Fizica - Curs 14

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Fizica - Curs 14.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Fizica

Extras din document

Radiatia termica

Fizica clasica se ocupa cu studiul fenomenelor macroscopice, care sunt direct observabile direct sau cu ajutorul unor instrumente simple. Explicarea fenomenelor atomice cu ajutorul fizicii clasice duce însa la rezultate contradictorii cu experienta. De exemplu: instabilitatea materiei, domeniul foarte larg al valorilor conductivitatii.

În fizica clasica exista:

- particule (marimi discrete localizate în spatiu, care descriu traiectorii si au în orice moment pozitia si impulsul bine determinate)

- unde clasice (descriu fenomene continue în tot spatiul). Orice fenomen ondulatoriu poate fi descris ca o suprapunere de unde periodice în spatiu si timp, fiind caracterizate de perioada (T) si lungimea de unda (»).

Dar lumina are atât caracter ondulatoriu, cât si de particula (foton). De asemenea, un fascicul de electroni poate da, în anumite conditii, fenomene de difractie sau interferenta (este format din particule, dar are si caracter ondulatoriu).

Fizica cuantica a procedat la unificarea acestor teorii.

Conceptul de sistem atomic care schimba energia sub forma de cantitati discrete numite cuante de energie a fost enuntat de Planck la 1900, în încercarea de a explica distributia dupa frecvente a energiei radiate de un corp.

Concepte de baza

Radiatia termica este legata de temperatura corpurilor care o emit si poate fi vizibila (si atunci corpul capata o coloratie vie) sau invizibila (suprafata corpului nu îsi schimba culoarea, dar la distanta dau senzatia de caldura).

1

Vom considera radiatia în echilibru termic cu substantele cu care interactioneaza prin procesele de emisie si absobtie. Vom presupune ca este continuta într-o incinta vidata închisa, cu pereti impenetrabili, totul aflându-se la temperatura T. Vrem sa caracterizam radiatia care se propaga în incinta prin elementul de suprafata Ãd în jurul punctului M, dupa directia MN în unghiul solid . ©d

Daca dW este energia radiatiei care trece prin suprafata Ãd în unitatea de timp (sdt1=), atunci

©ÃdEddW=

Coeficientul E se numeste intensitatea radiatiei si reprezinta energia radiatiei care trece în unitatea de timp, prin elementul de suprafata Ãd, dupa directia MN din unghiul solid . ©d

Energia radiatiei cu lungimea de unda în intervalul ()»»»»d,+ va fi:

©Ã»»»dddEdW=

unde se numeste intensitatea spectrala a radiatiei. Evident,

Fisiere in arhiva (1):

  • Fizica - Curs 14.pdf