează controlul.
Necesitatea controlului asupra derulării proceselor economico-sociale decurge din condițiile specifice în care sunt administrate diferitele patrimonii incluzând și preocuparea pentru asigurarea veridicității stării de fapt în toate domeniile și creării unor premise favorabile obținerii de rezultate pozitive în toate domeniiile de activitate
Exercitarea controlului financiar în plan obiectiv presupune existența ca suport a relațiilor financiare inclusiv a unor operațiuni bănești pe care se grefează controlul financiar, dar mai presupune și manifestarea funcției de repartiție cu cele două faze de constituire și distribuire.
Între cele două funcții, cea de repartiție și cea de control, se realizează raporturi de intercondiționare în sensul că activitatea financiară ce reflectă funcția de repartiție permite exercitarea controlului financiar și controlul financiar favorizează îndeplinirea funției de repartiție uneori generând noi procese de repartiție.
Există două direcții principale de exercitare a funcției de control:
a.) Includerea proceselor materiale, consumatoare de resurse financiare;
b.) Includerea proceselor materiale, generatoare de produse noi, implicit de resurse financiare noi
Obiectivele controlului financiar : eficiența, oportunitatea și economicitatea operațiunilor financiare efectuate, operativitatea și legalitatea acestora, rezultatele obținute pe seama consumului de resurse financiare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Rezumat finante.docx