Sinteză relații monetare internaționale

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 3417
Mărime: 29.47KB (arhivat)
Publicat de: Theodor Ignat
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lucian Botea

Extras din curs

Relațiile economice internaționale sunt consituite din totalitatea tranzacțiilor economice dintre țările lumii.

Tranzacțiile economice internaționale pot fi grupate astfel: 1)Schimburi de mărfuri – operații comerciale; 2)Schimburi de servicii – operații necomerciale; 3)Schimburi de capital – operații financiare.

Relatiile valutare internationale: 1)Parte component a sistemului relatiilor economice international; 2)Exprima rapoartele economice de schimb; 3)Contribuie la realizarea circuitului economic mondial

Functiile relatiilor valutare: 1)Repartitia fondurilor acumulate pe plan mondial catre unitatile economice care au nevoie de bani; 2)Constituirea si repartizarea resurselor de creditare pe plan international pentru a satisface diverse nevoi.

Sistemul monetar international = ansamblul mecanismelor si regulilor care guverneaza crearea si folosirea de mijloace de plata intre indivizi, institutii sau grupuri sociale apartinand unor natiuni.

Conferinta Monetara si Financiara de la Bretton Woods (1944) a abordat pentru prima oara problema crearii unui sistem monetar international, bazat pe etalonul aur-devize.

Principiile care au stat la baza mecanismelor de functionare a sist monetar internat: 1)Alegerea etalonului monetar; 2)Mentinerea stabilitatii cursurilor de schimb ale monedelor nationale; 3)Crearea rezervelor monetare si asigurarea lichiditatii internat; 4)Echilibrarea balantelor de plati.

Sistemul Monetar European – Consiliul European de la Bruxelles a decis crearea Sist Monetar European, vazut ca instrument de creare a unei zone de stabilitate monetara in spatiul comunitar.

Sistemul era construit pe principiul unor rate de schimb stabile dar ajustibile, bazate pe existent unei serii de rate central determinate prin comparative cu ECU.

Principalele component ale sistemului au fost: 1)unitate de cont europeana utilizata in decontarile international; 2)un fond de cooperare monetara; 3)mecanismul ratei de schimb.

Mijloace de plata internationale – totalitatea formelor de plata prin care se poate lichida o obligatie rezultata din operatiuni comerciale sau tranzactii financiare.

Mijloacele de plata internationale sunt:

-valutele

-monedele internationale

-devizele

Valutele – termenul de valuta – reprezinta monedele nationale ale tarilor, indiferent de forma sub care apar, atunci cand sunt folosite in tranzactiile si operatiunile internationale.

Valutele in numerar se prezinta sub forma de banknote sau monezi.

Valuta in cont se afla sub forma de disponibil in conturi bancare.

Dupa modul de preschimbare:

• Valute convertible – monedele care se pot preschimba liber contra altor monede nationale si presupun existenta unui angajamental tarilor emitentede a converti propria moneda la cererea oricarui detinator.

• Valute neconvertbile – monedele ce nu pot fi schimbate in alta valuta sau moneda decat cu aprobarea institutiei emitente.

• Valute transferabile – monedele ce au grad de convertibilitate stabilit in cadrul unei intelegeri la nivel regional si contribuie la transfer de fonduri pentru un numar restrains de operatiuni.

Valute liber-utilizabile – valute cu o convertibilitate totala fiind recunoscute de FMI si de alte organizatii financiare internationale ca fiind utilizate pe plan larg in cadrul tranzactiilor internationale.

Valuta de rezerva – valuta convertibila a tarilor cu o economie dezvoltata, care pastrandu-si identitatea nationala este folosita de alte tari ca mijloc de rezerva.

Principalele conditii ca o moneda nationala sa devina valuta de rezerva sunt: sa fie convertibila; sa fie intens folosita in tranzactiile internationale; sa aiba o evolutie cat mai stabile; sa se bucure de incredere cu privire la evolutia cursului valutar; tara emitenta sa aiba perspective economice positive.

