Extras din document
Circuitele astabile cu A.O.
-fac parte din categoria circuitelor basculante
-ele se caracterizează prin două stări distincte ale iesirii:-starea saturată negativ
-starea saturată pozitiv
Uneori, starea saturată negativ poate fi considerată starea de tensiune zero.
In limbaj digital, cele două stări(situatii) ar corespunde stărilor 1 si 0 logic. Circuitul nu se poate afla în stări intermediare de tensiune, adică între 0 si 1 logic. Circuitele astabile basculează între cele două stări în mod spontan, făra o intervenție din exterior, perioada basculării fiind determinata numai de componentele interne ale montajului. Astabilul cu A.O. folosește reacția pozitivă(ea se realizează prin aducerea unei parti din semnalul de iesire pe intrarea neinversoare).
Valorile extreme ale tensiunii de iesire.
Tensiunile de alimentare ale circuitului.
-dacă , atunci
=A ( ) >0
<
Considerăm la momentul initial , condensatorul C descărcat si tensiunea de iesire >0. Din cauza reactiei pozitive pe intrarea neinversoare apare tensiunea
>0
Amplificatorul operational amplifică această tensiune cu tendinta de a furniza la iesire
ceea ce duce amplificarea în regim saturat pozitiv. In final tinde la . fiind apropiat de circuitului serie RC (cu condensatorul C descarcat) i se aplica acestă tensiune, . Condensatorul începe să se încarce prin intermediul rezistorului R.
Tensiunea V_ de pe intrarea inversoare începe să crească exponențial începand de la 0 cu tendinta de a atinge . Tensiunea este chiar
In momentul în care tensiunea de pe condensator( care este chiar V_) egalează si apoi depăseste tensiunea , tensiunea diferentială
,
Amplificatorul operațional are tendinta de a amplifica de A ori aceasta tensiune. La iesire se va obtine <0 .
Iesirea sare din in din cauza reactiei pozitive. din cauza reactiei pozitive pe intrarea neinversoare apare tensiunea dar => , adică tensiunea de pe intrarea neinversoare a basculat de pe valoarea pozitivă pe valoarea negativă. Ieșirea este .
Pentru ca a sărit în starea negativă, condensatorul C începe să se descarce prin rezistorul R spre 0 iar apoi se încarcă negativ dupa o curbă exponentială. Următorul moment important este acela în care tensiunea de pe condensator(adica U_) depăseste în valoarea absolută tensiunea de pe intrarea neinversoare care se afla în starea , ; basculează din valoarea negativă în valoarea pozitivă. Circuitul amplifică această diferență-=> >0, (A>0, ). Amplificarea continuă pană cand se ajunge în saturatie pozitivă, circuitul basculand în .
Condensatorul începe să se descarce spre zero, iar apoi se încarcă pozitiv. Urmatoarea basculare se produce atunci cand tensiunea de pe condensator ajunge la . In tot acest interval de timp ieșirea e in .
Preview document
Conținut arhivă zip
- Aparatura medicala - tipuri de circuite.doc