Protectia la Poluarea Radioactiva

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Protectia la Poluarea Radioactiva.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 61 de pagini .

Profesor: Cartas Viorel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Fizica, Alte Domenii

Extras din document

INTRODUCERE

Obiectivul proiectului îl reprezinta calculul protectiei contra radiatiilor folosind metoda nucleelor integrale pentru diferite surse de radiatii punctuale, liniare, plane si cilindrice.

În lucrare sunt prezentate în prima parte radiatia nucleara, efectele si aplicatiile acesteia, apoi geometria surselor de radiatii si exemple de calcul ale protectiei contra radiatiilor.

Primul pas spre era atomica a fost facut de fizicianul Henri Becquerel, pe 26 februarie 1896 . Acesta a lasat câteva placi fotografice ferite de lumina în apropierea unui minereu de uraniu. Developându-le le-a descoperit înnegrite, ca si când ar fi fost expuse la lumina. S-a concluzionat ca minereul de uraniu emite radiatii necunoscute. Apoi fizicienii, Marie si Pierre Curie, si-au dedicat multi ani cercetarii radiatiilor radioactive. Împreuna, cei trei cercetatori au primit premiul Nobel pentru fizica în anul 1903.

La începutul secolului trecut Rutherfort si elevii lui, Chadwick, Cockfroft si Walton, au investigat proprietatile nucleelor cu ajutorul unor particule accelerate artificial la energii cinetice mai mari decât cele ale radiatiilor emise de substante radioactive.

GENERALITATI

În fizica nucleara se folosesc mai multe metode de dozimetrie în scopul aprecierii cât mai obiectiv a interactiei dintre interactia nucleara si tesutul viu în asa fel încât sa se poata constitui un sistem de protectie corect a personalului ce lucreaza în laboratoare, reactoare de fizica nucleara.

Atât doza maxima permisa pentru iradierea interna cât si doza maxima permisa pentru iradierea externa se bazeaza pe aceleasi conditii fizice si biologice.

Gradul de iradiere a unui material de orice fel poate fi caracterizat prin doza de iradiatie absorbita.

Doza este definita ca energia radiatiei absorbite de 1 kg dintr-un material.

Doza de iradiatie absorbita în aer este de 1R=0,89 rad, iar într-un tesut viu 1R=0,93 rad.

Din punct de vedere biologic unitatea de masura considerata corecta si utilizata în dozimetrie pentru a exprima cât mai bine interactia radiatiei cu corpul uman este rem-ul si este o unitate de masura pentru doza echivalenta data de relatia:

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia la Poluarea Radioactiva.doc

Alte informatii

Protectia la poluarea radioactiva