Monedele internationale

Rolul de etalon de masura se evidentiaza prin cotarea materiilor prime in moneda respective pe piata international si prin stabilirea paritatii cu mai multe monede nationale.

Rolul de mijloc de schimb este dat de utilizarea ca moneda de plata a schimburilor comerciale

Rolul de mijloc de rezerva este reflectat prin prezenta monedei respective in rezervele bancare si in volumul emisiunilor internationale de titluri.

DST – Drepturi Speciale de Tragere – unitate de cont emisa de FMI in urma slabirii pozitiei USD ca moneda de rezerva la nivel international.

ECU – European Currency Unit – moneda de cont emisa in cadrul Sistemului Monetar European si utilizata de tarile membre; indeplinea functia de mijloc de creditare si mijloc de plata intre tarile implicate.

EURCO – European Composite Unit – unitate de cont formata ca un cos valutar din monedele tarilor membre CEE (Consiliul Economic European).

EUA – European Unit of Account - unitate de cont introdusa de Banca Europeana de investitii si adoptata de tarile membre CEO (Comunitatea Europeana a carbunelui si otelului)

AMU – Assian Monetary Unit – moneda de cont folosita de tarile membre ale uniunii de clearing; tinuta la egalitate cu valoarea DST.

Devize – titlurile de credit pe termen scurt, ce pot fi schimbate intr-o alta valuta si pot fi folosite in efectuarea platilor si lichidarea operatiunilor, a datoriilor fata de strainatare.

Dupa modul in care este desemnat beneficiarul: 1)titluri de credit nominative; 2)titluri de credit la ordin; 3)titluri de credit la purtator.

Preview document

Sinteză relații monetare internaționale - Pagina 1
Sinteză relații monetare internaționale - Pagina 2
Sinteză relații monetare internaționale - Pagina 3
Sinteză relații monetare internaționale - Pagina 4
Sinteză relații monetare internaționale - Pagina 5
Sinteză relații monetare internaționale - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Sinteza Relatii Monetare Internationale.docx

Te-ar putea interesa și

Politica valutară a României și implicațiile asupra cursului valutar al leului

I.INTRODUCERE Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice,prin intermediul caruia se actioneaza asupra cererii si...

Metode și Tehnici de Gestionare ale Riscurilor Bancare la Banca Comercială Română

1.1. Prezentarea Băncii Comerciale Române Fondată la 1 decembrie 1990, în cadrul procesului de restructurare pe două niveluri a sistemului bancar...

Sistemul Bancar al Japoniei

CAPITOLUL 1 Descrierea sistemului bancar din Japonia 1.1 ISTORIC Apariţia primelor bănci în Japonia datează din secolul XVII, find cauza...

Finanțe Publice

FINANTE PUBLICE SISTEMUL BUGETAR PRINCIPIILE BUGETARE La baza întocmirii si executarii bugetului de stat stau o serie de principii care...

Monografie - Sistemul Bancar al Japoniei

1.SISTEMUL BANCAR DIN JAPONIA 1.1. ISTORIC Sistemul bancar japonez s-a dezvoltat începând cu cea de-a doua parte a secolului al XIX – lea....

Organizarea și Conducerea Trezoreriei

CAPITOLUL I. ORGANIZAREA BUGETARĂ ÎN ROMÂNIA I.1. Sistemul bugetar în România Prin dimensiune şi complexitate, economia publică nu-şi poate...

Implicarea Trezoreriei Statului în Procesul Bugetar în România

Organizare şi funcţionalitate la Trezoreria Finanţelor Publice După anul 1990 în structura sistemului bancar au intervenit unele modificări şi...

Procesul comunicării economice prin bani pe piața monetară internațională

1. Procesul comunicarii economice prin bani In cadrul Economiei mondiale, la fel ca si pe plan national are loc un amplu proces de comunicare in...

Ai nevoie de altceva?